Slovenija

Pozivi k čimprejšnji uvedbi kavcijskega sistema: 'To je edina pot'

Ljubljana, 21. 05. 2024 14.12 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Združenju industrije pijač po dve letih intenzivnih pogovorov z ministrstvom za okolje pristojne pozivajo, naj čim prej sprejmejo dokončno odločitev o uvedbi kavcijskega sistema za embalažo pijač za enkratno uporabo. Podporo slednjemu so izrekli tudi v društvu Eko krog, Zvezi potrošnikov Slovenije in Podjetniško trgovski zbornici.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Združenja industrije pijač, ki deluje pod okriljem Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Marian Šefčovič, se za uvedbo kavcijskega sistema zavzemajo že več kot tri leta.

"Ugotovili smo, da je to edina pot, ki nas lahko pripelje do izpolnjevanja ciljev države in teh, ki so postavljeni za proizvajalce pijač," je poudaril in dodal, da s trenutnim sistemom ločevanja odpadnih plastenk teh ciljev po njihovi oceni ne bo mogoče doseči.

V skladu s temi cilji bo morala Slovenija tako kot druge države članice EU leta 2030 ločeno zbrati 90 odstotkov plastenk in pločevink, nove plastenke pa bodo morale vsebovati 30 odstotkov reciklirane plastike.

Nepovratna embalaža
Nepovratna embalaža FOTO: Shutterstock

Zavrnil je tudi očitke Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije, da bi uvedba sistema potrošnikom prinesla dodatne stroške. "Pomembno sporočilo potrošnikom je, da za njih to ne pomeni višje cene, ampak da bodo plačali kavcijo kot v primeru nakupa steklenic. Ko vrnejo embalažo, se jim ta kavcija povrne. Se bodo pa morali potruditi in doma zbirati plastenke ter jih prinesti nazaj v trgovino," je izpostavil.

Šefčovič je ob tem vlado in pristojno ministrstvo pozval k čimprejšnjemu sprejetju odločitve. V primeru, da do nje ne bo prišlo, pa v združenju pričakujejo, da bodo pristojni odločitev pojasnili. Kot je dejal, so trenutno priča "zavlačevanju in kupovanju časa".

"Izziv, ki ga imamo v Sloveniji že vrsto let, je, da se plastenke danes pojavljajo skupaj z drugo odpadno embalažo. Naše ocene na podlagi analiz so, da lahko trenutno govorimo o med 65 in 75 odstotki ločeno zbranih odpadnih plastenk pijač," pa je podatke predstavila strokovna direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Petra Medved Djurašinović.

Po njenih besedah mora biti kavcijskim sistem v državi vzpostavljen ne samo zaradi doseganja nacionalnih in evropskih ciljev, temveč tudi za dostop do zadostnih količin recikliranega PET materiala, ki ga bo morala industrija pijač vključiti v svojo embalažo. "Prizadevali si bomo tudi za to, da bo prevzemanje embalaže na čim več mestih, kjer poteka tudi prodaja pijač. Stremimo k enemu nacionalnemu sistemu, ki temelji primarno na neprofitnem poslovnem modelu in ki je organiziran s strani vseh zainteresiranih deležnikov," je poudarila.

Za vzpostavitev sistema se dobri dve leti zavzemajo tudi v društvu Eko krog, nedavno so zagnali kampanjo zbiranja podpisov podpore. Predstavnica društva Erika Oblak je izpostavila predvsem okoljske prednosti, ki jih ta prinaša. Med slednjimi je omenila zmanjšanje smetenja v naravi in na javnih površinah. "V 16 evropskih državah se je izkazalo, da kavcija odlično spodbuja ljudi, da namesto malomarnega odmetavanja embalaže to raje vračajo v trgovine. Namesto da vsako leto prostovoljci pobiramo to embalažo v naravi, bodo zanjo poskrbeli tisti, ki pijače v plastenkah in pločevinkah kupujejo," je nanizala prednosti.

Navedla je tudi podatek, da embalaža zaradi razmeroma velikega volumna povprečno zasede 40 odstotkov rumenih zabojnikov in uličnih smetnjakov, kavcijski sistem pa te količine preusmeri drugam, zato je posledično potrebnih manj odvozov, manj je tudi praznjenja smetnjakov ter stroškov ravnanja z odpadki za občine.

Ob tem je zagotovila, da z uvedbo sistema dodatni stroški za gospodinjstva ne bodo nastali. "Embalaža v kavcijskem sistemu ima tudi za tretjino nižji ogljični odtis od rumenih zabojnikov. Ljudje namreč večinoma v trgovine vračajo to embalažo takrat, ko se odpravijo po novem nakupu, zato dodatne poti in dodatni stroški ne nastajajo," je ocenila.

