Slovenija

Bi varovali največje kriminalce za plačo, ki je nižja od minimalne?

Ljubljana, 27. 10. 2023 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
170

Tolikšna je namreč plača pravosodnega policista začetnika, zato ni presenetljivo, da približno na vsaka dva pravosodna policista, ki zapustita sistem, uspejo zaposliti le enega, kar kaže na hudo podhranjenost. Za izvedbo zakonsko določenih nalog bi jih čimprej potrebovali še najmanj 100. "To pa si glede na trenutne plače lahko kar narišemo," je prepričan predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, ki ga ne preseneča, da je v zaporu na Dobu trenutno večje število zaposlenih na bolniški.

Kar težko si je predstavljati, da pravosodni policist, ki med drugim v naših zaporih varuje morilce in posiljevalce, za svoje delo dobi plačo, ki je nižja od zakonsko predpisane minimalne plače. A to niti ni najhuje, opozarjajo v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS). Najhuje je, da so pravosodni policisti prisiljeni delati številne nadure, že desetletja pa delajo v neurejenih razmerah in pod stalnim pritiskom. "To, da že desetletja nimajo normalnega socialnega življenja, to je tragedija," opozarja predsednik SDOS Frančišek Verk, ki ga sploh ne čudi, da je trenutno v zaporu na Dobu na bolniški hkrati kar 28 pravosodnih policistov. 

Da imajo v zaporu na Dobu trenutno res povečano število zaposlenih na bolniški, potrjujejo tudi na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), kjer dodajajo, da so bili sprejeti ustrezni ukrepi za zagotovitev zadostnega števila zaposlenih v zavodu, s čimer je po besedah uprave zagotovljena varnost v vseh zavodih za prestajanje kazni zapora. 

To pa najverjetneje pomeni, da bodo nekateri zaposleni spet nadpovprečno obremenjeni. 

Začaran krog 

Na pravosodnem ministrstvu na naša vprašanja glede plač in preobremenjenosti pravosodnih policistov odgovarjajo, da je cilj ministrstva, da status pravosodnega policista čim bolj približajo statusu policista. Reševanje te situacije je ena njihovih ključnih prioritet, še dodajajo.

V SDOS že več kot leto dni glasno opozarjajo vlado, da je pomanjkanje pravosodnih policistov kronično, kar pomeni, da vodstvo zadeve rešuje tako, da morajo pravosodni policisti opravljati ogromno nadurnega dela, pri čemer dobijo nadure izplačane vsake štiri mesece. Delovno mesto novozaposlenega pravosodnega policista kandidata je uvrščeno v 25. plačni razred, kar pomeni 1179,63 evra bruto oziroma 878,46 evra neto plače. To je pod zajamčeno minimalno plačo, torej mora država zaposlenemu doplačevati razliko do minimalne plače. Verk se sprašuje, kdo bo delal v tako zahtevnih in stresnih razmerah in za takšen denar?

Da so pravosodni policisti preobremenjeni, kar se odraža v številu opravljenih nadur in v številu zakonsko določenih nalog, ki jih zaradi pomanjkanja kadra ne uspejo realizirati, za 24ur.com priznavajo tudi na URSIKS. "Skupaj z ministrstvom za pravosodje zato aktivno iščemo različne možne rešitve na tem področju. Pripravili smo sistemske ukrepe za izboljšanje položaja pravosodnih policistov, ki se nanašajo na njihovo razbremenitev, preprečevanje odhoda že zaposlenih ter zaposlovanje novih kadrov. Ključna bo tudi celovita reforma sistema plač, s katero bi se izboljšala položaj in plačilo pravosodnih policistov, ki je trenutno prenizko," odgovarjajo na upravi.

