Slovenija

'Pravice slovenskih ribičev so kršene zaradi Hrvaške'

Koper, 18. 03. 2023 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Luka Černe, 24UR ZVEČER
Komentarji
70

Zdi se, da nihče ne pomaga slovenskim ribičem. Čeprav ti lovijo na ozemlju, ki je po arbitraži pripadlo Sloveniji, s hrvaške strani nad njimi visijo za skupaj 780.000 evrov vredne kazni. Tanja Fajon meni, da se Hrvaška za izvršbo ne bo odločila, a da bodo v nasprotnem primeru ribiči pomoč države dobili.

"Ne moreš iti po ribe. Ne moreš iti po material za lesene barke, mojstri so na hrvaški strani. Malo boli to vse skupaj," pripoved začne slovenski ribič. Kot pravi, se počutijo, kot da je država nanje pozabila oziroma jih izrabila za doseganje državnih interesov. "Sedaj se bojimo, da bo res prišlo do izvršb," je izpostavil. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon pravi, da so pravice slovenskih ribičev kršene zaradi Hrvaške, saj ne upošteva arbitražne razsodbe. Za Slovenijo je meja določena in mednarodno-pravno veljavna, hrvaško "namišljena črta" pa je za slovenske ribiče veliko breme, je za 24UR ZVEČER razložila ministrica. Ob tem je dodala, da se težave poznajo tudi na upadu ribolova. 

Ribiči v Piranskem zalivu
Ribiči v Piranskem zalivu FOTO: Marko Kunst

Slovenski ribiči so se zaradi izčrpanja vseh pravnih možnosti za pritožbo na Hrvaškem ta teden obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ministrica zagotavlja, da jim ob tem Slovenija po Zakonu o arbitraži nudi pravno pomoč. V skladu z zakonom država plača odvetniške stroške, ne pa kazni. 

Te jih bremenijo tudi psihično, je čez teden za STA izpostavil slovenski ribič Matjaž Radin. Kazni prejemajo vsakodnevno, teh pa je toliko, da jih sploh ne štejejo več, zatrjuje. 

"Če bi se zgodilo, da bi Hrvaška skušala izvršiti kazni, skupaj gre za 780.000 evrov glob, bomo iskali možnosti, da ribičem tudi v tem primeru pomagamo," je obljubila Fajonova. Ob tem meni, da se Hrvaška za izvršbo ne bo odločila. 

To ni krivda Slovenije, je še enkrat izpostavila. Pravi, da bi ribolovni režim moral urejati sporazum SOPS, da sta se državi že večkrat dogovarjali glede režima, a da Hrvaška tega ni spoštovala, da niti mešana komisija ne deluje. 

"Iščemo rešitve, ki bi ljudem ob meji olajšale življenje, tu mora Hrvaška pristopiti," je zaključila ministrica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