Podporo uvedbi sistema so na novinarski konferenci izrazili tudi v Združenju malih trgovcev Slovenije pri GZS - Podjetniško trgovski zbornici. "Napore za uvedbo kavcijskega sistema podpiramo, saj menimo, da bo slednji kljub dodatnim investicijam bistveno prispeval k zmanjševanju smetenja in količin embalaže. Trgovina sledi željam potrošnikov, ki postajajo vse bolj zahtevni in okoljsko ozaveščeni," je ocenila njihova predstavnica Katarina Vita Dolinar.

Da je uvedba kavcijskega sistema v državi dobrodošla, pa je povedal Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije. Izpostavil je izsledke nedavno opravljene raziskave, v kateri je velik delež vprašanih odgovoril, da si želijo takšnega sistema, ki bi bil potrošnikom čim bolj dostopen. "Pomembno je, da so ti avtomati ali sama zbirališča tam, kjer potrošnik tudi nakupuje in da se mu s tem ne dela dodatnih poti ali dodatnih sitnosti pri iskanju recimo zbiralnih mest, kot je mogoče v kakšnih državah, kjer niso tako uspešni pri zbiranju odpadne plastike," je opozoril.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so  pojasnili, da glede vzpostavitve kavcijskega sistema za embalažo pijač še vedno potekajo analize podatkov za preverjanje o doseganju ciljev. "Glede na to, da so nekateri deležniki izrazili nasprotovanje uvedbi kavcijskega sistema, želimo na ministrstvu temeljito preveriti podatke in na podlagi tega pojasniti dokončno stališče," so navedli.

