Slovenija

Poziv k neodvisni preiskavi suma nasilja na psihiatriji, Golob napoveduje konkretne ukrepe

Ljubljana, 05. 06. 2023 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zveza organizacij pacientov od ministra za zdravje zahteva, da takoj imenuje neodvisnega preiskovalca, ki bo preiskal dogajanje na ljubljanski psihiatrični kliniki. Od tam namreč v zadnjih dneh prihajajo poročila o domnevnem fizičnem nasilju nad bolniki. Če bi neodvisni preiskovalec te navedbe potrdil, pa od ministrstva pričakujejo, da bodo vložili kazenske ovadbe. Sicer vodstvo klinike navedbe o nasilju kategorično zavrača. Kot pravijo, njihovi notranji strokovni nadzori doslej niso odkrili nobenih nepravilnosti. Medtem ko se zdravstveni minister glede tega primera še ni oglasil, pa je premier Golob dejal, da Bešič Loredan pripravlja konkretne ukrepe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po razkritju o nasilju na psihiatrični kliniki
    03:30
    Iz 24UR: Po razkritju o nasilju na psihiatrični kliniki
  • Iz SVETA: Domnevno nasilje nad pacienti
    06:03
    Iz SVETA: Domnevno nasilje nad pacienti

Minuli teden je portal N1 poročal o domnevnem nasilju na Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK) v Ljubljani. Prisilno dajanje zdravil in injekcij, pritiskanje blazine na obraz, dušenje, modrice, vlačenje za moda ... Vse to naj bi se po izpovedih več žrtev, njihovih svojcev, nekdanjih in sedanjih zaposlenih, ki jih je objavil omenjeni portal, dogajalo za zidovi ljubljanske psihiatrične klinike.

Javno razkritje domnevnega fizičnega nasilja nad bolniki je sprožilo plaz obsodb in pozivov. Zdaj pa se je v odprtem javnem pismu oglasila tudi Zveza organizacij pacientov Slovenije (ZOPS). Kot so zapisali, pričakujejo "tako kot vsi državljani, da jim bo zagotovljena kakovostna, varna in spoštljiva zdravstvena obravnava".

Ženska s povojem leži na postelji.
Ženska s povojem leži na postelji. FOTO: Shutterstock

Od generalnega direktorja UPK Ljubljana Bojana Zalarja zahtevajo, da takoj javno razkrije podatke o vseh izvedenih notranjih strokovnih nadzorih glede varnosti pacientov in njihovih ožjih družinskih članov ali bližnjih oseb, pa tudi zaposlenih na kliniki v zadnjih štirih letih. Od ministrstva za zdravje pa pričakuje, da takoj imenuje neodvisnega preiskovalca z visokim mednarodnim ugledom. Njegova preiskava javno objavljenih navedb o primerih fizičnega nasilja pa "naj potrdi ali ovrže sume storitve nasilja nad pacienti s strani zaposlenih"

"MZ naj na podlagi poročila neodvisnega preiskovalca v primeru resnega suma storitve kaznivih dejanj potem vloži kazenske ovadbe," so še zapisali. 

Tudi zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore je za 24UR potrdila, da je v zadnjih treh letih prejela okoli šest prijav o fizičnem nasilju na ljubljanski psihiatrični kliniki. "Nekateri se pritožujejo, da so jih porinili ali na silo potegnili, ne tako, da bi jih pretepali," je pojasnila. 

"Zadnji tak primer je bil, da je prijavo podal eden od obiskovalcev. Rekel je, da je šel mimo sobe, v kateri je bil bolnik, do katerega so se zaposleni zelo nasilno obnašali. Ne vem, ali so ga skušali umiriti, ampak vedenje je bilo nasilno," je povzela eno od pritožb. O teh pritožbah je zastopnica vedno obvestila vodstvo psihiatrične klinike. "In oni običajno odgovorijo, da so pogledali primer, a da niso ugotovili kakršnih koli nepravilnosti," pravi Hlade Zoretova. V zadnjem času se sicer, kot je dejala, pacienti precej pritožujejo tudi zaradi psihičnega nasilja. "To pa je zelo relativno za ocenjevati, ali gre za nasilje ali ne."

