Slovenija

Pred 30 leti je bil podpisan sporazum strank o skupnem nastopu na plebiscitu

Ljubljana, 06. 12. 2020 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mineva 30 let od podpisa sporazuma političnih strank in poslanskih skupin Skupščine Republike Slovenije o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo. Še isti dan je bil nato sprejet zakon o plebiscitu, ki je določil, da bo plebiscit o samostojnosti potekal v nedeljo, 23. decembra 1990.

Sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo je bil podpisan 6. decembra 1990. V sporazumu so se vse stranke zavezale, da bodo pri pripravi in izvedbi plebiscita delovale sporazumno in usklajeno in da se stranke, zastopane v skupščini, zavedajo zgodovinskega pomena odločanja za osamosvojitev na plebiscitu.

Podpisali so ga Roberto Battelli (Klub delegatov narodnostne skupnosti), Franc Gradišar (Klub neodvisnih poslancev), Jožef Školč (Liberalno demokratična stranka), Franc Golija (Liberalna stranka), Spomenka Hribar (Slovenska demokratična zveza), Ivan Oman (Slovenska kmečka zveza), Alojz Peterle (Slovenski krščanski demokrati), Viktor Žakelj (Socialistična stranka Slovenije), Ciril Ribičič in Miran Potrč (Stranka demokratične prenove), Dušan Plut (Zeleni Slovenije) ter Jože Pučnik (Socialdemokratska stranka Slovenije).

Na podlagi podpisanega sporazuma je bil v skupščini z 203 glasovi za in nobenim proti sprejet zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Ta je potekal 23. decembra 1990. Njegove izide, ki so pokazali na enotno odločitev naroda za samostojno državo, so nato uradno razglasili čez tri dni, 26. decembra, zato vsako leto na ta dan praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Skupščina, na kateri so razglasili izide plebiscita.
Skupščina, na kateri so razglasili izide plebiscita. FOTO: Bobo

Obletnico podpisa sporazuma so v petek že obeležili v predsedniški palači. Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem govoru med drugim ugotavljal, da smo tri desetletja po podpisu sporazuma priča skrb vzbujajočemu poglabljanju nezaupanja med političnimi silami in ljudmi ter skrb vzbujajočemu porastu nestrinjanja. To vodi tudi do izključevanja, ne samo do zavračanja in nestrinjanja, je opozoril. Zato je vse voditelje parlamentarnih strank znova pozval k dialogu za uspešnejše reševanje stisk ljudi.

Spomenka Hribar pa je v nagovoru orisala svoj pogled na dogajanje pred tridesetimi leti. Kot se je spominjala, je bil sporazum vseh strank pred plebiscitom posledica politične potrebe po preseganju nezaupanja med pozicijo in opozicijo oziroma potrebe po usklajenem delovanju obeh v korist čim boljšega izida plebiscita. Kot je dejala, je bilo nezaupanje veliko tudi zaradi dogajanja v preteklem sistemu. "Nezaupanje je bilo tolikšno, da je grozilo, da ne bomo dosegli sporazuma," je dejala. Zatrdila je sicer, da so "radikalci v Demosu" želeli sami izpeljati proces, da jim potem "ne bi bilo treba deliti oblasti".

Obregnila se je ob usodo izbrisanih, v govoru je bila tudi kritična do ravnanj aktualne vlade in njenega šefa Janeza Janše, ki naj bi že v preteklosti kazal avtoritarne težnje in želel družbo "nagniti v desno". Okrivila ga je za razpad Demosa. "Ki je v dveh letih naredil več kot druge vlade skupaj. Ni pa mogoče ne videti stranpoti, ki jih čutimo še danes. Začelo se je s prodajo orožja," je dejala in se vprašala, ali bi se brez tega sploh zgodila Srebrenica.

