Slovenija

Pravobranilec EU: Nismo pristojni za tožbo Slovenije

Luksemburg, 11. 12. 2019 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V./N.P./L.Š:/STA
Komentarji
1051

Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je presodil, da Sodišče EU ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški oziroma za odločanje o mejnem sporu, ki ne spada pod pravo Unije. Zunanji minister Cerar je v odzivu dejal, da je argumentacija Pikamäeja šibka in da moramo počakati na dokončno odločitev Sodišča EU. Spomnil je še, da njegovo mnenje za sodišče ni zavezujoče.

Več videovsebin
  • Miro Cerar o mnenju generalnega pravobranilca
    00:53
    Miro Cerar o mnenju generalnega pravobranilca
  • Iz 24UR: Kako naprej?
    01:05
    Iz 24UR: Kako naprej?
  • Iz 24UR: Mnenje pravobranilca
    02:41
    Iz 24UR: Mnenje pravobranilca
  • Iz SVETA: Bo sodišče sledilo mnenju pravobranilca?
    03:44
    Iz SVETA: Bo sodišče sledilo mnenju pravobranilca?
  • Iz SVETA: 'Arbitraža je mrtva'
    02:56
    Iz SVETA: 'Arbitraža je mrtva'
  • Iz SVETA: Odločitev je bila sprejeta še pred poročilom Knovsa o prisluhih
    01:25
    Iz SVETA: Odločitev je bila sprejeta še pred poročilom Knovsa o prisluhih
  • Iz SVETA: Sodišče EU ni pristojno za mejni spor
    01:42
    Iz SVETA: Sodišče EU ni pristojno za mejni spor
  • Iz 24UR: Za hrvaško predsednico je arbitraža mrtva
    01:04
    Iz 24UR: Za hrvaško predsednico je arbitraža mrtva
  • Iz 24UR: Vrh politike ohranja mirno kri
    03:12
    Iz 24UR: Vrh politike ohranja mirno kri
  • Iz 24UR ZVEČER: Mnenje pravobranilca EU
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Mnenje pravobranilca EU
  • Iz 24UR ZVEČER: Cerar o mnenju pravobranilca
    09:11
    Iz 24UR ZVEČER: Cerar o mnenju pravobranilca

Pravobranilec Sodišča EU Priit Pikamäe je presodil, da slovenska tožba proti Hrvaški glede nespoštovanja arbitražnega dogovora s strani Hrvaške, ne sodi med pristojnosti Sodišča EU. V obrazložitvi je tako zapisal, da so očitane kršitve "akcesorne v razmerju do vprašanja določitve meje med državama, ki spada pod mednarodno javno pravo". 

Na podlagi mnenja pravobranilca sicer še ni mogoče sklepati o sodbi Sodišča EU, saj mu sodniki lahko sledijo, lahko pa tudi ne. Po razpoložljivih statističnih podatkih namreč v zadevah, ki jih obravnava veliki senat in med katere sodi tudi slovenska tožba, sodba sledi mnenju pravobranilca v približno polovici primerov.

Mnenje povzame zgodovino arbitraže in arbitražnega sporazuma, ki je bil podpisan novembra 2009, in čigar prenehanje veljavnosti je Hrvaška zahtevala zaradi nedovoljene komunikacije med slovensko agentko Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem. Naša južna soseda je tedaj prenehala sodelovati v arbitražnem postopku – ta je bil sicer zaključen 29. junija 2017, ko je sodišče izdalo arbitražno razsodbo.

Slovenija Hrvaški očita kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja, s tem ko ne izpolnjuje zavez "ki jih je Hrvaška sprejela v procesu pristopa k Uniji, in sicer da bo spoštovala prihodnjo arbitražno razsodbo, mejo, ki bo z njo določena, in druge obveznosti iz te razsodbe". Poleg tega slovenska stran zagovarja, da s tem Hrvaška preprečuje slovenskim oblastem izvajanje suverenosti na celotnem ozemlju. Hrvaška stran je medtem ves čas vztrajala, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje v tej zadevi – in mnenje pravobranilca je danes temu pritrdilo. 

Mnenje generalnega pravobranilca še ni končna sodba.
Mnenje generalnega pravobranilca še ni končna sodba. FOTO: AP

Pikamäe je tako z mnenjem predlagal Sodišču, "naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe, ki jo je vložila Slovenija".

