Slovenija

Precej redek pojav: nebo nad Novim mestom krasil mavričen oblak

Novo mesto, 10. 06. 2023 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ne le nevihtni, nebo nad Slovenijo so krasili tudi mavrični oblaki. "Takšen oblak, ki mu pravimo tudi circumhorizon arc, se pojavi, ko se sonce nahaja vsaj 58 stopinj nad obzorjem, zato ga pri nas največkrat opazimo ob koncu pomladi in na začetku poletja," pojasnjuje naš hišni prognostik Rok Nosan, ki dodaja, da je takšen oblak pri nas precej redek pojav.

Po jasnem dopoldnevu so se nad Slovenijo začeli zgrinjati črni oblaki. A prebivalci Novega mesta in okolice, ki so ob pravem času pogledali skozi okno ali pa izbrali ravno pravšnji trenutek za sprehod, so lahko naleteli na čudovit mavričen oblak. 

Mavrični oblak nad Novim mestom
Mavrični oblak nad Novim mestom FOTO: Meteoinfo Marko Zupančič

Fotografijo, ki jo je posnel sredi dneva, je na Meteoinfo poslal bralec Marko Zupančič.

"Barvni loki, ki so vzporedni z obzorjem, si sledijo v enakem vrstnem redu kot pri mavrici in so posledica loma svetlobe skozi majhne ledene kristalčke, ki sestavljajo visoke oblake, ciruse in cirostratuse," še razlaga Nosan. Kot dodaja, je za nastanek tega pojava potrebna tudi pravilna orientacija kristalčkov, ki imajo obliko šeststrane prizme. "Ker mora biti osnovna ploskev kristalčkov vzporedna s tlemi, je takšen oblak pri nas precej redek pojav," pojasnjuje.

Podoben pojav je 18. junija 2015 v objektiv ujel tudi Nosan.

Mavrični oblak nad Ribnico, 18. junija 2015
Mavrični oblak nad Ribnico, 18. junija 2015 FOTO: Rok Nosan

Sicer pa se nad nami še vedno zadržuje zelo vlažna in nestabilna zračna masa. Nevihte že nastajajo na Goriškem, Krasu in v Brkinih.

Veliko bolj optimistična je vremenska napoved za prvo polovico prihodnjega tedna, od ponedeljka do srede namreč lahko pričakujemo sonce. Od četrtka naprej bi lahko bilo spet bolj nestabilno, a se ta napoved lahko še spremeni. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3