Slovenija

Prebivalce Rigonc skrbi za varnost. Pozivajo, naj ograja ostane

Rigonce/Ljubljana, 13. 09. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Sandra Boršič, U.Ž.
Komentarji
49

Slovenija se sooča s povečanim prihodom migrantov. Število nedovoljenih vstopov se je letos povečalo za več kot 300 odstotkov. Samo pretekli konec tedna jih je v Slovenijo na območju novomeške policijske uprave prišlo več kot tisoč. Prebivalci ob meji s Hrvaško so obupani, pravijo, da se bojijo sprehajati po vasi. Brežiški župan je prepričan, da jih Hrvaška k nam usmerja načrtno. SDS napoveduje sklic izredne seje, na ministrstvu za notranje zadeve pa pravijo, da varnost na meji že zagotavljajo. Kljub situaciji so odločeni, da se bo odstranjevanje ograje nadaljevalo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Je vlada izgubila nadzor na meji s Hrvaško?
    12:48
    Iz 24UR ZVEČER: Je vlada izgubila nadzor na meji s Hrvaško?
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenija na udaru migrantov
    04:12
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenija na udaru migrantov

O tematiki sta se v oddaji 24UR ZVEČER pogovarjali državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin in poslanka SDS Anja Bah Žibert. Je država ob Kolpi izgubila nadzor? "Nikakor ne. Slovenska policija obvladuje stanje na mejah," je temu oporekala Dobrinova. To dokazujejo povečane številke, je izpostavila. Dejstvo pa je, da se migrantski tok na t. i. balkanski poti povečuje. Kot razlog je navedla težave v izvornih državah, pri zagotavljanju njihove stabilnosti pa bi morala pomagati tudi EU, je prepričana.

Soočenje Helge Dobrin in Anje Bah Žibert glede nezakonitih prehodov južne meje
Soočenje Helge Dobrin in Anje Bah Žibert glede nezakonitih prehodov južne meje FOTO: POP TV
Novinarka naše televizije POP TV Sandra Boršič je obiskala vas Rigonce, kjer je v pol ure naletela na več skupin migrantov. Tako tisti iz Turčije kot Afganistana so ji povedali, da jih bolj kot Slovenija zanima življenje v Nemčiji.

Poslanka SDS se z navedbami ni mogla strinjati v celoti, saj da so številke zaskrbljujoče. "Samo v avgustu je prišlo nezakonito čez mejo okoli 10.000 migrantov. Samo v enem dnevu, 23. avgusta, je mejo v Rigoncah prečkalo 330 migrantov. Si predstavljate, kaj to pomeni za to naselje, kjer prebiva 156 prebivalcev? To je katastrofa," je poudarila. Prepričana je, da to dokazuje neukrepanje Policije in ministrstva, saj da konkretnih ukrepov z njune strani ni.

"To nikakor ne drži," se je na obtožbe odzvala državna sekretarka. V Rigoncah so povečali prisotnost Policije, tam je bil minister, krajanom pa so zagotovili, da se bo ograja ob meji na tem območju umikala čim kasneje, izpostavlja. Da se je minister odzval, a prepozno, je besedo znova prevzela Bah Žibertova. Prepričana je, da je bil odziv izzvan (le) z ogorčenim pismom brežiškega župana Ivana Molana in da je še tako od opozoril do obiska minil en teden. 

Odstraniti ograjo ali ne?

SDS meni, da so nujno potrebni izredni ukrepi, kar je tudi razlog, da so napovedali sklic nujne seje državnozborskega odbora za notranje zadeve. Izvedli bi jo na terenu v Občini Brežice. Kdaj točno bi seja potekala, še ne vedo. Želijo pa si, da bi se na njej določili konkretni ukrepi, ki bi se začeli izvajati čim prej, če je možno: takoj. Z njimi si želijo zaustaviti nelegalne prehode meje, pa tudi odstranjevanje ograje na južni meji.

Soočenje Helge Dobrin in Anje Bah Žibert glede nezakonitih prehodov južne meje
Soočenje Helge Dobrin in Anje Bah Žibert glede nezakonitih prehodov južne meje FOTO: POP TV

Da naj ograja ostane na meji s Hrvaško oziroma se znova postavi, je sicer tudi želja občanov. Kot je novinarki Sandri Boršič povedala predsednica vaške skupnosti Rigonce Anka Vučajnk, živijo v strahu, otrokom pa ne pustijo daleč od doma. "Bojijo se otroke samostojno poslati v šolo, starejši ne upajo ven," je skrbi povzela tudi poslanka SDS.

Državna sekretarka na notranjem ministrstvu je glede odstranjevanja ograje poudarila, da je bila to ena izmed koalicijskih zavez treh strank, zato da bodo s tem nadaljevali. "Je pa ograje 142 kilometrov in se bo najprej odstranjevala tam, kjer je manjše tveganje," je sicer dodala.

A to ni zadovoljiv odgovor, je znova oporekala Bah Žibertova, saj da je država dolžna zaščititi državljane, česar pa z odstranjevanjem ograje na meji ne počne. Izpostavila je, da gre pri tako velikem povečanju nelegalnih prehodov meje za trenutno največji varnostni izziv države. "Država je dolžna ukrepati, ko je prebivalce strah in ko je ogrožena njihova varnost. To ne more bit stvar zapisa v koaliciji," je poudarila. Prepričana je, da bi se morala koalicija prilagoditi situaciji, ki zahteva takojšnje ukrepanje. "Zgolj obisk ministra je mnogo premalo."

 Da se je Policija odzvala takoj, je znova poudarila Dobrinova. "Varnost je prebivalcem zagotovljena, dejstvo pa je, da je na območjih povečanega migracijskega toka za prebivalce to res neprijetno. Ni pa to zaradi nereagiranja Policije," je zagotovila. Glede sklica izredne seje in predlogov, med katerimi so tudi skupne slovensko-hrvaške patrulje, pa je dejala, da so se o pritisku migrantov pogovarjali tudi s Hrvaško in da je Poklukar na stalni zvezi s svojim hrvaškim kolegom. "Kot prvo še nobena ograja ni preprečila nezakonitih migracij. Tega se moramo lotiti na druge načine." Mešane patrulje na meji že delujejo. "Ne moremo reči, da jim ni zagotovljena varnost," je tudi dejala.

Čez slovensko-hrvaško mejo predvsem iz Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije

Kot že omenjeno, je situacija trenutno najhujša v vasi Rigonce. Tam se je ob meji sprehodila tudi naša ekipa. Novinarka televizije POP TV Sandra Boršič je tam naletela na več skupin mladih fantov, stari so bili med 15 in 25 let. Najprej je srečala pet migrantov iz Turčije, ki so dejali, da si želijo do Francije. Kot so dejali, so celo pot prehodili. 

Po 10 minutah pa znova – tokrat je naletela na skupino fantov iz Afganistana, ki si želijo priti do Nemčije. S seboj so vzeli le manjše torbe in telefone. Kot ji je kasneje povedal lokalni policist, jih je samo v torek do njenega obiska pridržal približno 80. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja