Slovenija

Precepljenost proti HPV padla, na pomoč poklicali Deso Muck

, 05. 09. 2023 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski onkološki inštitut je ob začetku šolskega leta gostil pisateljico Deso Muck, ki je predstavila svojo novo brošuro Blazno resno o HPV. "So stvari, za katere moramo poskrbeti starši," je dejala. Brošura je namenjena predvsem staršem pri odločanju o cepljenju svojih otrok proti HPV.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je letos k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s humanim papilomavirusom (HPV), povabila priznano mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija, s katero avtorica na svoj hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja proti HPV v šestem razredu osnovne šole.

Desa Muck je predstavila knjigo Blazno resno o HPV
Desa Muck je predstavila knjigo Blazno resno o HPV FOTO: Ministrstvo za zdravje

"Doletela me je velika čast, da smem sodelovati v tako pomembnem projektu, kot je vzpodbujanje staršev k razmisleku o cepljenju otrok proti posledicam virusa HPV. Zame je privilegij, kadar lahko kakorkoli prispevam k napredku javnega zdravja in ozaveščanju," je ob predstavitvi brošure izpostavila pisateljica. Glede na strokovne podatke, ki so ji bili na voljo, in glede na vse, kar se je s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že doseglo, zdaj tudi sama verjame, da se na tem področju lahko stori ogromno in zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških. 

"Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti," svetuje avtorica.

V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV pred 14 leti. 

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak je opozorila, da so v šolskem letu 2021/22 v Sloveniji zabeležili najnižjo precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji. "To skrb zbujajoče dejstvo nas opominja, kako nujno je stalno ozaveščanje o pomenu cepljenja proti HPV, za dosego visoke precepljenosti pa je ključno sodelovanje šolskih zdravnikov, pediatrov in ostalih zdravnikov skupaj s starši, mladostniki in učitelji," je dejala. Po njenih besedah slovenska onkološka stroka podpira cepljenje proti HPV, saj se s tem preprečuje nastanek številnih rakov, ki so povezani s to okužbo.

Predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja državnega programa Zora Urška Ivanuš je med drugim izrazila željo, da jim po pandemskem padcu s skupnimi močmi ponovno uspe skok za vsaj 10 odstotnih točk v precepljenosti proti HPV. S tem bo letošnja generacija šestošolk in šestošolcev ponovno bolje zaščitena proti zelo raznolikim in tudi zelo hudim boleznim, ki jih povzročajo okužbe s HPV, je pojasnila.

Predstavitve so se udeležili tudi številni strokovnjaki z različnih področij, ki se pri svojem vsakodnevnem delu srečujejo s posledicami okužbe s HPV. Opozorili so, da je cepljenje proti HPV ključno za odpravo rakov, ki jih te okužbe povzročajo. Predstojnik klinike za otorinolaringologijo ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Robert Šifrer je tako osvetlil povezavo med okužbami s HPV in rakom ustne votline in žrela, za katerim zboli okrog 120 bolnikov na leto.

Urška Kogovšek s kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo UKC je pozvala starše, naj otroke cepijo proti HPV, če jih želijo zaščititi pred raki materničnega vratu, ustne votline in žrela, vagine in vulve, penisa in zadnjika. "Rak zadnjika lahko skoraj v 90 odstotkih preprečimo le s pravočasnim, učinkovitim cepljenjem," je bila jasna.

Novost v tem šolskem letu je cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za dve dodatni generaciji fantov na sistematskem pregledu v prvem in tretjem letniku srednje šole; prav tako se lahko brezplačno cepijo tudi zamudnice in zamudniki. Cepljenje sicer izvajajo v starosti okrog 12 let. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prokleta Zima
05. 09. 2023 20.03
Ni človeka, ni problema. Problem rešen.
nikhrast
05. 09. 2023 17.57
-3
Spet anti-vaxxerji v luft, pa koliko tega zavoženega folka.
vvvilice
05. 09. 2023 17.57
+4
Medicinsa stroka se je ustrelila v koleno s kovidnimi diktiranimi izjavami s strani farmako mafije. Seveda zdaj ne moremo več verjeti.
devlon
05. 09. 2023 17.29
-1
Brez cepiv bi ze pol manj komentatorjev tule gor kvakalo.
periot22
05. 09. 2023 20.20
+2
periot22
05. 09. 2023 17.21
+5
Desa vse za denar!
devlon
05. 09. 2023 17.30
-3
Medtem ko delas ti zastonj, iz cistega veselja.
Bananistanec
05. 09. 2023 16.19
+1
Kaj lahko povzroči HPV je nekako razloženo, kako se širi bi lahko pa kakšno mavrično skupnost povprašali imajo kar nekaj izkušenj
devlon
05. 09. 2023 17.30
-3
Kdor je ostal pri bananah, res tezko kako pametno pove.
Ramzess
05. 09. 2023 16.09
+4
Če bi radi, da otrok ne dobi tega raka in če bi radi vnuke, potem jih ne cepite. Članek z Deso je čista propaganda. Ženska mi je včasih všeč, kot igralka, a je žal prodana duša.
Frzenk
05. 09. 2023 16.06
+8
Po tem vašem cepivu, imajo 2 znanki resne probleme..... Tak, da ne vsiljujte....
zdravkob
05. 09. 2023 15.39
+9
Kako da taka propaganda ni prepovedana. Zdravila pa res ne moremo takole oglaševati. In kaj ima neka Desa Muck z medicino?! Cepljenje sploh ni dokazano učinkovito, tole nima ustreznih strokovnih podlag. Od samega začetka mediji to forsirajo. To je pravo šarlatanstvo, ki ga prekaša samo še covid19.