Slovenija

Zakaj je pravljica, v kateri je glavni junak gej, zmotila Janeza Janšo?

Budimpešta, Ljubljana, 10. 10. 2020 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
475

Na Madžarskem je izšla knjiga pravljic, v kateri so glavni junaki homoseksualci, Romi, Judje. V državi, kjer je glas manjšin vse manj slišan, je to povzročilo ogromno razburjenja. "Pustite naše otroke pri miru," je komentiral premier Orban, slovenski predsednik vlade pa je to njegovo izjavo delil na Twitterju. Ideološke teme pa po mnenju Janše očitno ne sodijo v pravljice le takrat, ko se ne skladajo z njegovimi stališči. Spomnimo: časnik Demokracija je pred časom izdal pravljico o dečku, ki obrani svojo vas pred "temnimi možmi, ki so hudobni in želijo slabo Slovencem".

"Pravljice ne bi smele biti propaganda – ne na eni in ne na drugi strani," meni slovenski mladinski pisatelj Žiga Gombač.
"Pravljice ne bi smele biti propaganda – ne na eni in ne na drugi strani," meni slovenski mladinski pisatelj Žiga Gombač. FOTO: Facebook

Pred slabimi tremi tedni, 21. septembra, je na Madžarskem izšla knjiga pravljic z naslovom Meseorszag mindenkie ali Pravljice za vse. V njej nastopajo junaki, ki so predstavniki mnogokrat še vedno zelo zatiranih manjšin. V vlogi Pepelke se, denimo, znajde fant iz romske skupnosti, ki po vzoru klasične pripovedke slavnih bratov Grimm najde srečo ob svojem princu. "Naš cilj je bil, da otroško literaturo naredimo bolj raznoliko in da mladim bralcem na njihov način predstavimo, kako barvito in čudovito je življenje," sta dejala Dorottya Redai in Boldizsar Nagy, urednika založbe, pri kateri je izšla knjiga. Pod pravljice, skupno jih je v knjigi 17, se je podpisalo več različnih avtorjev.

Izdaja s 1.500 ponatisi je bila razprodana hitreje od pričakovanj, v naslednjem tednu gre v prodajo druga izdaja s 15.000 ponatisi.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

A knjiga, ki povzdiguje drugačnost, je v madžarski javnosti hkrati povzročila tudi ogromno razburjenja. Nekdanja tiskovna predstavnica skrajno desne politične stranke Jobbik Duro Dora je knjigo pred kamerami in navzočimi predstavniki medijev celo raztrgala in vrgla v rezalnik papirja. 

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Da takšno dejanje ni samo skrajno neokusno, ampak da gre pravzaprav za nevarno početje, meni slovenski mladinski pisatelj Žiga Gombač. "To na neki način pokaže, v kakšnem času živimo. Gre za neko simbolno dejanje, ki lahko vodi v prihodnost, ki si je zagotovo ne želimo," je opozoril.

Pomenljiv retvit slovenskega predsednika vlade

Na knjigo se je odzval tudi tamkajšnji premier Viktor Orban, ki je v intervjuju za enega od madžarskih radiev izjavil, da je Madžarska "potrpežljiva in strpna država, kar zadeva homoseksualnost", a da "ima vse svojo mejo". "Pustite naše otroke pri miru," je dejal. Orbanovo izjavo je nato tvitnila stran Visegrad 24, objavo pa je s svojimi sledilci delil tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Janez Janša je že večkrat pokazal, da se strinja s stališči madžarskega premierja Orbana. Tudi tokrat.
Janez Janša je že večkrat pokazal, da se strinja s stališči madžarskega premierja Orbana. Tudi tokrat. FOTO: Twitter

Da premišljeno in pretirano poudarjanje neke ideologije ne sodi v pravljice, meni Gombač, a dodaja, da po svoje lahko razumemo, zakaj so na Madžarskem izdali takšno knjigo. "Gre za državo, kjer so manjšine pogosto prezrte, in s to potezo so najbrž hoteli dati glas tihim in neslišanim," je dejal pisatelj.

Kot poroča ameriški tednik Time, se razmere za predstavnike LGBT-skupnosti na Madžarskem res zaostrujejo, odkar je leta 2010 na oblast prišel Orban. Leta 2012 je bila zakonska zveza v madžarski ustavi opredeljena kot "zveza med moškim in žensko", družina pa "kot temelj za preživetje naroda", ki izključuje istospolne pare. Na začetku letošnjega leta je omenjena skupnost na Madžarskem doživela še en udarec: po 33. členu zakona Madžarska pravno več ne priznava transspolnih oseb. Aktivisti prav tako pravijo, da je javni in politični diskurz o pravicah homoseksualcev v zadnjih letih vse bolj sovražen; leta 2019, na primer, je Laszlo Kover, predstavnik madžarskega državnega zbora, istospolne pare, ki so želeli posvojiti otroke, primerjal s pedofili.

"Domoljubna" pravljica ali pozivanje k nestrpnosti?

Janšev retvit Orbanove izjave pa še toliko bolj bode v oči, ker je pred približno dvema letoma časnik Demokracija, medij, blizu stranki SDS, pripravil za mnoge sporen razpis za "izvirno slovensko pravljico". Zahtevano je bilo, da mora krepiti narodno zavest, v otroku spodbujati domoljubje in pripadnost tradicionalni družini.

Na koncu natečaja je omenjeni časnik izdal knjigo z naslovom Deček Anže brani vas Svetje. Zgodba se vrti okrog dečka, ki obrani svojo vas pred "temnimi možmi, ki so hudobni in želijo slabo Slovencem". Knjiga je bila deležna številnih očitkov, da je bila napisana in izdana z namenom spodbujanja sovraštva, rasizma in ksenofobije.

"Če mlade želimo izobraziti v strpne in zrele posameznike, takšne knjige ne sodijo v mladinsko literaturo," je dejal Gombač. "Pravljice ne bi smele biti propaganda – ne na eni in ne na drugi strani," je še jasen pisatelj.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.