Slovenija

Golob o grožnjah z ukrepi: Govorijo stvari, ki se na sestanku niso zgodile

Ljubljana, 23. 02. 2024 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Pavlin, A.K, STA
Komentarji
1117

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozvala k začasni prekinitvi zdravniške stavke, saj da je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Slednje je popoldan sindikat zdravnikov pozval tudi premier Robert Golob, ki ga Fides obtožuje, da jim je v tem tednu "dvakrat odkrito grozil z ukrepi". A kljub številnim pozivom so v sindikatu odločeni: "Na pritiske vlade zdravniki ne pristajamo." S stavko torej nadaljujejo, vlado pa pozivajo, da udejanji, kar je že podpisala. Golob pa medtem: "Pogajanj o izboljšanju finančnega položaja ne moremo imeti v stavkovnih razmerah. Če se zdravniki nočejo zavedati, da so tu zaradi pacientov in ne zaradi svojih finančnih koristi."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začasna prekinitev zdravniške stavke
    03:11
    Iz 24UR: Začasna prekinitev zdravniške stavke
  • Iz SVETA: Poziv k prekinitvi stavke
    03:38
    Iz SVETA: Poziv k prekinitvi stavke

V luči napovedanega zaostrovanja stavke zdravnikov, če vlada ne ugodi njihovim zahtevam, je zdaj k prekinitvi stavke pozvala tui predsednica republike Nataša Pirc Musar. Vendar pa njen poziv in besede v vrstah zdravnikov niso naletele na odobravanje.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka FOTO: Bobo

"V sindikatu Fides se ne moremo strinjati s predsednico države," je v video odzivu dejal predsednik Fidesa Damjan Polh. V sindikatu namreč trdijo, da je stavka zakonita, legitimna in da jo v ničemer ne kršijo. Ter še, da je stavka njihova ustavna pravica, odgovarjajo Pirc Musarjevi.

"Predlagamo, da se, preden komentira situacijo v zdravstvu, bolje seznani s stanjem vsaj še pri zdravnikih. Pozanimala se je namreč pri premierju, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito grozil z ukrepi," je dejal predsednik Fidesa ter ob tem dodal, da Pirc Musarjeva podpira spremenjeno odločitev vlade Roberta Goloba, da se plačni sistem za zdravnike ne obravnava ločeno. "Upoštevajoč specifike zdravstva pričakujemo ločeno obravnavo," je poudaril.

V odzivu je še povedal, da predsednica po eni stani kritizira vlado, da se ne drži podpisanega, hkrati pa se z vlado strinja, da ne udejanji tistega, kar je podpisano.

Golob: Težave s kredibilnostjo ima tisti, ki po sestankih govori stvari, ki se tam ne zgodijo

In kako na Fidesove obtožbe o grožnjah odgovarja Golob? "Občutek sem imel, da je bil včerajšnji sestanek konstruktiven," je na tiskovni konferenci odgovoril na novinarsko vprašanje. "Če ima kdo težave s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestankih govori stvari, ki se tam ne zgodijo," je dodal.

Z vodstvom sindikata Fides se je sicer v zadnjem tednu sestal dvakrat. Na četrtkovem sestanku je tako "jasno izrazil pričakovaje", da se v naslednjem tednu intenzivno lotijo pogajanj o novi kolektivni pogodbi za celoten steber zdravstva. "Le na takšnih pogajanjih in le na tem mestu lahko namreč naslovimo vsa odprta vprašanja."

Pravi pa, da je ponudba, ki je trenutno na mizi, "v resnici zelo enostavna". V ponedeljek bodo stekla najprej krovna pogajanja, nato pa so za sredo predvidena še stebrna pogajanja o sistemu zdravstva. "Na teh stebrnih pogajanjih bomo intenzivno odprli vsa vprašanja, vključno s stavkovnimi zahtevami, ki jih majo v Fidesu."

Želijo pa, da se stavka dokler pogajanja potekajo zamrzne: "Ne moremo imeti v stavkovnih razmerah pogajanj o izboljšanju finančnega položaja, če se zdravniki nočejo zavedati, da so tu zaradi pacientov in ne zaradi svojih finančnih koristi." 

