Slovenija

Pred 30 leti pod strelom atentatorja umrl Ivan Kramberger

Ljubljana, 07. 06. 2022 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mineva 30 let, odkar je bil ubit takratni predsedniški kandidat Ivan Kramberger, znan tudi kot dobri človek iz Negove. Za umor so obsodili Petra Rotarja, ki je v zaporu preživel devet let, a različne teorije o dejanskih krivcih za Krambergerjevo smrt vse do danes niso potihnile. Ob obletnici bodo Krambergerju postavili doprsni kip.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Ivan Kramberger Mlajši ob 30 letnici atentata na očeta
  07:53
  Iz 24UR ZVEČER: Ivan Kramberger Mlajši ob 30 letnici atentata na očeta
 • Iz 24UR ZVEČER: 30 let od atentata na Ivana Krambergerja
  04:25
  Iz 24UR ZVEČER: 30 let od atentata na Ivana Krambergerja
 • Iz 24UR: 30 let od atentata na Ivana Krambergerja
  02:36
  Iz 24UR: 30 let od atentata na Ivana Krambergerja

Kramberger je širši javnosti postal znan na prvih demokratičnih predsedniških volitvah leta 1990 pred osamosvojitvijo Slovenije. Na njih je bil, takrat še za predsednika predsedstva RS, izvoljen Milan Kučan pred Ivanom Pučnikom, Kramberger pa se je kot presenečenje volitev in t. i. ljudski kandidat uvrstil na tretje mesto. Zanj je glasoval skoraj vsak peti, ki je prišel na volitve.

Junija 1992 je Kramberger potoval po Sloveniji in se pripravljal na decembrske predsedniške volitve, prve v samostojni Sloveniji. Ko je 7. junija govoril v Jurovskem Dolu na trgu sredi vasi, je okoli 18.45 njegov nastop prekinil strel. Zadet je bil v levo ramo, krogla pa mu je prestrelila tudi eno od glavnih žil, zaradi česar je med prevozom v Zdravstveni dom Lenart umrl.

Ivan Kramberger
Ivan Kramberger FOTO: Bobo

Sodišče storilcu kazen zvišalo na 12 let

Policija je storilca prijela kmalu, dejanje je tudi priznal. Obtožnica, ki jo je spisalo tožilstvo, je takrat 42-letnega Petra Rotarja bremenila, da je Krambergerja ubil z lovsko puško z nameščenim strelnim daljnogledom. Streljal naj bi s svoje nedograjene stanovanjske hiše nad trgom, s katerega je govoril Kramberger, z razdalje 63 metrov.

Sodna obravnava se je začela 24. avgusta, sodišče pa je sodbo, v kateri je Rotarja obsodilo na devet let zapora, izreklo 31. avgusta. Po pritožbi tožilstva mu je nato višje sodišče kazen zvišalo na 12 let.

Že med sodnim procesom je Rotarjeva obramba izražala dvom, da bi Rotar, ki so mu policisti v krvi namerili 2,5 promila alkohola, s takšne razdalje lahko zadel Krambergerja. Na drugi strani je izvedenka toksikološke stroke na sodišču zagovarjala mnenje, da 2,5 promila alkohola za človeka, vajenega alkohola, pomeni le lažjo ali zmerno alkoholiziranost.

Na sodišču so pričali trije izvedenci kriminalistične stroke centra za kriminalistično-tehnične raziskave. Potrdili so dokaze, ki so bremenili Rotarja.

Forenzik in sodni izvedenec zavrnil trditve, da naj bi na Krambergerja v resnici streljali iz sosednje hiše

Eden od njih, forenzik in sodni izvedenec Janez Golja, je ob 20-letnici smrti Krambergerja zavrnil nekatere trditve, da naj bi na Krambergerja v resnici streljali iz sosednje hiše in ne iz Rotarjeve. Kot je dejal, so bila okna in polkna sosednje hiše zaprta. "Že več dni jih ni nihče odpiral, saj so bila prašna in obdana s pajčevinami," je povedal. To naj bi potrjevala tudi fotografija iz takratne kriminalistične preiskave, ki jo je ob 20. obletnici smrti objavila revija Reporter.

Golja je pojasnil tudi, kako se je pod enim od oken sosednje hiše na stolu pod njim znašel odtis obuvala. "V resnici sem stol med ogledom pristavil jaz, stopil nanj in pogledal, kakšen razgled je z okna. Bila je moja sled," je dejal.

Glede krogle, ki je niso nikoli našli, je pojasnil, da je šlo za lovsko kroglo, za naboj z mehko konico. "Ko pride v kost in telo, se takšna krogla razširi in razpade. Tudi v tem primeru je krogla razpadla, delci pa so odleteli v daljavo," je dejal. Pri pregledu puške so, kot je povedal, ugotovili, da na razdalji 63 metrov nosi okoli deset centimetrov višje in nekoliko desno, kar bi pomenilo, da je storilec meril v srce.

Rotarjev zagovornik dejal, da v času po dogodku marsikaj ni bilo raziskano

Na drugi strani so Slovenske novice pred časom navajale besede Rotarjevega zagovornika Ivana Bukovnika, da v času po dogodku marsikaj ni bilo raziskano. O tem, kako je lahko Rotar s staro lovsko puško pod vplivom alkohola sploh zadel Krambergerja, se sprašujejo tudi v dokumentarnem filmu "Ivek, kdo te je ubil?", nastalem konec 90. let prejšnjega stoletja, katerega avtor je Igor Prodnik.

