Slovenija

Pravice in dolžnosti delavcev v času epidemije koronavirusa

Ljubljana, 19. 03. 2020 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Epidemija novega koronavirusa močno spreminja delovne procese. Veliko zaposlenih dela od doma, nekateri delavci pa iz različnih razlogov, od bolezni do varstva otroka, ne morejo na delo. Številna podjetja so medtem zaradi ustavitve javnega življenja zaprta, nekatera tudi že odpuščajo. Zaposlenim se v teh okoliščinah poraja veliko vprašanj. Tu so odgovori.

Delo od doma

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) ob izjemnih okoliščinah omogoča poenostavljeno odrejanje opravljanja dela na drugem kraju, tudi od doma. Kraj dela se lahko začasno spremeni tudi brez soglasja delavca, vendar le, dokler trajajo izjemne okoliščine. Delodajalci so v vsakem primeru dolžni zagotavljati varne pogoje dela na domu.

Delo od doma je plačano 100-odstotno.

Prerazporejanje delovnega časa

ZDR delodajalcu omogoča tudi začasno prerazporejanje delovnega časa, če je to predvideno in določeno v pogodbi o zaposlitvi ali kolektivni pogodbi.

V določenem obdobju podjetje tako lahko zaposlenemu odredi krajši delavnik, s tem da se v obdobju šestih mesecev ali enega leta povprečni delovni čas izravna na 40 ur tedensko. Pri izravnavanju pa delovni čas ne sme presegati 56 ur tedensko.

Delo od doma je plačano 100-odstotno.
Delo od doma je plačano 100-odstotno. FOTO: Thinkstock

Opravljanje drugega dela

Delodajalec lahko delavcu ob izjemnih okoliščinah odredi opravljanje dela, ki ni določeno v pogodbi o zaposlitvi. Varnostniku na vhodu podjetja denimo lahko naloži merjenje telesne temperature obiskovalcem, a mora hkrati poskrbeti za ustrezne zaščitne ukrepe.

Dodatki

Posebni dodatki zaposlenim, tudi tistim, ki so v času epidemije bolj izpostavljeni, po zakonu o delovnih razmerjih ne pripadajo.

So pa denimo zaposleni, ki delajo na domu in uporabljajo lastno orodje, naprave in predmete, upravičeni do nadomestila, ki na mesečni ravni znaša največ do dva odstotka povprečne slovenske plače.

Izolacija delavca na zahtevo delodajalca

Delodajalec mora zaposlenemu, ki ga preventivno napoti na večdnevno izolacijo na dom, istočasno pa podjetje normalno obratuje, izplačati nadomestilo v višini 100 odstotkov plače. Za ta čas mu ne sme enostransko odrediti letnega dopusta.

Karantena

Zaposleni v primeru karantene, ki mu jo odredi minister za zdravje, pa je upravičen do 80-odstotnega nadomestila plače, ki ga bo po interventnem zakonu, o katerem bo DZ odločal danes, v celoti poravnala država.

Nezmožnost prihoda na delo

Delavec lahko po ZDR upraviči svojo odsotnost z dela zaradi nastanka višje sile. Sem sodijo nezmožnost prihoda na delo zaradi zaustavitve javnega prometa, zaprtja meja ali varstva otroka do petega razreda, ko so zaprte šole in vrtci.

V vsakem od teh primerov je zaposleni, če ne sam ne njegov delodajalec ne najdeta druge rešitve, ki bi mu omogočila opravljanje delovnih obveznosti, upravičen do nadomestila v višini 50 odstotkov plače oziroma najmanj 70 odstotkov minimalne plače.

Okuženi ali zboleli za novim koronavirusom imajo pravico do bolniške odsotnosti.
Okuženi ali zboleli za novim koronavirusom imajo pravico do bolniške odsotnosti. FOTO: Dreamstime

Dopust

Mnoga podjetja zaradi posledic epidemije nimajo več dela oz. je tega manj, zato nekateri delodajalci od zaposlenih pričakujejo koriščenje letnega dopusta. A delodajalec dopusta po ZDR ne sme odrejati enostransko, temveč to lahko stori le v dogovoru z delavcem. Pri tem mora upoštevati temeljni namen dopusta – možnost za počitek in rekreacijo delavca ter njegove družinske obveznosti.

