Slovenija

Pozivi za vključitev povratnih steklenic v nastajajoči kavcijski sistem

Ljubljana, 27. 03. 2023 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V društvu Eko krog, Zvezi potrošnikov Slovenije in Ekologih brez meja opozarjajo na pomanjkljivost obstoječega načina vračanja povratnih steklenic. Kot so poudarili na novinarski konferenci, se v luči tega zavzemajo za vključitev steklenic v nastajajoči kavcijski sistem za embalažo pijač in uvedbo obveznih kvot povratne embalaže.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pozivi k uvedbi kavcijskega sistema
    02:12
    Iz 24UR: Pozivi k uvedbi kavcijskega sistema
  • Iz SVETA: Proizvodnja plastike narašča
    03:43
    Iz SVETA: Proizvodnja plastike narašča

Da je obstoječi sistem vračanja steklenic pomanjkljiv in potrošnikom neprijazen, so potrdili tudi rezultati spletne ankete, ki so jo izvedli v Eko krogu, so sporočili iz Eko kroga.

Ta je namreč pokazala, da polovica potrošnikov v Sloveniji ne kupuje pijač v steklenicah za ponovno uporabo, od tega jih tretjina za to možnost sploh ne ve. Potrošniki opažajo tudi, da je ponudba pijač v povratnih steklenicah premajhna ali pa so na pijače v embalaži za enkratno uporabo ugodnejši popusti. Kar 91 odstotkov pa jih meni, da je pijača v steklenicah za ponovno uporabo v trgovinah slabo označena in imajo o tem premalo informacij.

Evropska komisija pripravlja posebno uredbo o embalaži, ki predvideva obvezne deleže pijač, ki bodo morale biti na trgu unije v embalaži za ponovno uporabo.
Evropska komisija pripravlja posebno uredbo o embalaži, ki predvideva obvezne deleže pijač, ki bodo morale biti na trgu unije v embalaži za ponovno uporabo. FOTO: Thinkstock

"Med našo kampanjo za kavcijski sistem smo večkrat slišali, da vključevanje steklenic za ponovno uporabo v kavcijski sistem ni smiselno, ker obstoječi način vračanja v trgovine dobro deluje," je na novinarski konferenci izpostavila vodja kampanje za kavcijski sistem v društvu Eko krog Erika Oblak.

Ker nismo imeli zakonodaje in ekonomskih spodbud, ki bi jih zaščitile pred nadomeščanjem s plastenkami in pločevinkami, pa so te steklenice v zadnjih desetletji pri nas skoraj izginile s trga, je dodala.

Večina pijač v embalaži za enkratno uporabo

V Eko krogu so poleg izvedbe spletne ankete, v kateri so prejeli več kot 1000 odgovorov, obiskali tudi nekaj trgovin različnih trgovskih mrež. Pri tem so ugotovili, da Hofer, Lidl in Eurospin pijač v embalaži za ponovno uporabo sploh ne prodajajo. V manjših trgovinah drugih trgovcev pa sta v povratnih steklenicah na voljo zgolj ena znamka vode in dve znamki piva, v večjih trgovinah je ponudbe nekaj več, a je v primerjavi s pijačami v embalaži za enkratno uporabo zanemarljiva, so navedli v Eko krogu.

"Kljub temu, da povsod poslušamo, kako pomembna je ponovna uporaba, je realnost takšna, da kupce celo odvrača od nakupa pijač v povratnih steklenicah. Pri nekaterih trgovcih jih na prodajnih policah sploh ni, kjer pa so, je vračanje zapleteno, popusti in akcije pa zgolj za pijače v embalaži za enkratno uporabo, kavcija je obdavčena z DDV," je situacijo s terena orisala Oblakova.

Na novinarski konferenci pa so predstavniki nevladnih organizacij spomnili, da v Sloveniji trenutno potekajo pogovori o vzpostavitvi kavcijskega sistema za plastenke in pločevinke, zaradi nižjega okoljskega odtisa in nižjih stroškov pa si okoljske in potrošniške nevladne organizacije prizadevajo, da bi vanj vključili tudi steklenice za ponovno uporabo, proizvajalcem in trgovcem pa predpisali obvezne deleže pijač, ki morajo biti na trgu v takšni embalaži.

Steklenice
Steklenice FOTO: AP

Predpisane deleže so medtem že sprejeli v Romuniji, Franciji, Nemčiji in Avstriji. "Kavcija ne sme biti obdavčena, evropska zakonodaja pa dovoljuje tudi, da za embalažo za ponovno uporabo velja znižana stopnja DDV," je ob tem izpostavila Oblakova.

