Slovenija

Pravosodno ministrstvo: Razrešitev notarja Sikoška še vedno pravnomočna

Ljubljana, 12. 11. 2019 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
9

Odločitev vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti nekdanjega notarja Jožeta Sikoška, po navedbah pravosodnega ministrstva ne pomeni, da je bila Sikoškova razrešitev nezakonita. Tako je notarjeva razrešitev še vedno pravnomočna, o nadaljnjih korak pa bodo na ministrstvu še odločili.

Sikoškov odvetnik Boštjan Penko je namreč pred dnevi sporočil, da je vrhovno sodišče ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, s čimer je bila razveljavljena pravnomočna obsodilna sodba, ki je bila podlaga za odvzem notariata Sikošku. Kot je še dodal, je bilo ministrstvo za pravosodje, ki je notarja Sikoška razrešilo, predhodno izrecno opozorjeno na dejstvo, da je v teku postopek pred vrhovnim sodiščem, za katerega obstaja verjetnost, da bo rešen v korist vlagatelja zahteve za varstvo zakonitosti.

"Vseh posledic odločitve vrhovnega sodišča v tem trenutku še ni mogoče predvideti, jasno pa je, da pravne podlage za razrešitev notarja Sikoška ni več, kot tudi, da je do nje, kot je ugotovilo vrhovno sodišče, prišlo na nezakonit način," je tedaj sporočil Penko.

Ministrstvo: Treba je ločiti med kazenskim in razrešitvenim postopkom

Na ministrstvu za pravosodje pa opozarjajo, da Penkovo sporočilo ustvarja vtis, da naj bi vrhovno sodišče izdalo sodbo v zvezi s pravnomočno končanim razrešitvenim postopkom, kar pa ne drži. "Tako tudi ne drži navedba, da je do razrešitve prišlo na nezakonit način, še manj pa, da naj bi to ugotovilo vrhovno sodišče pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki je razveljavilo pravnomočno kazensko sodbo. Vrhovno sodišče se v odločitvi ni opredeljevalo do pravnomočne odločbe o razrešitvi," so še dodali na ministrstvu.

Ob tem poudarjajo, da je treba ločiti med kazenskim in razrešitvenim postopkom, prvega je namreč vodilo sodišče, drugega pa ministrstvo za pravosodje. Spomnili so, da je ministrstvo po prejemu pravnomočne kazenske sodbe zoper Sikoška pričelo s postopkom razrešitve in v tem postopku kot enega izmed argumentov v zadevi štelo pravnomočno kazensko sodbo, ki je v času odločanja tudi dejansko bila pravnomočna.

Odločba o razrešitvi notarja je tako še vedno pravnomočna, poudarjajo. Glede na to, da je pravnomočna kazenska sodba predstavljala argument v poznejšem razrešitvenem postopku, pa bodo preučili vse okoliščine, ki so relevantne za odločitev ministrstva glede nadaljnjega postopanja.

V Notarski zbornici Slovenije pa so poudarili, da je bila podlaga za Sikoškovo razrešitev z notarskega mesta odločba ministrstva za pravosodje, zbornica pa je ravnala v skladu s to odločbo in prevzela arhiv razrešenega notarja. Odločitev vrhovnega sodišča pa po njihovih navedbah pomeni, da bo moralo ministrstvo ravnati v skladu s sprejetimi odločitvami sodišča ter po izvedenih postopkih sprejeti ustrezno odločitev, ki jo bodo v zbornici spoštovali.

Jože Sikošek je svojo pisarno zaprl avgusta lani.
Jože Sikošek je svojo pisarno zaprl avgusta lani. FOTO: Kanal A

Sikošek je sicer ostal brez notariata, ker je ministrstvo za pravosodje ugotovilo, da je bil leta 2017 pravnomočno obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja ali pravic. Poleg tega se je Sikošek znašel tudi v več disciplinskih postopkih, med drugim zaradi napak pri pripravi notarskega zapisa o posojilu stranke SDS pri Dijani Đuđić.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
13. 11. 2019 08.54
+2
Razrešitev notarja Sikoška še vedno pravnomočna, sedaj nekaj mutijo!?
dacer
13. 11. 2019 07.05
+5
Vsi " pošteni goljufi " so pri nas po uporabi vseh sodnih instanc oproščeni. Če je nenazadnje vse v tredu s postopki, pa izločijo " nezakonito " pridobljene dokaze o njihovih goljufivih dejanjih in so oproščeni - zaradi pomanjkanja dokazov!!
Darko32
13. 11. 2019 08.05
+4
DElno imaš prav. Vendar jaz gledam na ta primer malo drugače. Če nekdo pride k notarju z kriminalnimi nameni taga nebo povedal notarju in tudi nebo pisal listin tako, da bo notar to videl. Tako lahko sklene vraga in pol. Šele, ko se na pravi točki nekdo spusti v zadevo bo videl to. Zato v tem prieru, če je JANŠA goljufal Slovensko zakonodajo je potrebno prijeti za kravatlc tistega, ki je goljufal. Dokaze pa uporabiti od notarja in kako je to izvedel. Zato v tem primeru notar ne more biti kriv, če je največji domoljub goljufal lastno zastavo in ustavo.
slovenc59
12. 11. 2019 21.24
+5
Cvet poštenja in strokovnosti!!!!!
bojer
12. 11. 2019 20.21
+11
A smo presenečeni, ne nismo. V zadnjem obdobju prihajajo iz sodnih logov zgolj novice, v katerih so morilci, goljufi, tatovi,..... , bodisi oproščeni ali so kazenske ovadbe zavržene, zastarale in še kaj bi se našlo za ustavitev postopkov obsodbe. Kar je najslabše, je to, da so te oprostitve tudi v mojem imenu, absurdno.
resslovenka
12. 11. 2019 20.09
+15
Ahhhhhh, Slovenija. Kam si zašla? Pravica ima toliko obrazov, kolikor je vplivnih ljudi. Za povprečnega državljana zgolj enega... "lop po siromaku".
M teorija
12. 11. 2019 19.16
+15
Pravna država in pravna diktatura najbrž ne gresta vglih!?
ni_mi_vse_eno
12. 11. 2019 18.07
+16
Ministrstvo ne upošteva vrhovnega sodišča, ampak to je čisto normalno. Na koncu bomo državljani plačali za njegovo odškodnino in še nazaj na delovno mesto bo sprejet.
ivan.z Doba
12. 11. 2019 18.06
+31
Še en, ki se bo izognil kazni?