Slovenija

Pravna negotovost: svet zavoda RTVS konstituiran, a brez pravne podlage za delo

Ljubljana, 23. 02. 2023 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.Z., N.Š.
Komentarji
3

Po imenovanju zadostnega števila članov sveta RTVS po noveli Zakona o RTVS je ta konstituiran, a nima pravne podlage za delo. Obstoječima nadzornemu in programskemu svetu pa je s tem potekel mandat, torej nimata več pravne podlage za obstoj, ugotavljata tako pravnik Ciril Ribičič kot ministrica Asta Vrečko. Ministrstvo zagotavlja, da vsak dan intenzivno išče rešitve za RTVS.

Ustavno sodišče se je v ponedeljek odločilo zadržati izvrševanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki med drugim določajo postopek sklica prve seje novega sveta RTVS. V celoti pa je zadržalo 24. in 25. člen novele, ki med drugim določata, da svet v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Ustavno sodišče je s tem, ko je zadržalo del novele Zakona o RTVS, a obenem dovolilo konstituiranje novega sveta zavoda, ustvarilo pravno negotovost, je pojasnil nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič. Spomnil je, da so na takšen izid opozorile tri ustavne sodnice v odklonilnih ločenih mnenjih. Izpostavile so, da bo prišlo do negativnih posledic, saj da z zadržanjem dela novele imenovanj v novi svet zavoda niso ustavili.

Zadržan namreč ni bil tisti člen v noveli, po katerem je novi svet zavoda konstituiran, ko je vanj imenovanih devet svetnikov, kar se je zgodilo v sredo. Prav tako ni bil zadržan člen v noveli, ki pravi, da po konstituiranju novega sveta prenehajo opravljati delo programski in nadzorni svet ter nanju vezani odbori. Tako ima ta trenutek pravno podlago za obstoj samo novi svet zavoda, ki pa nima pravne podlage za dejansko delovanje. Stari programski in nadzorni svet sta s tem ostala brez pravne podlage za svoje delovanje in obstoj.

Sodišče pa je odločilo, da končno konstituiranje sveta zavoda ni mogoče, kar pa Ribičič ocenjuje za negotovost, saj se ne ve, kaj končno konstituiranje sploh označuje.

Ministrica Asta Vrečko je zagotovila, da se na ministrstvu "vsak dan intenzivno ukvarjajo s tem", kako največji medijski servis v državi urediti in ga spraviti na raven, da bo lahko ustrezno deloval.
Ministrica Asta Vrečko je zagotovila, da se na ministrstvu "vsak dan intenzivno ukvarjajo s tem", kako največji medijski servis v državi urediti in ga spraviti na raven, da bo lahko ustrezno deloval. FOTO: Damjan Žibert

Ministrica Vrečko zagotavlja, da vlada in ministrstvo vsak dan iščeta rešitve

Podobno je po današnji seji vlade ugotavljala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je na novinarsko vprašanje odgovorila, da upa, da bo ustavno sodišče čim prej vsebinsko odločilo o ustavnosti zakona. Obenem je zagotovila, da se na ministrstvu "vsak dan intenzivno ukvarjajo s tem", kako največji medijski servis v državi urediti in ga spraviti na raven, da bo lahko ustrezno deloval. Kot je namreč izpostavila, razmere na RTVS vsekakor niso dobre, stavka traja, zaposleni nimajo primernih pogojev za delo, na to opozarjajo zaposleni in civilna družba.

Vztrajajo pri stališču, da so nujne spremembe, da začne servis opravljati svojo nalogo objektivnega obveščanja javnosti. Ravno slabe razmere so bile eden ključnih razlogov, zakaj se je v civilni družbi oblikoval predlog omenjene novele zakona, ki ga je vlada nato še dopolnila in dala v proceduro, je spomnila Vrečkova, ob tem pa ponovila, da je v pripravi tudi še en zakonski predlog.

Ob tem je zaposlenim na RTVS izrazila podporo vlade.

Na RTVS so sicer v teh dneh potekale nekatere kadrovske menjave, saj je po navedbah medijev uredništvo notranje politike kot vršilec dolžnosti prevzel Martin Nahtigal, nekdanji novinar tednika Domovina. Uredništvo zunanje politike pa je kot vršilka dolžnosti prevzela Ksenija Koren, nekdanja predstavnica za odnose z javnostjo v kabinetu predsednika vlade v času druge vlade Janeza Janše. Ob tem na RTVS še vedno dela kot urednica dnevno-informativnih oddaj in dnevna urednica oddaje Odmevi.

Koalicija: Pričakujemo, da bo vodstvo RTVS novemu svetu omogočilo polnopravno delovanje

Stranke Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica so medtem v današnjem pisnem odzivu na razmere na Radioteleviziji Slovenija in prvem odzivu po odločitvi o zadržanju dela novele zakona o RTVS, zapisale, da je v javnem interesu, da se na RTVS zagotovi neodvisno in profesionalno delo na področju obveščanja javnosti. Zato podpirajo čim hitrejše oblikovanje novega sveta RTVS.

Če novi svet ne bo začel delovati, bo javni zavod ostal brez operativnega organa upravljanja in nadzora, so izpostavili.

Pričakujejo tudi, da bo ustavno sodišče v najkrajšem možnem času sprejelo vsebinsko odločitev o ustavnosti zakona, s čimer bodo odpravljene nejasnosti glede vodenja in nadzora, ki jih je prinesla odločba o začasnem zadržanju.

V koaliciji so ob tem zapisali še, da "javni interes ne more biti zaščita posameznih funkcionarjev, kot je zapisal nekdanji ustavni sodnik, temveč nepristransko in strokovno delo novinarjev RTVS".

"Ti so že več kot leto dni ujetniki stranke SDS, ki je stari zakon zlorabila za to, da si je zagotovila obvladovanje vodilnih mest na RTVS, v nadaljevanju pa je z zaposlovanjem kadrov, ki so povezani s SDS, povsem izničila dolgoletna prizadevanja RTVS po doseganju visokih standardov poročanja. Takšna RTVS, ki jo gledamo danes, ni v javnem interesu," so bili ostri.

Kljub pričakovanjem javnosti, da vladna koalicija uredi razmere na RTVS in kljub temu, da je bila novela zakona, s katero "se je politiko umaknilo iz RTVS z visoko podporo državljank in državljanov potrjena na referendumu, se zaradi različnih manevrov, ki se jih poslužujejo kadri SDS na RTVS, razgradnja javnega servisa nadaljuje", so ob tem ugotavljali.

Zakona še vedno ni mogoče uveljaviti, ker so nekatere njegove določbe začasno zadržane. Zato tudi ni mogoče uveljaviti sprememb pri vodenju in upravljanju javnega zavoda na način, da bi odgovorne za nastalo stanje nadomestila strokovno usposobljena in od politike neodvisna uprava, so dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pekoči paradižnik
23. 02. 2023 19.04
+1
Zadržan namreč ni bil tisti člen v noveli, po katerem je novi svet zavoda konstituiran, ko je vanj imenovanih devet svetnikov, kar se je zgodilo v sredo. Prav tako ni bil zadržan člen v noveli, ki pravi, da po konstituiranju novega sveta prenehajo opravljati delo programski in nadzorni svet ter nanju vezani odbori.
zmerni pesimist
23. 02. 2023 18.41
pekoči paradižnik
23. 02. 2023 17.18
+2
Smrt janšizmu,... svoboda narodu!