Slovenija

Požigalec na sodišču

Novo mesto, 28. 08. 2006 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V novomeško sodišče so se prikradli vlomilci, ki so zanetili ogenj v vložišču. Škoda je ogromna.

Vhod v sodišče v Novem mestu
Vhod v sodišče v Novem mestu FOTO: POP TV

V stavbo novomeškega sodišča so se ponoči prikradli vlomilci. Najverjetneje so vstopili skozi pritlično okno na pročelju, je za 24ur.com pojasnil predsednik Okrožnega sodišča Janez Smolej.

Ni jasno, ali je šlo za več ali za enega storilca. Vendar Smolej sumi, da je bilo vlomilcev več, ker so se sprehodili po celem pritličju, nasilno so polomili več ključavnic v sedmih prostorih, kjer so odpirali predale in omarice, ki so bili zaklenjeni. Prav tako so zanetili požar na vložišču, je povedal Smolej.

Posredovali pazniki

Vlomilci so v sodišče najverjetneje vstopili skozi pritlično okno.
Vlomilci so v sodišče najverjetneje vstopili skozi pritlično okno. FOTO: POP TV


Vlomilec ali vlomilci so premetali več pisarn, kabinete sodnikov, prostore sodnega registra in zemljiške knjige, ob odhodu pa podtaknili požar v vložišču.

Zjutraj, ob 3.58 uri, se je sprožil požarni alarm, ki je vezan na zapore v isti stavbi. Sodišče ponoči namreč nima fizičnega in tehničnega varovanja, zato so prvi, ki posredujejo, pazniki.

Uslužbenci zapora so, potem ko se je sprožil alarm, prihiteli na sodišče in ugotovili, da je vložišče v plamenih. Takoj so pograbili gasilne aparate in pričeli z gašenjem, obenem pa so obvestili tudi gasilce in policijo.

Velika škoda je nastala tudi zaradi prekinjenih narokov in obravnav na okrožnem in okrajnem sodišču, ki delujeta v isti stavbi.

Kljub hitremu odzivu paznikov, je vložišče popolnoma opustošeno. Materialna škoda je zelo velika, Smolej ocenjuje, da okoli dva milijona slovenskih tolarjev. Vendar pa sodniški spisi na srečo niso uničeni, ker jih hranijo v drugem prostoru, je povedal. Po celem sodišču je prah, prostori so zadimljeni, zato so odpovedali vse današnje obravnave, je dejal predsednik sodišča. Upam, da bodo jutrišnje obravnave potekale po načrtu, je dodal.

V požaru je bilo vložišče opustošeno.
V požaru je bilo vložišče opustošeno. FOTO: POP TV

Smolej meni, da gre za klasični vlom. Zaenkrat ni indicev, da bi bil vlom povezan s kakšnim primerom, ki ga obravnavamo, je dejal. Možno je namreč, da so storilci iskali denar, saj na vložišču prodajajo sodne koleke. Vendar denarja v vložišču ni bilo, saj imajo, po vlomu lani oktobra, posebno blagajno, ki jo sproti praznijo.

Ministrstvo je zgroženo

Zaradi vloma in požiga je bilo novomeško sodišče zaprto.
Zaradi vloma in požiga je bilo novomeško sodišče zaprto. FOTO: POP TV

Na ministrstvu za pravosodje so ''zgroženi nad incidentom, ki se je zgodil v prostorih sodišča v Novem mestu''. ''Gre za nerazumno in neodgovorno dejanje posameznikov, ki je vredno javne obsodbe. Zavedamo se problematike na področju varovanja slovenskih sodišč, zato smo aktivno pristopili k njenemu reševanju,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Področje varovanja sodišč podrobno urejata Zakon o sodiščih in Sodni red. Zakon o sodiščih določa, da pogoje za organiziranje in delovanje varnostne službe za zagotovitev varnosti sodnikov, drugih sodnih oseb, strank in udeležencev v postopkih ter za zagotovitev nemotenega poslovanja sodišča ... določa Sodni red, v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje.

Sodni red določa, da skrb in ukrepi za varnost ljudi in premoženja na sodišču sodi med zadeve sodne uprave, za katere skrbi in jih opravlja predsednik posameznega sodišča, pri čemer neposredno sodeluje z ministrstvom za pravosodje. Vsako sodišče ima tudi organizirano varnostno službo v navedene namene, varnostni ukrepi na posameznem sodišču pa se zagotovijo v obsegu in na način, ki je odvisen od ocene ogroženosti, ki jo izdela predsednik sodišča.

Sodišča ponoči ni nihče varoval.
Sodišča ponoči ni nihče varoval. FOTO: POP TV

Na ministrstvu za pravosodje je v teku javni razpis, na podlagi katerega želijo pridobiti celostno oceno stanja o zagotavljanju varnosti in podatke o potrebah po tehnični opremi in fizičnem varovanju. Na podlagi teh podatkov bodo izdelali celostni načrt varovanja slovenskih sodišč, v skladu s katerim bodo skupaj s sodišči lahko zagotovili potrebno varnost.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej.rajh@ibe.si
28. 08. 2006 13.03
Vlomilci so se lahko nemoteno sprehajali po sodišču. Mogoče so se sprehajali ure in ure ne da bi jih pri tem kdo opazil.Alarm se je sprožil šele ko je pričelo močno goreti... To je še en dokaz slabih razmer v sodstvu... v najširšem pomenu te besede...
tomicmilan@yahoo.com
28. 08. 2006 12.30
"Sodišče ponoči namreč nima fizičnega varovanja" :) Kaj, če bi ga tudi v zaporih ukinili? :)