Slovenija

Poziv WHO: Vsi bi morali imeti enak dostop do zdravstvenih storitev

Ljubljana, New York, Ženeva, 07. 04. 2021 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Danes je svetovni dan zdravja. Tokrat je posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako svet po pandemiji covida-19 vrniti v sprejemljive tirnice življenja, da bo bolj pravičen za vse in da bodo vsi ljudje in vse družbe uživali več zdravja in blaginje, so pojasnili na NIJZ. Gospodarska zbornica Slovenije pa je ob današnjem dnevu izpostavila pomen kakovostne sestave živil. Medtem na Rdečem križu Slovenije prebivalce spodbujajo k udeležbi na preventivnih zdravstvenih programih.

Svetovni dan zdravja je 7. aprila, obeležujemo ga od leta 1950. Na ta dan leta 1948 je bila namreč ustanovljena WHO.
Svetovni dan zdravja je 7. aprila, obeležujemo ga od leta 1950. Na ta dan leta 1948 je bila namreč ustanovljena WHO. FOTO: Dreamstime

Letošnji svetovni dan je vstopna točka v proces, v katerem bo več pozornosti namenjene tematikam o neenakosti v zdravju in socialnih neenakostih, so navedli na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ). Prizadevajo si, da bodo znali argumentirati potrebne ukrepe za izboljšanje stanja z različnih vidikov, denimo ekonomskega in socialnega. Želijo si, da bi njihove ugotovitve čim bolj upoštevali tudi politični odločevalci v vseh sektorjih, ki na različnih ravneh vplivajo na zdravje in blaginjo pri posameznih skupinah prebivalcev.

Pri varovanju in ohranjanju zdravja imajo pomembno vlogo izvajalci zdravstvene in babiške nege, ki so odločilni pri krepitvi zdravstvenega sistema, pa je poudarila zbornica zdravstvene in babiške nege – zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Ob svetovnem dnevu so se oglasili tudi v Združenih narodih (ZN). Generalni sekretar ZN Antonio Guterres meni, da bo treba med okrevanjem po pandemiji izvajati takšne politike in razporediti sredstva tako, da bodo vsi imeli enak dostop do zdravstvenih storitev. To pomeni doseganje trajnostnih razvojnih ciljev iz Agende 2030, je spomnil. Na tokratni svetovni dan se zavežimo, da bomo sodelovali na poti do zdravega in pravičnega sveta, je povabil.

WHO pa poziva voditelje po svetu k zagotavljanju boljših življenjskih in delovnih pogojev za vse. Med pandemijo covida-19 je po njihovih besedah postalo še bolj očitno, v kako različnih pogojih živimo. Nekatere skupine prebivalstva po svetu komaj pridejo skozi mesec, nimajo denimo dostopa do čiste pitne vode in do zdravstvenih storitev, zaradi česar po nepotrebnem trpijo, obolevajo za boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti, in prezgodaj umrejo.

Poklukar: Novemu koronavirusu ni mar za neenakosti med nami

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Posnetek zaslona

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji redni novinarski konferenci vlade izpostavil, da je epidemija covida-19 globoko zaznamovala vsa področja življenja. Napovedal je krepitev primarne zdravstvene ravni, ki bo naslovila vse potrebe ljudi, tudi najranljivejših skupin.

Svetovna zdravstvena organizacija ob dnevu zdravja, ki letos poteka pod geslom Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet poziva k spremljanju neenakosti v zdravju in kliče k prizadevanjem za univerzalen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev, prilagojenih potrebam in vrednotam v skupnosti, je na današnji novinarski konferenci izpostavil Poklukar.

Po njegovih besedah je poudarek na doseganju najvišje ravni zdravja, ki je temeljna pravica vsakega človeka ne glede na raso, vero, politično prepričanje, ekonomsko ali socialno stanje.

Kot je spomnili, v Sloveniji neenakosti v zdravju spremljajo od leta 2011. "Zdravje celotne populacije se je v zadnjem desetletju do epidemije covida-19 pomembno izboljšalo, pri čemer se Slovenija uvršča ob bok razvitih držav tako na področju dosežkov kot tudi izzivov. To je eden izmed pomembnih dosežkov našega zdravstva, na katerega smo lahko posebej ponosni," je ocenil.

