Slovenija
Oglas

Pozor, nevarna plesen je na pohodu. Uničite jo, čim jo opazite!

Ljubljana, 25. 02. 2024 00.15 | Posodobljeno pred 6 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ste tudi vi med tistimi, ki po stanovanju opažajo rumene lise, na stenah zelene ali črne pike, pod posteljo, za kavčem, v omarah ter po vogalih pa velike čisto črne površine groznega vonja.

V zadnjem desetletju imamo zaradi podnebnih sprememb milejše zime, kar posledično pomeni, da je v zraku bistveno več vlage, kot jo je bilo nekoč in se s plesnijo srečuje marsikdo, ki se prej ni. Letos so nas žal prizadele še poplave, ki so vlago v prostorih le še močno povečale. In če doma še malce varčujemo pri ogrevanju, del hiše ali stanovanja pa sploh ne ogrevamo, s tem ustvarjamo še dodatne pogoje za nastanek plesni. Namreč, kadar v hladnih mesecih prostora ne ogrevamo dovolj, se zaradi hladnega zraka vlažnost v prostoru poveča in tako pride do pojava kondenzacije na kritičnih mestih, kot so zid za omaro, spodnja stran jogija, toplotni mostovi in severne stene. In posledično se na tistih mestih skoraj zagotovo pojavi plesen. 

Majhne zelene ali črne pikice lahko postopoma prerastejo v večjo črno površino na steni, če se plesni ne lotimo takoj, ko jo opazimo.
Majhne zelene ali črne pikice lahko postopoma prerastejo v večjo črno površino na steni, če se plesni ne lotimo takoj, ko jo opazimo. FOTO: Arhiv ponudnika

Že manjša količina plesni je izredno nevarna

Znanstveniki zadnja leta ugotavljajo, da je plesen bistveno bolj nevarna, kot smo mislili. Celo smrtno nevarna. Plesen je povzročitelj stotin bolezni, ki jih potem bolj ali manj uspešno zdravimo, ne da bi se vprašali kje je pravi vzrok. Že manjša plesen namreč napada naša dihala, živce in hormone, simptome pa zlahka zamenjamo z drugimi boleznimi in povzročitelji.

Tudi manjša količina plesni je zelo nevarna.
Tudi manjša količina plesni je zelo nevarna. FOTO: Arhiv ponudnika

Zakaj plesen nastane in kako se širi?

Primarnih vzrokov za razvoj plesni je lahko več in jih je težko točno določiti. Gre za kombinacijo nepravilne gradbene zasnove, napak pri gradnji posameznih konstrukcijskih elementov ali celotne stavbe, pa tudi nepravilnega prezračevanja in ogrevanja ter tudi neustreznega režima uporabe prostora.

Ko imamo enkrat opravka s plesnijo, je potrebno, da hitro ukrepamo, saj se hitro tudi širi. Prenaša se namreč tako, da se spore plesni s kroženjem zraka prilepijo na gostitelja, ki je lahko človek ali žival in se tako lahko zelo hitro razširijo po vseh prostorih. Plesen je vseskozi prisotna v našem življenjskem okolju, vendar navadno v omejenih količinah. Ko pa se ustvarijo primerni pogoji, lahko v trenutku izbruhne do nepričakovanih razmer. Ponazorimo to trditev s primerom kruha. Čeprav nikjer v kuhinji ne zaznavate plesni, se bo kruh v nekaj dnevih splesnel, če ga zaprete v nepredušno vrečko. Če pa kruh pustite na zračnem mestu, kjer lahko odda vso odvečno vlago, se bo samo posušil. In popolnoma enako je v naših stanovanjih ali hišah. Plesen je že tam, samo čaka na ugodne pogoje. V ugodnih pogojih se tako, kot kruh v vrečki, tudi stanovanjski objekt lahko v samo nekaj dnevih prekrije s plesnijo.

Glavni vzrok za razvoj plesni v stanovanju

Glavni vzrok za nastanek in razvoj plesni v stanovanju je prekomerna vlažnost v prostoru - vlažnost zraka nad 60%. Vlažno okolje se najprej pojavi, ko se zunanje stene toliko ohladijo, da se v notranjih prostorih kondenzira zračna vlaga. Plesen se tako najprej pojavi na severnih stenah, potem pa na mestih kjer se pojavijo temperaturne razlike - toplotni mostovi, steklo in okvirji oken, prekati nad in pod oknom, spodnja stran postelje, za omarami, v omarah.

Ste menjali okna?

