Slovenija

Podpora nevladnikom, ki jih želijo izseliti z Metelkove. 'Vsak najemnik si zasluži spoštljiv odnos'

Ljubljana, 22. 10. 2020 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
200

Potem, ko je ministrstvo v ponedeljek nevladne organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6, pozvalo k izselitvi do konca januarja 2021, so nevladniki dali jasen odgovor, da stavbe ne nameravajo zapustiti. Sedaj jim je v bran stopilo več kot 200 nacionalnih zvez, sindikatov, društev, ustanov in zavodov, ki so podpisali javni poziv ministrstvu za kulturo, naj umakne zahtevo po izselitvi in predlagalo, da obnovo prostorov na Metelkovi 6 snuje skupaj z najemniki. Kritični so tudi v opoziciji, saj "nedvomno gre za politični pregon kulturnih ustvarjalcev in civilnodružbenih aktivistov".

Ministrstvo za kulturo je v ponedeljek napovedalo, da če nevladne organizacije stavbo ne bodo zapustile do 31. januarja 2021, bo izselitev doseglo po sodni poti in na njihove stroške. Kot razlog za izselitev so na ministrstvu navedli, da potrebujejo prostore zase ter da jih nameravajo obnoviti. Podpisniki so danes v pozivu odgovorili, da je Metelkova 6 prostor, v katerem ustvarjajo nevladne organizacije in ustvarjalci, na katere je država lahko upravičeno ponosna. 

"To niso nevladne organizacije, ki jim država odvzame prostor ustvarjanja brez slehernega dialoga. Brez pogovora o možnih rešitvah, brez nudenja pomoči pri iskanju nadomestnih prostorov in brez zagotovila, da se lahko po obnovi dotrajane stavbe vrnejo. Sploh pa ne v času epidemije," so zapisali v pozivu. Dodali so, da podpirajo vladne pozive, da moramo biti v teh težkih časih solidarni, pozabiti na razlike in držati skupaj ter, da razumejo in spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb, zato je po njihovih besedah še toliko težje razumeti, da od prebivalcev Metelkove 6 ministrstvo zahteva izselitev v času, ko se izogibamo vsem nenujnim stikom.

Metelkova, mesto raznolike umetnosti.
Metelkova, mesto raznolike umetnosti. FOTO: POP TV

"Pozdravljamo odločitev, da je treba dotrajano stavbo obnoviti, ampak v dogovoru z najemniki. Vsak najemnik si zasluži spoštljiv odnos. Zaslužijo si ga tudi najemniki stavbe Metelkove 6, pomembni gradniki slovenske kulturne in umetniške scene," so še zapisali.

Ostri do odločitve vlade so tudi v opozociji

Že dopoldne pa so v bran nevladnikom stopile tudi opozicijske poslanske skupine SAB, Levica, SD in LMŠ, ki so podale zahtevo za sklic nujne seje odbora za kulturo kateri bodo od ministrstva za kulturo zahtevali, da odstopi od izgona iz Metelkove 6, nevladnim organizacijam pa v primeru prenove stavbe zagotovi nadomestne prostore ob jamstvu, da se bodo po prenovi lahko vrnili v prostore. Predstavniki opozicije so poudarili, da želi vlada "zadušiti vse, dokler ne bo tiho vsa opozicija, tako družbena kot politična"

Da "gre za še en jasen dokaz, da vlada Janeza Janše epidemijo izkorišča zgolj kot kuliso za popolno totalno prevzemanje oblasti," se strinja predstavnik Levice Primož Siter in poudari: "Tukaj govorimo o ohranjaju napredne, vključujoče, civilne družbe. Stavba na Metelkovi 6 je bila dolgo dom in zavetje najbolj vidnih in progresivnih civilnodružbenih gibanj in kulturnih ustvarjacev, ki so v slovenski družbeni prostor prinašali teme in tudi družbene kritike, ki predstavljajo nujno družbeno ogledalo. Kar seveda vladi janeza Janše ni po godu in je po njegovem vredno totalno totalne zadušitve."  Ob vsem tem pa se sprašuje, kaj bo, če bodo deložacijo dopustili, kakšno Slovenijo si želimo, predvsem v kakšni družbi živimo.

Aljaž Kovačič iz LMŠ pa je v dogajanju okrog Metelkove 6 prepoznal vzorec delovanja aktualne vlade - "nekoga, ki je kritičen do oblasti, je najprej treba najprej finančno onesposobiti, če pa to ne gre, pa popolnoma uničiti".

