Slovenija

Poziv prinesel rezultate: zdravniki s primarne ravni priskočili na pomoč

Ljubljana, 04. 11. 2020 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, V.L.
Komentarji
5

Poziv bolnišnic in ministrstva za zdravje, da naj pri obvladovanju epidemije covida-19 bolnišnicam priskočijo na pomoč zdravstveni delavci s primarne zdravstvene ravni, je ponekod že dal rezultate. Nekaterim bolnišnicam pomagajo prostovoljci. Medtem pa so iz Splošne bolnišnice Murska Sobota sporočili, da so na robu zmogljivosti. Glede na število prebivalcev imajo namreč največ hospitaliziranih bolnikov.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so za obdobje dveh tednov dobili pomoč sedmih diplomiranih medicinskih sester oz. diplomiranih zdravstvenikov, in sicer iz Zdravstvenega doma (ZD) Murska Sobota, ZD Lendava, ZD Gornja Radgona in iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, so pojasnili v bolnišnici.

"Glede na število medicinskih sester v centrih za krepitev zdravja in v referenčnih ambulantah, ki opravljajo preventivni del v zdravstvenih domovih, smo pričakovali več," so dodali v murskosoboški bolnišnici, kjer imajo trenutno s kovidnimi bolniki zasedenih 109 akutnih postelj in 15 intenzivnih.

Šempetrski bolnišnici sta po pozivu k pomoči z zdravstvenim osebjem pomoč ponudila ZD Ajdovščina in ZD Nova Gorica. Prvi jim bo v prihodnjih dneh poslal v pomoč dva zaposlena v zdravstveni negi, iz novogoriškega zdravstvenega doma bodo na pomoč prišli trije zaposleni v zdravstveni negi. Po besedah strokovne direktorice šempetrske bolnišnice Dunje Savnik Winkler pripravljajo pogodbe.

Sicer pa so šempetrski bolnišnici, kjer trenutno zdravijo 23 bolnikov s covidom-19 na navadnem in šest na intenzivnem oddelku, že prišli na pomoč prostovoljci regijskega odbora Rdečega križa Nova Gorica. Prijavilo se je 16 prostovoljcev, ki trenutno pomagajo bolnišničnim delavcem pri nadzoru vstopa v bolnišnico, razkuževanju in prevozu pacientov in materiala.

Na Gorenjskem primarna raven pomoč nudi v centru v Škofji Loki, drugje ne

Na Gorenjskem je bilo v zadnjem tednu oktobra v delo Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka glede na potrebe vključenih skupno šest diplomiranih medicinskih sester in ena srednja medicinska sestra, ki so sicer zaposlene v Osnovnem zdravstvu Gorenjske, po 1. novembru pa je v delo tega centra stalno vsak dan vključena ena diplomirana medicinska sestra.

Kot je še pojasnil direktor centra Jože Veternik, so prejeli prošnjo Splošne bolnišnice Jesenice, a je trenuten položaj takšen, da kader potrebujejo za delo v ambulantah za covid-19 pri jemanju brisov, na triažnih točkah, za cepljenje proti gripi, za pomoč družinskim zdravnikom, za nadomeščanje zbolelega kadra, pa tudi za dodatno pomoč v ambulanti nujne medicinske pomoči za dodatno reševalno ekipo, ki dela 24 ur dnevno.

Ministrstvo za zdravje je konec minulega tedna pozvalo vse zdravstvene domove, naj se dogovorijo z bližnjimi bolnišnicami in zagotovijo kadre.
Ministrstvo za zdravje je konec minulega tedna pozvalo vse zdravstvene domove, naj se dogovorijo z bližnjimi bolnišnicami in zagotovijo kadre. FOTO: Bobo

V bolnišnicah v Novem mestu in Topolšici za zdaj razmere obvladujejo z lastnim kadrom

Za pomoč z negovalnim kadrom se je k zdravstvenim domovom in h koncesionarjem v torek obrnila tudi Splošna bolnišnica Novo mesto. "Vzpostavili smo kontakt z dvema upokojenima medicinskima sestrama, saj predvidevamo, da bo, kot rečeno, ravno negovalni kader tisti, kjer bo nastajalo 'ozko grlo'. Prvič zato, ker zdravstveni delavci zbolevajo, in drugič, ker imamo pretežno ženski kolektiv, ki je odsoten tudi zaradi varstva oziroma nege," so pojasnili v vodstvu bolnišnice.