Ministrstvo je sicer kavcijskemu sistemu naklonjeno z vidika stabilnega doseganja okoljskih ciljev. V začetku junija 2024 bodo organizirali posvet z vsemi deležniki glede kavcijskega sistema. "Na posvetu bomo še enkrat predstavili vse razpoložljive podatke ter predočili vse argumente za in proti kavcijskemu sistemu. Po posvetu bo ministrstvo sprejelo dokončno odločitev glede uvedbe kavcijskega sistema," so zagotovili.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
23. 05. 2024 08.05
Ne vem, koliko od tistih, ki plastenko ali pločevinko odvržejo v naravi, jo bo v resnici potem za par centov odneslo domov, jo tam skladiščilo in jo potem odneslo nazaj v trgovino…Edina prednost je mogoče, da se potem (kot na Hrvaškem) namnožijo pobiralci plastenk in pločevink, ki naravo v bistvu čistijo, seveda le bolj ali manj po naseljih. Če bomo že plastenke in pločevinke zbirali doma, bodo verjetno morale biti nezmečkane (kot na HR), kar pomeni, da se jih bo v tednu dni nabralo za kar veliko vrečko, ali kako jih naj nesem v trgovino? No, pa bo še ena velika PVC vrečka več…Največji korak v borbi proti odpadni plastiki bodo sežigalnice odpadkov. Plastika je narejena iz nafte, torej bomo v bistvu kurili rahlo predelano nafto, kjer je vmesni izdelek pač dodatno koristno poslužil…
tirolec
22. 05. 2024 11.32
+1
Ko je Hrvaška uvedla vračanje embalaže, plastike smo mnogi Slovenci ploskali in želeli enako pa je politika odločala nasprotno...Žal butastim itak ni pomoči...zato so iznajdljivi vozili svojo embalažo na Hrvaško...In danes še vedno fantaziramo...Samo vprašam po komu ali čemu imamo take sposobneže...???
kr nekdo
22. 05. 2024 14.49
+1
cene pred uvedbo kavcijskega sistema na hrvaškem so bila skoraj enake kot pri nas- Poglej ceno sedaj pa odštej kavcijo 0,50kn pa vidiš da so cene najmanj 30% večje. povprečje je 50%. vsa manipulacija je v ceni ne samo kavcija. Roko na srce pri nas ni tako zasvinjano. da nujno potrebujemo kavcijo.
Rookoko
22. 05. 2024 10.47
+1
Kdaj bodo proizvajalci plačali davščine s katerimi bi morali financerati vzdrževanje vodotokov? V 10 letih se je teh davščin nabralo že za 1 miljardo €. Politika pa kar molči in ne naredi nič.
Protikomunist
22. 05. 2024 10.13
+1
Smeti so pri nas največji biznis...
NeXadileC
22. 05. 2024 09.49
Embalaža za enkratno uporabo tako postane embalaža za večkratno uporabo.
NeXadileC
22. 05. 2024 09.45
+1
Ne razumem tega, da to nikakor ne uspeva. V Avstriji in Nemčiji kavcijski sistem brezhibno deluje, da jaz vem, vsaj 40 let, pa tudi takrat ni bila novina.
ROMELS
21. 05. 2024 19.51
+4
V bivši Jugi je tak sistem dobro deloval pa so nasprotniki bivšega režima vse pokvarili in vse financne tokove navlekli na svoja mlinska kolesa. grabežl jivci, kar poglejte koliko jih premore samo ljubljana. Najprej vse uničili in nato poceni pokradli.
tornadotex
21. 05. 2024 19.22
+2
Kdo si upa to narediti,kavcijski sistem, ga ni junaka...smetarski zbiralni lobij surovin je premočan...Oni hočejo vse za sebe, čeprav niso zmožni pobrati vsega,važno da se mastijo na dobičkih,kar pa ostane pa naj leži po naravi ali pa bo šerif primoran ,da ta višek skuri...seveda z močno provizijo..
Podlesničar
21. 05. 2024 19.25
+1
To bo kmalu obvezno v EU, se bodo morali sprijaznit tako ali drugače.
rato
21. 05. 2024 18.16
+2
Ko odpreš zabojnik za mešane odpadke je noter ogromno plastenk (in to ne stisnjenih), ki zavzemajo prostor za druge odpadke. Dobil sem odgovor od tistih, ki ne ločujejo odpadkov, da dokler toliko plačujejo odvoz ne bo komunala služila na njihov račun. Nekateri vse gledajo skozi denar tako, da kavcijsko pobiranje bi sigurno nekaj pripomoglo k več pobrane embalaže. Najlažje je biti pasiven in čakati, da bodo drugi rešili problem, ki ga tudi mi soustvarjamo.🤔
bazilika555
21. 05. 2024 19.06
+3
točno tako! Že s stiskanjem plastenk bi zmnjšali "gore" plastike...Zamaške pa za dobrodelnost. Seveda bi bilo idealno piti vodo iz pipe! Za s seboj bi lahko vsak imel svojo trajno, stalno "transportno" steklenico.
zibertmi
21. 05. 2024 18.13
+2
in nato opozarjajo in moledujejo 3 leta .kdo je bil na vladi pred tremi leti,da se nebo spet pozabilo,kot na izbrisane in vse ostalo,kar sds pripisuje levim strankam
Soul
21. 05. 2024 16.41
-3
Nobena pridobitev za vse tiste, ki normalno ločujemo že od samega začetka. Drugim pač dol visi in bodo njihove smeti pospravljali drugi, nič drugače kot do sedaj.
bazilika555
21. 05. 2024 19.07
+2
Podlesničar
21. 05. 2024 19.13
Ko bo ena plastenka 0,2eur, bodo določeni ljudje z veseljem pobirali za drugimi...
flojdi
21. 05. 2024 19.28
flojdi
21. 05. 2024 19.32
Plastenka je 12 centov !/lahko pokazem racun..ki ga dobis ko kupis
flojdi
21. 05. 2024 16.10
+7
Ja. Takoj.(nekoc smo komot lahko nosili flase od mleka olja...nazaj
kr nekdo
21. 05. 2024 15.10
+1
kavcijski sistem bo prinesel višje cene. Vse naprave in delovno silo bodo zaračunali v pijače. Sistem je super samo kaj k bo šlo na naše stroške. Položnice za komunalo pa ne bodo nič manjše.
flojdi
21. 05. 2024 16.12
+2
Naj pa uvedejo še vaganje smeti. V celem mesecu jih nimam za pol kile (ce odstejem pesek mucovega vcja
Podlesničar
21. 05. 2024 19.14
+1
Kako na tvoje stroške? Saj boš ob vrnitvi flaš dobil denar nazaj.
kr nekdo
21. 05. 2024 21.23
+3
res bos dobil tistih par centov. slisi se, da nic ne izgubiš. kaj pa pijaca k bo 30-50%drazja. primerjaj ceno na hrvaskem pa v slo pa bo vse jasno
Darko32
21. 05. 2024 14.43
+14
Nevem kaj modrujemo in se nategujemo okrog tega. Uvesti kavcijski način in tisti, k iprinese nazaj embalažo dobi vrnjen denar. Če to naredi klošar pač se njemu izplača in ne da se kalkulira kako zatreti vse živo samo da bodo lenuhi v javni upravi živeli na tuj račun.