S sumi nasilja na kliniki je bilo že marca seznanjeno tudi ministrstvo za zdravje (MZ), ko jim je Zbornica zdravstvene in babiške nege na 35 straneh predstavila rezultate izrednega strokovnega nadzora obravnav pacientov, ki ga je po prijavah izvedla lanskega decembra.  Zbornica je navedla, da utemeljeno dvomi o ustrezni prepoznavi, poročanju in obravnavi nasilnih dogodkov v kliniki, zato so psihiatrično kliniko že dan po prejetju preliminarnega poročila, nato pa še enkrat po preučitvi končnega poročila v aprilu zaprosili za pojasnila. Vodstvo pa jim je odgovorilo, da so obtožbe neutemeljene. Kot so pojasnili, strokovni nadzori, ki jih na kliniki sprožijo po vsaki prijavi nasilja, niso pokazali nobenih nepravilnosti.

Medtem ko zdravstveni minister  Danijel Bešič Loredan glede razkritja domnevnega nasilja na UPK še vedno molči, je premier Robert Golob danes dejal, da se bo minister odzval jutri s konkretnimi ukrepi. "Na ministrstvu se odvijajo aktivnosti in jutri ima minister ob 11.00 tiskovko, kjer bo o ukrepih, ne o obljubah, spregovoril tudi v javnosti. Mislim, da bo ta odziv, ki bo jutri predstavljen, ukrepi pa danes, čisto dovolj hiter in bo tudi dovolj poveden, ker bo odločen," je dejal premier Golob. 