Trenutno imajo v novomeški bolnišnici okuženih in v karanteni okoli 50 zaposlenih, kadrovski položaj pa zaenkrat še obvladujejo. "Vendar bo to z naraščanjem postelj postalo zelo velik izziv. Zato smo že pozvali, zaenkrat na zalogo, študente višjih letnikov zdravstvene fakultete, medicinske sestre, ki so se upokojile zadnji dve leti, in tudi prostovoljce," so še dodali v bolnišnici. Ta je imela danes dopoldne od skupno 90 postelj za kovidne bolnike zasedenih 68 postelj na navadnem in osem na intenzivnem oddelku. Na slednjem imajo sicer prostora za deset bolnikov.

V Bolnišnici Topolšica, kjer imajo za bolnike s covidom-19 na voljo do 35 postelj, ki so večino časa zasedene, trenutno z lastnim kadrom uspejo zagotavljati delovanje bolnišnice v načrtovanih okvirih. Za pomoč koncesionarjev niso zaprosili, je sporočil direktor bolnišnice Jurij Šorli.

Slovenjgraški bolnišnici pomoč za laboratorij, ne pa tudi pri zdravstveni oskrbi

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, kjer imajo trenutno hospitaliziranih 51 bolnikov, od tega 45 bolnikov na navadnem oddelku in šest v intenzivni enoti, so k pomoči pozvali zdravnike koncesionarje, ki se niso javili. Izjema je ena zdravnica, ki že sicer sodeluje z bolnišnico. So se pa na nedavni poziv za pomoč v laboratoriju odzvali študentje mikrobiologije, ki so jih že vključili v delo, so pojasnili v bolnišnici.

Dodali so, da je kader zdravstvene nege iz ZD Slovenj Gradec in ZD Ravne na Koroškem prerazporejen na druga delovišča v lastnih ustanovah, zato ne morejo pomagati v bolnišnici. So pa bolnišnici na voljo prostovoljci Rdečega križa Slovenj Gradec, bolnišnica je sporočila tudi potrebe po študentskem delu za študente s področja medicine in zdravstvene nege.

Soboška bolnišnica na robu zmogljivosti

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je danes 124 bolnikov s covidom-19, od tega 15 na intenzivni negi. To so njihove skrajne zmogljivosti, zato pričakujejo pomoč drugih bolnišnic. Glede na število prebivalcev imajo namreč največ hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v državi.

"Rešitev je edino v možnosti, da se tudi druge bolnišnice vključujejo v reševanje tega 'presežka' naših bolnikov, sicer pa preproste in hitre rešitve ni," je dejal direktor bolnišnice Bojan Korošec

Vzroki za največji delež hospitaliziranih med obolelimi so po oceni strokovnega direktorja bolnišnice Daniela Grabarja specifičnosti Pomurja, ki se kažejo v socialni problematiki in ekonomski šibkosti. "Vsi problemi v zdravstvu, ki so se nakazovali že prej, pa so zdaj tako daleč, da pač kažejo to sliko in zahtevajo takšno stopnjo hospitalizacije. Strokovni pristop in kriteriji zanjo so namreč praktično enaki povsod v Sloveniji," je še pojasnil.

Poziv ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje je konec minulega tedna pozvalo vse zdravstvene domove, naj se dogovorijo z bližnjimi bolnišnicami in zagotovijo kadre, potem ko zaradi odredbe o prekinitvi nenujnih storitev razpolagajo s prostim kadrom. Za pomoč so se k zdravstvenim domovom in koncesionarjem obrnile tudi same bolnišnice, saj je zaradi okužb in karanten odsotnih večje število zaposlenih.

A so že kmalu nekateri zdravstveni domovi sporočili, da tudi sami čutijo pomanjkanje kadra. "V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor smo vedno pripravljeni pomagati, če za to le imamo možnosti. Te dni jih žal nimamo, saj je veliko sodelavk in sodelavcev zaradi okužb s SARS-CoV-19 in drugih bolezenskih vzrokov odsotnih - danes skupno 104," so danes ponovno poudarili v mariborskem zdravstvenem domu.