Žal pa, kot je dejal minister, tudi v Sloveniji opažamo, da se je zdravje skupin prebivalstva z višjim socialno-ekonomskim položajem izboljševalo hitreje. To po njegovih besedah pomeni, da posamezniki iz različnih socialno-ekonomskih skupin svoj zdravstveni potencial dosegajo v različni meri.

Dejavniki, kot so izobrazba, zaposlenost, dohodek, socialna varnost in socialna omrežja, vplivajo na življenjski slog, dejavnike tveganja, uporabo zdravstvenih in drugih storitev ter posledično na obolevnost, umrljivost in pričakovano trajanje življenja, je naštel.

"Novi koronavirus nas je opomnil, da bolezen ne izbira po spolu, rasi ali verskemu prepričanju, prav tako se ne ozira na socialni ali družbeni status. Ni mu tudi mar za neenakosti med nami," je dejal minister.

Vseh razsežnosti epidemija covida-19 še ne poznamo, a bo po ministrovih besedah nedvomno bolj negativno vplivala na tiste skupine prebivalstva, ki so bile že prej ranljive in bolj izpostavljene bolezni. Tudi temu bomo pri izhodni strategiji po epidemiji morali posvetiti posebno pozornost, je izpostavil.

Po njegovi oceni imamo v Sloveniji dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo. "Kot minister bom storil vse, da jo ohranimo in še izboljšamo," je poudaril.

V času pandemije so po njegovih besedah vsi bolniki dobili potrebno oskrbo, zdravstvo pa se je odlično izkazalo v krizni situaciji. Po pandemiji nas čakajo novi izzivi, predvsem na področju duševnega zdravja in kroničnih bolezni, vključno z rakom.

"Z okrepljenim zdravstvenim varstvom na primarni ravni bomo zagotovili celovito zdravstveno oskrbo, ki bo odgovarjala potrebam ljudi, tudi najranljivejših. Vse dobre prakse na področju preventivnih dejavnosti, ki vključujejo najbolj ranljive skupine, bodo po epidemiji spet polno zaživele," je prepričan.

Naj nas tudi letošnji slogan poveže v skupnem boju proti novemu koronavirusu in nas opomni, kako pomembna je solidarnost in sočutje do sočloveka, je še dejal.

Zahvalil se je vsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem, ki so po njegovih besedah v preteklem letu dokazali, da med nami ni neenakosti. Zahvalil se je tudi državljanom, ki so s spoštovanjem ukrepov pomagali, da so bolnišnice zmogle obravnavati vse, ki so potrebovali zdravljenje.

Kakovostna sestava živil pomembno vpliva na zdravje potrošnikov

Gospodarska zbornica Slovenije je ob današnjem dnevu zdravja izpostavila pomen kakovostne sestave živil. Živilska podjetja so se prostovoljno zavezala k izboljšanju sestave živil, s tem pa prispevajo k pozitivnim spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov in bolj zdravemu življenjskemu slogu, so sporočili.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri gospodarski zbornici že od leta 2015 živilska podjetja spodbuja k uresničevanju strateških ciljev prehranske strategije, predvsem na področju izboljšanja sestave živilskih izdelkov in spodbujanja zdravega življenjskega sloga.

Neuravnotežena prehrana in pomanjkanje telesne dejavnosti namreč lahko prispevata k razvoju prekomerne telesne mase in debelosti ter k razvoju kronično nenalezljivih bolezni, kot so diabetes tipa dva, srčno-žilne bolezni in bolezni dihal. Z manjšo uporabo sladkorja in soli v živilih, spodbujanjem porabe polnozrnatih sestavin, dodatnim informiranjem potrošnika ter drugimi ukrepi želijo podjetja prispevati k zmanjševanju teh kroničnih bolezni, so sporočili.

Pod okriljem zbornice poteka projekt Zaveza odgovornosti, v okviru katerega podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač, mlekarskega in pekarskega sektorja širijo ponudbo živil izboljšane hranilne sestave.

Potrošnikom so tako danes dostopne številne manj sladke pijače, brezalkoholne pijače z nizko ali brez energijske različice. Prav tako je bolj pestra ponudba mlečnih izdelkov z manj dodanega sladkorja. Povprečen energijski iznos brezalkoholne pijače je v štirih letih padel za eno kilokalorijo na 100 mililitrov, povprečna vsebnost dodanega sladkorja v mlečnih izdelkih pa se je v dveh letih znižala za 0,4 grama na 100 gramov oz. 100 mililitrov. Pada tudi trend slanosti kruha, razširja pa se ponudba polnozrnatih izdelkov.