džonborno
18. 03. 2023 18.49
+2
Fajonova bi že morala vedeti, da je čas zaveznik Hrvatov! Razglasiti mejo na polovici zaliva in na tem vstrajati ter se primerno temu obnašati na dolgi rok pomeni uspeh. Namišljeno mejo bodo počasi sprejeli ribiči, mednarodna javnost in na koncu uradna politika. Hrvatje kot vedno vedo kaj delajo. Ni potrebno drugega, kot ne priznati ničesar, kar ni v sklau z njihovi interpretacijo arbitraže. Famozna izjava "slažemo se sa 90% arbitražne granice" ne pomeni nič drugega, kot polovico Piranskega zaliva. Če so naše loleke že neštetokrat peljali žejne čez vodo bi bil zadnji čas, da se sprejme njihova (neevropska) igra. Jokanje v Bruslju, kako so Hrvatje nezanesljivi glede dogovorov in invazivni glede meja (ne samo slovenskih) nima smisla, ker so Plenki in druščina v diplomaciji daleč boljši pa še Hrvaška je zaradi turizma zanimivejša. Dokler se ne najde vzvod, ki jih bo prisilil v priznanje, lahko pozabimo na premik k rešitvi. Razumem, da je prisoten strah, ker so vse tožbe s Hrvati bile izgubljene - treba pa je razumeti, da so bile tudi vse popolnoma napačno zastavljene in neprimerno izpeljane! Namesto famozne Toninove komisije, kdo je kriv za fiasko s prisluhi (naredili so ogromno škodo ker so javno objavili krivce in s tem potrdili vmešavanje politike v delo arbitrov), bi bilo bolje sestaviti komisijo za ureditev razmer glede priznanja arbitraže. Ker že vemo, da priznanja s strani Hrvaške ne bo (tudi je neprecenljivo, da lahko Slovenijo za---jo) bo pač potrebno iskati alternativo v prisili. Kaj pa so dugega naredili Hrvatje, ko so arbitražo podpisali s figo v žepu, saj se je že takrat pričelo iskanje izhoda in bi, če ne bi bilo prisluhov, narobe kaj drugega! A res ni v Sloveniji nikogar in nič, kar bi Hrvatom pokazalo vsaj malo sposobnosti in ponosa? A res nismo sposobni rešiti priznane meje brez smešnega hlinjenja prijateljstva, moledovanja v Bruslju in kot mačka okrog vrele kaše?
lakala28
19. 03. 2023 12.53
Točno tako: iskati in najti je treba način, kako te sosedske rižopapeke dobesedno prisiliti v spoštovanje dogovorov. Zgodovina nas uči, da se kockasti NIKOLI niso držali ničesar in vedno nekaj izsiljevali. Skrajni čas je, da se jim vzame mero. Jaz bi npr. v času turistične sezone izvajal enormne kontrole na koridorjih, ki peljejo proti tam. Kolona med Obrežjem in Karavankami bi bila ravno prav dolga.
flojdi
18. 03. 2023 18.40
-2
Vam povem. Vsega so krive ribe. Namesto da bi slovenske plavale samo v slovenskem morju si prvosjo pocitnce ces mejo.in obratno. Skratka..ribam je treba Dopovedat kermu ribicu se lahko pustijo ujet.pa tko. Red Mora bit./in na zemli in u nebesah.
flojdi
18. 03. 2023 18.31
-1
flojdi
18. 03. 2023 18.33
-2
Je ze kdo vprasal za mnenje ulovljene ribe?in zakaj ne?
Cene Novak
18. 03. 2023 18.20
+1
Novice iz zemle!!
Harpuna
18. 03. 2023 17.35
+4
Vsak laik vidi,da je bil s strani Hrvaške čisti nateg in sedaj imamo na tisoče ilegalcev,ker ne varujejo meje,ne spoštujejo arbitraže in ustrahujejo naše ribiče.Naša vlada,pa kar tiho,kot kaže zaradi nesposobosti urejanja meddržavnih odnosov.
lakala28
19. 03. 2023 12.57
To, da so tiho, nič ne pomeni. Žal nimamo vzvoda, da bi to sosedsko ga.mad prizemljili. Dejstvo, da so skregani z vsemi sosedi razen Madžarsko (po zasluga Tita, ki je uredil zunanjo mejo), jepremalo. Najhujše ori celi zadevi je opa to, da so kockasti v EU in bojo še kako pogojevali vstop balkanskih držav v EU. Sigurno v svojo korist, kot so nam prigoljufali polovico Istre, ko je Bakarič napil Kardelja in sta podpisala mejo na zgornji Mirni ne pa tam, kjer je bila po koncu II sv. vojne. Še leta 1952 so bili učbeniki geografije v OŠ drugačni, kot so danes. Res so gn.oj, zato me tam ne vidijo zlepa ne.
andisej12
18. 03. 2023 13.27
+3
Spustili smo jih v SEIGEN sedaj pa imamo prijatelje , hrvatskim politikom ni za verjet nič, Povečalo se je beguncev za trikrat več kot pred letom pa je šele začetek Fajonova ne nosi krivde g. Logar je kriv
Perivnik
18. 03. 2023 16.03
+3
Povečalo se je število beguncev???? Mislim, da ne. Povečalo se je število migrantov, ki jih Golobova politika vabi v Slovenijo in jih "preživlja". Zanje skrbi bolje kot za upokojence in za slovenske družine z nižjimi dohodki.
Perivnik
18. 03. 2023 13.15
+4
Bo Nika preverila, sedaj ko je gospa predsednica postala, če je kaj sovražnega govora prisotnega tu pri ribičih. Če so levi, bodo že kaj dobili, denarja misim. Če so desni, jim država zih ne bo pomagala. Tako kot kmetom tudi ne.
123soba
18. 03. 2023 12.35