Poslanec SD Marko Koprivc je tudi mnenja, da je izgon nevladnikov po njegovi presoji nesprejemljiv: "To so organizacije, ki so takorekoč ključno prispevale k demokratizaciji RS in so vseh 30 let od nastanka samostojne Slovenije opozarjale na vse anomalije v današnji družbi. Z vidika represivnega načina razmišljanja Janeza Janše je povsem razumljivo, zakaj to počenja. Ampak temu se bomo v demokratični opoziciji odločno uprli."

Nujna seja odbora DZ za kulturo, ki bo obravnavala deložacijo kulturnikov iz Metelkove 6 in tudi problematiko medijev bo predvidoma potekala prihodnji teden, je še napovedal Siter.

Dom mnogoterih umetnikov, društev in različnih ustvarjalcev

Strinjajo se tudi podpisniki poziva, da gre za kakovostne in družbeno kritične kulturne delavce, ki jih država in družba sama tudi potrebuje. Metelkova 6 je naslov, kjer ustvarja producent drugega najbolj gledanega filma v samostojni Sloveniji, Gremo mi po svoje. 

Gremo mi po svoje

Je prostor, kjer deluje zavod, ki je koproduciral gledališko predstavo 6, nagrajeno z veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev. V njem ima prostore inštitut, ki se je zavzel in rešil status več kot deset tisoč ljudi, izbrisanih iz registra stalnih prebivalcev, pa tudi ustanova, ki podpira nadarjene mlade glasbenike, danes svetovno priznane glasbene mojstre, kot sta koncertni solist Münchenskih filharmonikov Martin Belič in prva violina Züriškega komornega orkestra Tanja Sonc. Na Metelkovi 6 svoj program snuje društvo, ki na leto priredi 650 dogodkov za otroke in odrasle ter nanje privabi več kot 35.000 obiskovalcev in ustvarjalci mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki je pritegnil že več kot 50.000 gledalcev. Tam delujeta tudi društvi, ki sta zaslužni za profesionalizacijo sodobnega plesa v Sloveniji in v katerih so ustvarjali mednarodno priznani koreografi, tudi nagrajenci Prešernovega sklada, kot sta Iztok Kovač in Mateja Rebolj. Je prostor, kjer ima atelje svetovno priznana skupina vizualnih umetnikov Irwin in kjer ustvarja verjetno najbolj znana slovenska glasbena skupina Laibach.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KunarDaskal
23. 10. 2020 13.09
+6
Najemnik plačuje najemnino. Tisti, ki pa ne plačuje najemnine pa je zajedalec.
CestniKolesar370Wattov
22. 10. 2020 20.45
+10
V prvi vrsti pa je treba zapret pipco kulturnikom in umetnikom in s tem ne bo nič narobe. Poglej Franceta Prešerna recimo. Za Slovenijo je naredil več, kot pa celotna skupina današnjih umetnikov, ki skupaj kasirajo na desetine milijonov davkoplačevalskega denarja, in to popolnoma zastonj. Ni ga financiral državni aparat. Hodil je v službo, v prostem času pa se je ukvarjal s svojim hobijem. Kultura in umetnost sta hobi. Nikakor nista definirana. Torej umetniki in kulturniki, poiščite si službe. Oddelajte 8 ur na dan, potem pa vam dnevno ostane 16 ur (med vikendom in praznikih pa 24) in v tem prostem času počnite karkoli vas je volja. Bodite umetniki, kulturniki, bodite karkoli si želite. Če ste v umetnosti ali kulturi narodu tako pomembni, kot si mislite, vas bo narod nagradil prostovoljno. Če ste tako pomembni, potem ne bo problema spraskati mesečno 2000€. Prepričaš 200 ljudi, da za tvoje umetniške in kulturne spretnosti plačajo po 10€ na mesec in že si na konju. Je tvoja ciljna publika revna? Prepričaj 2000 ljudi, da ti plačujejo po 1€ na mesec. Odpreš s.p., plačaš 350€ prispevkov, 100€ akontacije dohodnine in denarja imaš več, kot pa si ga kadarkoli imel na državnih plečih. Ne bo treba protestirat, ne bo treba jokat, ker boš za svojo usodo kriv sam. Zdaj mi pa povej, kaj je narobe pri 8 urah dela na dan? Te to delo ne veseli? Dobrodošel med 90% Slovenci, katerih delo in služba ne veselita. Denar je pa treba dobit a ne, zato se v službo tudi hodi. Pa brez skrbi, nič se ti ne bo zgodilo, nihče ne bo umrl. Večina Slovenije hodi v službo za 8 ur na dan in redkokdo zaradi tega umre.