"Namenoma smo se vzdržali kakršnihkoli komentarjev, dokler so sestanki potekali. Takšen je bil dogovor. Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, slednjih ne ruši takoj ko zapusti sobo v kateri se je o njih pogovarjal," je še dodal, vendar pa podrobnosti ni želel komentirati.

 

'Zaustavite stavkovne aktivnosti in prekinite agonijo pacientov'

"Zdravnice in zdravnike pozivam, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo agonijo pacientov v našem javnem zdravstvenem sistemu," medtem pravi premier Golob, ki poudarja, da zdravniška stavka traja že predolgo, stiske pacientov pa da medtem postajajo vse večje.

Pravi, da sicer lahko razume zdravnice in zdravnike, da želijo izboljšati svoj finančni položaj. Meni pa, da so nekatera pričakovanja neupravičena ali prekomerna, "še posebej, če jih primerjamo s položajem drugih zaposlenih v zdravstvu". Prav tako meni, da je popolnoma nesprejemljivo, da se pogajajo na račun pacientov.

"Prav zdravniki bi morali biti tisti, ki razumejo, da je pacient vedno na prvem mestu." Zahvalil se je "tihi večini" vseh zaposlenih v zdravstvenem sistemu, ki stavki navkljub omogočajo, da sistem deluje. "Žal mi je, da je zaradi aktivnosti njihovih kolegov in kolegic med ljudmi omajan tudi njihov ugled. Ni prav, da je tako," je doda.

"Vsekakor so zahteve Fides take, da terjajo pogajanja, ki morajo temeljiti na zavedanju obeh strani o njuni družbeni odgovornosti. Ta je vzajemna – vlada se zaveda, da je izvajanje ustavne pravice do zdravstvenega varstva ogroženo, da je slovenski zdravstveni sistem na prelomnici in da ima posebno in odločilno vlogo pri zagotavljanju širokega dostopa prebivalstva do kakovostnih zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu prav zdravništvo," pravi Golob.

Poudarja pa, da je zdravniški poklic, poklic s poslanstvom. Preprečevanje neoviranega dostopa do zdravstvenih storitev, ukinjanje ali omejevanje raznih podpornih in celo administrativnih storitev v zdravstvu, zapiranje ordinacij in nerazumno podaljševanje zdravniške stavke, pa da je nesprejemljivo.

Fides odločen, s stavko bodo nadaljevali

Fides je sicer pozno popoldan glede premierjeva poziva k prekinitvi stavke podal svoj odgovor. Ki je: "Na pritiske vlade zdravniki ne pristajamo." Zdravniki tako s stavko nadaljujejo, vlado pa pozivajo, da udejanji, kar je že podpisala. Ob tem pa pravijo tudi, da "tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke ni pot k rešitvam".

"Ne rabimo predavanj o etiki in morali, najmanj ne s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi," so sporočili.

Predsednik Fidesa Damjan Polh
Predsednik Fidesa Damjan Polh FOTO: 24UR

Svetujejo tudi, da pridige o etiki in morali predsednik vlade in ministri zadržijo kar zase: "Če bi morale bilo kaj na njihovi strani, ne bi bilo potrebno stavkati in ne govoriti o Hipokratu in prisegah." Ter da ker jim ne ustreza, kar so že dogovorili in podpisali, to preprosto pozabijo in zahtevajo, "da ponižno pokleknemo", še dodajajo pri Fidesu.

Ob tem poudarjajo, da zdravniki sicer tudi ves čas stavke delajo in strokovno obravnavajo paciente. "Zaupanja ni. Javni zdravstveni sistem vedno bolj tone. Vendar ne zaradi stavke. Zato, ker je zdravnikov premalo, ker zdravniško delo ni dovolj cenjeno, ker je odnos  do zdravništva dosegel družbeno dno," še pravijo.

Dodatno kritiko pa so namenili prav predsedniku vlade in ministrici Prevolnik Rupar, ki da ju mesec dni, kljub trpljenju ljudi, ni bilo od nikoder. "Vmes za ljudi, ki trpijo, nista naredila ničesar. Predsednik vlade tudi novinarjem ni zmogel pojasniti, zakaj je njegova vlada požrla besedo. Doslej je zavlačeval in izčrpaval zdravništvo prav tako kot državljane, čeprav bi lahko vse to že zdavnaj prekinil."