Med drugim navaja, da mednarodno pravo sicer zavezuje tudi Evropsko unijo, a "v natančno določenih primerih". Ob preučitvi predlogov Slovenije, "v zvezi z razmerjem med Arbitražnim sporazumom in arbitražno razsodbo na eni strani ter pravom Unije", pa Pikamäe meni, da to ne spada pod nobenega od navedenih primerov, v katerih mednarodno pravo Unijo zavezuje. 

Torej – razmejitev državnega ozemlja ne spada na področje pristojnosti Unije, in s tem tudi ne v pristojnost Sodišča EU.

Najprej bi bilo treba po njegovem mnenju preučiti razmerje med arbitražnim sporazumom, arbitražno razsodbo ter pravom EU in preveriti, ali sporazum in razsodba unijo zavezujeta. Kot je v zvezi s tem razmerjem ugotovil sam, "to ne spada od nobenega od navedenih primerov, v katerih mednarodno pravo zavezuje unijo".

Glede slovenskih očitkov o kršitvah vrednot pravne države in načela lojalnega sodelovanja meni, da "sta ti problematiki le akcesorni v razmerju do vprašanja določitve meje", Sodišče pa da ni pristojno za odločanje o teh očitkih.  

Glede domnevnih neizpolnitev obveznosti, ki izhajajo iz skupne ribiške politike, nadzora meja in pomorskega prostorskega načrtovanja, pa je pravobranilec v mnenju zapisal, da se Slovenija pri tem vprašanju opira na načelo, da je bila meja določena z arbitražno sodbo, in pri tem poudari, da "ta razsodba v odnosih med zadevnima državama članicama ni bila izvršena," in na podlagi tega v mnenju sklepa, da "z vidika prava Unije meja med tema državama članicama ni bila določena"

Cerar: Plana B ni potrebno imeti, imamo plan A, ki je popolnoma jasen 

V izjavi za javnost se je na mnenje pravobranilca odzval zunanji minister Miro Cerar in poudaril, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena, in to z arbitražno razsodbo, ki jo je soglasno sprejelo pet mednarodnih avtoritet. "Imamo dokončno, zavezujočo, obvezno odločbo, ki jo morata obe državi izvršiti. Slovenija je to na svoji strani storila." 

Mnenje pravobranilca za Sodišče ni zavezujoče, luksemburško sodišče bo sedaj na podlagi tega izvedlo presojo in prihodnje leto sprejelo odločitev, "najprej o dopustnosti postopka, če se odloči, da je postopek dopusten in verjamemo, da se tako mora odločiti, bo odločalo tudi o vsebini. Moramo počakati na odločitev Sodišča," je poudaril. 

Na mnenje generalnega pravobranilca se je že odzval tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar.
Na mnenje generalnega pravobranilca se je že odzval tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar. FOTO: POP TV
Zdaj bodo o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe začeli razsojati sodniki. Sodbo se pričakuje že v nekaj mesecih, neuradno v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Mnenje pravobranilca je po njegovih besedah šibko argumentirano, "takšno je tudi mnenje naših pravnikov". Spomnil je, da je sodišče doslej odločalo samo v petih primerih, ko je članica EU tožila drugo članico, kjer je v treh primerih sledilo mnenju pravobranilca, v dveh pa ne. Zato je treba počakati na oceno sodišča, ali je tožba dopustna, saj je "postopek negotov".

"Odločanje v tej tožbi pred Sodiščem nima nobenega vpliva na veljavnost arbitražne odločbe. Ta velja, je zavezujoča za Hrvaško in Slovenijo, sedaj jo mora Hrvaška implementirati," dodaja Cerar. Vse argumente imamo na svoji strani, je poudaril.

Če bo sodišče potrdilo mnenje pravobranilca in torej ugotovilo, da za primer ni pristojno, se bo postopek s tem končal. Če pa se bodo sodniki odločili, da je tožba dopustna ali delno dopustna, pa bo sledila obravnava o vsebini ter nato še drugo mnenje pravobranilca in druga sodba.