Millady
22. 10. 2020 20.57
-5
Fried.Mlt, kam naj gredo v službo, če je tvoja druščina uničila in razprodala vse, kar je veljalo v gospodarstvu, JU pa je prezasičena, enako tudi storitvene dejavnosti! Kam naj gredo delat??
BroNo1
22. 10. 2020 21.08
+6
Vsak dober si izbori mesto pod soncem. Ti "kulturniki" bodo pač morali prvič malo pobrcati, da bi si mogoče našli ta prostor pod soncem. Razen, če ni droga ovira.......
Ta beli
22. 10. 2020 20.39
+12
Pol bo pa umetnik Zlatko Čordić spet jamrov ,da ne more prežvet. Če bojo metelkovo podrl . Dela naj se raj prime ,da ne bo treba albancov ,pa sircov gor vozit
Uporabnik1095190
22. 10. 2020 20.38
+5
Dajmo "nevladniki",napišite vaše dosežke in prepričajte vaše nasprotnike,s čim mislite,da si zaslužite davkoplačevalski denar. Argumente potrebujemo,dejanske primere kaj vse ste že naredili v vseh teh letih. Le na dan z besedo.
CestniKolesar370Wattov
22. 10. 2020 20.46
+5
"Ja imeli smo lutkovno predstavo za 100 otrok". Tako kot moja stara mama, pa ji nihče zato ni nakazoval po 1000€ na mesec.
CestniKolesar370Wattov
22. 10. 2020 20.36
+3
"stopilo več kot 200 nacionalnih zvez, sindikatov, društev, ustanov in zavodov". Se pravi več kot 200 subjektov, ki veljajo MANJ, kot pa povprečen delavni državljan Slovenije. "...da je Metelkova 6 prostor, v katerem ustvarjajo nevladne organizacije in ustvarjalci, na katere je država lahko upravičeno ponosna..." A kr en folk lahko pove kaj Metelkova je, kaj pa ni? Kdo je lastnik Metelkove? Občina Ljubljana. Kdo je župan? Zoki. Kdo ga je volil? Ljubljana. Kdo je izvolil te umetnike, društva in zavode? Nihče. Primer zaključen. "pomembni gradniki slovenske kulturne in umetniške scene"... Če ste pa tako pomembni gradniki kulture in umetnosti, potem ni vrag, da vas ne bo trg dovolj poplačal, da si kupite, zgradite in upravljate svojo Metelkovo in nobena občina vam je ne bo mogla vzeti. ""nekoga, ki je kritičen do oblasti, je najprej treba najprej finančno onesposobiti, če pa to ne gre, pa popolnoma uničiti". Mislim, da Metelkovci že po defaultu niso ravno finančno usposobljeni. Skratka, Ljubljana je kot rit recimo Shakire. Metelkova in Rog pa sta na njej dva mozolja.
Carmencula
22. 10. 2020 20.30
+11
95 % vseh državljanov teh lenuhov parazitov ne podpira in misli da je čas, da se prekine financiranje teh škodljivih osebkov Metelkova pa podere v celoti. A zdej nam bodo pa paraziti diktirali kaj in kako..?? ..
KunarDaskal
23. 10. 2020 13.13
+3
Metelkove nebi ravno podrl, ker kot bivša vojašnica ima zelo lepo arhitekturo. Obnovil bi objekte, parazite pa tako kot ponavadi izseliš.
flexi22
22. 10. 2020 20.27
+11
država naj jim zapre pipco in ,če so kulturniki naj prodajo svoj produkt na tržišču . če pa ni produkta je pa tista kdor ne dela naj ne je.
janezov uč
22. 10. 2020 20.26
+2
SKRIPT, pred spanjem predlagam se eno črtico.
SKRIPT
22. 10. 2020 20.23
-7
Ne pozabite pozresne cerkve
jg57
22. 10. 2020 20.30
+0
Uporabnik1095190
22. 10. 2020 20.32
+3
