Slovenija

Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam

Ljubljana, 03. 04. 2020 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
V.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
402

Pozivi k podaljšanju nakupovalnega časa za ranljive skupine so obrodili sadove. Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo tako namenjena le ranljivim skupinam, kot so invalidi, upokojenci in nosečnice, je sklenila vlada, ki je dopolnila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. S soboto bo tako ranljivim skupinam namenjen dodaten čas, poleg že sedaj veljavnega med 8. in 10. uro.

Upokojenci lahko nakupe opravijo le v omenjenem času, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vlada je odlok spremenila na današnji dopisni seji in ga spremenjenega tudi že objavila v uradnem listu.

Zagovornik načela enakosti je sicer predlagal in pozival k dvournemu podaljšanju nakupovalnega časa za ranljive skupine, kot so starejši, nosečnice in invalidi.
Zagovornik načela enakosti je sicer predlagal in pozival k dvournemu podaljšanju nakupovalnega časa za ranljive skupine, kot so starejši, nosečnice in invalidi. FOTO: Aljoša Kravanja

K podaljšanju nakupovalnega za starejše, nosečnice in invalide sta v četrtek med drugim pozvala zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden. Oba sta predlagala, naj se časovno okno podaljša za dve uri, in sicer od 8. do 12. ure.

Lobnik je sicer pozdravil ukrepe vlade, ki so namenjene posebni skrbi za ranljive skupine v času epidemije, a je s terena dobival informacije, da v tako kratkem časovnem intervalu pogosto vsi ne pridejo na vrsto.

Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je Lobnik zato priporočil, naj vladi predlaga spremembo odloka, s katero bi se časovni interval nakupovanja v trgovinah z živili izključno za omenjene ranljive skupine razširil z dveh na štiri ure, torej od 8. do 12. ure.

Glede na predpisan minimalni obratovalni čas trgovin, to je najmanj do 18. ure, bi ob spremembi odloka po oceni zagovornika ostalim skupinam prebivalstva za nakupe živil ostal dovolj širok termin, tudi ob izvajanju ostalih nujnih preventivnih ukrepov, kot je ohranjanje varnostne razdalje potrošnikov v trgovinah.

"Varovanje ranljivih skupin pred okužbo s koronavirusom je prioriteta. Nujno pa je tudi, da imajo vsi dostop do nakupa osnovnih živil," je zapisal Lobnik.

Za podaljšanje so nakupovalnega časa so si prizadevali tudi v Srebrni niti, nasprotovali pa so preverjanju starosti.
Za podaljšanje so nakupovalnega časa so si prizadevali tudi v Srebrni niti, nasprotovali pa so preverjanju starosti. FOTO: Shutterstock

Za podaljšanje časovnega okna so se zavzemali tudi v združenju Srebrna nit. "Da ne bo nesporazuma, v Srebrni niti se zavedamo nevarnosti, vezanih na okužbo z novim koronavirusom pri starejših in drugih občutljivih skupinah, ne pristajamo pa na sistemsko diskriminacijo teh skupin," so zapisali v sporočilu, ki so ga med drugim naslovili na vlado.

Podobno kot zagovornik načela enakosti so v Srebrni niti predlagali, da vlada razpoložljivi čas trgovin enakomerneje porazdeli med vse generacije in da naj bodo trgovine za ranljive odprte vsaj štiri ure, torej od 8. do 12. ure, za vse druge pa od 12. do 20. ure. "Prav tako opozarjamo, da s preverjanjem starosti ob vstopu v trgovino varnostniki in drugi, ki skrbijo za red ob vhodih, kršijo pravico o varovanju osebnih in zdravstvenih podatkov," so zapisali.

Vlada mora po oceni Srebrne niti tudi dokončno doreči, kako je z uporabo obraznih mask ob vstopu v trgovino, saj so si strokovna mnenja nasprotujoča. "Seznanjeni smo, da za starejše zahtevani nakup mask, ki jih ni na tržišču, strošek ni zanemarljiv, enako je z nabavo rokavic, zato jih to spravlja v dodatne stiske, tako finančne kot psihične. Skrajno nedopustno pa je, da starejši, ki ni vedel za nove ukrepe, od daleč pride v trgovino in ga zavrnejo," so opozorili.