Ponudba izdelkov izboljšane sestave se je v segmentu brezalkoholnih pijač v štirih letih povečala za 48 odstotkov, v segmentu mlečnih izdelkov pa v dveh letih za 27 odstotkov. Na trgu je večina takšnih izdelkov tudi dodatno označenih z informacijami o njihovi energijski oz. hranilni sestavi že na prednji strani embalaže.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri gospodarski zbornici je izdala tudi katalog živil izboljšane sestave. Skupaj z ministrstvom za zdravje je zbornica začela s kampanjo Odloči se za, ki spodbuja potrošnike k uporabi živil izboljšane hranilne sestave. Na socialnih omrežjih potrošnike tako seznanjajo o izboljšanju hranilnih sestav živil.

Gospodarska zbornica Slovenije je ob današnjem dnevu zdravja izpostavila pomen kakovostne sestave živil.
Gospodarska zbornica Slovenije je ob današnjem dnevu zdravja izpostavila pomen kakovostne sestave živil. FOTO: Dreamstime

K zmanjševanju neenakosti v zdravju pripomorejo tudi preventivni programi

Na Rdečem križu Slovenije ob svetovnem dnevu zdravja prebivalce spodbujajo k udeležbi na preventivnih zdravstvenih programih. Dostopnost povečujejo predvsem s postopnim uvajanjem programa Zdravo staranje.

Program Zdravo staranje je v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pripravila skupina strokovnjakov iz Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, so zapisali v sporočilu za javnost.

Program je usmerjen v preprečevanje današnjih temeljnih nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, kronične respiratorne bolezni in različne vrste raka. Temelji na celostnem in vseživljenjskem pristopu, teoriji vedenjskih sprememb ter praksi, v okviru katere so za zdravje odgovorni vsi sektorji družbe, vključno z nevladnimi, humanitarnimi organizacijami.

Program so v Rdečem križu Slovenije poenostavili in priredili na osnovi lastnih izkušenj in spoznanj ter za slovenske razmere. Lansko leto pa so program dopolnili z izkušnjo življenja v samoizolaciji, so sporočili.

Ob koncu akcije 40 dni brez alkohola poziv, naj se zmernost pri pitju ne konča po 40 dneh

Z velikonočnimi prazniki pa se je končala tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola. Letos je akcija poudarila, da odgovorno ravnanje zahteva osebno odločitev za zmernost pri pitju ali celo odpoved alkoholu, so sporočili iz Slovenske Karitas. Ob koncu akcije so organizatorji pozvali, naj se odpoved in zmernost pri pitju alkohola ne konča po 40 dneh.

V času epidemije covida-19 se je tveganje za čezmerno pitje alkohola povečalo. "To je za marsikoga čas negotovosti in čas, ko se zavemo, da vsega ne zmoremo nadzorovati, kar lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. V takih trenutkih iščemo načine, kako bi se tega počutja znebili," je pojasnila psihologinja iz NIJZ Karmen Henigsman. "Marsikdo pomisli na alkohol ali tudi poseže po njem v upanju, da bodo ti občutki izginili. Vendar alkohol ni rešitev, saj zmanjšuje odpornost, razdira odnose in osebno stisko še poveča," je opozorila.

Alkohol kljub vztrajnemu delovanju številnih organizacij ostaja precej nedotakljiva tema, o kateri zasebno ne maramo govoriti, pa je poudaril generalni tajnik slovenske Karitas Peter Tomažič. "Z alkoholom se spopada vsaka četrta slovenska družina, pravočasno pomoč poiščejo le redki. Čas je, da tega problema ne skrivamo, o njem spregovorimo odprto, skupaj iščemo ustrezno podporo pri reševanju stisk in s svojim zgledom obrnemo stanje na bolje," je povedal.

"Tudi povezovanje različnih ustanov je tisto, ki daje glas stroke za zmernost, hkrati prisluhne žrtvam alkohola na cesti, zdravju in v družinah ter kaže vsem, ki so na meji ali že čez, veliko možnosti, da spremenijo svoj način življenja," je še dejal.

Tradicionalna akcija, ki se je končala v soboto, je letos potekala že šestnajstič. Potekala je pod geslom Moja poteza, ki sporoča, da preudarno in odgovorno ravnanje do sebe in drugih zahteva osebno odločitev za zmernost pri pitju ali celo odpoved alkoholu za vse življenje. Izbira vsakega posameznika je, ali bo dal prednost alkoholu ali pa zdravju, dobrim odnosom, družini, službi in prijateljem.