 "Tisti, ki je nedvomno naredil malo več kot drugi v vojni za Slovenijo, tedanji sekretar za obrambo Janez Janša, nas danes prodaja, kot svojo lastnino, kot puloverje, Madžarom in še komu. Potiska nas v avtoritarne države, ki se otepajo vladavine prava," je dejala. V Janševih potezah vidi tudi razlog za današnjo razdeljenost osamosvojiteljev.

"Sram me je, da se po svetu norčujejo iz predsednika vlade moje države in ga imenujejo maršal Tvito. Hudo mi je, kam smo padli, potem ko smo bili spoštovani in občudovani, ker smo se mirno razdružili," je dejala.

"Tudi levica ima odgovornost. Nevarnost Janševega radikalizma je jemala kot alibi, da je tudi ona v miru lastninila slovensko premoženje," je bila ostra govornica.  

Pod drobnogled je vzela tudi odnos Janše do kulture, ki jo je označila za največjo sovražnico avtoritarnih sistemov, saj znotraj nje "vzniknejo spoznanja in artikulacije resnice." In kot je zaključila: "Prizadevanje za podreditev kulture nas najbolj ogroža"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
26. 12. 2020 09.45
Dobro da je bil takrat predsednik SDS-a Pučnik in je z svojim podpisom in osebnostjo zagotavljal enotno podporo, če bi bil na njegovem mestu že takrat Janez Janša bi razdiral že takrat, kot je razdiral kasneje Demos in odstavljal premiera Peterleta, kako čudne poti piše zgodovina, vse prevečkrat so se ljudje , ki so se borili proti avtokratizmu, ko so prišli na oblast spremenili v ravno takšne avtokrate kot so bili tisti prej, takih primerov ni samo pri nas, v svetu jih je kar precej.
bc123456
06. 12. 2020 21.55
+3
JANEZ JANŠA NE PRODAJA SLOVENSKO LASTNINO , TA NESPOSOBNEŽ UNIČUJE IN PODARJA VSE KAR SO DRŽAVLJANI SLOVENIJE USTVARILI
sinhron
06. 12. 2020 17.54
+6
Slovenci smo bili edinkrat enotni ob plebiscitu ko sm ose izrekli za osamovojitev , po tistem so nas sprli , da bi lažje vladali ! Po ugrabitvi Pučnikove stranke SDS stranke s strani Janše in njegovega izrabljanja ministrskega stolčka za obrambo v svoje namene pri prodaji orožja ( Janša , Bavčar , Krkovič ,…)in njegovega ne kaznovanja za to je prišlo do še večje zlorabe , ko sta Janša in Bavčar podarila Hrvatom , kar nekaj kilometrov SLOVENSKEGA OZEMLJA . Šele z dogodki , ki so pripeljali do Depale vasi so Janši malo pristrigli peruti , ker ga je takratni predsednik vlade Drnovšek razrešil ministrskega stolčka . Ko je 2004 Janša postal premier je njegova vlada sprejela vrsto zakonov , ki so pripeljali do pojava tajkunov , uničenja Slovenskih podjetij in njihovo prodajo , prekomernega nekontroliranega in nezaščitenega jemanja posojil , ki so nredila ogromno bančno luknjo in prekomerno zadolževanje , s tem pripeljali državo na rob bankrota in koruptivnega dejanja v primeru Patrija . V zadnjem času pa pisma , ki blatijo državo žalijo Slovence , ki jih pošiljata Janša in Logar ter tviti Janše , ki so na robu razumnega ! Vse to vodi do nezadovoljstva med ljudmi in še do večjega prepada med strankami in ljudmi nasploh !
