Slovenija

Prazne sobe, ker je premalo medicinskih sester

Jesenice, 10. 06. 2019 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
58

V jeseniški bolnišnici primanjkuje kar 29 diplomiranih medicinskih sester in tehnikov, zato so morali sprazniti 17 bolniških postelj. Ker so številni v zadnjem letu odšli na lažja delovna mesta, kjer dobijo podobno plačilo, direktor bolnišnice predlaga, da vlada odpre tarifni del kolektivne pogodbe za zdravstveno nego in ustrezno nagradi zaposlene na kliničnih oddelkih, ki opravljajo bolj zahtevno delo.

Zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja so konec maja zaprli tudi oddelek na onkološkem inštitutu.
V jeseniški bolnišnici trenutno primanjkuje 17 tehnikov zdravstvene nege in 12 diplomiranih medicinskih sester, največ na internem oddelku. S takim mankom je zelo težko organizirati delo, opozarja namestnica glavne sestre za ta oddelek Anja Novak, medtem ko nas pospremi v eno od praznih sob. "Smo zaradi tega tudi sprostili postelje, na te postelje ne sprejemamo več novih pacientov, kot vidite mamo trenutno na internem oddelku praznih 17 postelj za paciente," je dejala. 

Kaj pa to pomeni za bolnike? "Za bolnike ni sprememb. To je predvsem naša notranja organizacija oz. prerazporeditev kadra. Za bolnike je še vedno poskrbljeno," je povedala pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe Mojca Strgar Ravnikar. "Razporejamo jih po drugih oddelkih in na druge enote, tako da z vidika pacienta je stvar njihove obravnave še vedno ista, kot je bila," je pojasnila. 

Zdaj imajo bolniki bolj optimalno in varno obravnavo, medicinskim sestram pa ni treba ves čas nekoga nadomeščati. "Zaposlene so bile zelo pripravljene prihajati z dopustov, nadomeščati bolniške, ki jih je bilo vedno več, tudi zaposleni iz drugih enot, iz drugih oddelkov so nam priskočili na pomoč zaradi tega, da smo lahko sploh optimalno delal," je povedala Novakova. "Poleg tega, da je primanjkljaj velik, ker vendarle nismo neka strašno velika bolnišnica, se srečujemo z izgorelostjo medicinskih sester, ker res veliko delajo, preko svojega delovnega časa oz. preko svojih mesečnih obveznosti," pa je dodala Strgar Ravnikarjeva.

Zaradi pomanjkanja medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov so morali v jeseniški bolnišnici izprazniti oddelek. (Slika je simbolična.)
Zaradi pomanjkanja medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov so morali v jeseniški bolnišnici izprazniti oddelek. (Slika je simbolična.) FOTO: Shutterstock

En avtobus izkušenih medicinskih sester so nam odpeljale referenčne ambulante in Centri zdravja, malo v šali, a vendar zares, pove direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar: "Kjer za plačilo dobijo od ponedeljka do petka, od 7. do 15. predvidoma 60 evrov manj kot pa diplomirana medicinska sestra na kliničnem oddelku, ki dela izmensko delo."

Poleg tega, opozarjajo medicinske sestre, dobi zdravstveni tehnik za 12-urno sobotno delo plačanih 57 evrov neto, diplomirana medicinska sestra pa 66 evrov. Zato Poklukar predlaga spremembo kolektivne pogodbe: "Da se odpre tarifni del kolektivne pogodbe za zdravstveno nego in da se v njem ustrezno nagradi ravno zaposlene na kliničnih oddelkih."