Paliativna oskrba na Dolenjskem nepovezana

Paliativna oskrba bolnikov in njihovih svojcev je na Dolenjskem kljub trudu posameznikov nepovezana. Ni kakovostna, ni integrirana in ne deluje, pa je na današnjem strokovnem srečanju na to temo ocenila specialistka splošne kirurgije Splošne bolnišnice Novo mesto Petra Gornik. Kot rešitev je navedla dejavno sodelovanje vseh udeleženih.

Gornikova je na spletnem strokovnem srečanju Integrirana oskrba v luči skupnostnega pristopa, ki ga je ob svetovnem dnevu zdravja pripravila novomeška fakulteta za zdravstvene vede, opozorila, da za kakovostno paliativno oskrbo na Dolenjskem nimajo ne dovolj denarja in ne kadra.

Sicer pa bi zanjo potrebovali dostopnost za vse, osnovne informacije na enem mestu, posebno ambulanto, dodatno izobraževanje laikov in strokovnjakov, boljšo komunikacijo in mrežno povezanost.

Med drugimi načrti za izboljšanje stanja je navedla še sodelovanje pri različnih tovrstnih projektih, dodatna izobraževanja v zdravstvenih ustanovah na več ravneh, boljše sodelovanje z drugimi v tovrstno oskrbo vključenimi ustanovami, izboljšanje sodelovanja z lokalno skupnostjo in dodatne postelje za paliatvine bolnike v sklopu negovalnega bolnišničnega oddelka.