Kot drug pogost primer pojava plesni pa je tudi zamenjava klasičnih oken s sodobnimi, ki praktično 100-odstotno tesnijo. V več kot 75% se že prvo jesen po menjavi pojavi plesen v bivalnih prostorih. Seveda je to nekako logično. Ker stara okna niso več tesnila, so se  prostori ali sobe samodejno zračili, kar je pomagalo preprečevati nastanek plesni, je bilo pa energijsko potratno, včasih pa zaradi prepiha tudi neudobno. Ko pa takšna okna ali vrata zamenjamo s sodobnimi, sicer prihranimo na energiji, a porušimo krhko ravnotežje in že smo soočeni s plesnijo. 

Svetujemo, da prezračujete večkrat dnevno za kratek čas. Prezračevanje je namreč najučinkovitejše, če v bivalnem prostoru ustvarimo prepih za nekaj minut večkrat na dan, hkrati pa pazimo, da ne znižamo temperature v prostoru. 

Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi.
Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi. FOTO: Arhiv ponudnika

Hitri ukrepi za sanacijo plesni: 

Lociranje problema

Plesen najpogosteje zaznamo vizualno, kot liso na steni. Stene začnejo spreminjati barvo, kar se najprej vidi kot temnejše majhne zelene ali črne pikice, ki pa postopoma prerastejo v zeleno ali črno površino. Plesen zaznamo tudi po zatohlem vonju, ki pri veliko ljudeh sproži kašelj, alergije in še vrsto drugih simptomov. Najbolj pogosto se plesen pojavi na severni steni, v vogalih, na stenah zastekljenih balkonov, nad okni, za radiatorji, za omarami, kavči, pod posteljami, na spodnji strani jogija, v omarah, pa tudi na oblekah, usnjenih predmetih, v kuhinjskih elementih pod umivalnim koritom, v vežah in tudi v kleteh.

Kaj narediti, ko odkrijemo plesen?

Ukrepati je treba čim prej. Že ko zaznamo spremembe barve na steni ali v vogalu, bi se bilo treba takoj odzvati. Takoj, ko torej plesen opazimo, jo je potrebno uničiti. To storimo s sredstvom za uničevanje plesni, ki pa mora biti učinkovito, zelo priporočljivo pa je tudi, da v prostoru ne pušča močnega in neprijetnega vonja, je enostavno za uporabo in nanos ter ne zahteva posebnih postopkov za prezračevanje, pranje ali brisanje.

Ko ste si priskrbeli sredstvo, pa brez odlašanja poškropite vsa mesta kjer ste odkrili plesen, vključno s kopalnico in WC in pustite delovati dlje časa oziroma sledite navodilom proizvajalca.

Priporočljivo bi tudi bilo, da bi imeli doma vsaj en manjši vlagomer. To je napravica, ki jo položimo v sobo na višino enega metra – nekje sredi sobe – in merimo vlago. Idealna vlaga za stanovanje je recimo 50–55 % pri temperaturi 22, 23 stopinj Celzija. Vlaga pod 40 % ni ustrezna, ker vpliva na izsuševanje kože, lahko pa se pojavljajo tudi glavoboli in druge težave. Če pa je previsoka, nad 60 %, je stanje že alarmantno. V teh pogojih se plesen namreč zelo hitro razvija. Kjerkoli bodo torej pogoji za razvoj plesni pravi, pa naj bo to pod posteljo, za omaro, v vogalih stene, nad oknom, na okenski polici ali pa strešnih oknih, tam se bo razvila plesen. 

Enostaven, a zelo učinkovit vlagomer, ki ga ob nakupu izdelka Stop plesen 5L poklanjamo kupcu popolnoma brezplačno. Pri nakupu 5L, kupec prejme tudi dodatno stekleničko z razpršilko.
Enostaven, a zelo učinkovit vlagomer, ki ga ob nakupu izdelka Stop plesen 5L poklanjamo kupcu popolnoma brezplačno. Pri nakupu 5L, kupec prejme tudi dodatno stekleničko z razpršilko. FOTO: Arhiv ponudnika

Z uničenjem plesni obvarujete tudi hišne ljubljenčke

Ker se domače živali gibljejo in zadržujejo večinoma pri tleh, je njihov kožuh pravi magnet za pobiranje prahu in prašnih delcev v katerih so med drugim lahko tudi klice plesni. Tako klice plesni pristanejo na njihovih kožuhih, žival pa jih s tem, ko se čisti in liže, nevede zaužije in s tem tvega razvoj najrazličnejših bolezni in slabega počutja. Hitreje torej uničite plesen, manj možnosti je, da bi se trosi plesni prosto gibali po vašem domu in ogrožali tudi živali.

S čim uničiti plesen? Spoznajte inovativno sredstvo Stop plesen 

Izdelek Stop plesen uporablja pri svojem delovanju posebej razvito obliko stabiliziranega vodikovega peroksida, poleg vsega pa je tudi bio razgradljivo in po delovanju razpade na vodo in kisik.

