Slovenija

Praznovanje Dneva kozmonavtike

Moskva, 13. 04. 2000 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ob včerajšnjem mednarodnem Dnevu kozmonavtike - minilo je 39 let od poleta prvega človeka Jurija Gagarina v vesolje -, je ruski predsednik Vladimir Putin v Kremlju sprejel predstavnike ruske vesoljske industrije in kozmonavte.

Putin, ki je po navedbi Javne ruske televizije ORT srečanju nepričakovano posvetil kar več kot dve uri in pol, je izjavil, da je glavna smer ruske državne politike podpora domačim proizvajalcem vesoljske opreme, a Rusija bo izpolnila tudi svoje obveznosti pri sestavljanju Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Vesoljsko-raketna industrija je prinesla Rusiji prevladujoč vpliv in ji omogočila, da se imenuje velesila. Razvoj kozmonavtike je ''najbolj razumen in mnogo obetajoč način gospodarskega razvoja''. Obrambe,razvoja gospodarstva, posebej komunikacij in navigacije, si brez kozmonavtike ne moremo predstavljati, je dejal Putin.

V Zvezdnem mestecu pri Moskvi, kjer se po navedbi ruske tiskovne agencije Interfaks ta čas pripravlja 11 posadk vesoljcev, je bilo tudi praznovanje 40-letnice ustanovitve prvega odreda kozmonavtov. Vprašanja razvoja in financiranja vesoljske industrije naj bi kmalu obravnavali na zasedanju sveta za varnost Ruske federacije. Lani je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass ruska država svoje obveznosti do kozmonavtov prvikrat po več letih izpolnila. Enako naj bi bilo tudi letos.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.