SLOVENIJA

'Pravice slovenskih ribičev so kršene zaradi Hrvaške'

Koper, 18.03.2023, 8:00 | Posodobljeno pred 20 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Zdi se, da nihče ne pomaga slovenskim ribičem. Čeprav ti lovijo na ozemlju, ki je po arbitraži pripadlo Sloveniji, s hrvaške strani nad njimi visijo za skupaj 780.000 evrov vredne kazni. Tanja Fajon meni, da se Hrvaška za izvršbo ne bo odločila, a da bodo v nasprotnem primeru ribiči pomoč države dobili.

"Ne moreš iti po ribe. Ne moreš iti po material za lesene barke, mojstri so na hrvaški strani. Malo boli to vse skupaj," pripoved začne slovenski ribič. Kot pravi, se počutijo, kot da je država nanje pozabila oziroma jih izrabila za doseganje državnih interesov. "Sedaj se bojimo, da bo res prišlo do izvršb," je izpostavil. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon pravi, da so pravice slovenskih ribičev kršene zaradi Hrvaške, saj ne upošteva arbitražne razsodbe. Za Slovenijo je meja določena in mednarodno-pravno veljavna, hrvaško "namišljena črta" pa je za slovenske ribiče veliko breme, je za 24UR ZVEČER razložila ministrica. Ob tem je dodala, da se težave poznajo tudi na upadu ribolova. 

Ribiči v Piranskem zalivu
Ribiči v Piranskem zalivuFOTO: Marko Kunst

Slovenski ribiči so se zaradi izčrpanja vseh pravnih možnosti za pritožbo na Hrvaškem ta teden obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ministrica zagotavlja, da jim ob tem Slovenija po Zakonu o arbitraži nudi pravno pomoč. V skladu z zakonom država plača odvetniške stroške, ne pa kazni. 

Te jih bremenijo tudi psihično, je čez teden za STA izpostavil slovenski ribič Matjaž Radin. Kazni prejemajo vsakodnevno, teh pa je toliko, da jih sploh ne štejejo več, zatrjuje. 

"Če bi se zgodilo, da bi Hrvaška skušala izvršiti kazni, skupaj gre za 780.000 evrov glob, bomo iskali možnosti, da ribičem tudi v tem primeru pomagamo," je obljubila Fajonova. Ob tem meni, da se Hrvaška za izvršbo ne bo odločila. 

PREBERI ŠE
Slovenski ribiči zaradi hrvaških kazni na Evropsko sodišče za človekove pravice

To ni krivda Slovenije, je še enkrat izpostavila. Pravi, da bi ribolovni režim moral urejati sporazum SOPS, da sta se državi že večkrat dogovarjali glede režima, a da Hrvaška tega ni spoštovala, da niti mešana komisija ne deluje. 

"Iščemo rešitve, ki bi ljudem ob meji olajšale življenje, tu mora Hrvaška pristopiti," je zaključila ministrica.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.