Dolgoročen cilj vseh povezanih v paliativni oskrbi je zagotovitev kakovostne paliativen oskrbe v celotni regiji z aktivnim sodelovanjem vseh udeleženih, je dodala.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
07. 04. 2021 18.43
+1
Poziv WHO je jalov. Vsi bi morali imeti dovolj hrane na krožniku, da bi lahko preživeli, pa polovica Afrike in polovica Indije strada in umira, ker nima dovolj denarja niti za hrano. Vsi bi morali imeti bivališče vredno človeka, pa več kot polovica sveta domuje v stanovanjih, ki so slabši kot naši hlevi. Človeštvo naj bi si pomagalo drug drguemu, pa ravno nasprotno, elita skrbi z ustvarjanjem denarja iz nič in posojanjem za obresti na obresti, da na ta način ustvarjajo trajno revne in omogočajo bogatim, da še bolj bogatijo (google, inequality global). Ena gripa nikoli ne more ustvariti toliko škode, kot jo ustvarja vsak dan bančni sistem. Zato so se dogajale in še vedno dogajajo vojne za surovine (Bolivian water war). Ker je Bolivija hotela novo posojilo, je svetovna banka dala pogoj, da privatizira vodo. Tudi deževnica je postala plačljiva.
Periot222
07. 04. 2021 16.47
+1
anabanana
07. 04. 2021 15.37
+3
WHO je svetovni manipulator nad ljudstvom😲
User1280007
07. 04. 2021 15.31
+3
Ja pa vse vojne se bodo končale, otroci ne bodo več lačni, vsi bodo dobili izobrazbo ki si jo želijo... svizec pa namesto zavijanja dobi čokolado za pojest.
pomlad 2020
07. 04. 2021 15.22
+2
A ni ravno WHO odredila, da je uporaba PCR testov za ugotavljanje okužb s covid 19 neprimerna? Bo kakšen članek o tem?
pomlad 2020
07. 04. 2021 15.21
+1
Pop tv, mar ni ravno WHO odredila, da je uporaba PCR testov za ugotavljanje okužb s covid 19 neprimerna? Bo kakšen članek o tem?
pomlad 2020
07. 04. 2021 15.19
+1
Portal Pop tv, mar ni ravno WHO odredila, da se PCR testov ne uporablja za potrditve okužb na covid 19?? Bo kakšen članek o tem?
Geres
07. 04. 2021 15.13
+7
Ko vidim tak naslov, me vse mine. Zgodbice za lahko noč. Nemogoče je imet enak dostop do zdravstvenih storitev, v katerikoli državi, kaj šele globalno. Če vzamemo Sloveniji, je velika razlika ali te kap v Bovcu ali v Ljubljani. Pač, tako je in to vzameš v zakup. Žal pa je pri obravnavi (ne za kap, ambulantni pregledu) tudi razlika ali koga poznaš ali ne. In h komu prideš - hebi ga, tudi zanič zdravniki obstajajo. Zato enakosti ne bo nikoli.
theSTRUČKO
07. 04. 2021 14.35
+6
...dejte to potem zorganizirat drgac... da ne bo zdravje sotirtev le za tiste ki imajo 💶... pa se pol petelinte.... z vsako stvarjo je tako, da... pr dnarju se vse zacne in pr dnarju se vse konca... tak da ne vem ka se who tle vziga... naj se pozanimajo tud mal v afriki, kolumbiji, in se kje... brihte brihtne z 20.000 € colnge na tedn... gnojsnca veljakov...
pojtrarara
07. 04. 2021 14.26
+4
dej poklular, kaj če bi raje utihnil s floskulami - primarna raven je ravno ena od najbolj prizadetih s tem covidom - do dohtarja sploh več ne moreš, zdravi se preko telefona - kar je sploh tudi nestrokovno... ti pa lapaš o okrepitvi... mi grete lapavi politiki, ki samo lepo besedičite, naredite pa nič že prav na živce
tutp
07. 04. 2021 14.15
+4
Da je tole gospoda pravočasno zaprla wuhan in vse drugo bi bil v Sloveniji mir. Zdaj bomo za prvi maj.sedeli in porival palčke otrokom v nos. Hvala vam.
tutp
07. 04. 2021 14.16
+4
Brabus
07. 04. 2021 14.13
+3
Vsi bi morali enako delati in enako vplačevati, potem se pa lahko gremo , vsem enako zdravstvo.
Geres
07. 04. 2021 15.20
+1
Pa v Sloveniji imamo vsi enako državno zdravstvo, čeprav en ne plača nič, drugi pa vsak mesec samo za zdravstvo 500 EUR da od plače. Sedaj če bi bilo to vrhunsko zdravstvo je neki, ker je precej porazno, pa ta sistem ne samo sposobnega okrade, še vsilil mu je zdravstvo, ki je na bistveno slabšem nivoju, kot bi ga za ta denar dobil na trgu. Samo da smo vsi enaki (kao), čeprav enaki v bedi.
Potouceni kramoh
07. 04. 2021 14.12
+8
Na WHO še vodilni predstavniki ne znajo dobro govoriti uradne angleščine in izgledajo v javnosti kot da so tja posadili enga srednješolca ki je presprical lepo vsoto ur iz angleščine.Sramota.
Kolani
07. 04. 2021 14.10
+4
Jaz sem tako srečen, ker vidim, fa na svetu toliko ljudi skrbi za moje zdravje in za mene osebno.
relos
07. 04. 2021 14.01
+8
Afera je, da sta zdravstvo in politika so zlorabila virus ... do 70% višje plače zdravnikov za do 40% manjši obseg dela (nekateri preventivni in zdravstveni programi pa so nasploh popolnoma usahnili ). Oboroženi varsnostniki dandanes onemogočajo vhod bolnim in pomoči potrebnim v zdravtvene ustanove, da so čakalnice prazne in delo medicinskega osebja čisto na komot...
RUGBYPLAYER
07. 04. 2021 14.00
-5
A v Afriki tudi? Daj ne biti smešni, mi živimo v izobilju, tam dobimo vse surovine, jojjj nehajte, na bruhanje mi gre. Kr nekaj
Bolfenk2
07. 04. 2021 13.58
+3
Ne moremo imeti enako kvalitetnega zdravstvenega sistema v državah, kjer ima družina 2 otroka, kot v državah, kjer ima povprečna družina 10 otrok. V državah z visoko nataliteto je nujno potrebna naravna selekcija, ko bolezni zreducirajo število prebivalstva. Drugače bomo imeli še naprej eksplozijo prebivalstva v 3 svetu, migracije... Zemlja je končna in ne prenese preveč prebivalstva.
Fery Zaka
07. 04. 2021 13.54
+7
Tudi vsi bi morali imeti take plače, kot glavonje na WHO. Pa jih, baje, ne moremo imeti.
Ivar The Boneless
07. 04. 2021 13.54
+5
Pa ga ni ravno zaradi WHO. Hinavci.
Banion
07. 04. 2021 13.53
+2
Vsi bi morali tudi enako delati