"Sistem ponovno uporabljive embalaže je v preteklosti odlično deloval"

Evropska komisija pa pripravlja tudi posebno uredbo o embalaži, ki predvideva obvezne deleže pijač, ki bodo morale biti na trgu unije v embalaži za ponovno uporabo. "Če kdo misli, da predlog evropske uredbe le spodbuja enakovredne kavcijske sisteme tudi za povratne steklenice, ga vabim, da kupi pivo ali vino v ponovno napolnjeni plastenki ali pločevinki. Brez več povratnih steklenic enostavno ne bomo dosegli zadanih ciljev," je opozoril Jaka Kranjc iz Ekologov brez meja.

Za oživitev povratne embalaže si prizadevajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). "Res ne vidimo smisla v tem, da namesto sistema ponovno uporabljive embalaže, ki je v preteklosti že odlično deloval, večino pijač kupujemo v plastenkah, za recikliranje in ponovno izdelavo katerih porabljamo dragocene vire. Pravzaprav bi bilo zelo smelo, če bi povratno embalažo postopno začeli uvajati tudi na drugih področjih," je ocenil Boštjan Okorn iz ZSP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
30. 03. 2023 13.13
+1
Zanimivo, Hofer in Lidl nimata opcije vračila embalaže. Se jim "ne splača s tem ukvarjati". Slovenski potrošnik je daleč premalo zahteven do trgovcev. Lep primer sta oglasna časopisa Lidla in Spara z datumom 29.3. in 30.3. (slednji), v katerih na veliko oglašujeta sestavine in že pripravljene velikonočne jedi. Vendar POZOR! Spar je lepo napisal "VELIKONOČNA Peka" zraven "narisal" še zajčka in pirhe in, po mojem mnenju lepo nagovoril in povabil v svoje poslovalnice vse slovenske katoličane. Hkrati je Spar voščil slovenskim katoličanom in vsem, ki praznujejo Veliko noč na naslovnici svojega oglasnega časopisa z besedami: »VESELA Velika noč«. Zdaj pa POZOR, kaj je na naslovnici in tudi prvi notranji strani oglasnika napisal Lidl!!! »Doživite vse občutke pomladi«!!!??? Na straneh, kjer propagira sestavine za peko, pa je Lidl napisal »Praznična peka je pred vrati«!!!! Nikomur ne žeim delati propagande ali protipropagande, oba omenjena STA SI JO NAREDILA SAMA. Vi, SPOŠTOVANI ali pa tudi ne POTROŠNIKI, VI ODLOČEVALCI naredite po svojem prepričanju. Splošno znani rek iz Janezovega evangelija (Jn 6,68) pravi: »Gospod h komu naj gremo, …?
LoToGo
28. 03. 2023 08.33
+6
Včasih si kupil zaboj ustekleničenega piva, prinesel zaboj v trgovino in za doplačilo odnesel nov zaboj s pivom.
mastablasta
28. 03. 2023 08.31
+4
ali pa sadje in zelenjava, ki smo ga včasih dobili v recikliranih kartonskih vrečkah, danes pa ga lahko dobimo le v plastiki. ali pa kruh, ki je bil v podobnih kartonskih/papirnih vrečkah, zdaj pa je v vrečki iz plastike in papirja.
Anion6anion
28. 03. 2023 08.30
+0
Ja in potem bodo zahteve, da mora biti embalaža čista, brez pokrovčka ali z obveznim pokrovčkom, nezmečkana, nepoškodovana, z odstranjeno nalepko....
Delavec_Slo
27. 03. 2023 21.43
+6
Aja kaj pa ste delal 30 let takoj vrnite plače za ta čas!!!
dannyer
27. 03. 2023 21.04
+3
šeena eko prevara. na potrošnika. to je kult
Vitorprah
27. 03. 2023 20.00
+0
Kateri/a slučajno ve, so steklenice 0.33 Heiniken povratne?
flojdi
27. 03. 2023 15.38
+5
Plastenka je pa 30 centov./in Nikjer ne mores v staro natocit nove robe
flojdi
27. 03. 2023 15.35
+7
Leto 1970. Mleko.v steklenici.s plavim ali srebrnim pokrovckom.steklenica vracljiva./mat r so eni.. Ne vem kje ..spred al zad
mastablasta
28. 03. 2023 08.32
Trilem
27. 03. 2023 14.49
+1
Hočemo Leergut in Pfand!