Naj omenimo samo nekaj njegovih številnih prednosti;

- že pripravljen za uporabo in deluje takoj po nanosu

- je popolnoma brez vonja

- ni kancerogen in mutagen, ni hormonski motilec

- deluje na večini materialov in pogojih ter ga ni potrebno redčiti z vodo

- med nanosom prostora ni potrebno izolirati

- prostora tudi po nanosu ni potrebno izolirati

- odličen in enostaven za preprečevanje nastanka plesni tudi na fugah v kopalnici in tuš kabinah, tretirane površine pa so z nanosom sredstva tudi dezinficirane

- ni potrebe po brisanju ali izpiranju in tako tudi ni nevarnosti  prenosa plesni ali trosov na neprizadete ali neokužene površine

Stop plesen tako učinkovito prepreči razvoj plesni na kritičnih mestih, uniči tudi obstoječo plesen in prepreči, da trosi plesni krožijo po bivalnem prostoru. Tudi najbolj tenek sloj kondenza je že odlična podlaga za takojšnji razvoj plesni. Zato uporabnikom svetujemo, naj vsaj enkrat ali pa dvakrat tedensko preventivno razpršijo sredstvo na vsa mesta, kjer samo sumijo, da bi se plesen lahko razvila ali pa se je že. 

Kjer so prisotne plesni, se ob uporabi izdelka pojavi bela pena. Na sliki primer vidne pene, ki se je pojavila pri uničevanju plesni pod parketom.
Kjer so prisotne plesni, se ob uporabi izdelka pojavi bela pena. Na sliki primer vidne pene, ki se je pojavila pri uničevanju plesni pod parketom. FOTO: Arhiv ponudnika

Bi pa radi opozorili, da izdelek Stop Plesen, ki ne izloča strupenih hlapov in nima neprijetnega vonja, plesni ne bo pobelil, še vedno jo boste videli in jo boste morali odstraniti sami z gobico za čiščenje, a tako vsaj ne boste imeli zmotnega občutka, da ste se plesni znebili, prav tako pa boste tudi hitro zaznali, če bi se plesen ponovno pojavila. Takrat jo preprosto ponovno poškropite s sredstvom in jo takoj uničite.

Uporabite Stop plesen tudi v kopalnici in kuhinji, poskrbite pa tudi za preventivo

Izdelek Stop plesen se lahko uporablja tudi med čiščenjem kopalnice, kuhinje in drugih bivalnih prostorov, tako da tekočino popršimo na kritičnih mestih, kjer se navadno pojavlja plesen ter pustimo, da deluje. Uporabljamo ga lahko tudi v kopalnici, in sicer se kopalnico prvo očisti, nato se pusti, da se posuši in ko je suho, samo popršimo tekočino kamorkoli na površino in pustimo, da se posuši. Tekočine ni treba izpirati ali brisati, nobenega posebnega napora ne terja, hkrati pa lahko z izdelkom tudi popršimo straniščno školjko in jo dezinficiramo. 

Mnogi se nevarnosti plesni niti ne zavedajo, dokler je ne vidijo s prostim očesom, saj je vlaga (kondenz) na steni s prostim očesom pogosto nevidna. Na steklu kondenz takoj opazimo, tudi če ga je čisto malo, na steni pa tega ne zaznamo. A je tudi najbolj tenek sloj kondenza že odlična podlaga za takojšnji razvoj plesni. Zato uporabnikom v jesenskih in zimskih mesecih, ko pritisne mraz in se zunanje stene lahko zelo ohladijo, svetujemo, naj vsaj enkrat ali pa dvakrat tedensko preventivno razpršijo sredstvo na vsa mesta, kjer samo sumijo, da bi se plesen lahko razvila ali pa se je že, zvišajo pa naj tudi ogrevanje ter redno prezračujejo prostore.

Izdelek Stop plesen lahko tako uporabljate vse dokler ne odpravite primarnega vzroka, zaradi katerega se plesen sploh pojavi in na takšen način poskrbite zase, za vaše otroke in hišne ljubljenčke.

100% garancija

Ker v naše izdelke popolnoma zaupamo in verjamemo, pa nudimo tudi 100% garancijo, kar pomeni, da če z izdelkom niste zadovoljni, ga lahko kadarkoli vrnete, tudi, če ste ga že uporabili in vrnili vam bomo kupnino. 

Za naročilo izdelka kliknite TUKAJ.

Za kakršne koli dodatne informacije nas lahko pokličite na telefon 041 612 794. 


Naročnik oglasa je Natura tim d.o.o.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.