Slovenija

Pravosodni policisti Podržaja pozivajo k odstopu

Ljubljana, 31. 01. 2019 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R. / V.Š. / STA
Komentarji
46

Pravosodni policisti so direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja pozvali k odstopu. Podržaj naj bi direktorjem zavodov namreč naročil, naj svojim javnim uslužbencem naložijo, da poročajo vodstvu uprave o vsakem stiku, ki bi ga imeli z Verkom. Takšna odredba pa je po mnenju sindikata "nezakonita in na meji kaznivega dejanja". Kaj o tem ministrica Katičeva?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'V čedalje večji stiski smo'
    03:03
    Iz 24UR: 'V čedalje večji stiski smo'
  • Iz SVETA: Pogovor s Frančiškom Verkom o odstopu Jožeta Podržaja
    03:51
    Iz SVETA: Pogovor s Frančiškom Verkom o odstopu Jožeta Podržaja
Jože Podržaj
Jože Podržaj FOTO: POP TV

Pravosodni policisti, predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije, so direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja pozvali k odstopu. Kot je na novinarski konferenci dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, je Podržaj direktorjem zavodov z odredbo naročil, naj svojim javnim uslužbencem zapovejo, da poročajo vodstvu uprave o vsakem stiku, ki bi ga imeli z Verkom.

Takšna odredba po Verkovih besedah preprečuje normalno sindikalno delo ter je nezakonita in na meji kaznivega dejanja. Kot je dejal, je skozi svoje sindikalno delo doživel že "veliko pokvarjenih zadev", ne pa tega, da bi nekdo, ki je odgovoren za poslovanje zaporskega sistema in zakonitost dela, izdal takšno odredbo. "Že zaradi tega mora Podržaj nemudoma oditi," je poudaril. Hkrati v sindikatu zahtevajo tudi odhod vseh Podržaju podrejenih vodij sektorjev in oddelkov.

Poleg tega so na današnji seji konference predstavniki sindikata v zavodih za prestajanje zaporne kazni sprejeli sklep, s katerim zahtevajo sestanek s predsednikom vlade Šarcem in pravosodno ministrico Katičevo. Če sestanka ne bo do 8. februarja, bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti, je napovedal vodja sindikata v mariborskem zaporu Kamil Fras.

Sindikat: v Sloveniji manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev

Po njegovih besedah bodo zahtevali kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. Iz sprejetih standardov in normativov je namreč razvidno, da v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.

Na kadrovsko podhranjenost so opozorili tudi predstavniki sindikata iz drugih zavodov za prestajanje kazni. Po besedah vodje sindikata v zaporu na Dobu Leona Lobeta so nedavni dogodki v Kopru in na Dobu dokazali, da je v našem zaporskem sistemu nekaj narobe. Na Dobu bi trenutno potrebovali vsaj 50 pravosodnih policistov, da bi lahko opravili vsaj tista dela, za katera so zadolženi, je poudaril. Kadrovski primanjkljaj se po njegovih besedah kaže tudi v strokovnih službah.

"Želimo in zahtevamo, da se posodobi varnostni sistem in da se poskrbi za vse zaposlene," je poudaril Lobe. Opozoril je tudi na pomanjkljivo usposabljanje pravosodnih policistov.

Kadrovske težave imajo tudi v koprskem in ljubljanskem zavodu. Po besedah Roberta Malikoviča iz koprskega zapora ne drži, da Podržaj ni bil seznanjen s kadrovsko stisko v tem zavodu. Kot je dejal, so vodstvo zapora in upravo večkrat opozarjali, a posluha ni bilo. Enako trdi Robert Vesel iz ljubljanskega zapora, saj so sami na težave opozorili že junija lani. Od tedaj odgovorni niso naredili nič, je poudaril in dodal: "Če bi kaj naredili, mogoče do dogodkov v Kopru in na Dobu ne bi prišlo."

O teh dogodkih – pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora in napadu na pravosodnega policista na Dobu – je spregovoril tudi Verk. Pri iskanju krivcev za te dogodke se namreč s prstom kaže na pravosodne policiste, medtem ko nihče ne išče krivde "v slabem vodenju zdesetkanih pravosodnih policistov in drugih strokovnih delavcev v slovenskih zaporih". Tako so tudi ocene dela pravosodnih policistov, ki jih izrečejo obsojenci oziroma pobegli pripornik, vredne več kot ocene sindikata in varnostnih strokovnjakov, je prepričan.

Nenavadno se mu zdi, da se "bežečega kriminalca, ki se nam posmehuje iz Italije", jemlje kot relevantnega sogovornika, da se čim bolj umaže ime pravosodnih policistov. Zdi se mu nedopustno, da se enostransko upošteva tako mnenje, namesto da bi raziskali vzroke. Pri napadu na pravosodnega policista pa je šlo po Verkovem mnenju za napačno varnostno oceno morilca policista.

