Slovenija

Prebivalci Stopc v strahu, saj jih ogroža plaz, ki se še vedno širi

Laško, 02. 12. 2019 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
7

V preteklih dneh se je na območju naselja Stopce sprožil zemeljski plaz večjih razsežnosti, ki pa se še vedno širi in pušča posledice na stanovanjskih objektih in gospodarskih poslopjih. Po navedbah krajanov plaz s seboj odnaša drevesa, bojijo pa se, da bodo naslednje na vrsti njihove hiše.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaradi plazu domačini le težko zatisnejo oči
    03:00
    Iz SVETA: Zaradi plazu domačini le težko zatisnejo oči
  • Iz 24UR: V strahu pred najhujšim
    02:47
    Iz 24UR: V strahu pred najhujšim

Naselje Stopce v občini Laško ogroža zemeljski plaz večjih razsežnosti, ki se je sprožil novembra in se še vedno širi. Kot so sporočili z občine, so bili o ogroženosti naselja obveščeni štab Civilne zaščite Občine Laško, Uprava RS za zaščito in reševanje ter celjski regijski center za obveščanje.

Plaz se po navedbah občine še vedno širi ter pušča posledice na stanovanjskih objektih in gospodarskih poslopjih.
Plaz se po navedbah občine še vedno širi ter pušča posledice na stanovanjskih objektih in gospodarskih poslopjih. FOTO: Občina Laško

Po prvih ocenah meri plaz 600 metrov krat 120 metrov. Območje si je že ogledal geolog in podal prve ukrepe, so sporočili iz občine. O dogajanju so seznanili ministrstvo za okolje in prostor, ki je pristojno za financiranje sanacije takšnih plazov. Kot so za STA kasneje povedali na okoljskemu ministrstvu, si bodo njihovi predstavniki plaz ogledali v četrtek. "Po ogledu in pridobitvi strokovnih informacij s terena bo več znanega. Izvajanje geotehničnih ukrepov pri plazovih pa je primarno v pristojnosti občine," so še pojasnili na ministrstvu.

Plaz se po navedbah občine še vedno širi ter pušča posledice na stanovanjskih objektih in gospodarskih poslopjih. Poškodbe so vidne na javnem vodovodnem rezervoarju, omrežju, na dostopni cesti do rezervoarja vode in na novo preplaščeni javni poti Lahomno–Stopce–Vrh nad Laškim.

Plaz je po prvih ocenah prizadel tudi okoli sedem hektarjev gozdnih površin ter tri hektarje travnatih površin. S seboj po navedbah krajanov naselja odnaša drevesa, bojijo pa se, da bodo naslednje na vrsti njihove hiše.

Vaščani, ki jih skrbijo nove padavine, ob tem opozarjajo, da je hitrost plazu od novembrske sprožitve znašala tudi do 30 metrov na teden in da je plaz do prve hiše oddaljen manj kot 100 metrov.

Ker pomoči pristojnih še ni, so se sami lotili speljevanja vode s plazu, da ta ne bi zatekala v smeri plazenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Big Punch
03. 12. 2019 07.27
+1
Roxy79 sporocilo zate.. Glede na to kolikor si star, bi pa lahko pametneje razmisljal. Srcno upam, da bos tudi ti enkrat v zivljenju v nasi situaciji. Hkrati pa hvala za podporo.
Roxy79
02. 12. 2019 19.18
+8
S temi besedami #KDO JE IZDAL GRADB.DOVOLJENJE# itd........ ste pa trapasti. Pa dejte potem obrazložit to....... KDO JE DAL ljudem gradbena dovoljenja.... (pred 50-mi leti)... ker bodo jutri rušili njihove hiše, gosp.poslopja.... v korist avtoceste. Torej... kdo je izdal gradb. dovoljenje.... če je vedel da bo čez 50 let šla po njegovem dvorišču AVTOCESTA.......ali pa II TIR, ali pa OBVOZNICA..........
fairplayy
02. 12. 2019 11.13
-22
Kdo je izdal gradbeno ? Pod miso za kos šunke zdaj pa imajo
ziggi1
02. 12. 2019 11.31
+1
kitzbill
02. 12. 2019 14.21
+12
vsega se pa ziher ne da predvidet za naprej
Tobijah
02. 12. 2019 20.49
+7
Me zanima, če boš tako pameten, ko se bo tebi zgodilo kej takega kot nam..
Tobijah
02. 12. 2019 20.50
+10
Me zanima, če boš tako pameten, ko se bo tebi zgodilo kej takega kot nam..