Zveza društev upokojencev: Ukrep pravilen, a čas je treba podaljšati

Tudi iz Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so sporočili, da se je kar nekaj upokojenk in upokojencev obrnilo na njih zaradi (prvotne) časovne omejitve nakupa v trgovinah. V ZDUS so prav tako izpostavili željo, da bi bila ta omejitev podaljšana vsaj za dve uri, torej do 12. ure, ali pa deljeno, nekaj na dopoldanski in nekaj na popoldanski čas.

Zagovornik načela enakosti je sicer pozival k dvournemu podaljšanju nakupovalnega časa za starejše, nosečnice in invalide, saj časovna omejitev med 8. in 10. uro povzroča precej težav. Podobno so pozivali tudi v društvu Srebrna nit, medtem ko so bili še ostrejši v Društvu upokojencev, kjer menijo, da je taka diskriminacija neupravičena.

Vlado so zato v zvezi pozvali k vnovičnemu razmisleku o tem ukrepu in dodali, da so starejši počasnejši in potrebujejo dalj časa za nakup kot mlajši. "V dveh urah, ko je možnost treh oseb v trgovini, je tako zelo malo možnosti, da če si deseti v vrsti pred trgovino, sploh prideš na vrsto in v tem časovnem okviru opraviš nakup," so ponazorili.

Ob tem potrjujejo pravilnost ukrepa, da morajo biti starejši ljudje predvsem doma, a dodajajo, da se v mnogih primerih ne da izogniti obiska trgovin. "Vsi upokojenci niso v tako visoki starosti, da bi v teh zaostrenih razmerah, ko oskrba sloni predvsem na prostovoljcih, oteževali samooskrbo tistih mlajših, ki to ob upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko storijo," so v ZDUS zapisali v sporočilu za javnost.

Sindikat upokojencev: Vlada naj takoj ukine diskriminacijo in stigmatizacijo upokojencev

Zelo ostri pa so bili v Sindikatu upokojencev Slovenije: "Novi koronavirus zelo ogroža tudi upokojence v Sloveniji, kjer je vsak peti prebivalec starejši od 65 let. In tako kot je bilo pred pojavom korone v naši državi zelo malo skrbi za starejše, zelo malo možnosti za vključevanje starejših v odločanje o vprašanjih, ki jih zadevajo in tudi v odločanje o širših družbenih vprašanjih, sedaj ni nič boljše, je še veliko slabše."

"Najhuje je v domovih za starejše, kjer se odgovorni v vladi, na pristojnih ministrstvih na prve okužbe niso dovolj strokovno odzvali. Zaradi neodzivnosti odgovornih in pomanjkanja zaščitnih sredstev je položaj v domovih vsak dan težji - po Metliki, Šmarju pri Jelšah, je zdaj najhuje v Ljutomeru. Oskrbovanci v teh in drugih domovih se sprašujejo, ali so že na vrsti ali pa bodo na pot med odpisane še malo čakali," so zapisali.

"Povsem se je zanemarilo dejstvo na katerega smo opozarjali leta, da so v domovih za starejše neustrezni, zastareli standardi in normativi zdravstvene in socialne oskrbe," so zapisali v Sindikatu upokojencev.
"Povsem se je zanemarilo dejstvo na katerega smo opozarjali leta, da so v domovih za starejše neustrezni, zastareli standardi in normativi zdravstvene in socialne oskrbe," so zapisali v Sindikatu upokojencev. FOTO: Miro Majcen

Povsem se je zanemarilo dejstvo, na katerega so opozarjali leta, da so v domovih za starejše neustrezni, zastareli standardi in normativi zdravstvene in socialne oskrbe. "Opozarjali smo, da se namenja najmanj sredstev iz proračuna za potrebe starejših v primerjavi z drugimi razvitimi evropskimi državami. Žal je to dejstvo tudi sedanja vlada povsem zanemarila."