Dejal je tudi, da nihče ni rekel, da Hrvaški ni treba izvršiti arbitražne odločbe, medtem ko jo je k temu pozvalo veliko držav. Spomnil je, da je Slovenija postopek pred Sodiščem EU sprožila zato, ker zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe, torej mednarodnega prava, Hrvaška avtomatično krši pravni red EU. Spoštovanje pravnega reda je temelj delovanja EU, je poudaril minister.

"Plana B ni potrebno imeti, kajti imamo plan A, ki je popolnoma jasen. Hrvaška mora izvršiti sodbo arbitražnega sodišča."

Verica Trstenjak: Upala sem, da bo odločitev pravobranilca v korist Slovenije

"Upala sem, da bo generalni pravobranilec predlagal odločitev Sodišču EU v korist Slovenije. Zdaj je treba počakati, kaj bo odločilo Sodišče EU v Luksemburgu," pa je mnenje generalnega pravobranilca komentirala Verica Trstenjak, nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU in nekdanja sodnica na Splošnem sodišču EU.

Po njeni oceni je bila sicer že ločitev postopka pristojnosti oziroma dopustnosti od postopka utemeljenosti tožbe kazalec, da se sodišče verjetno nagiba v smer, da za odločanje ni pristojno.

Verica Trstenjak, nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU.
Verica Trstenjak, nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU. FOTO: POP TV

Kot je poudarila Trstenjakova, celotnega mnenja generalnega pravobranilca še ni preučila, zato bi težko komentirala njegove posamezne ugotovitve in argumentacijo. Prav tako ni videla celotne tožbe, za katero, kot je dejala, upa, "da je bila dejansko sestavljena tako, da se je Hrvaški očitalo kršitev evropskega prava, ne pa kršitev mednarodnega prava".

Po njenem prepričanju je treba mirno počakati na sodbo Sodišča EU, ki jo je pričakovati do poletja. Sodišče se bo v začetku naslednjega leta umaknilo na posvetovanje, odločitev pa bo odvisna od tega, kakšnega mnenja bo večina sodnikov, ki bo odločala, in kakšni bodo argumenti, je dejala.

Sodišče v približno 80 odstotkih primerov sledi mnenju generalnega pravobranilca, vendar v nekaterih najpomembnejših primerih ni bilo tako. Pri tem je Trstenjakova izpostavila primer Googla, ko je pravobranilec glede pravice biti pozabljen predlagal odločitev v korist Googla, a je nato Sodišče EU odločilo v korist internetnih uporabnikov.

Ne glede na to, ali se strinjamo z mnenjem pravobranilca, to ne bo ničesar spremenilo – arbitražna odločba še vedno velja, je poudarila. "Če Slovenija tožbo zgubi, ne bo s tem še nič izgubila, ker bo stanje še vedno enako kot na dan pred vložitvijo tožbe. Arbitražna odločba še vedno velja. Ne bo tako, kot je bilo, ko je Slovenija izgubila tožbo glede Ljubljanske banke," je dejala.