Tako URSIKS kot tudi pravosodno ministrstvo se strinjata, da je kadrovska situacija v zaporih izredno slaba.
Tako URSIKS kot tudi pravosodno ministrstvo se strinjata, da je kadrovska situacija v zaporih izredno slaba. FOTO: Svet

Na pravosodnem ministrstvu dodajajo: "Dejstvo je, da se zaporski sistem zanemarja že desetletja, zadnji dve leti pa je kadrovska situacija takšna, da skoraj dva pravosodna policista odideta (bodisi upokojitve ali odidejo na druga delovna mesta), medtem ko eden pride v sistem. Tudi z novimi zaposlitvami je nemogoče čez noč pokriti vrzeli, ki so nastajale vsa ta leta. Ocenjujemo, da bi za izvedbo zakonsko določenih nalog potrebovali najmanj 100 dodatnih pravosodnih policistov."

 

Povečuje se število zaprtih, zaposlenih pa ne

Verk opozarja, da so pravosodni policisti že od nekdaj pod stalnim pritiskom, a dodaja, da so sedaj zapori veliko bolj polni, kar pomeni, da se število zaprtih skokovito povečuje, medtem ko število pravosodnih policistov ne narašča. Še tisti, ki opravljajo ta dela, pa so z razmerami zelo nezadovoljni. Zato ga ne preseneča, da prihaja do številčnejših in daljših bolniških odsotnosti. 

Trenutno je v okviru URSIKS zaprtih 1542 oseb, zasedenost vseh zavodov za prestajanje kazni zapora pa je 118-odstotna. Najbolj zaseden je Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana, ki je 172-odstotno zaseden. Prezasedeni so tudi ostali moški zapori. V URSIKS je zaposlenih 562 pravosodnih policistov, za izvedbo vseh zakonsko določenih nalog bi jih potrebovali še dodatnih 100.

Na URSIKS opozarjajo, da je zaporski sistem v zadnjih letih prekomerno obremenjen z naraščanjem števila zaprtih oseb, predvsem pripornikov – tujcev. Trenutno je tujcev 610 iz 55 različnih držav, kar prinaša številne izzive, tudi na področju komunikacije. "Srečujemo se tudi z osnovnimi jezikovnimi težavami, saj nekatere zaprte osebe govorijo le svoj materni jezik. Pomembnejše razgovore zato organiziramo z uradnimi tolmači," pojasnjujejo na upravi in dodajajo, da so pripravili dokument z osnovnimi informacijami za tujce o prestajanju zaporne kazni in pripora v slovenskem in 23 tujih jezikih, ki izpostavljajo vse pomembnejše vsebine, s katerimi se seznani zaprta oseba ob prihodu v zavod. "Trudimo se, da zmanjšujemo občutek izoliranosti tujcev na način, da se jim omogoča obiske in druge stike z zunanjim svetom, npr. z omogočanjem podaljšanega obiska v primeru, ko ga obiščejo svojci, in z izvedbo video klicev prek Skypa. Prav tako se trudimo zagotavljati dostop do čtiva v njihovem jeziku prek konzularnih organov. Hkrati si prizadevamo tudi za druge ustrezne rešitve in primerna orodja, da se opolnomoči zaposlene in zaprte pri opravljanju vsakodnevnih nalog in življenju v zaporu," pojasnjujejo na upravi in dodajajo, da na porast števila zaprtih v URSIKS nimajo vpliva, je pa ta okoliščina ena od ključnih za trenutne razmere v zaporih. 

Zadnja leta narašča število zaprtih oseb zlasti na račun tujcev, večinoma v povezavi s tihotapljenjem pribežnikov.
Zadnja leta narašča število zaprtih oseb zlasti na račun tujcev, večinoma v povezavi s tihotapljenjem pribežnikov. FOTO: Kanal A

Na upravi rešitev razmer vidijo v čimprejšnji pridobitvi novih prostorov z novogradnjo zapora v Dobrunjah, ki bo reševala prezasedenost vseh moških zaporov v Sloveniji. Pa bo to rešilo problem pomanjkanja pravosodnih policistov?

Gradnja novega zapora v Dobrunjah pri Ljubljani bo, tako upajo na ministrstvu in na upravi, razbremenila prostorsko stisko v zaporih. Pa bo to dovolj, da se poveča zanimanje za delo pravosodnega policista?
Gradnja novega zapora v Dobrunjah pri Ljubljani bo, tako upajo na ministrstvu in na upravi, razbremenila prostorsko stisko v zaporih. Pa bo to dovolj, da se poveča zanimanje za delo pravosodnega policista? FOTO: Svet

So spremstva zaprtih oseb zunaj zavoda okrnjena?