'Zelo nas je prizadel ukrep, s katerim je upokojencem dovoljen obisk trgovin le dve uri na dan'

"Starejši smo obiskovali trgovine po potrebi in smo sami ocenili, kdaj je obisk najbolj primeren glede na število obiskovalcev. Pri tem smo bili pogosto deležni pomoči svojih bližnjih, brez njih smo bili in smo vedno bolj nemočni," pa so za razliko od ZDUS in zagovornika enakosti prepričani, da omejen čas za nakup ni prava rešitev.

Pozivom k daljšemu časovnemu intervalu, v katerem lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine, so se danes pridružili tudi Sindikatu upokojencev Slovenije in koalicijski stranki DeSUS. Slednja je gospodarskemu ministrstvu sicer predlagala, da bi upokojenci lahko nakupovali med 8. in 10. uro dopoldne ter med 13. in 15. uro popoldne. Stranka DeSUS meni, da omejitev nakupovalnega intervala za upokojence in ostale ranljive skupine zgolj med 8. in 10. uro zjutraj ni bila najbolj ustrezna, saj gre za več kot 650.000 ljudi.

"Tisti, ki so si to diskriminacijo, stigmatizacijo izmislili, se niso mogli zgledovati po rešitvah v razvitem svetu. Ta ukrep posega v temeljne človekove pravice, tudi v pravico in dolžnost varovanja zdravja upokojencev," so še dodali. Zahtevajo, da vlada ukrep takoj ukine.

DeSUS: V trgovinah v dveh urah prihaja do velike koncentracije ljudi

Tudi stranka DeSUS meni, da omejitev nakupovalnega intervala za upokojence in ostale ranljive skupine zgolj med 8. in 10. uro zjutraj ni najbolj ustrezna, saj gre za več kot 650.000 ljudi. Kot so zapisali v stranki, je vlada ukrep sprejela v dobri veri, za zaščito trenutno najbolj ranljive in izpostavljene generacije, a se je v praksi izkazalo, da dve uri dnevno nista dovolj za skoraj tretjino prebivalstva Slovenije.

V trgovinah po navedbah DeSUS v dveh urah prihaja do prevelike koncentracije ljudi, kar pa lahko doseže ravno nasprotne učinke od želenih. Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so poslali predlog, da se nakupovalni interval podaljša za dve uri. "Predlagamo, da bi starejši lahko obiskali živilske trgovine tudi med 13. in 15. uro, lahko pa skupaj oblikujemo tudi kakšno boljšo rešitev," so ponudili v sporočilu za javnost.