Zdravstvena ministrica: O ukrepih, ki jih bomo sprejeli, bomo poročali v ponedeljek

V ponedeljek je sklicana izredna seja vlade, na kateri bodo odločali tudi o nadaljnjih korakih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema v času stavke. 

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Bobo

"Na ministrstvu se redno srečujemo z direktorji javnih zdravstvenih zavodov in v sodelovanju z njimi pripravljajo potreben ukrepe, ki bodo zagotavljali ustrezno dostopnost bolnikov do zdravstvenih storitev," je povedala zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupar.

Zaradi umika soglasij za nadurno delo bodo sicer morali, kot je povedala, poiskati nekatere nove načine organizacije dela zdravnikov, kot je na primer izmensko delo, da bodo lahko pacienti dobili ustrezno oskrbo.

"Zdravstveni sistem in zdravniki so tu zaradi pacientov. Kljub stavki se ne sme zgoditi, da ranljive skupine ne bi prišle do storitev, ki jih potrebujejo. Za to bomo sprejeli ukrepe, o katerih bomo poročali v ponedeljek," je še dodala.

'Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov'

Kot je predhodno dejala predsednica Nataša Pirc Musar, se nanjo v zadnjih tednih obračajo številni državljanke in državljani, ki jo seznanjajo s težkimi zgodbami, v katerih se nahajajo od začetka stavke zdravniškega sindikata Fides.

"Upravičeno so nezadovoljni z agonijo v tem sistemu, ki jo je stavka še dodatno poslabšala, zato je moja dolžnost, da jim prisluhnem in da se tudi v njihovem imenu oglasim. Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov, tu se ni več kaj sprenevedati, z nadaljevanjem stavkovnih aktivnosti bo ogroženo zdravje številnih pacientk in pacientov," je bila ostra.

Strinja se, da je stavka legitimna pravica, a da ne sme posegati v ustavne pravice drugih. "Prva in najpomembnejša dolžnost zdravstva pa mora biti zagotavljanje dostopa do zdravstvenih storitev in ustrezne oskrbe," je opozorila.

Kot je dejala, razume, da se zdravniki soočajo s številnimi izzivi ter težavami v svojem delovnem okolju in si želijo boljših pogojev. "A ob tem pogrešam zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem, ki bi zmanjšal čakalne dobe in vsem bolnikom omogočil uveljavitev njihovih pravic, predvsem do hitre in učinkovite zdravniške oskrbe. Pogrešam zavzemanje za druge zdravstvene delavce, na primer medicinske sestre, predvsem pa pogrešam osredotočenost na paciente," je naštela.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: Bobo

Začasna prekinitev stavke bi po njenem mnenju omogočila "bolj spravljiv prostor za pogajanja, predvsem pa bi po že do danes najdaljši zdravniški stavki v zgodovini Slovenije zagotovili, da pacienti ne bodo trpeli zaradi zastojev ali omejitev v zdravstveni oskrbi".

Strinja se z odločitvijo vlade, da se plačnega sistema za zdravnike ne obravnava ločeno

"Vsi skupaj se moramo zavezati k bolj odgovornemu ravnanju in empatiji do ljudi, ki trpijo. Zdravnike vendarle zavezuje Hipokratova zaprisega, obljuba, da bodo pri svojem delu, poslanstvu, branili etične standarde svojega poklica," je spomnila. Dodala je, da zdravniki upravljajo z izjemno pomembno valuto, brez katere poklic ni več to, čemur so zaprisegli. Gre za zaupanje ljudi, brez katerega pa ni ne ugleda ne učinkovitega zdravljenja.

"Vsi vemo, da so si zdravniki z vlado trenutno na nasprotnem bregu, tudi zato, ker se je vlada z določenimi rešitvami že strinjala in celo podpisala dogovor. Dogovore je treba spoštovati in jih sprejemati s polno odgovornostjo," je bila kritična tudi do vlade. Sama se sicer strinja s spremenjeno odločitvijo vlade, da se plačnega sistema za zdravnike ne obravnava ločeno. Je pa ob tem vlado pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka FOTO: Bobo

Opozorila je še, da posplošeno blatenje zdravnikov in njihovega dela, marsikdaj tudi na podlagi slabo predstavljenih podatkov, "ni rešitev težav, nasprotno, to jih zgolj poglablja". "Verbalni in celo fizični napadi na zdravstvene delavce so nedopustni in ne bi smeli imeti mesta v naši družbi," je izpostavila.