V SDOS dodajajo, da poleg pravosodnih policistov v zavodih primanjkuje tudi drugih strokovnih delavcev. Vse skupaj lahko vodi do ogrožene varnosti zaporov, opozarja Verk. Pri tem izpostavlja predvsem zmanjševanjem posadk pravosodnih policistov pri rednem varovanju v zavodih ter pri spremstvih ter varovanjih zapornikov izven zavodov. 

Pred časom smo poročali o pobegu zapornika, znanega pod vzdevkom Satan, ki je s pomočjo zunanjega pajdaša pobegnil izpred zdravstvene ustanove. Kot pravi Verk, je treba za spremstva zapornikov zagotoviti ustrezno število pravosodnih policistov, kar pa zaradi pomanjkanja ni vedno možno. Ali je bilo v tem primeru tako, Verk sicer ne more komentirati, ker konkretnega primera ne pozna, opozarja pa, da "če ni ljudi, jih ne moreš določiti za nalogo"

Na pravosodnem ministrstvu menijo, da so trenutno najbolj pereče odpovedi spremstev zaprtih oseb zunaj zavodov. "Kljub okrepljeni uporabi videokonferenc se število odpovedi spremstev namreč povečuje, saj se povečuje tudi obseg nalog zaradi priliva zaprtih oseb (predvsem naraščanja števila pripornikov), prevzema varovanja dodatnih varovanih objektov in izvedb zahtevnejših spremstev."

O problematiki prenatrpanih zaporov, kot tudi o pomanjkanju pravosodnih policistov je v svojih prispevkih večkrat poročala novinarka Sveta Sara Volčič. V njenem zadnjem prispevku govori predvsem o gradnji novega zapora v Dobrunjah ter o trenutnih razmerah v najbolj obremenjenih zaporih v Sloveniji.

"Spremstva zaprtih oseb zunaj zavoda so izvršena strokovno in varno," pa zagotavljajo na URSIKS in dodajajo, da je ključna za ukrepe ob izvedbi spremstev varnostna ocena zaprte osebe. "V primeru, da kadrovske razmere ne dopuščajo varnega spremstva zaprte osebe, se iščejo druge možnosti, kot je denimo izvedba procesnega dejanja na daljavo prek videokonference. V skrajnem primeru se spremstvo zaprte osebe zunaj zavoda odpove."