Pasica posebne novice POP TV
Pasica posebne novice POP TV FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janja Bartolj 1
09. 04. 2020 14.22
+1
Naj mi nekdo raztolmači tole:"Nakupi v trgovinah so v skladu z vladnim odlokom od danes med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci pa lahko nakupe opravijo le še v tem časovnem obdobju." Torej-ali se lahko nosečnica odpravi po nakupih (tudi) po 10.uri oziroma-velja zadnji stavek samo za upokojence ali za vse ranljive skupine?Dvoumno.
Janja Bartolj 1
09. 04. 2020 14.08
tirolec
09. 04. 2020 11.19
+1
Naj bo vsem dostopen nakup brez omejitev, ker take bumbarske poteze ne rešujejo nikogar, marsikoga pa stigmatizira. Če se vsi ravnajo po predpisih (maska, rokavice) ne vidim nobenih težav, kdo kdaj pride kamorkoli po nakup! Vlada strezni se in nesposobne odstrani!
Rožice cvetijo
04. 04. 2020 12.01
+11
Upokojenci imajo cel dan čas. Bolj pametno, če jih je že potrebno ločiti, naj bo to od 12h do 15h, ko so ljudje v službah!
marzo
04. 04. 2020 13.55
-10
Da boste zaposleni že zjutraj vse razgrabili - ne hvala.
Rožice cvetijo
04. 04. 2020 11.56
+2
Zanimivost: v Veliki Britaniji so jutranje ure v trgovinah rezervirane za ključne delavce, ki se jih potrebuje, upokojenci 70+ ne smejo nikamor.
999Questions
04. 04. 2020 09.37
+5
Mal informacij iz terena: Največ kršiteljev iz trgovin brez mask in rokavic je upokojencev. Nočejo nositi šala ali rute, največ se pregovarjajo, kršijo predpisane ure, ne rabijo razkužila... Dragi moji penzionisti.. Žale vabijo najpametnejše!!!
Rožice cvetijo
04. 04. 2020 11.56
+0
Jjaz
05. 04. 2020 10.46
+2
Se strinjam,sem se v petek prepričala na lastne oči.
xyxyxyxyxyxyxy
04. 04. 2020 09.05
+13
Načrtno, v kratkem času nabiti čim več ranljivih na kup, da se najlaže okužijo in jih nato virus pobere. Za to vlado so starejši od 65 let samo strošek.
Roman Kosmos
04. 04. 2020 09.03
+30
Kako bodo pa po vaše sedaj kupovali tisti ki delajo do 16 ali 17??
marzo
04. 04. 2020 13.56
-5
Pametnoneumen
04. 04. 2020 19.59
+1
Brez nas pa tud penzionisti penzije ne bojo dobil, aja sej dobijo krizni dodatek, fuj družine z malimi otroci in obema brezposelnim staršema pa kaj?
Peteberg
04. 04. 2020 08.42
+19
Ne vem zakaj vse upokojence tlačijo v isti koš jaz sem dokaj mlad upokojenec sem zdrav nisem v domu starejših in nikakor se ne počutim kot neka "ranljiva skupina" ni ne hodim vsak dan po trgovinah mislim , da bi v to kategorijo spadal upokojenci tam nekje od 75 leta
Unionko
04. 04. 2020 08.39
+23
Mislim, da je dve uri več kot dovolj za osnovne nakupe. Še pred epidemijo virusa, so bile trgovine in gostilne polne upokojencev, sedaj se je pa to teško odvadit!
Frelance
04. 04. 2020 08.59
+6
Ti sicer lahko meniš kar hočeš, ampak nikakor nimaš prav. Ustava RS v 14. členu pravi (citat): "V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki." In seveda v nadaljevanju 16. člen te iste Ustave pravi tudi tole (citat): "S to ustavo določene človekove pravice in temeljne svoboščine je izjemoma dopustno začasno razveljaviti ali omejiti v vojnem in izrednem stanju. Človekove pravice in temeljne svoboščine se smejo razveljaviti ali omejiti le za čas trajanja vojnega ali izrednega stanja, vendar v obsegu, ki ga tako stanje zahteva in tako, da sprejeti ukrepi ne povzročajo neenakopravnosti, ki bi temeljila le na rasi, narodni pripadnosti, spolu, jeziku, veri, političnem ali drugem prepričanju, gmotnem stanju, rojstvu, izobrazbi, družbenem položaju ali katerikoli drugi osebni okoliščini. Določba