Kljub lastnim kadrovskim težavam bodo zagotovili pomoč UKC Maribor. "Dve zaposleni v zdravstveni negi bosta pomagali izven rednega delovnega časa, eno zaposleno pa bomo namenili za pomoč v rednem delovnem času," so sporočili. Dodali so, da vsakodnevno zagotavljajo tudi dodatni kader za delovanje vstopnih točk za testiranje na novi koronavirus, kar pomeni dnevno deset zaposlenih, zagotavljati pa morajo tudi kader, ki deluje na triažnih točkah ob vhodih na lokacijah zdravstvenih postaj zavoda.

V. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić pa je dejal, da je nemogoče pričakovati, da bi kader iz primarne ravni v velikem številu prihajal v bolnišnico, pomaga pa s prevzemom dela nekovidnih bolnikov. Za pomoč kolegom na primarni ravni se je zahvalil.

UKC Ljubljana so doslej pomoč ponudili nekateri večji koncesionarji, tako da po potrebi v delo že vključujejo njihove zdravnike in medicinske sestre, medtem ko s strani primarne zdravstvene ravni pomoči doslej niso dobili, so povedali v UKC Ljubljana. 

ZD Ljubljana:Pomagali smo in bomo

Na to so se odzvali v Zdravstvenem domu Ljubljana: "Navedeno ne odraža realnega stanja, zato želimo v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana podati demanti in pojasnilo. Med celotnim prvim valom so triažo na vhodu UKC Ljubljana zagotavljale medicinske sestre iz ZD Ljubljana, za krajši čas se je v delo UKC Ljubljana vključil prostovoljec s strani Splošne nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana (SNMP), ravno tako je pomoč ponudilo nekaj medicinskih sester SNMP, ki jih pa zaenkrat še niso pozvali. V ZD Ljubljana poudarjamo, da se zavedamo stiske UKC Ljubljana kot tudi ostalih bolnišnic v državi in bomo skušali ne glede na znatno povišane obremenitve in pomanjkanje lastnih kadrovskih resursov, pomagati, kolikor bo to le mogoče."

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User768643
05. 11. 2020 11.52
+1
Ne razumem zakaj morajo bolnice pozvati zdravnike in medicinsko osebje. Vsi so del JU in vse plačuje država. Torej naj država razporedi zdravstvene delavce glede na potrebe. Po eni strani kriza in predviden zlom sistema, po drugi strani pa si bodo posamezniki zmišljevali kje in kaj bi delali. In isto velja za vse ostale v JU. Če je potreba, začasna prerazporeditev. Za hrano okrog nosit in pomagat pri oskrbi (ne mislim strogo zdravstvene strokovne oskrbe posameznikov) res ni treba medicinskega faksa. Rešitev je tudi začasna zaposlitev ljudi v JU, ki so sedaj v stiski in brez služb. Ampak ne, ker smo togi birokrati oziroma ker to večini ustreza, teh rešitev ni možno realizirati.
borec91
04. 11. 2020 17.07
+4
nase zdravstvo me spominja na bi vso jna ko smo meli smotro smo vsi meli vse a ce bi vsem od enkrat pogledal opremo jo je vec kot pol mankalo in tako je sedaj v zdravstvu pacujemo 26bolnic z 7500posteljami brez psihiatricnih porabimo teske miljarde na leto sedaj pa pri 1000pacientih vse jokca ker bi moral enkrat malo delat in vse ostalo zdravsvo ze 8mesecev kofetka mogoce delajo na 20procentih v zd osebni zdravniki pa niti toliko
brus li
04. 11. 2020 19.44
+1
kure bedne
04. 11. 2020 15.43
+2
Tolk pumpate narod vsaki dan, da se boste še razpočili. Dolgočasni ste s tem kovidom in temi astronavti na slikah. Tole zastraševanje ne pali več.
User768643
05. 11. 2020 11.56
Upam, da ga izkusiš. Te bom potem vprašal.