Slovenija

Poziv za razrešitev Cerarjeve

Ljubljana, 25. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trije poslanci SDS so premiera Ropa javno pozvali k razrešitvi pravosodne ministrice Zdenke Cerar. Ministrstvo je poziv ocenilo kot neutemeljen.

Jožef Jerovšek, Franc Pukšič in Rudolf Petan menijo, da je ministrica objektivno, delno pa subjektivno odgovorna za afero pranja denarja v stečajnih postopkih nekaterih mariborskih podjetij. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci so praktično vsi subjekti, ki so bili vključeni v izpeljavo omenjenih stečajev, kršili določbe zakona o stečaju, prisilni poravnavi in likvidaciji ter drugo pozitivno zakonodajo, Zdenka Cerar pa ni pravočasno in primerno ukrepala ne v vlogi generalne državne tožilke in ne v vlogi ministrice za pravosodje.

Afera s stečaji ni edina, za katero je Cerarjeva odgovorna, meni Jožef Jerovšek
Afera s stečaji ni edina, za katero je Cerarjeva odgovorna, meni Jožef Jerovšek FOTO: POP TV

Jožef Jerovšek je posebej poudaril, da Cerarjeva ni predlagala sprememb področne zakonodaje in drugih ukrepov, ki bi preprečili erozijo pravne držav ter veliko oškodovanje upnikov in države. Po Jerovškovih besedah so si poslanci SDS že doslej prizadevali zaščititi pravice delavcev, ki so bili dvakrat opeharjeni, vendar pristojni v državi niso ukrepali. Zato jim ne preostane nič drugega, kot da terjajo politično odgovornost resorne ministrice, ki za nastale razmere nosi objektivno in del subjektivne odgovornost. Afera pranja denarja v nekaterih stečajnih postopkih v Mariboru pa po Jerovškovih navedbah ni edini problem, za katerega nosi objektivno odgovornost ministrica za pravosodje. Po njegovih besedah Cerarjeva tolerira tudi nespoštovanje zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, saj so nekateri akterji v zadevi Hit, ki so bili obsojeni na zaporne kazni, kljub pravnomočnim sodbam še vedno na prostosti. Tako v javnosti nastaja vtis, da imamo pri nas ljudi s posebnimi pravicami, ki so nad zakonom in pravno državo.

Rudolf Petan je dejal, da je oškodovanje stečajne mase zadnja zadeva, ki bi si jo smela privoščiti država. Po njegovih besedah so stečajni upravitelji, predsedniki stečajnih senatov in ministrica za pravosodje v spornih stečajnih postopkih prekršili vrsto zakonskih določil, zato bi morali vsi za svoje ravnanje prevzeti odgovornost.

Cerarjeva je lahko sodelavka v Ropovi vladi, ne pa ministrica, pravi Franc Pukšič
Cerarjeva je lahko sodelavka v Ropovi vladi, ne pa ministrica, pravi Franc Pukšič FOTO: Dare Čekeliš

Kot je dejal Franc Pukšič, ga je v zadnjem času v poslanski pisarni obiskalo več ljudi, ki so ga opozorili na veliko bogatsvo, ki so si ga v zadnjih letih na dvomljiv način pridobili nekateri stečajni upravitelji in še nekateri novodobni bogataši. Korupcijam pri stečajih po Pukšičevih besedah botrujejo spremembe zakona o kazenskem postopku iz leta 1994, ki so omogočile tudi zavlačevanje v postopkih zoper odgovorne za razmere v Elanu. Ko je Pukšič govoril o posojanju denarja iz stečajnih mas v nekaterih stečajnih postopkih v Mariboru je dejal, da verjame, da v tem primeru s strani predsednikov stečajnih senatov ni šlo za klientelizem in korupcijo, neizpodbitno pa so svoje delo opravljali nepazljivo in malomarno, za kar so odgovorni. Kot je dejal Pukšič se podpisniki poziva predsedniku vlade nočejo in ne želijo vmešavati v delovanje pravosodja, zahtevajo pa politično odgovornost resorne ministrice Zdenke Cerar, ki je lahko sodelavka v Ropovi ekipi, ne more pa biti ministrica te države.

Ministrstvo: Poziv je neutemeljen

Ministrstvo za pravosodje je javni poziv treh poslancev SDS za razrešitev pravosodne ministrice Zdenke Cerar ocenilo kot neutemeljen. V sporočilu za javnost menijo, da je ministrstvo od izbruha afere s stečajnimi upravitelji delovalo aktivno in v skladu s svojimi pristojnostmi.

Ministrstvo je v skladu s pristojnostmi zahtevalo od Višjega sodišča v Mariboru, daopravi službeni nadzor in sicer tako, da ugotovi morebitno odgovornost predsednikov stečajnih senatov ter stečajnih sodnikov glede opravljanja nadzora nad poslovanjem stečajnih upraviteljev. Ministrstvo se namreč ne strinja z ugotovitvijo mariborskegavišjega sodišča, da je nadzor potekal v skladu z zakonom.

Ministrstvo za pravosodje pa je začelo tudi postopke za odvzem licence za opravljanje funkcije stečajnega upravitelja, in sicer za tiste stečajne upravitelje, ki imajo licenco in so posojali denar iz stečajne mase zasebnim družbam. Ob tem je ministrstvo tudi že seznanilo javnost, da bodo predlagali spremembe zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji. Tako je že oblikovana delovna skupina strokovnjakov, ki bo pripravila predloge sprememb in dopolnitev tega zakona.

Zdenka Cerar se na poziv poslancev SDS še ni odzvala, ker je službeno odsotna.

SORODNI ČLANKI