V ZOPS pričakujejo tudi, da bo vlada pospešila pripravo Zakona o kakovosti in varnosti pacientov ter Zakona o nekrivdni odškodninski odgovornosti za škodo, povzročeno pacientom s preprečljivimi dogodki. Prav tako pričakujejo čimprejšnjo ustanovitev neodvisne javne agencije za upravljanje in nadzor kakovosti v zdravstvu. Po njihovih ocenah Slovenija že več kot dve desetletji zelo zaostaja za drugimi evropskimi državami, ko govorimo o področju kakovosti in varnosti v zdravstvu. "In je po poročilih Evropske komisije na nekaterih področjih glede varnosti pacientov na enem od zadnjih mest v EU," so izpostavili v odprtem pismu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G. Papež
06. 06. 2023 16.15
+1
Za pretep jajc pa se le naj Loredan opraviči. On to zna.
G. Papež
06. 06. 2023 16.14
+1
Po jajcih so jih tudi dobili? Uf.
ZIPPO
05. 06. 2023 21.54
+2
Še mnogo težje stvari se dogajajo v zavodih z mentalno bolanimi ljudmi in v azilnih domovih, a ne pridejo na plano.
Morgoth
06. 06. 2023 14.45
+2
hipertrop
05. 06. 2023 21.48
-2
Tole je potrebno jemati z rezervo, lahko da so zamere svojcev oziroma bivših pacientov v ozadju in samo želijo nagajati sistemu. Glede na to, da mora biti veliko število osebja pri delu s temi pacienti, od medicinskega osebja, delovnih terapevtov, psihologa, psihiatra, socialne službe, vsi ti so prisotni pri obravnavi pacienta na psihiatriji in občasni nadzori varuha, potem dvomim v takšne obsodbe na prvo žogo, da potrebno preverit, samo preveč je nadzora in vpletenih raznih služb v obravnavo pacienta da bi tako dolgo toliko nasilja bilo pometeno pod preprogo
123soba
05. 06. 2023 21.47
+6
Tam delajo zaposleni tako, da imajo čim manj dela. Tablete, pomirjevala, uspavala. Dejansko iz kolikor toliko normalnih ljudi naredijo norce....
JApajaDAja
06. 06. 2023 09.15
-1
dodajo še nekaj šok terapij imaš zombije........
Rožice so zacvetele
05. 06. 2023 21.35
+5
Edino nenajavljene in pogoste kontrole bi lahko rešile situacijo, oz., bi lahko našli tiste, ki se izživljajo.
JApajaDAja
06. 06. 2023 09.16
-1
...in da se vnaprej najavijo,kot inšpektorji.a ne? :-)
Na pol ovca
05. 06. 2023 21.34
+3
Uf ta je težka ali so lahko zlorabe SEVEDA a tam delajo z norci dobesedno norci tako da prisila je del posla
fljfo
05. 06. 2023 21.22
+3
Opozarjali že nekaj časa...Zdaj pa, ko obesijo na velik zvon pa Golob takoj: "napoveduje konkretne ukrepe"....
Blond James
05. 06. 2023 21.11
+0
Tudi posilstva se dogajajo in švercajo koko za SDS vsak dan velike količine vbvseh zavodih hladilnice menze invalidski vozički kmetije
Bolfenk2
05. 06. 2023 21.09
+7
Država propada, cene 25% višje kot pred Golobom, gospodarstvo stagnira, migranti vdirajo čez nevarovano mejo, Golob pa se ukvarja s psihiatrijo. Noro.
NDM
05. 06. 2023 21.09
+5
moj bog kaj se počne... kdo nas bo resil
za naše
05. 06. 2023 21.07
+4
Golob napoveduje ukrepe? Kje pa ima svojega strokovnjaka ministra danijela? Preveč šušmari po šihtu ,pa nima časa..
ježevka123
05. 06. 2023 20.56
+8
Ta vlada in minuster so tako nesposobni, da svet tega še ni videl!
Julijann
05. 06. 2023 20.56
+9
Domače neodvisne preiskave ne more biti! Sicer pa, s pacienti se že dolgo dela le kot s številkami in to vsepovsod, na vseh oddelkih.
Gorenjski Toncek
05. 06. 2023 20.55
-1
A ni rekel da ne bo nic napovedoval..... Spet casovnica....
Podlupo
05. 06. 2023 20.53
+15
To je čisto možno, da se dogaja, saj empatije do sočloveka že zdavnaj ni več!
User300173
05. 06. 2023 20.48
+3
Lahko je ali ni. Ob takih prijavah se nehote spomnim na šole in obsodbe učiteljev s strani staršev. Ljudje znamo biti zleht in neobjektivni. "Ne vem ali so ga mirili, ampak izgledalo je nasilno". Lepo, sedaj naj bi to bila obtožba? Posploševanje je zelo razdiralno in mnogokrat samo iz zlobe. Torej, preden kaj obtožujejo, dajmo se ugrizniti v jezik.
kwa.dugaja
05. 06. 2023 20.46
+5
problem v zravstvu je dvojni in sicer korupcija, torej zaposljujejo po vezah na najbolj zazeljena deavna mesta in tja hitro pridejo neprimerno ljudje. na manj ali nezazeljena delovna mesta pa vzamejo vsakega, ki ga dobijo torej je tudi to problem saj tudi hitro pride zraven neprimerna oseba. delam v zdravstvu in verjamem, da to je mozno. zato pa pravim neodvisna preiskava, kak interni nadzor le. ce je kak zasciten rodjak kot je tisti resevalec ki je zamesal paciente v celju potem bodo vse zatuskali.
kwa.dugaja
05. 06. 2023 20.43
+6
naj se uvede stroga neodvisna preiskava. iz tujine, ce je potrebno. ce so krivi zaporna kazen in prepoved delanja v zdravstvu. ce se ugotovi da so to lazi pa konkretna denarna odskodnina od tistega, ki je lagal, za vse oskodovane zaradi tega.
Mirko Igor
05. 06. 2023 20.30
+8
Nasilje nad ljudmi v stiski. je kakor boksati v odprto rano. Posledice nepopravljive.