Slovenija

Pozivi k nasilju pred parado ponosa

Ljubljana, 30. 06. 2010 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je zaradi parade ponosa okrepila dejavnosti v Ljubljani. Z neposrednimi grožnjami sicer še nimajo opravka, se pa pred manifestacijo istospolno usmerjenih javni pozivi k nasilju že pojavljajo na spletu.

Na spletni socialni mreži Facebook se je pojavila skupina Proti Paradi ponosa v Sloveniji, ki šteje že več kot tisoč članov. V omenjeni skupini pa med drugim pozivajo tudi k nasilju na omenjeni sobotni paradi. ''Prosim, da ne objavljate komentarjev, ki pozivajo k nasilju v tej skupini. Nasilje pa lahko uporabite na shodu proti paradi ponosa ;) '' je zapisano na profilu skupine.

Policija je v času tedna parade ponosa, ki poteka od petka in se bo zaključil v soboto s pohodom po Ljubljani, povečala svoje aktivnosti v centru prestolnice, med objekti pa je izpostavljen Cafe Open.

Za to so se v policiji odločili zaradi minulih dogodkov. "Naloga policije je varovanje ljudi in premoženja," poudarja predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek.

Glede na dogodke, ki so se zgodili minuli teden in lani v času parade, je policija po njegovih besedah dolžna povečati aktivnosti, da prepreči morebitne podobne incidente.

Neznanci so se že večkrat spravili nad Cafe Open.
Neznanci so se že večkrat spravili nad Cafe Open. FOTO: narobe.si

Lokala Cafe Open so se v minulem tednu dvakrat lotili z molotovkami, enkrat pa so ga popisali s sovražnimi besedami. Enak grafit se je se znašel tudi na hiši sodnice Mojce Zalar Kocjančič. Konec lanskega junija pa so tri osebe pred omenjenim ljubljanskim lokalom napadle in poškodovale gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, ki se je udeležil literarnega večera gejevske in lezbične literature. Sodišče je kasneje napadalce zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti obsodilo na leto in pol zapora.

Nestrpneži pozivajo k nasilju na paradi.
Nestrpneži pozivajo k nasilju na paradi. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je dejal Stojnšek, o kakšnih grožnjah na policiji sicer niso bili obveščeni, se pa po svoji presoji odločajo, koliko in kje bodo okrepili svoje aktivnosti. Če nekdo prijavi prireditev, policija oceni tveganje, kaj bi se lahko na prireditvi zgodilo, pojasnjuje Stojnšek. Glede na omenjene dogodke je po njegovih besedah treba povečati aktivnosti policije.

Policija pa bo, kot je dodal, prav tako varovala tudi sobotni pohod po Ljubljani, s katerim se bo zaključil teden parade ponosa.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.