+5
Kolk se pri nas vsi novi strokovnjaki razumejo na vse. Samo kimanje, vsak dan samo gledamo kje se nahaja in kaj vse oblublja. Ta teden neko sodelovanje z italijani in hrvati. Fajonova samo kimaš in igraš hinavščino, mal poglejte Orbana in njegovo besedo, ne glede na eu.....
123soba
18. 03. 2023 12.30
+12
Kako je tole zapravljanje našega denarja enostavno. Če ne bodo sami uspeli jim bo pomagala država. Gospa Fajon živim na gorenjskem in nimam veze z ribiškimi zdrahami. A denar boste pa vzeli meni? Plačevanje v imenu države bi počasi morali pozabiti in svoje neumnosti začnite plačevati iz svojega žepa.
andisej12
18. 03. 2023 13.19
+2
plača naj tisti ki je vse skupaj zakuhal, med temi je tudi g. Pahor
borjac
18. 03. 2023 10.38
+10
Kar se tiče Slovenskih ribičev, po tolikih letih bi pa se že morali naučiti, da pri Hrvatih lepa beseda NE NAJDE MESTA, oni so hinavci, ki ti v obraz lažejo, spomnite se samo sporazuma Drnovšek - Račan, podpisan vendar nikdar ratificiran v Hrvaškem parlamentu, od nas so dobili podpisan vstop v EU, podpisan vstop v Evrsko cono, podpisan vstop v Schengen, in kaj smo dobili mi od njih ??? same zahrbtne umazane udarce, zadnji je ta z kaznimi za Slo. ribiče, Fajonova nekaj menca o krivdi Hrvaške in nekaj jokca, saj to ve vsak bedak, ni potrebno zunanjega ministrstva, in celo tako daleč da se nekaj nakazuje kako bomo našim ribičem pomagali plačevati kazni, lepo prosim kaj bomo mi ???? plačevali, kaj pa njihove kazni v Slovenskem morju, ali bo tisto kaj veljalo ??, torej oni nam listke z kaznimi , mi pa njim, in stvar je rešena, z Hrvati je potrebna ostrina, ostrina in nič drugega, kar pa se tiče dosedanjih vlad, Janše in ministra Logarja, da ne bi mislili da sta bila kaj boljša, onadva sta kar odkrito delala za Hrvate, posledica orožarske epidemije ob propadu Juge, tako da so nas Hrvati zmeraj obrnili, bilo kdo je bil na vladi, ne vem kaj sploh misli Fajonova ampak z to njeno feministično politiko v stilu "potrkam na vrata, in vprašam , lepo prosim ali lahko zmotim " z tem načinom ne bo nič. Arbitražna sodba, pod patronatom EU in Švedske, ki je bila pogoj vstopa Hrvaške v EU , Hrvaška jo ne spoštuje, kje je pa sedaj EU, za Slovence je ni , imamo premalo morja.
JanezNovakJohn
18. 03. 2023 10.38
+1
Hrvaška BO izvrševala kazni. Gre za hrvaški princip in hrvaško držo. Ko Hrvat nima kaj izgubit, pač nič ne pokloni.
pager
18. 03. 2023 10.37
+3
pa tanja res nima glih pošlihtano kaj govori, "HRVAŠKA SE ZA IZVRŠBO NE BO ODLOČILA, V NASPROTNEM PRIMERU PA BOJO RIBIČI DOBILI POMOČ OD DRŽAVE" pa moraš biti totalni kr.en, če take izjave ne izkoristiš... normalno da bojo zdaj izkoristili, saj bo tanja plačala.
reaf
18. 03. 2023 10.30
+9
Hrvati non stop govorijo kako dobre odnose imajo s Slovenijo ... ja res, dokler jim jemo z roke je vse o.k., ko pa so na vrsti naši državni interesi nas odpikajo kot največje šalabajzerje! Prv čist nč se nismo naučili ... šalabajzerji pač!
Herman71
18. 03. 2023 10.13
+6
Pokličimo nazaj Triglava, da bo branil naše ribiče
Brabus
18. 03. 2023 10.08
+5
Pa kako je to mogoče, urvati so ja naši prijatelji, vsaj Fajonova to zatrjuje.
2fast4
18. 03. 2023 10.05
+5
Ta se dobesedno dela norce...nič niso naredili pa še kar palamudi, kaj bodo naredili...
nogutsnoglorry
18. 03. 2023 10.04
+6
država bi morala plačati vse kazni in se ubadati z tožbami, tako da bi imeli ribiči mir, tako pa država izrablja ribiče kot da bi bili njihova vojska proti hrvaški
aljana
18. 03. 2023 10.58
+2
Kakšne kazni? Tega ni, če je ozemlje opredeljeno kot slovensko po evropskem določilu. Brez karšnekoli diskusije in brez mm popuščanja. Enako velja za obe strani-meja je postavljena in pika. To mora biti državna drža. Obe državi naj se raje posvetita dejanskim problemom današnje družbe in razvoja.
Potouceni kramoh
18. 03. 2023 09.49
+8
Z nasimi najboljsimi sosedi, Hrvatari po misljenju nasih politikov imamo največ državnih sporov.Dejte že enkrat napisat da so ti sosedi za nas nemogoči in brezobzirni.
Kobansko
18. 03. 2023 09.47
+6
Zanima me, koliko imamo registriranih ribičev, da jih država pošilja v juriš in poriva državo v spor. Koliki je delež ribištva v BDP, da se to splača. Drugače je ureditev teh razmerij glede arbitraže stvar države in pravnikov in ne ribičev, zato jih pustite pri miru in delajte svoje delo tako, da ne bodo tekle informacije iz ministrstev in angažirajte prave pravnike in ne diletantov.
kr en 123
18. 03. 2023 09.43
+6
Ko se nam politiki spravijo pomagat, vemo da smo ga nasankali...