Glede Cerkve imaš sicer prav,nevladniki iz tiste drogeraške greznice pa ravno tako pašejo zraven. VSEM je treba ukiniti pašo na davkoplačevalski denar. Drugače pa ni še nihče napisal kakšnih dosežkov teh "nevladnikov" iz Metelkove. Kolikor je tam nekih društev,ne bi smel biti problem napisati kakšen spisek njihovih dosežkov? Da ne boste rekli,da ni nihče niti vprašal?
Ta beli
22. 10. 2020 20.19
+13
To niso nobeni umetniki,so samo hujskači in državni paraziti,ki vsak petek delajo zgago po lj .
Uporabnik1095190
22. 10. 2020 20.16
+15
Podpora nevladnikom? Podpirajo jih njim enaki zažiralci davkoplačevalskega denarja,ki se bojijo,da bodo oni naslednji. Noben normalen človek ne more zagovarjati tako nesmotrno zapravljanje denarja.
frufru
22. 10. 2020 20.05
+20
Po domače mešalci megle lahko dobijo novo ime MEGLAŠI
ArkaMast
22. 10. 2020 19.57
-6
Ti ljudje se bodo tako zorganizirali, da bodo na koncu še prospirirali. Zaslužena reklama.
ArkaMast
22. 10. 2020 19.59
-3
boslo
22. 10. 2020 20.27
+3
Njihovo organizacijo vidimo ob petkih, ne grej jim ravno
mackon08
22. 10. 2020 19.57
+20
Se pravi jaz se naselim nasosedov vrt pa nekaj ustvarjam in imam pravico tam ostati. Malo morgen, izseliti jih pa gotovo ker so protipravno na tuji posesti. Nevladniki samo meglo mešajo pa zapravljajo naš denar.
SKRIPT
22. 10. 2020 19.58
-10
Kako si pameten, narobe si prepisal, joj joj
Jaka Jack
22. 10. 2020 19.55
+21
Dobro življenje na račun države in nobenih obveznosti, namesto poslanstva zavodov, so pa uporniki, politiki, pljuvajo vlado, ki jih hrani.
Bolfenk2
22. 10. 2020 19.53
+19
Naj si najdejo poslovne prostore na trgu. Več kot dovolj jih je praznih v Ljubljani. Samo plačujejo naj s svojim denarjem, ne z našim. Država mora takoj ukiniti financiranje nevladnikov, ker delajo družbi samo škodo.
User1944291
22. 10. 2020 19.47
+24
iscejo pravna sredstva rajsi naj iscejo sredstva im cas za nov prostor in placujejo najemnino kot vsi
mackon08
22. 10. 2020 19.57
+19
Iščejo pravna sredstva, službo naj iščejo.
pravisprehajalec
22. 10. 2020 19.44
+15
Ptički brez gnezda, je bil naslov znanega Mladinskega dela nekoč. To je to na metelkovi. Pa nekaj oskubljenih starih mrhovinarjev, ki jih bivanje tam ohranja pri življenju....
SKRIPT
22. 10. 2020 19.46
+0
Pozabil si prepisati a, drugic pazi, 2 eura majn
ArkaMast
22. 10. 2020 19.40
-5
Kot bi želeli pomendrati vse Jurčke in Marele v gozdu. Nedoraslo zadevi. Prvič bi bila to velika škoda za vse. Drugič pa je to nemogoče.
pravisprehajalec
22. 10. 2020 19.38
+1
Dajmo na referendum, ali Metekova ali ne. Da bomo spoznali tisto Mesečevo iz 2018 in Predvolilne kampanje. "Nobenih referendumov, če gre za civilizacijske pridobitve". Zato se gre, za "finančno ovrednotene civilizacijske pridobitve".
SKRIPT
22. 10. 2020 19.41
-4
Kovacica aktiviraj, da se enkrat dozivi orgazem v vrednosti 3 milijone
dr.Fen0men
22. 10. 2020 19.43
+14
Sicer imas popolnoma prav ampak skoda denarja. Ven jih vrzt in rusenje ter ukinitev sredstev. Kdo mislis da migrantom nastavlja hrano po gozdovih? In kdo to financira? Mi.
ArkaMast
22. 10. 2020 19.52
-1
Pred referendumom bi se pa bile težke javne debate in predvajali bi se dokumentarci o dosežkih teh organizacij. Mednarodnih doseških celo. To bi bilo zanimivom. Ljudje bi jih še bolj spoznali in cenili. Pridobili bi vsi.
pravisprehajalec
22. 10. 2020 20.01
+3
Ha, ha, ha. V Slovensko Kulturo Slovenija vloži 430 milijonov, v šport 160 letno. Pa mi pokaži Kulturnika iz metelkove, ki sta v svetu tako prepoznavna kot Pogačar in Roglič?