Kronično pomanjkanje medicinskih sester v bolnišnicah je namreč težava zadnjih nekaj let, ki se posebej poleti z dopusti približa meji kolapsa. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
11. 06. 2019 17.41
+6
Premalo medicinskih sester je zato , ker so zdravniki skrbeli samo za svoje denarnice , ne zanimajo pa jih tisti , ki jim asistirajo in pomagajo , skrbijo za bolnike ! Če niso bile toliko vredne , da se jih obravnava vzporedno so pač odšle in poiskale boljši jutri zase !
Transformerji
11. 06. 2019 13.00
-4
Priseljenci z juga so odšli , ker vejo, da lahko izsilijo sistem. Malce poglejte, in si predstavljate, da muslimanke, s plačilom davkoplačevalcev, dodatno izobražene, imajo višji položaj kot Slovenke, s plačano izobrazbo. Mislim, da so Slovenci postali podrejen narod balkanskim prijateljem.
grozjak
11. 06. 2019 12.58
-4
kar bolne so domov poslali, japajade......spet en od načinov, kako upravičit več denarja, ker ga država zlo nerada tala.......polomljenemu mulcu so pred 40 leti dali okončino v gips in ga poslali domov, pa ta starim zabičali naj ga malo bolje pogledajo, kaj počne, danes pa je vsak tak štor še nekaj dni na opazovanju itd....valjda jih je potem premalo, če se za vsak drek leži v bolnici.........
Roosterno1
11. 06. 2019 12.48
+3
Pustite to vlado pri miru, pustite leve in desne in tudi tiste vmes, ki jih ne omenjate... to ni problem sedanje prejšnje in predprejšnje vlade... to je problem izpred dobrih 20 let, ko nobeden izmed nas ni razmišljal o tem, da bi bilo potrebno na področju zdravstva, oskrbe starostnikov itd. narediti korenite reze, sprejeti zakon o dolgotrajni oskrbi ipd. Ja ja to bo še velik problem, ki ga ne bo mogoče rešiti čez noč!
Hrenko
11. 06. 2019 12.33
+4
Vse se da, toda ta vlada ne zna. Prejšnja tudi ni, no.
ina5785
11. 06. 2019 12.35
+3
Hrenko - Pa una od 04 - 08 tudi NI znala, Mazej-kukovičeva stara gospa se je samo gugala z Zidarjem. . . . . . . . . . ni pa naredila čisto nič!!!!!!
santamaura
11. 06. 2019 12.33
+11
Ko bo pisalo - Prazni stoli v državni upravi ker je premalo sposobnih funkcionarjev - No, tedaj pa se bodo začele stvari spreminjati na bolje - Pa ne samo v zdravstvu
ROMELS
11. 06. 2019 12.19
+4
Levaki so nagnjeni k kraji. To je treba vedeti potem pa bodo stvari bolj jasne.
Levcekk
11. 06. 2019 12.02
+7
Politika v zdravstvu je rezultat kar imamo!Na cakalno listo za transplantacije ledvive so me v SB.Celje pripravljali 5 let kar traja do 1 leta ce si primeren in se to so me uvrstili po pritozbi zastop.pac.pravic in ovadbi na PU.Celje kjer pa jo sprva niso hoteli sprejeti in sele po pritozbi na MNZ.so jo morali,ker v mafijski drzavi vsi skupaj drzajo proti tistim,ki drugace mislimo oz.smo naperjeni proti lopovskim elitam.Imamo politicno policijo,sodstvo in tudi zdravstvo.
Netajkun
11. 06. 2019 11.35
+4
Namesto da bi imeli državne dobave medicinskih pripomočkov , opreme in potrošnega materiala ter standardne cene storitev . . . in konkurenco pri izvajalcih , imamo ravno obratno . . . . želeli bi državni monopol nad storitvami in " prijateljske " ZASEBNE dobavitelje z visokimi cenami in posledično ogromnimi dobički . Čigav interes je že to ? , bolniki si zagotovo ne želijo umirati v čakalnih vrstah in vsako leto še reševati izgubarske ustanove . . . preplačani dobavitelji pa krasne vile , avtomobile , vikende , jahte in ala carte kosila in večerje s kakšno prestižno buteljko . . ker so pridni in sposobni in si to zaslužijo , ali kako že .
korintos23
11. 06. 2019 11.16
-3
Zakaj vedno eni in isti socialci cvilijo kako je težko v Sloveniji biti v opoziciji? Vaš šef pravi da so kante polne kruha, gremo v akcijo.
tron3
11. 06. 2019 11.11
+6
Pred skoraj 4 leti, so na spoštovani tej Tv povedali, da prihajajo k nam tudi zdravniki, torej PopTv kje so sedaj ti zdravniki, medicinske sestre in jasno še drugi vrhunski strokovnjaki, ki so hodili po zemljici slovenski???
brabusednet
11. 06. 2019 10.42
+2
Levičarski vladi je zdravstvo samo za nabiranje političnih točk in višanju podpore.Norci njihovi simpatizerji pa to že leta kupujejo.Koliko je Šarec obljubljal pred volitvami o prioriteti zdravstva.Že leto je od tega pa še število čakajočih niso sposobni zračunat.