Zaradi uresničitve potreb delovnega procesa pa lahko podjetje določi tudi kolektivni dopust. A tudi pri tem ne sme omejiti ali negirati pravice delavca do letnega dopusta zaradi počitka in rekreacije ter družinskih obveznosti. To pomeni, da mora zaposlenemu omogočiti tudi izrabo ustreznega dela letnega dopusta v času, ki ustreza delavcu.

Dopust je plačan 100-odstotno.

Neplačana odsotnost z dela

Neplačana odsotnost (t. i. neplačani dopust, izredni dopust) je možnost odsotnosti z dela, ki je v interesu delavca in je delodajalec ne more odrediti enostransko.

Kronični bolniki

Kroničnim bolnikom zdravniki v času epidemije priporočajo samoizolacijo, a ne morejo v bolniški stalež, ker (še) niso bolni. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) jim priporočajo, naj pridobijo pisno mnenje osebnega zdravnika o tem, da v primeru okužbe s koronavirusom obstaja možnost poslabšanja njihovega zdravstvenega stanja, s tem seznanijo delodajalca in ga prosijo, naj jim odredi čakanje na delo doma.

Delodajalec mora skladno z zakonom o varnosti in zdravju pri delu ob resni, neposredni in neizogibni nevarnosti z ukrepi in navodili delavcem omogočiti, da ustavijo delo in se napotijo na varno, poudarjajo.

Bolniška odsotnost

Okuženi ali zboleli za novim koronavirusom imajo pravico do bolniške odsotnosti. Prvih 90 dni jim pripada 90-odstotno, nato 100-odstotno nadomestilo plače.

Odpuščanje

Delodajalec se lahko zaradi bistveno zmanjšanega obsega odloči za odpuščanje iz poslovnega razloga in prenehanje delovnega razmerja po izteku odpovednega roka. Ob tem je dolžan odpuščenemu delavcu izplačati odpravnino.

Zaposleni ima sicer pravico predlagati posamezne ukrepe v zvezi z delovnim razmerjem, ki jih delodajalec, če so primerno obrazloženi in utemeljeni, lahko upošteva.

 