Številnim zdravnikom, ki ne stavkajo, pa se je zahvalila, "ker se zavedajo, kako pomembno je, da nič, niti nezadovoljstvo s plačilom, ne sme ogroziti tega, da vsak dobi zdravstveno storitev takrat, ko jo potrebuje".

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

optimist11
01. 03. 2024 20.23
Bravo g. Golob. Fides se naj udeleži skupnih pogajanj o novem plačilnem sistemu. To kar je pa Loredan Bešič podpisal pa razveljavit z dekretom. Njega pa na sodišče. Če pa ste bili seznanjeni tudi vi, pač oba na zatožno klop.
PIKO6
27. 02. 2024 16.16
Podpiram zdravnike in medicinske sestre pri njihovem prizadevanju o boljših delavnih pogojih!!!
PIKO6
27. 02. 2024 16.13
-1
Leteča podgana robert golob je KATASTROFA za Slovenijo in zelo nevaren za Slovenski narod, on je največji problem Slovenije in ne rešitev !!! Še tinkare ne obvlada in nutrij!! Najslabši PV Slovenije, notorični lažnivec!!!
Senzor
26. 02. 2024 15.00
+1
Golob naj pojasni, kaj se je dogovarjal z A. Sorosom glede uvoza migrantov v naš migrantski žep. Tudi s Tedrosom verjetno o podpisu novih pandemij, ki jih pripravljajo v WHO. Podmukli globalisti, delajo škodo na položajih, ki jih zasedajo.
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 20.42
+1
pekoči paradižnik:Poskusi si ta zadnjo plat brisati z toaletnim papirjem namesto pekočega paradižnika ali pa si jo perji z vodovodno cevjo kot je v vaših domovinah običaj. Pleši pleši ole ole ehehe.
toleranca
25. 02. 2024 20.41
+3
G. Jenull je razkrinkal dr Sajovica, ki je zahteval odstop zdravstvene ministrice in ostalih sedem ortopedov v Celjski bolnišnici , ki štrajkajo po zahtevi FIDESA , istočasno so pa vsi dvoživke ali celo troživke. Dokaze o njihovi pokvarjeni duši lahko najdete na You Tubu . Poiščite ta prispevek, ne bo vam žal.
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 20.38
-1
pekoči paradajzarček:Plešimo Ole ole hehehehe. Najbolj sem zadovoljen z golobovo vlado katera se javno norčuje iz naivnih revežev kateri so jo volili hihihihihi. Naj ostanejo še ogromno let saj so uredili vse potrebno za pomoč prizadetim v poplavah za zahvalo.Hohohoh
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 20.23
+0
Najbolj sem zadovoljen z golobovo vlado katera se javno norčuje iz naivnih revežev kateri so jo volili hihihihihi. Naj ostanejo še ogromno let saj so uredili vse potrebno za pomoč prizadetim v poplavah za zahvalo.Hohohoh
TNT4U
25. 02. 2024 19.00
+1
V kolikor je vlada res podpisala obljubo FIDES-u, pa kaj čaka, naj jo prekliče in rešeno. Naj vlada že 1x zahteva izvajanje konkurenčne klavzule tudi v zdravstvu. Kaj Golob razlaga, da so se zmenili, da bodo tiho ? O čem se pogovarjajo ? O delitvi javnega denarja, torej naj bodo ta pogajanja javna !
bojst
25. 02. 2024 18.07
+2
Me zanima, kod na svetu so dohtarji še tako pogoltni, kot pri nas. Nikoli jim ni dovolj.
smuuki
25. 02. 2024 18.51
-1
Povsod okrog nas so v osnovi bolj cenjeni brez da štrajkajo. Zakaj jim drugi brez zahtev dajo višjo plačo naj si vsak odgovori vsak sam. Sam vidim razlog tu. Nikjer ni levakov na oblasti.
pekoči paradižnik
25. 02. 2024 12.09
+0
Smrt janšizmu,.... svoboda narodu in pacientom njihove pravice.
Drustvo Simba
25. 02. 2024 11.58
+2
Fides je enako sds
pekoči paradižnik