prašek
06. 12. 2020 16.24
+13
»Tisti, ki je nedvomno naredil malo več kot drugi v vojni za Slovenijo, tedanji sekretar za obrambo Janez Janša, nas danes prodaja« ........ Se opravičuvljem, ampak ta tip se je le deset dni skrival v drugi kleti CD. Ven je šel samo za sestrelitev Mrlaka in v Borovnico prodajat orožje !!!!!!
prašek
06. 12. 2020 16.24
+9
samuray1
06. 12. 2020 16.31
+10
tisti ki je nedvomno ZA SEBE naredil malo več,bi bilo pravilno.
prašek
06. 12. 2020 16.34
+9
Antoniozmaj
06. 12. 2020 16.54
+6
Spomenka Hribar ga je lepo opisala. Škoda je edino, ker ni še v tla pljunila.
prašek
06. 12. 2020 16.21
+6
Stari , vesel sem, da sem lahko živel v tvojih časih, da sem si lahko nekaj ustvaril in da sem lahko pomagal graditi meni ljubo Slovenijo !
komarec
06. 12. 2020 15.54
+2
No nekateri tu omenjate Spomenko Dikić, Dragutina Matea, Beovićevo ste pa pozabli? Samo vprašam.
Tomaž 63
06. 12. 2020 15.32
+7
Ni problem levi desni, vsi ste nam obljubljali drugo Švico s sloganom "Slovenija moja dežela" Nažalost je ta Švica samo pri vas politikih in elito, za katero ste vi poskrbeli, da so skoraj nedotakljivi. Narod pa vse bolj proti revščini. Res vam hvala, pa tako polna usta imate še danes. In levi in desni za Slovenca ne naredite pa nič.
SnowmanR
06. 12. 2020 15.54
+7
Slovenija je tuja dežela, vse več tujcev ki delajo za minimalca in vse več milionarjev ki ropajo Slovenijo...
komarec
06. 12. 2020 16.20
+5
Slovenija je država, ki je raj za mafijce, ko so na oblasti desni hranijo svoje ko so levi hranijo svoje, narod hrani oboje.
el capitano
06. 12. 2020 16.21
+4
Tomaž..ma saj to ni elita, nekaj vaških stricev je zavohalo denar in tukajbse je začel problem..
el capitano
06. 12. 2020 16.22
+1
Oknaj 4
06. 12. 2020 14.37
-1
V sporazum so takrat pozabili pripisat da je vse kar kakorkoli spominja na komunizem v samostojni Sloveniji ni dovoljeno
JApajaDAja
06. 12. 2020 13.46
-3
aksentijević nas bo tožil na ečsp,ker je baje, tudi on človek-slo..pravi on in spomenka!
kaktusar1
06. 12. 2020 13.53
+3
ovca...zakaj se raj ne vprašaš, kako to, da ni bilo zraven največjega slovenskega osamosvojitelja..?
JApajaDAja
06. 12. 2020 14.02
+0
čakam, da nemčija toži rdečo armado in zaveznike za napad nanjo!
SnowmanR
06. 12. 2020 15.29
+2
Nemčija še ni vrnila denarja polovici evrope kjer so pobijal in kradl, nemčijo bi bilo treba zbrisat iz mape evrope...
samuray1
06. 12. 2020 16.03
+2
Toda, vojnih zločinov ni storil general Aksentijević ampak avtomehanik Krkovič
JApajaDAja
06. 12. 2020 16.20
-3
kot kaže, boš kmalu slavil svoje heroje...hađića, kadijevića.popova, aksentijevića,broveta,miloševića,planinćko, tomšić, maček,kidrić, kardelja...samo ne na slo tleh, zagotovo ne-sami samaritani !
komarec
06. 12. 2020 16.26
+2