O konkretnem primeru pobega obsojenca izpred zdravstvene ustanove pa na upravi odgovarjajo, da ni bil povezan s težavo pomanjkanja pravosodnih policistov, s katero se sicer sooča URSIKS, "saj je bil obsojenec skladno z varnostno oceno na pregled peljan v spremstvu enega pravosodnega policista, nevklepan". Prav tako dodajajo, da je obsojenec v preteklosti kazen že prestajal v svobodnejšem režimu in koristil zunajzavodske ugodnosti, med epidemijo covida-19 pa je bil tudi na prekinitvi prestajanja zaporne kazni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bidermax
28. 10. 2023 15.14
+2
Kar se je sejalo zadnih trideset let, to se zdj žanje in mlati. Očitno se je plevela prdelalo več kot pa žita. In iz take moke pol ne more bit ne vem kolk kruha.
3tmb
28. 10. 2023 15.08
+1
Kako hudo mora biti šele zapornikom, ko izvejo kakšna sirotinja jih čuva...
Dragica Cegler
28. 10. 2023 14.24
+2
Res absurd.Kot,da imam jaz delavca zaposlenega in mu plačam 700 e,ostalo do minimalne plače pa mu posebej zraven plačam.Ja,pa saj bi plačala iz istega žepa,zakaj ločeno.?
3tmb
28. 10. 2023 15.10
+3
Zato ker so dodatki plačani iz osnovne plače...
Uporabnik1884443
28. 10. 2023 14.20
-3
Delovno mesto je ocenjeno tako kot je, vzemi ali pusti. Odpovedni rok je najmanj 3 mesece.
doma?in 1
28. 10. 2023 14.05
+1
V parlamentu pa res nebi želel delati za minimalca
LoToGo
28. 10. 2023 13.05
+4
Mladi imajo prav. NE zgrabite dela za vsako ceno! Bogatuni izkoriščajo vse, ki se dajo izkoriščati.
Dragica Cegler
28. 10. 2023 14.17
-3
In kaj bodo storili bogataši.Navlekli bodo tujo delovno silo..,ki bo nekaj časa delala,potem pridejo pa se družinski člani na socialo.Pac država nebi smela dovoliti uvajanje delovne sile ,dokler je eden mlad in zdrav na sociali.Pa pravi ta vlada,da skrbi za mlade .S tem ,da dovoli uvoz delavcev ,samo dela konkurenco in seveda delodajalec ne no dvignil plače,če mu tujec dela za manj.Ravno levica je predlagala zakon,ki bo olajšal uvoz delavcev.
Mateja88
28. 10. 2023 20.13
Z rokico se malo počoha tam zadaj preden dobiš svoj poceni, Indijske kvalitete burek.
Jožajoža
28. 10. 2023 10.58
-4
ko boste zaprli janšo ,snežiča in cel vrh sdsovcev,bomo slovenci brez plačila opravljali službo pravosodnih policistov,.
Rafael Kramar
28. 10. 2023 11.03
+3
Zaradi SDSovcev sploh imaš kaj v lonec dati, levakar nehvaležni!?
Lovec na mušice
28. 10. 2023 11.09
+0
2mt8
28. 10. 2023 12.22
+8
Treba je zapret še Jankovića (izginilo na stotine milijonov), Goloba (isto), a vidiš samo kradljive desne, levih pa ne?
Uporabnik1884443
28. 10. 2023 14.26
+1
Pa kaj se res počutiš tako nesposobnega, da so ti tile taka prepreka.
Rafael Kramar
28. 10. 2023 10.58
-6
A zdaj bomo še tem plače dvignili?
duhccc
28. 10. 2023 10.16
+4
mislite da bi poslanci to delali k se majo za bogove in se norca delajo iz ljudi ... pomagajo ukrajini migrantom k majo vec ugodnosti kot slovenci vam je to normalno...fevdalci tlacani... ce ne placas k nimas ti rubijo vse kr imas ... jankovicu k ma pa veze pa miljone odpuscajo,,,
Rafael Kramar
28. 10. 2023 10.59
+1
SAKOSAKO
28. 10. 2023 09.42
+10
Če bi zapornikom vzeli malo ugodja, ki ga imajo bi imeli lahko višje plače! Tako pa imajo polni penzion, fitnes, športna igrišča, TV, računalnike... A je to zapor??????
Esprit
28. 10. 2023 09.29
+9
Kar se tiče delovnih mest z minimalno plačo, so v 95% ali celo 99% vsa dela, kjer je treba delati daleč največ, zaslužiš pa daleč najmanj. To je paradoks, ampak kapitalizem v svoji tipični obliki in njegovo popolno pomanjkanje spoštovanja ljudi. Za minimalca morate delati tudi 3 smene, in vozit tudi do 150km na delovno mesto. Samo trgovci delajo 2 smeni in 6 dni v tednu, pa so vsi na minimalcu. Dejansko bi moralo biti veliko stvari prepovedanih...ampak dokler lahko kapitalizem črpa iz ogromnega števila revščine, tako dolgo se najdejo ljudi, ki se prisilijo sprejeti takšna delovna mesta.