korintos23
11. 06. 2019 11.13
-3
Kaj cviliš, volivci so se vas svečkarjev odrekli in sedaj trpi koža.
tron3
11. 06. 2019 10.33
-2
Se spomnite tovariši in tovarišice, kako je imel Šarko polna usta obljub na predvolilnih srečanjih, da bo on kr takoj postoril v zdravstvenem sistemu, kar pred njim niso. Ima nekega ministra, ki je prej semenček kot minister, ki pridno in redno hodi na razne sestanke, je lepo oblečen, mogoče komu celo všečen, kar močno dvomim, ter pove kdaj pa kdaj, da delo njegovo napreduje, ter, da se lahko nadejamo kmalu uspešne rešitve problemov. Minister ima podobne če ne celo identične osebne lastnosti kot prvi minister, obljublja, trosi iluzije radovedni slovenski javnosti itd, med njegovim pohajkovanjem po slovenskih bolnišnicah, pa zdravstveni sistem razpada in propada!!! Kaos je že na vidiku, do jeseni sigurno!!!!
korintos23
11. 06. 2019 11.13
+1
Vse kar je obljubil je izpolnil, celo to da boste 4 leta v opoziciji cvilili! Ti pri tem vodiš.
korintos23
11. 06. 2019 11.17
-2
periot22
11. 06. 2019 10.09
+5
Naša firma rabi delavke na štiri izmene vročina v firmi preko 40c na normo plača minimalna vabljene!
luckysss
11. 06. 2019 10.38
+2
periot22.....Povsem neprimerna primerjava...Ne moreš primerjati sestavljanje pralnega stroja z nego ljudi ...Pralni stroj ti ne bo umrl pri montaži, ne bo mu tekla kri, ne bo jokal od strahu, ne bodo ti težil njegov sorodnik sušilni stroj ali ti kam "odlutal" (razen tisti od Hrjavca, ki je ušel na hodnik), itd, itd...
tron3
11. 06. 2019 10.46
+4
periot22, ne moreš primerjat delo v proizvodnji z delom medicinske sestre, to ti pa mora biti jasno, vendar kot kaže ti ni!!!
brabusednet
11. 06. 2019 10.00
+1
Kar migrante nastanite revčki si pa zaslužijo malo nege.
TNT4U
11. 06. 2019 09.59
+16
Dandanes se vsem medicinskim sestram omogoča (ne glede na dejanske potrebe) šolanje do magisterija in dalje. Rezultat je ta, da srednjih medicinskih sester praktično ni več. medicinske sestre z visoko izobrazbo pa ne opravljajo osnovne oskrbe (npr. umivanje pacientov, odnašanje nočnih posod, ...). Ko se dviguje plače - se seveda vedno prednostno dviguje tistim, ki so v večini in srednje medicinske sestre so spet na repu. Sčasoma razumljivo, da iščejo delo drugje. Vzrok za nastalo stanje je v šolskem sistemu in avtomatizmu usposabljanja kadra, ki se ga ne potrebuje.
resslovenka
11. 06. 2019 13.46
+4
Naj povem. In to drži 100%. Mnoge opravljajo tudi delo diplomiranih medicinskih sester. V bistvu morajo vedeti vse. Pa nikdar ne rečejo, da to ni njihovo delo. Al pa naj jim dajo dodatek ker opravljajo delo, ki zahteva "diplomiranko". Ker imajo čut odgovornosti do dela in nič krivih pacientov. Tako da ne bit preveč pametni. 🙄
Digitalni
11. 06. 2019 09.47
+9
Tu naj dvignejo plače, kjer primankuje kadra, samo oni grejo dvigniti v NLB na 4.2000€ kj
MiroF
11. 06. 2019 09.38
+6
Bom dejal samo tole ! Če smo že v Evropi, vse povsod v Evropi zdravstvo deluje, edino pri nas ne ! Tudi, če pogledamo kot mi pravimo Balkan, vse povsod deluje, edino pri nas ne !! Se pa sprašujem, če je kje na svetu tako, da največja bolnica v Državi dobi za direktorja človeka, ki je prej prodajal semena za na vrtove in potem še taistega človeka za ministra ??? Na račun vseh pacientov in žal že umrlih zaradi teh ljudi, si nekdo iz provladanjem zagotavlja na očeh vseh nas boljši jutri !!! Ljudje pa mi že lep čas živimo v Demokraciji ! Obnašajmo se torej Demokratično in recimo zaradi nas/vas, naših zanamcev , temu konec!!! Po mojem je dovolj tega enopartijskega komunističnega sistema, ki ga skoraj nikjer na svetu več ni !!!
igy02
11. 06. 2019 09.20
+4
Klovn iz Kamnika in semenar iz Ljubljane sta dva, ki bosta zmetala še 300 milijonov euro v zdravstvo. Tako bo ve pobrala globoka država. Ampak, da ne pozabim, javno mora biti. Četudi vse razpade.
luckysss
11. 06. 2019 09.19
+27
Tiste, ki res delajo..od voznikov intervencije, do tehnikov in med. sester, mizerno plačujete..."Bogove v belem", ki "mimo Hipokrata" izsiljujejo svoje itak previsoke plače, hodijo na brezplačne "študijske seminarje" na Sejšele, ki jih plačuje farmacija, pa nosite po rokah...Butalci..