25. 02. 2024 12.04
+2
.... najslabše od najslabšega od sdss sekte,... največja rak rana našega zdrarvstva.
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 20.37
+1
pekoči paradajzarček Plešimo plešimo Ole ole hehehehe.
Marcus Aureliuss
25. 02. 2024 10.16
-2
Nataša, razmisli o karieri pevke. Ker vse ostalo ti ne gre ....Praskaš se tam, kjer te ne srbi in si kot Vegeta. Povsod se mešaš kot Gaber.
Mansc
25. 02. 2024 09.35
+3
Vlada se tudi zavedat da je izvoljena in dela v korist ljudstva in ne samo za svoj žep.
Grma53
25. 02. 2024 09.27
-5
Zdravniki imajo popolnoma prav. Če so si golobisti v vladi in parlamentu sami povečali plačo. Če je glavni golobist povečal prihodke političnim strankam, če so si sodniki določili plače s pomočjo ustavnega sodišča, ki so ga sestavili golobisti. Če imajo policaji posebne plače in beneficirano delovno dobo. Če golobistični nevladniki zahtevajo, da dobijo kolikor mislijo da potrebujejo. Potem imajo tudi zdravniki pravico do posebne obravnave, še posebaj, ker so za svoj poklic morali doseči določeno izobrazbo, medtem ko so ostali lahko tudi veliko manj intelegentni. Važno je le da znajo plesati in kolesariti.
bojst
25. 02. 2024 18.09
+2
Kaj pa recimo penzionerji? Verjetno bi jim po tvojem še zmanjšal, mar ne?
mario7
25. 02. 2024 08.57
+5
kaj ko bi se golob vsaj pol toliko ukvarjal z Slovenci kot z ukrajinci?
Julijann
25. 02. 2024 09.10
+5
Kaj ko bi Golob malo več hodil v službo kot na dopuste.
smuuki
25. 02. 2024 18.52
+1
Pa še namesto v službo da bi hodil na delo
ina5785
25. 02. 2024 08.52
+8
Da FIDESOVI BELI BOGOVI LAŽEJO, je vsakemu normalnemu jasno. Skušajo z LAŽMI prikriti svojo požrešnost!
Julijann
25. 02. 2024 08.59
-1
Ne razumem zakaj je tako težko poiskat na spletu podpisan sporazum med Vlado in Fidesom ? A smo sedaj do točke, ko podpis vlade ne pomeni nič ali kako. Da se razumemo, tudi mene zelo moti stavka , ampak jaz vsaj vidim, da je velik krivec zanjo tudi vlada. Zakaj se povsem realno ne pogleda na problem, tega pa ne razumem.
mr.poper
25. 02. 2024 10.11
+0
bojst
25. 02. 2024 18.10
+0
Njihovi pogoltnosti ni nikoli konca. Od corone naprej, ko so dobivali precej več, so zdaj stalno nezadovoljni
andraa
25. 02. 2024 08.23
+0
tako golog kot npm sta bila več mesecev tiho kot da ju sploh ne zanima, torej naj on pleše dalje npm pa naj poje
Julijann
25. 02. 2024 08.04
+0
Grožnje zdravnikom so bile že na začetku. Le da jih je izvajal Loredan na ukaz Goloba. Golob je le totalni nesposobnež, lažnivec. In , ja, Vlada je podpisnik sporazuma v katerem se obvezuje izpolniti več zahtev zdravnikom. In me boli k , če je bil podpisnik še Loredan. Golob je dejal, da ima same strokovnjake, ki točno vedo kaj je treba narediti.
Julijann
25. 02. 2024 09.09
+2
KPK: Komunikacija je bila neprimerna, minister: Bil sem še nekoliko naiven. Datum, 06.03.2023.
Timijanus
24. 02. 2024 21.03
+9
Čas je, da se sramota od bolnišnice v Celju ukine, Robi pa si omisli eno polhovko. Prej ne bo miru, največ nepravilnosti se dogaja ravno v tej bolnišnici (med drugim tudi služi za skladišče neuporabnih ventilatorjev iz obdobja vladavine puklastega jastreba) in ali le naključje, da Urška "domuje" ravno v tej bolnišnici?🤔 Samo vprašam, tako, za pr'jatla.😉
kr--en
25. 02. 2024 08.47
-2