Rafael Kramar
28. 10. 2023 11.07
-3
Ogromno število revščine je pa zaradi takilih, ki bi delali najmanj, kar je možno, otrok in pufov pa, spet, kolkor je možno!?
DirtySanchez
28. 10. 2023 09.25
+12
Dejstvo je, da so poklici kot so policaji, vojaki, pazniki podcenjen in premalo plačani, saj roko na srce ti ljudje vzdržujejo navionalno varnost v državi in če ti ljudje nisi zadovoljni z svojo službo se celotni državi in državljanom slabo piše.... Očrnjuje se jih pa zato ker so del javnega sektorja.... Sam delam v gospodarstvu vendar jih spoštujem ker vem da je njuhovo delo vse prej kot enostavno.....
Xxdproxx
28. 10. 2023 09.29
+8
en redkih, ki razmislja trezno in zna pogledati situacijo tudi iz druge strani 👏
AlexReal
28. 10. 2023 09.21
-1
Tudi, če je plača še tako slaba, to ne pomeni, da lahko zaradi tega delo slabo opravljaš. Delal sem v realnem gospodarstvu ob stalni pretnji odpovedi, tudi s slabimi plačami, pa mi kaj takega ni prišlo niti na misel. Če paznik misli, da je slabo plačan, naj si poišče boljšo službo. Tak odgovor sem tudi sam dobil enkrat, ko sem pojamral, da je mojo dolgoletno isto plačo praktično požrla inflacija ! V eni službi pa sem delal za minimalca, po cele dneve, čez vikend, na koncu pa zaradi preobilice dela nisem dobil niti plačane nadure, kaj šele, da bi mi ob odhodu plačali neizkoriščen dopust (ki ga seveda nisem izkoristil zaradi preobilice dela) !
Xxdproxx
28. 10. 2023 09.24
+14
to so bili casi, ko so delodajalci govorili, da za tvoje delovno mesto caka 10 ljudi. Sedaj se ljudjem ne splaca vec delat zainimalca. vecina je raje na socialni pa malo na črno dela in živi veiko boljse zivljenje kot mi, ki delamo
Xxdproxx
28. 10. 2023 09.21
+8
v drzavi je en resen problem. prevec obdavcene place, posledicno delavci dobijo premalo place, previsoke (prevec lahko dostopne) socialne. Posledicno v vseh panogah primanjkuje delavcev. Delovne sile bi bilo dovolj, ce bi delavce normalno placevali.
Xxdproxx
28. 10. 2023 09.22
+17
pa se v zaporih bi bilo treba uvesti prisilno delo, da zaporniki sami financirajo svoje domovanje.
Uporabnik1812060
28. 10. 2023 09.15
-2
Ni šans!!! Skrajno podcenjujoče do tega poklica.
Branko Šil?ek
28. 10. 2023 09.10
-6
Plaćo imate malo samo će nimate enega pravega zapornika noter zapretiga,pridite v DOBROVCE da zaperete moje sosede,kateri me sestreljujejo z streli,pa jih aretirajte,norce igrajo ko morejo v zapore rećejo mi smo z vasi norcev pa se na PSH prijavijo mene pa podjebavajo.Ko boste 50 ljudi z dobrovc aretirali v državne zapore dobite 3000€ mesećne plaće garantiram ,ker mi je brat živina sodna....do takrat pa lp
Dragica Cegler
28. 10. 2023 14.21
-1
Pravosodni policisti ne zapirajo,ampak samo pazijo,se pravi so pazniki.
Kamakura
28. 10. 2023 09.04
-2
Sramota policiji poveĉat place
REFERENDUMzaIZTOP
28. 10. 2023 08.46
-7
Kako je šele zapornikom?
REFERENDUMzaIZTOP
28. 10. 2023 08.46
+0
REFERENDUMzaIZTOP
28. 10. 2023 08.46
-6
Rafael Kramar
28. 10. 2023 11.01
slo rodoljub
28. 10. 2023 08.42
+5
Skoraj vsi vojaki dobijo 20% dodatek. Če mislite, da lažem preverite. Pa tudi vsi vojaki tožijo delodajalca ( to smo mi državljani). Koliko časa bi delavec delal v gospodarstvu medtem ko ima tožbo na sodišču zoper svojega delodajalca.
Claus
28. 10. 2023 08.23
+1
kaj pa če bi migrante zaposlili za paznike? 😁
AlexReal
28. 10. 2023 09.23
+4
Ne moreš. To so sami inženirji in doktorji !