Viri: Ministrstvo za delo, Inšpektorat RS za delo, ZSSS

Pasica posebne oddaje PRAVA
Ostanite doma
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dark Cesar
22. 03. 2020 09.36
Kaj pa če v trenutnih razmerah v invalidskem podjetju zahtevajo od tebe še nadurno delo 10h+...
Ferenc Godina
20. 03. 2020 14.28
+1
Berite odziv organa a spletnem portalu Predlagam vladi, predloge st. 10956, 10325, 9996 ter nasvete za upravljanje s kadri na spletni strani Optius.
aloalo
19. 03. 2020 19.11
+7
Država na da helikopterski denar..vsakemu delavcu 1000 evrov da jih zapravi v eben nesecu..najbogatejšim pa nič se veda ker imajo dost. pabo. če pa bogatim slučajno kaj ni všeč jih pa mal na domu obiščemo, tko da bodo videl da niso nedotakljivi in da lahko vse počnejo..pa batine pa bo.
En procent
19. 03. 2020 18.47
+6
Dragi moji! Predvidevam, da se zavedate, kaj nas še čaka. Slovenija se že lahko pobere dokaj hitro, vendar je težava, v podjetjih, ki so odvisna od surovin iz drugih držav. Glede na to, kaj počne Amerika in kako kaže Italiji in tili odloki plačil ipd, prinese samo eno stvar in temu se reče INFLACIJA. Plača bo že tistih 870€, a kaj, ko bo 1L mleka ratalo 2,99€, položnica za elektriko 370€, Poln tank goriva 55L 230€. Na ta scenarij računa TRUMP, ker mu je v interesu, da pade Evropa na nivo ZDA. Ne se slepiti, ko počepne Nemčija, bomo tudi mi! Upam, da se motim.
Wookie55
19. 03. 2020 19.14
+1
bababu
20. 03. 2020 10.39
+3
Ne sekiraj se za Trampa. Amerika nima javnega zdravstva. Ljudje si ne morejo privoščiti niti plombe, ne dveh šivov. Mesta so natrpana, ljudje pa brez socialnih zavarovanj, ki so v Ameriki sreča in luksuz. Privatni zdravniki ne bodo dali ventilatorjev za povprečne Američane... Javnega zdravstvenega sistema pa praktično nimajo. Poglej v Ameriko čez 6 mesecev, pa boš videl o čem danes pišem.
bababu
20. 03. 2020 10.43
+2
Američani iz kitajske uvažajo krmo za živino..... Mi imamo krme mleka in mesa dovolj. Kmetje nam bodo rešili ritke v časih, ko bodo z ljudmi natrpana območja imela manjko hrane, če jim Kalifornija ostane brez vode, so Američani lačni....
Supervillain
19. 03. 2020 18.21
+8
Ko bo to mimo bo dela še več in vse za nazaj bo treba delati gospodarstvo bi se moralo po tem zelo izboljšati saj bo prišlo do ponovnega zagona dol nam bo teklo toliko bo dela tudi za to,da si bodo podjetja opomogla delavci bomo garali kot nori zapomnite si to.Lp Genius
bababu
20. 03. 2020 10.44
+1
Za to možnost imamo zelo ozek časovni okvir... Če bo zadeva trajala trenutek predolgo, pa bo vse skupaj eno veliko sr....
Supervillain
19. 03. 2020 15.21
-14
Delat je treba lenuhi ne pa izgovor iskati zaradi koronovirusa,da bi lahko doma luft mešal in se zezali okoli plačo pa dobili marš delat.Lp Genius
Tobleron
19. 03. 2020 13.44
+18
A ne bo vlada sprejela ukrepa, da tistim firmam, ki bodo imele doma na čakanju zaposlene, krije nek delež plačila?
Uporabnik811241
19. 03. 2020 15.40
+3
ta delež je že sprejet 40 % vendar zraven v paketu so obveznosti odsotnih mora bit 30 % vseh delavcev in nato se zavežeš da obdržišve še 6 mesecev dolžan državi pa ne smeš bit več kot 50 eur
janezek123@gmail.com
19. 03. 2020 13.27
+28
Ob krizi, ki se obeta so te pravice samo mrtva črka na papirju.
expat33
19. 03. 2020 13.10
-15
Naslov članka je "Pravice in dolžnosti delavcev ...". Berem, berem, pa vidim samo pravice, nobenih dolžnosti. Pustimo bogatenje ob strani. Pogodbeni odnos velja za obe stranki - kje so pravice delodajalcev?
Tobleron
19. 03. 2020 13.42
+36
Pravica delodajalca je odpustit delavca. Ni dovolj velik ukrep? Kaj bi ti? Da lahko vsak delodajalec dela po svoje kakor se mu zazdi in sprejema mere po svoje? A si res tako naiven, da misliš, da bi delodajalcem v Sloveniji pustil proste roke, da sami uravnavajo trg dela? Dej no. Kršitev je že brez te situacije toliko, da bi lahko oglobili 70% podjetij zaradi razno raznih kršitev. Ne more se it vsak kekec delodajalca in mislit, da je to kr neki.