Katičeva: Gre za osebni spor med vodjem sindikata in vodjem zapora

Katičeva je presenečena, da je prišlo do obračunavanja v medijih.
Katičeva je presenečena, da je prišlo do obračunavanja v medijih. FOTO: POP TV

Novinarsko konferenco je po današnji seji vlade sklicala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki meni, da gre pri vsem skupaj "tudi za osebni spor med vodjem sindikata in vodjem zapora, za katerega sem mislila, da sem ga zgladila". Povedala je, da so imeli 11. januarja skupno srečanje, kjer je vse vpletene seznanila, da "smo dobili dodatne kvote za zaposlitev pravosodnih policistov, da letos pride 30 novih, za še vsaj 30 zaposlitev pa imamo že zagotovljena sredstva".

"Dogovorili smo se tudi, kako bo vnaprej potekal socialni dialog," je dejala Katičeva in bila ob tem kritična do predstavnikov sindikatov: "Vedno so vabljeni na sestanke, a se jih ne udeležujejo, kot bi se morali." Dodala je, da si vsi želijo izboljšati stanje v zaporih in da je zato presenečena, da je kljub njihovemu pogovoru prišlo do obračunavanja v medijih. Še vedno pa se je pripravljena sestati s predstavniki sindikatov, je še povedala, ponovno se bo z njimi srečala v torek.