prejšnjega odstavka ne dopušča nobenega začasnega razveljavljanja ali omejevanja pravic, določenih v 17., 18., 21., 27., 28., 29. in 41. členu." Ker zaenkrat Državni zbor RS še ni razglasil vojnega ali izrednega stanja torej lahko definitivno govorimo o tem, da je Ustava bila kršena v najmanj 14. členu (op.: katerekoli druge osebne okoliščine pa so: upokojenec, invalid, nosečnica, spolna usmerjenost itd.). Povedano po domače.........gre za čisto vladno diskriminacijo volilnega telesa, ki zdaj kobajagi ne sme v trgovino takrat ko to želi sama, ampak takrat, ko mu to milostno dovoli vlada.
marzo
04. 04. 2020 09.00
+2
Saj imajo cel dan, ker jih nihče ne preganja, tudi če pridejo popoldne. Očitmo pa jim gre na živce, da so v trgovini tudi neranljive skupine in bi se jih radi znebili. Naj vlada izda oslok, da mora vsaka trgovina zagotoviti nemoten nakup na daljavo in neranljivi se bomo z največjim veseljem odpovedali sprehajanju med policami. Naj se sprehajajo penzionisti cel dan.
xyxyxyxyxyxyxy
04. 04. 2020 09.07
+7
Izredno stanje ne upajo razglasiti, ker morajo za to biti pogoji, so pa uvedli policijsko državo in nas spravili v občinski geto.
Unionko
04. 04. 2020 09.20
+5
Vse kar si napisal je res, samo pozabil si, da vladajo izredne razmere, kakršnih še ni bilo in moramo vsi potrpeti!
Rožice cvetijo
04. 04. 2020 11.57
+1
Ja, dolgčas jim je, ni bilo delovnih navad...
Rožice cvetijo
04. 04. 2020 11.58
Frelance, povsod je vedno drobni tisk.....v izrednih razmerah....
Pametnoneumen
04. 04. 2020 20.01
+0
Saj gre za vašo varnost ne za kršenje ustave, ustava vam bo kršena ko se bo moral zdravnik odločit Al greste na respirator Al ne. Mislim....
ajnajs
04. 04. 2020 08.37
+27
kdaj pa naj grem v trgovino jaz, ki delam od 08.00 do 16.00? Gremo nekrat na 10 dni v trgovino in nakupimo vse. ni treba vsak dan se gužvat niti upokojencem. Predlagal bi drug ukrep za upokojence in sicer, da gredo lahko v trgovino samo 2x na teden, pa se bo gužva zmanjšala. So pa upokojenc največji raznašalci, še vedno hodijo drug k drugemu na kavo, ker jim je dolgčas. ukrepov ne jemljejo resno, razen ko gre za njihove pravice.
marcipan
04. 04. 2020 08.27
+14
V trgovinah se moram najbolj izogibat upokojencem - 90% jih nima ne rokavic, ne maske, ne upoštevajo razdalje, ko stojim na blagajni 2 metra od naslednjega, se vmes urine kak penzionist.... Se mi zdi, kot da sami tega ne jemljejo resno.... Zdaj hodim v BTC, ker predvidevam, da je do tja za upokojence predaleč a tudi tam se najde kaka cvetka, ki smisli, da je vsemogočna.
marcipan
04. 04. 2020 08.28
+27
Pa še to - zadnjič sem staro gospo prosil za malo distance, pa mi je odgovorila - mladi gospod, preživela sem dve vojni in bom tudi to.
brabusednet
04. 04. 2020 08.35
-12
Ti si že sedaj blesav,kak boš,če boš sploh dočakal upokoj bolje,da ne.
šlogar
04. 04. 2020 08.37
-9
Ne vem zakaj ti gredo upokojenci tako na živce. Upaj, da boš tudi ti nekoč, če te ne bodo zdelali živci. Ti je že kdaj prišlo na misel, da bi mogoče le lahko obrzdal svoj značaj in komu namesto kletvic namenil lepo besedo?
šlogar
04. 04. 2020 08.14
+9
Dva pomisleka: 1. Ko bo proti koncu dneva polica prazna pa spustimo " tastare" not, saj tako ne rabijo veliko. Že če sem prišel ob 17 uri ni bilo kruha, seveda pa tudi zelenjava in sadje je pošlo. Kdo pa mislite, da bo filal police na večer za upokojence? 2. Virusa bo v trgovinah še 1 x več zvećer kot zjutraj. Mislite, da pulte, police razkužujejo. Nak, povsod že ne. Mislim, da je bil predlog, da se podaljša zjutraj za dve uri najbolj primerno. Sicer pa, če bo več " tastarih" šlo, bolje za pokojninski sklad. Admin, da me slučajno ne boš brisal.