janezek123@gmail.com
19. 03. 2020 14.19
+12
Problem je, da je večina delodajalcev malih. To je ena oseba lastnik obrti, ki dela kot vsi ostali. Zakon pa te ljudi obravnava kot, kot da so velika podjetja s pravnim oddelkom in vsem kar spada zraven. Dejansko pa smo vsi v istem zosu, samo, da imajo eni predvsem pravice, drugi pa samo dolžnosti.
Tobleron
19. 03. 2020 18.48
+1
Pravic mora biti več na strani šibkejših, ki pa so seveda delavci. Če imaš obrt ali firmo se najprej nauči osnov, da boš lahko vse skupaj fural. Ne pa znat ploščice polagat, potem pa zaposliš delavca in uporabljaš zanj indijanske zakone. Potem bolje bit sam brez delavcev, če ne znaš skrbeti po nekih pravilih, ki morajo biti za vse enaka.
bboban
19. 03. 2020 12.50
+29
Eno je zakon drugo pa je realnost
SDS Kopriva
19. 03. 2020 12.32
+6
Večina firm ima za mesec dva, eno ali dve plače, ostalo so pa spumpali v davčne oaze. Če je kdo naročen na kake ebonitete in podobno bo videl vsakodnevno prelivanje denarja v davčne oaze.
SDS Kopriva
19. 03. 2020 12.33
+12
janezek123@gmail.com
19. 03. 2020 14.22
+9
Bedarija. Večina malih firm nima denarja niti za davčnega svetovalca, kaj šele da bi ga selili v davčne oaze in za dolgove jamčijo s privatnim premoženjem.
Uporabnik811241
19. 03. 2020 15.45
+2
oton-vidi se ,da ne poznaš kako sistem deluje takih kot jih vidiš ti je kakšnih 20 v Sloveniji ! Če bili vsi podjetniki tako kot praviš bi enostavno zaprli saj imajo denarja dovolj pa se naj delavci znajdejo kokor hočejo in znajo !
Jebo_slav
19. 03. 2020 12.06
+22
dopust je plačan 100 odstotno...tega pa res nisem vedel
Uporabnik811241
19. 03. 2020 15.49
simon0
19. 03. 2020 11.48
+6
Nekaj je zakon, besede na kosu papirja, nekaj je pa realnost, kdo se zdaj loči na delavce im delodajalce pa na gospodarstvenike javne uslužbence, nima prav. Vsi smo na isti barki in vsi se moramo prilagoditi, tudi če poleti ne bomo šli na morje,....
Marko Live
19. 03. 2020 11.46
+24
Virus bi sicer prej ali slej prišel, ali naši niso bili niti slučajno pripravljeni! Pa to z skupinami pez ljudi je beda. Pet pa dva gresta potem do drugih treh nato eden gre do štirih.... samo popolna prrpoved pomaga oslu.
ggargamell
19. 03. 2020 11.34
-3
pravica je da imaš zrak za dihat dolžnost pa je da greš na delo in plačaš davke
Marko Live
19. 03. 2020 11.33
+38
Vlada bi morala poslat vojsko na ulice posebno v Lj saj narod je zamaknjen. Uvest policisko uro 00h pa do 24h brez izjem.
Nekaj novega
19. 03. 2020 11.18
+35
Tozi tistega, kateri je virus pripeljal iz smucanja v mojo drzavo! Hvala za razumevanje!
ggargamell
19. 03. 2020 11.36
-15
kašn nizek iq ljudi ki krivijo za vse smučanje ... a folk hodi na kitajsko smučat da so virus v evropo uvozili ?
Jože Hari
19. 03. 2020 11.13
+19
Mi kaj delamo na firmi ali vsi ostali trgovinah in zdravstvu bi lahko dobili medalja kot so oni v Pripjatu ko so bili narodni heroji Ukrajine.Likvidatori.
Jun2
19. 03. 2020 11.01
+38
Ajde za en mesec vsi doma ostat pa to odženemo.Ni nam lahko imam že kar dolge lase pa noben frizeraj nedela pa nimam kaj.Sej bo regres pa bomo pokril ta minus,ko bomo doma.Država pa nej par praznikov ukine pa si bodo not prinesli pač vsi bom neki zgubil.Aja pa dejte kruh doma pečt a res morte vsak dan v lidla.
Krta?a 21
19. 03. 2020 11.01
+38
Glede na stanje kaosa te vlade, predlagam podjetjem ki so še zmožna, da v doglednem roku zaprejo podjetja, odjavijo iz registra (dokler je še pozitivna nula), odpustijo delavce. Ko bojo zadeve spet zrele za normalno delo, pa ponovno odprejo novo firmo (če bo sploh še tržišče). Ker tole kar je naredil janša in poniglavšek je največja tragedija. Ustvaril je izredno stanje a hkrati ni razglasil karantene. Kako se naj potem obnašajo podjetja? Reši se kdor se more. Kaos
janezek123@gmail.com
19. 03. 2020 14.24
+3
Za storitveno podjetje je to edini pravi nasvet. Hitro kupit modre kuverte za odpuščanje dokler so še na zalogi na poštah.