Ali Podržaj še ohranja njeno zaupanje, ni hotela komentirati. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
01. 02. 2019 09.53
-1
Podržaja je treba podržat....
Edvin
01. 02. 2019 07.14
+1
ljudje ki vodijo institucijo kot so zapor , so za vodje direktorje posebni izbranci ne po sposobnosti zbrani po genocidnosti sovražnosti do ljudi ki v življenju zaidejo na kriva pota. Pri vseh tej zgodbi katera se odvija zoper slovenskih zaporov , pomankanje paznikov v Mariboru nimajo kuharja da pazniki kuhajo , kaže na neposluh uprave zaporov. PODRŽAJ , naj odstopi in gre v penzion. Predlagam za direktorja Luka Meseca socialnega človeka, ki bo v pravosodju spremenil socialne razmere.
sakala1
31. 01. 2019 17.10
+3
Meni se zdi nekam zaskrbljen ampak nevem zakaj😁
sakala1
31. 01. 2019 16.47
+2
sorry ampak ne zbrisat😁
Vostro
31. 01. 2019 16.23
-2
A so ti gospodje povedali koliko kavice se popije med delovnim časom?
TitCankar
31. 01. 2019 16.09
+20
Nehajmo nasedati puntarjem v državni upravi ki samo jamrajo ko morajo delati do sedaj nevem za nobenega državnega uslužbenca ki bi izgorel ali bi se pretegnil drugače je v gospodarstvu! Saj poznamo metodologijo jamranja peitoževanja nad pogoji težkega dela pri plačah prvo je policija potem šolniki potem zdravniki potem zelo malo vojska in zdaj na veliko pazniki! Edini ki ne jamrajo in protestirajo so gasilci reševalci zdravstveno osebje in delavci v gospodsrstvu ti ki zares delajo!
wolfterier
31. 01. 2019 16.23
+31
Ja,Cankar,ampak Podržaj je zrel za v penzijo !!!Tako luštno,kot pod njim,arestantom še ni bilo !!!
sodelujem
31. 01. 2019 17.10
-1
lahunin
31. 01. 2019 15.42
+14
tako pa ste se iz prejsnega rezima prijateljsko zdruzeni 70 letniki kot v BRUSLU v vladi parlamentu bancnistvu sodstvu
lahunin
31. 01. 2019 15.32
+44
VSI KI SO CEZ 65LET BI MORALI ZAPUSTITI DELAVNA MESTA POSEBNO ODGOVORNA DELAVNA MESTA V PENZIJO
proofreader
31. 01. 2019 15.13
+13
Policaje, ki celo noč niso opazili bega, pa so že odpustili?
wolfterier
31. 01. 2019 16.24
+3
proofreader
31. 01. 2019 15.12
+6
Ta javni sektor se je sedaj kar razvadil, ko so videli, kako se hitro znebiš zahtevnega ministra in delaš po starem naprej.
zmago56
31. 01. 2019 15.08
+53
Podržaj si je z uvajanjem luksuza v Slovenske zapore mir med zaporniki kupoval, sebi pa jamo skopal. Nič ne bi imel proti luksuzo v zaporih, če ne bi šel ta luksuz na račun poštenih državljanov in tudi osebja zaposlenega v zaporih, če hočejo zaporniki luksuz naj si ga plačajo ali pa z delom zaslužijo.
dalmacia
31. 01. 2019 14.31
+36
podržaj je zraven od 80-tih let pa veste kdo je lahko delal na takem polozaju v 80-tih pa sedej - v kapitalizmu -člove....30 let je že njegov dob
?AKAL
31. 01. 2019 14.31
+47
Prvo naj odstopi Katičeva potem se bo dalo razrešiti je slaba ministrica tudi Podržaj ni sposoben voditi zapore objektivno odgovorna sta ona dva, da je stanje kakršno je povsem slabo ne čakajte pride lahko do tragedije v zaporih treba je začeti povsem znova in dati pravosodnim policajem več svobode pri odločanjem in povsem novo vodstvo kar mislim da ne bi smel biti problem
TOX6
31. 01. 2019 14.15
+16
režimskeg harlekina pozvati k odstopu je enako kot pijanca pozvati k samokontroli alkotesta???? dokler ga murgelski kartel ne odpokliče se lahko postavijo na trepalnice!!
brabusednet
31. 01. 2019 14.07
+38
Mislim,da so direktorju res na prvem mestu zaporniki.Verjetno računa na nobelovo nagrado srečnih restantov.
0OO7
31. 01. 2019 14.00
+57
Ajde, Andreja, da ti namignem rešitev: Podržaja zaposli kot pravosodnega policista, delavci zapora pa naj novega direktorja izberejo iz svojih vrst. Tako ti nikoli ničesar ne bodo mogli očitati, pa še Podržaj bo morda končno naredil kaj koristnega...
TitCankar
31. 01. 2019 13.58
-23
Verk je upokojeni ječar zdrahar in večni preperljivc ki javno obračunava z vodilnimi zaradi osebnih zamer. Dokler ta dva pripornika nista pobegnila je bilo v zaporih vse v redu zdaj pa je na enkrat vse narobe poliva se gnojnica po vodilnih po pravicah zapornikov pazniki imajo manj pravic slabe plače so izgoreli kritizirajo ugodnosti zapornikov in zahtevajo odstop vseh in vsakogar. Kaj pa delajo cel dan pazniki razen da pazijo na zapornike se nobeden od dela ne pretegne če jim kaj ne paše pa prosim v gospodarstvo Magna v Hočah rabi 400 delavce raznih profilov samo potem bodo morali začeti delati ne pa punti! Vsaka medalja ima dve plati!
snip
31. 01. 2019 14.00
+23
wolfterier
31. 01. 2019 16.26
+2
A prej niso rešetke žagal,pa na žimnice skakal...
Dragonball
31. 01. 2019 13.55
-21
Neumnost je kar eni pravite da si zaporniki ne zaslužijo takega standarda kot ga imajo v naših zaporih...poglejte malo skandinavske, kanadske ali švicarske zapore, izgledajo bolj podobni turističnim resortom kot zaporom, večina od njih pa je poleg tega t.i. odprtih zaporov, kar pomeni: nobenih zaklepanj, rešetk, bodečih žic itd. Se pa od teh naših vseeno bistveno razlikujejo: zaporniki morajo tam dopoldan namreč DELAT, popoldan pa se udeleževat raznih tečajev, izobraževanj, aktivnih dejavnosti, skratka ti zapori so še bolj luksuzni kot naši, s tem da v njih za razliko od naših ni poanta da človeka za par let vtakneš v zaprt prostor, kjer se le-ta lahko cele dneve ukvarja z igranjem igric, ležanjem in buljenjem v TV, tako da bo po izhodu še slabši kot je bil po prihodu ampak so ti zapori namenjeni popolni resocializaciji in pripravi človeka za korektno življenje ter delovanje v skupnosti. Njihove metode so se doslej izkazale kot izjemno učinkovite, saj imajo v teh državah najmanjše število kazenskih povratnikov.
0OO7
31. 01. 2019 14.03
+55
Po drugi strani pa lahko pogledamo malo tudi urugvajske, kubanske, ruske, vietnamske in kitajske zapore. Zakaj bi gledali v udobje samo takrat, ko je treba ujčkati tolovaje...?
zmago56
31. 01. 2019 14.10
+33
v vsh zaporih pa si morajo bivanje na tak al drugačen način odslužiti kljub temu, da so jim z lopovčino pridobljeno premoženje že prej pobrali.
TitCankar
31. 01. 2019 14.12
-9
Kvargel kaj ti živiš v Evropi ali v Aziji!
Dragonball
31. 01. 2019 14.24
+9
wolfterier
31. 01. 2019 16.28
+10
Zapor je kazen,ne pa dopust. Ne pozabite tega.Briga mene Skandinavija,tam se policaji zvečer ven ne upajo.Multikulti !
snip
31. 01. 2019 13.50
+20
Katičeva ni več ministrica za obrambo, kot navajate.
zmago56
31. 01. 2019 14.18
+17
ma čudi, da ti še niso komentarja zbrisal, men so ga enkrat že, ko sem jih na neumnosti v naslovu nekeg drugega članka opozoril.
Andree
31. 01. 2019 14.47
+6
Meni so včeraj :) ker če jih na nekaj opozoriš je to takoj kršitev pravil pro plusa
wolfterier
31. 01. 2019 16.29
+4
Romantik
31. 01. 2019 13.48
+12
to bo vse dvignilo rejtinge Šarecu - v deželi bajk in mitov