prašek
04. 04. 2020 08.16
+5
šlogar
04. 04. 2020 08.34
+1
Oh Prašek, nisem, ta me briše za vsako malenkost, tudi če samo nakažem na možno besedo, čeprav ima začetek besede kar več pomenov! Sem se mu že dolgo nazaj zameril!
Pametnoneumen
04. 04. 2020 20.05
-1
Seveda za vas samo zjutraj da vse prešlatate in preberete mladi pa tak nič ne rabjo
brabusednet
04. 04. 2020 08.12
-10
Bravo vlada,da posluša narod in strokovnjake in spreminja neprimerne zakone.Levičarji pa niso nikogar poslušali samo krivili so druge in Janševe vlade.Da bi pa,kaj spremenili pa ni govora.Vsaka večinska vlada lahko spremeni večino zakonov.Nesposobneži pa niso sploh imeli boljših rešitev samo krivdo valili na druge.
Belabreza
04. 04. 2020 08.49
+5
Ne se prenaglit, ko bo konec krize, boš videl, kakšna globoka luknja bo zazevala iz bank. Kdo bo takrat kriv? Šarec, Kučan, levi fašitisti in tako naprej. Ne misli, da on daje iz svojega Patrija žepa.
YOYOYORas
04. 04. 2020 08.01
+35
**kletvica**!!! Delam 9-17, kar pomeni, da grem iz službe realno 17:30 - mi me znese. Računam, da bom šel v trgovino danes (soboto) - v petek zvečer zvem, da ne smem. Pa js bom res koga zadavu! Da ne znorim še za to, ker že toliko časa nisem pojedel ko konkretnega/toplega obroka v času malice.
brabusednet
04. 04. 2020 08.05
-17
Pa babo pošlji ali pa ljubico mogoče ljubčeka.V skrajnosti pa rdeči križ ali prostovoljce poklič.
YOYOYORas
04. 04. 2020 08.10
+38
Pi**** je fajn bit pameten s kavča. Delam šw 3x več kot bi sicer, nobenih dodatkov si ne morem obetat in živim sam. Rad bi poskrbel še za mamo, ki ne more sama v trgovino, pa ne bo šlo. Dej, bod raj tih.
marzo
04. 04. 2020 08.25
-14
Ti nisi ogrožena akupina in se nimaš kaj bunit. Boš že preživel.
brabusednet
04. 04. 2020 08.38
+0
Pri nas trgovine odpirajo ob 8h saj večina edido en špar ob 9h.
Belabreza
04. 04. 2020 08.51
+3
marzo-hitro se lahko znajdeš v ranljivi skupine, pa ne da ti privoščim, ampak - sreča je opoteča.
SKRIPT
03. 04. 2020 21.56
+10
Za okuzene v domovih je kriva SREBRNA NIT, ker so govorile, da morajo biti domovi odprti za obiske, sedaj pa omamo
pegazus
03. 04. 2020 21.52
+12
Kaj zdej hoče JJ čimveč folka namazat za naslednje volitve, da se hoče vsakmu priliznit? Dejansko se grejo bedarije s temi omejevanji... kaj nakonc bo imela vsaka generacija svoje pol ure?
zazga18
03. 04. 2020 21.49
+17
Celo osnovno in del srednje sole je babi skrbela zame v smislu da sem imela topli obrok, ko sem prisla domou..zato sedaj v teh razmerah za moje stare starse poskrbim jaz, sestra, starsi in jim ni potrebno se guzvati v trgovini, banki,lekarni saj bi jih nekaj let se rada imela ob sebi..tako da po eni strani se strinjam da bi se jim podaljsalo vsaj do 11h ce ne do 12hpo drugi strani pa upam da nas je vsaj nekaj ki lahko poskrbi da nasi stari starsi dobijo iz trgovine kar potrebujejo :-)..pa lep vecer
Gudek
03. 04. 2020 21.48
+4
Ja super! Najboljsbda so se sam za njih trgovine odprte. Ostali pa adijo. Ze tak si dnevno delajo zaloge.
proofreader
03. 04. 2020 21.40
+17
Vse najbolj ogrožene dajmo v gužvo, da se bodo ja okužili. Kdo je ta zakon pisal, Mengele?
Pokahontas77
03. 04. 2020 21.45
+5
Jaz tudi tako mislim. Naj jim podalsajo ce ze do 11.00. Ne pa potem ko bo koncentracija virusov v trgovini najvecja. Upam da ne naredijo te blesarije!!
VAREN
03. 04. 2020 21.52
+7
Seveda bodo ker so bolani bol kot virus sam.