samuray1 res je, Slovenija bi se lahko odcepila brez žrtve, le kakšen dan več bi trajalo. Da so se nekateri pokazali kot junaki so pa ukazali ubijati. Spomnim se Rožne Doline, pa sestrelitev helikopterja, ki ga je upravljal Slovenec. Še so posnete izjave jajota in to je transparenten zločin. Življenje prej ali slej zahteva pojasnila, ni ga sodišča hujšega od vesti.
samuray1
06. 12. 2020 16.26
+0
Noben od naštetih ni bil heroj in ne izigravaj zavednega slovenca ker boš ob prvi klofuti zamenjal stran. Slavil bom dan ko bo pravici zadoščeno!!!
samuray1
06. 12. 2020 16.28
-1
kakafonijaprava
06. 12. 2020 13.45
+10
IN ZAČELA SE JE KRAJA PREMOŽENJA!od orožja do fabrk!
batom@pinkponk.com
06. 12. 2020 13.41
+9
Ivan je pac izlocek. Nikamor ne spada. Izlocla ga je partija, izlicu ga je demos, izlocle so ga danasnje stranke. Zdajsnji revrat mu je uspeu le s podkupovanjem smc in desus. In izlocl ga bomo se enkrat.
IanNow
06. 12. 2020 13.27
+8
Samo mlade poglejte.. Ce nimajo doktorat.. Pa vez.. Nimajo skoraj prihodnosti.. Zivijo v hisah zvrajenih v jugi od starih starsev.. V mansardi.. In zivijo od lepih penzij od dedkov iz juge.
IanNow
06. 12. 2020 13.25
+14
Dejansko se danes smo. Lahko hvalezni Titeju.. Da imamo kar imamo.... 90% zadev ki jih uporabljamo je bilo zgrajenih pred 1991.
IanNow
06. 12. 2020 13.25
+10
Od osamosvojitve ima v tej drzavi nekaj samo DOLOCENA ORVORAZREDNA RAJA.. Z JANEZOM NA CELU...to je to.. Navadnim ljudem.. Za nas ni nic.. Znajdi se.
el capitano
06. 12. 2020 13.18
+12
Hvala Jugoslaviji, da nam je zgradila vsaj bolnice ,sedaj jih nismo več sposobni.Je pa Slovenija država brez nacionalnega letalskega prevoznika,brez nacionalnega ladijskega prevoznika in tudi avtobusni libijski prevozniki so v tuji lasti.Ne vem kdo bo polnil državni proračun.Enkrat je Peterle kokodakal ,da so ta Slovenijo rešitev družinska podjetja..hmmm si predstavljam, da bo neka družina kupila potniško letalo..
Rožlex2
06. 12. 2020 13.16
+1
Dejstvo je: .. SDS VAM ŠE KAR VLADA !!! *** VAM JE VLADAL ... *** IN ŠE VAM BO !!! .. Še pomnite tovariši : " NIKOLI VEČ NAM NE BO JANŠA VLADAL! " hahahaha ..
IanNow
06. 12. 2020 13.26
+8
In zdaj?.. Ravno v tem. Je problem.. Ker nam. 2020 se vedno vlada komunist.. A to je kul?.. Si srecen?
IanNow
06. 12. 2020 13.26
+2
JApajaDAja
06. 12. 2020 12.55
+0
preberite si zapis spomenke diklić-hribar o krivici, ki se godi "slovencu" aksentijeviću ! ogabno!
Kollerik
06. 12. 2020 13.08
+2
Madžari se nimate pravice imenovati sami sebe Slovenci.
JApajaDAja
06. 12. 2020 13.18
+1
ali nisi slo ali te pa daje "stockholmski sindrom"! ti bi kot, dokazano,agresorja na slo kr posvojil, kot našega, slo?!!!
Heretik1
06. 12. 2020 12.25
+4
Zvezo komunistov bi morali spoznati z zločinsko organizacijo in vsakega, ki je bil član, bi morali obsoditi na dosmrtno ječo s prisilnim delom!
el capitano
06. 12. 2020 13.11
+7
Pol bi ostali brez stranke SDS, edino tam delujejo še komunisti..
Heretik1
06. 12. 2020 12.23
+7
SMRT janšizmu, svoboda narodu!
batom@pinkponk.com
06. 12. 2020 12.22
+5
Ivana janeza bipolarnega ni nikjer omenjenega, pa je najbl glasen glede osamosvojitve.