Slovenija

Praznik folklore v Beli krajini se je vrnil v Jurjevanjsko drago

Jurjevanska draga, 23. 06. 2019 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Najstarejši slovenski folklorni festival Jurjevanje letos poteka že v svoji 56. izvedbi v Beli krajini. V okviru festivala so potekali nastopi folklornih skupin, tamburašev in godb, glasbeni in pevski nastopi, umetniške razstave in rokodelski sejem, možno pa je bilo tudi spoznavanje belokranjske kulinarike.

Jurjevanje skozi celotno zgodovino ohranja belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino, ob tem pa k predstavitvi lastne dediščine vabi mednarodno uveljavljene folklorne skupine in druge kulturne ustvarjalce iz različnih kontinentov sveta. Ob osrednjem folklornem delu poteka še srečanje otroških folklornih skupin, poimenovano Pastirče mlado, družinski kolesarski izlet po Beli krajini Goni kolo in Črnomaljski sejem.

Slovanski narodi častijo sv. Jurija kot svetnika, ki prinaša pomlad. V Beli krajini je navada, da se dan pred praznikom mladina odpravi po vasi, prepeva in piska na piščali in roge ter vodi Zelenega Jurija, mladeniča, ki je odet v brezovo zelenje. Ob tem se ustavijo pred vsako hišo in zapojejo ter nad vrata zataknejo zeleno brezovo vejico. Ta naj bi nad vrati ostala vso leto, da bi hiši prinesla srečo in veselje ter da "bi polja bogato obrodila".

Po štirih letih se iz črnomaljskega mestnega središča festival vrača v Jurjevansko drago. Po mnenju organizatorjev so prireditve Jurjevanja primerne za najmlajše, mlade in starejše obiskovalce, ki bodo lahko sodelovali tudi v ustvarjalnih in umetniških delavnicah, ali pa se udeležili rekreativno športnih prireditev. Na prireditvah, ki jih bo obiskal tudi izročilno-mitološki Zeleni Jurij, bodo obiskovalci lahko okušali posebnosti belokranjske kuhinje in tamkajšnje vino. Festival se bo tudi tretje leto zapored potegoval za naziv prireditve brez odpadkov. 

Festival se bo zaključil z nastopom Big Banda Črnomelj, pred tam pa bo nastopilo še več folklornih skupin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Črnomaljsko Jurjevanje je sicer član Svetovnega združenja folklornih festivalov in tradicijskih skupin - CIOFF oziroma International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts, priznano pa je na državni in mednarodni ravni, so še poudarili organizatorji. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
23. 06. 2019 16.43
+2
Včasih je bilo Jurjevanje vedno prvo soboto v juniju !! Mogoče bo pa, z leti, prvo soboto v decembru ?
Lea88
23. 06. 2019 17.10
-2
Mungos2
24. 06. 2019 07.10
+1