Če pa Slovenija tožbo dobi, pa po njenem tudi še ne bo zmagala, ker se lahko zgodi, da bo naslednji dan po razglasitvi sodbe Sodišča EU Hrvaška slovenskim ribičem še vedno pisala kazni. Tukaj pa obstaja možnost, ki je drugačna kot po mednarodnem pravu: Evropska komisija namreč lahko v skladu s pravom EU vloži tožbo zoper Hrvaško s predlogom finančnih sankcij. Vendar ima pri tem Evropska komisija diskrecijsko pravico, ali bo tožila ali ne, poudarja Trstenjakova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1051)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
14. 12. 2019 07.26
+1
ARBITRAŽNI SPORAZUM IMA NEOMEJEN ROK VELJAVE!!! hrvaška pa ga noče zato, ker želi bistveno več slovenskega ozemlja in morja, kot ji po arbitraži pripada. problem torej ni arbitraža, ampak velikohrvaške ozemeljske zahteve!
dho
12. 12. 2019 16.15
Dokler bomo imeli na oblasti levico, bodo odzivi evrope pač takšni. Žal je tako že dolgo vrsto let, tudi po malomarnem odzivu volilcev, neudeležbe na volitvah in izključujočega in nedemokratičnega odziva levice.
karantan2
12. 12. 2019 10.29
+3
Hlapci smo bili od nekdaj, hlapci smo sedaj v EU in hlapci bomo ostali. Tako se obnašajo tudi nekateri naši politiki. Nihče nikoli se ne zna - noče , se boji udarit po mizi in se postavit za svoj narod, svojo državo, razen za svoje koristi, mošnjičke .....
SDS Kopriva
12. 12. 2019 09.50
+8
Priznam volil sem ga, ker je bil spoštovan pravnik, doktor. Menil sem, da bo uredil pravo in zakone, poenostavil postopke, olajšal življenje nam državljanom.. Da bo končno Slovenija pravna država, kjer bo priden sit, lopov pa v zaporu. Oh moj bog, kako sem se motil, še nikoli tako silno.
NA LEVO ni OK
12. 12. 2019 10.39
+2
Klotilda H
12. 12. 2019 08.48
+5
ARBITRAŽNI SPORAZUM IMA NEOMEJEN ROK VELJAVE!!! hrvaška pa ga noče zato, ker želi bistveno več slovenskega ozemlja in morja, kot ji po arbitraži pripada. problem torej ni arbitraža, ampak velikohrvaške ozemeljske pretenzije...........
Kollerik
12. 12. 2019 09.30
+0
Problem je neučinkovitost in skorumpiranost hrvaške vlade, ki nima doma kaj drugega za pokazat, kot propadlo, zavoženo gospodarstvo, slabo izkoriščene potenciale v kmetijstvu, nakupe tujcev, porazno demografsko sliko in čez 100 milijard zunanjega dolga, ki raste iz leta v leto. Takšna vlada in njeni "uspehi" so potem odvisni samo še od "zunanjih sovražnikov" in to jim v našem primeru odlično uspeva.
NA LEVO ni OK
12. 12. 2019 08.25
+5
Bo Šiško še prav prišel, ker naši vrli levaki so nesposobni obvarovat našo domovino. Bojijo se Varde, namesto da bi se bali sami sebe in svojih zablod.
Kollerik
12. 12. 2019 09.32
+1
NA LEVO ni OK
12. 12. 2019 08.16
+2
Nismo pristojni, ker imamo take nesposobne politične levake na vodilnih mestih v državi. Trenutni politični vrh je v realnem svetu nesposoben preživetja, zato nas vsi okoli nas dobesedno vozijo scat...
mosqito
12. 12. 2019 08.11
+5
Ja in sedaj, je Levnuhom spet kriv Bruselj....
Kollerik
12. 12. 2019 07.29
+4
Tole pa je ajmer hladne, umazane vode v fris vsem nam, vsem tistim ki še verjamemo v EU in njena načela in ne tiščimo k nekim amerom ali rusom. Sramota od EU birokratov.
mosqito
12. 12. 2019 08.10
+5
Tole napisano velja za Leve prvorazredno nesposobne pravnike in njihove botre, predvsem za Murglaško udbovsko navezo. Se vidi, da je razvajenemu pravniku, njegova vplivna mamica zrihtala naziv in službo.
Kollerik
12. 12. 2019 09.33
+2
Res.... bolje bi bilo, če bi vplivna mamica zrihtala svojemu sinkotu kakšen nepomemben, toda dobro plačan job v Bruslju, kot recimo pri nekem ex. črpalkarju...
puspan
11. 12. 2019 21.27
+7
Niso pristojni? Potem pa z Janšo pojdite na rvaško obalo sladoled prodajat.
dho
12. 12. 2019 16.32
puspan, raje se vprašaj, kaj je tvoja levica napravila koristnega za vse državljane samostojne republike Slovenije, razen za sebe in svoje interese, samo škodo. Evropa vas zavrača.
