Slovenija

Praznična dneva bosta večinoma suha in hladna, nato prihaja jesensko deževje

Ljubljana, 30. 10. 2019 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenijo je prešla hladna fronta, ki nam je prinesla občutno nižje temperature, a le manjšo količino padavin. Do četrtkovega jutra lahko tu in tam še pade kakšna kaplja dežja, nad okoli 800 metrov nadmorske višine pripleše tudi snežinka, nato pa sledita dva suha dneva. Temperature bodo na praznični petek marsikje padle pod ničlo, zato cvetju na grobovih grozi pozeba. A že ob koncu tedna bo zapihal občutno toplejši jugozahodni veter, ki nam bo poleg višjih temperatur prinesel tudi prvo obilnejše jesensko deževje.

Jesen je bila v dosedanjem poteku toplejša od povprečja in precej suha, njeno nadaljevanje pa bo, kot kaže danes, bolj mokro. Hladen polarni zrak, ki nas je oplazil ponoči, se bo kmalu umaknil proti vzhodu. Nadomestil ga bo precej toplejši zrak, ki nam bo poleg ponovno višjih temperatur prinesel tudi večjo količino vlage. Pričakujemo lahko prvo izdatnejšo pošiljko dežja v letošnji jeseni, a še pred tem nas čakata dva vremensko precej umirjena dneva.

Noč bo oblačna, v višje ležečih krajih tudi meglena. Manjše padavine se bodo sprva pojavljale predvsem na Gorenjskem in Koroškem, proti jutru pa se bodo prehodno razširile nad večji del države. Ker bo nad naše kraje dotekal še nekoliko hladnejši zrak, se bo meja sneženja spustila na okoli 800 metrov nadmorske višine.

Dopoldne bodo padavine povsod ponehale. Oblačni sloj nad Slovenijo se bo tanjšal in sušil. Najprej se bo razjasnilo na Primorskem, do večera pa tudi drugod. Prav tako se bo polegel tudi veter, le na Primorskem bo še vztrajala šibka do zmerna burja. Zjutraj bomo v večjem delu države izmerili od 2 do 5, popoldne pa od 5 do 10 stopinj Celzija. Topleje, okoli 15 stopinj Celzija, bo na Goriškem in ob morju.

Na grafikonu je prikazana ocena verjetnosti za padavine nad posameznim količinskim pragom v obdobjih po šest ur na podlagi t. i. ansambelskega izračuna ECMWF modela. Višji stolpci pomenijo večjo verjetnost za padavine.
Na grafikonu je prikazana ocena verjetnosti za padavine nad posameznim količinskim pragom v obdobjih po šest ur na podlagi t. i. ansambelskega izračuna ECMWF modela. Višji stolpci pomenijo večjo verjetnost za padavine. FOTO: ARSO

Prvi novembrski dan bomo marsikje po nižinah začeli z meglo ali nizko oblačnostjo. Jutro bo hladno s temperaturami okoli nič ali kakšno stopinjo pod njo. Čez dan nas čaka veliko sonca, le na vzhodu bo oblačnost občasno nekoliko povečana. Se bo pa najhladnejši zrak že umaknil iznad naših krajev. Po nižinah večjega dela države pričakujemo okoli 10, na Primorskem do 16 stopinj Celzija. Bolj izrazita bo otoplitev v višjih legah. Na Rogli, kjer bo danes ves dan kakšna stopinja pod ničlo, bo v petek temperatura okoli šest stopinj Celzija.

Po praznikih se začenja jesensko deževje

Ob koncu tedna bomo prišli pod vpliv okrepljenega jugozahodnega vetra, ki nam bo iznad Sredozemlja prinesel topel in vlažen zrak. Sobota bo v večjem delu države še suha, v nedeljo pa nas bodo zajele padavine. Obilneje bo deževalo v hribih zahodne Slovenije, kjer so možne tudi nevihte z nalivi, medtem ko bo na vzhodu padavin občutno manj.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

Nestabilno vreme s pogostimi padavinami bo vztrajalo skozi ves prihodnji teden, čeprav bo lahko vmes tudi kakšen dan brez padavin. Spet bo topleje. Po nižinah vzhodne Slovenije bodo popoldanske temperature presegle 15 stopinj Celzija.

Več o vremenu v vašem kraju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
30. 10. 2019 16.26
+1
FolkloraS
30. 10. 2019 13.03
+1
Grem po lopato za kidanje!
staridida
30. 10. 2019 10.12
-2
Končno prihaja prava jesen....
zombie_killer
30. 10. 2019 09.02
+6
Delam jutri in v petek nocno :|
Ofca1A
30. 10. 2019 10.12
+2
Šifra
30. 10. 2019 11.57
+4
Brezvezno
30. 10. 2019 08.32
+1
za en teden v naprej, ne bi verjel kot tokrat ko so rekli kako dezevje bo pa zdaj vse skup nič
thetech
30. 10. 2019 17.19
+0
A nisi ti tisto teslo, k se je cel teden razburljalo, da ne bo dežja in mraza... Hahaha keri tepec..
thetech
31. 10. 2019 11.30
+1
drecosan Kje si teslo omejeno.. 10 dni skupaj si se drl dežja in mraza ne bo, zdaj pasmo imeli več dni dež, pa tudi mraz... Hhahaha, kera bukev omejena.
Pal?ek Smuk
30. 10. 2019 07.45
-11
Hahaha ,nova Noskotova pravljica... Vreme je pac za nekatere prezahtevno in zato Nosko raje pise pravljice!!