kure bedne
11. 12. 2019 21.14
+8
Neki uradnik v kletnih prostorih Bruslja pametuje o arbitraži. Pa saj ni čudno- poglejte kaj imamo-mevžastega cmerarja, samovšečnega boruta in klovna šarca. Vsak je biser na svojem področju. Pa saj ne more bit drugače kot je, če pa nimamo resne sposobne politike. Hrvati se nam samo smejijo in se čudijo, kakšni luzerji smo. Bruslju se pa hebe za neko SLO.
NA LEVO ni OK
12. 12. 2019 08.18
-1
Antarktika- definicija naše vlade na kratko. Točno tako.
ZIPPO
11. 12. 2019 20.28
+17
Toliko o tem koliko je Evropska unija EVROPSKA.
zjolah
11. 12. 2019 19.34
+12
Tako Cerar pa imas ko mlatis prazno slamo,,,poraz za porazom,,sosedje vidijo vejo kako Ne--sposobno vlado imamamo.oj oj oj
puspan
11. 12. 2019 21.29
-1
Cerar ni nič kriv. Koga pa bi ti za zunanjega ministra? Mahniča, Lisca ali pa celo Grimslna?
Jogi
11. 12. 2019 19.14
+11
kitara je rekla da je arbitraža mrtva ! če verjamejo ,da je kristus vstal od mrtvih, bo tudi ARBITRAŽA !če bodo loleki levi in desni ,imeli vsaj pokončno trtico !!
Kollerik
12. 12. 2019 07.28
+2
Ona ne ve točno, kaj govori. To se blondinkam kar pogosto dogaja....
detect
11. 12. 2019 19.12
+8
Thomas Bernhard je v romanu Klet napisal, da vsakega od nas, ne glede na to, kaj je in kaj dela, nekdo grobo potiska nazaj k sebi samemu in postane nočna mora samemu sebi. In tako se Slovenija in Hrvaška borita za pest morja, namesto da bi razmišljali o prihodnosti, soživljenju, ekonomskem razvoju, prijateljstvu in kulturi, ki se je obe strani tako brez sramu odrekata. 
Jogi
11. 12. 2019 18.57
+11
levičarji ali desničarji, same zgube !se lahko smejijo hrkoti tem lolekom . Nesposobni pravniki ,s cmerarjem na čelu.kje so kupili te doktorate ? FUJ FUJ !!!!!!!!!!!
inside1
11. 12. 2019 18.42
+14
Enostavno povedano: Sramota za naše politike in vse, ki so tam gor pri koritu. Sploh ne vejo kaj delajo. Mislijo, da se igrajo v peskovniku. A bo kdo odgovarjal za to, da je vse skupaj delo v prazno. Sicer pa tak vse vejo, to je samo gluma, da so presenečeni. Vse se ve....
zjolah
11. 12. 2019 19.39
+3
kdo bo pa zopet ta cirkus Placal cerar in njegovi.????
inside1
11. 12. 2019 19.49
+7
Cerar na to pokrije. Prej je bil v vladi, zdaj minister, se pravi, da je skoz zraven pri zadevi.
mosqito
11. 12. 2019 18.31
+15
Toliko hvalisanja in širokoustenja Levnuhov. Kot se sedaj vidi, so spet zagonili miljone,za samemu sebi naročena svetovanja, strokovne ekspertize, odvetnike, ocene, pravna mnenja,........... Levaki, spet ste še eno sramoto napravili Sloveniji, aja važno je, da ste si TR nafilal.
maxmax
11. 12. 2019 18.31
+17
Sej ta majstr ma prov sodišče EU ni pristojno za reševanje mejnega spora, to tudi ne zahtevamo, zahtevano da Hrvačka spoštuje že že dosojeno in pravnomočno sodbo sodišča. To bi bilo evropsko, razen če bo EU javno sporočila, da sodb mednarodnih sodišč ni treba upoštevat. :)
nightifly
11. 12. 2019 17.57
+18
Gospod Cerar ,,,, se nisem zasledil nikjer ,da bi nekdo iz Slovenije ponovno ,in spet ponovno vprasal sodisce in sodnika ,ki sta izrekla dokoncno zavezujoco sodbo o meji med Slo in krvati , zakaj sodba ni veljavna ,oz , ce je veljavna ,zakaj je krvati ne spostujejo . Naj se sodisce jasno izrazi ,ali pa je to sodisce samo neki turski bazar iz Istanbula , kje pa , vsaj po barantanju ljudje sezejo v roke in se dogovorijo .To pa tam velja . Torej je sodisce slabse od tistega tam doli ? Zakj jih nihce ne vprasa ? Zakaj g. Cerar ne vprasate sodisca kaksne pravne vzvode in pravice ima Slovenija ,ki se drzi evropskih in splosno priznanih svetovnih norm obcevanja , ce pa krovati tega ne spostujejo in dobesedno obcujejo posiljevalsko . Torej ? Ne se bati ,Mogherinijeva vam mora ,MORA odgovoriti . Me prav zanima kako .