Rotar, ki je bil obsojen za Krambergerjev umor, je od 12 dosojenih v zaporu presedel devet let, po prestani kazni pa se je leta 2001 vrnil v domači kraj. Umrl je v začetku januarja 2019.

Kramberger na predvolilne shode z opico Ančko na ramenih

Kramberger se je rodil leta 1936 v Negovi, po končani osnovni šoli pa se je izučil za dimnikarja. Po odsluženem vojaškem roku je odšel v Nemčijo, kjer je najprej delal v kemični tovarni, nato pa na oddelku za dializo ene od bolnišnic. V tem času je med drugim patentiral aparat, ki ne uničuje zdravih krvnih telesc, izum pa naj bi mu prinesel precej denarja.

Znan je bil po nenavadni volilni kampanji, saj se je na predvolilne shode večkrat pripeljal v odprtem bugattiju, ki ga je izdelal sam, in z opico Ančko na ramenih.

Ivan Kramberger
Ivan Kramberger FOTO: Bobo

Marko Demšar, ki se je s Krambergerjem pomeril na volitvah za predsednika takratnega predsedstva RS, se je ob 20-letnici Krambergerjeve smrti predvolilnih srečanj spominjal kot zelo prijateljskih in sproščenih. Za Krambergerja je dejal, da nikoli ni imel resnega političnega programa, se je pa znal na šaljiv, preprost in neposreden način približati ljudem.

Ob obletnici nasilne smrti več dogodkov

Življenje, vlogo in vpliv Ivana Krambergerja je podrobno opisal in prikazal celovečerni dokumentarni film Beli bojevnik v črni obleki. Film je režirala Maja Weiss, ki se je z Ivanom Krambergerjem mlajšim podpisala tudi pod scenarij.

Ob obletnici nasilne smrti bodo film prikazali v torek ob 18.50 v Kulturnem domu Gornja Radgona. Pred tem pa bodo ob 17. uri v Aleji velikih odkrili v bron vliti doprsni kip Krambergerja. Gre za delo akademskega kiparja Mirka Bratuše, rojaka z Negove. Slavnostna govornika na prireditvi bosta Maja Weiss in Ivan Kramberger ml.

Že dopoldne pa so v Ljubljani predstavili knjigo Igorja Kršinarja z naslovom Komu je bil napoti Ivan Kramberger. Dogodka se bodo po napovedih udeležili tudi pisci spremnih besed Milan Kučan, Lojze Peterle in Marko Demšar ter Ivan Kramberger ml.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoxnarCa
17. 04. 2024 13.56
Takrat je bilo za zjolati, pol so celo napačnega strelca našli, vaša slovenija
Mekenzi
18. 11. 2022 13.32
+1
KUČAN IN NJEGOVA KOMPANIJA GA JE POSPRAVILA, DA SO LAHKO VLADAL IN KRADLI.
iskriv
12. 06. 2023 10.03
+1
Takratni obrambni Janša in notranji minister Bavčar , pa sta čakala na rezultate v sosednji vasi !
mackon08
03. 11. 2022 11.50
+4
Umor so podtaknili mrtvo pijanemu strelcu, ki v sobi še stene ne bi zadel ne pa Krambergerja na takšni razdalji.
Butallywood
10. 06. 2022 10.29
-2
V današnjem času bi verjetno bil svetovalec ministra za obrambo.
mackon08
03. 11. 2022 12.01
+2
Planet Butale ti si še prezelen da bi sploh vedel kdo je bil Kramberger. Mi smo ga poznali, ker je bil iz bližnjih krajev doma in ni bil zaman znan kot dobri človek iz Negove, zato ne piši bedarij.
Butallywood
23. 11. 2022 20.28
+2
Mackon08, te moram razočarat. Se motiš. Iveka sem osebno srečal v njegovi gostilni pri Negovi. Trdim, da se v realni politiki Ivek nikakor ne bi znašel. Poglej samo dr. Pučnika, tudi njega je čez čas minilo plavati v tem našem razburkan političnem bazenu. Bolje rečeno greznici. Pa je bil nadkapaciteta za našega Iveka. Naj oba počivata v miru.
DEEP
08. 06. 2022 12.19
+5
Bil je glas ljudstva! Gliboka partijska linija ki še danes meša štrene, ga je likvidirala!
tona Iteb
08. 06. 2022 13.02
+4
Deep, se strinjam s TEBOJ!!!!!!!! Hvala bogu, da smo se partijcev rešili z volitvami!!!!!! 🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Darko32
08. 06. 2022 11.47
+7
Kdor je tisti nesrečni dan spremljal dogajanje je bilo izredno neverjetno, da je BAVČAR bil 15 minut po dogodku že na prizorišču. Krambergerja ni ustrelil tisti, k iso ga obtožili ampak nekdo, kateremu je politika to naročila. Kramberger je povedal na svoji hzborovanjih veliko preroških stvari in žal se je to zgodilo. Zelo lepo je povedal, da kdor je komunist bo vedno komunist do groba.
Trglav
08. 06. 2022 11.17
-3
Ljudem je bil všečen, ker je namesto njih govoril o krivicah itd.. Sicer pa ni imel nobene možnosti za zmago in je zatorej kakršnokoli natolcevanje o političnem umoru enostavno farsa. Skratka, pustimo Krambergerja in naj v miru počiva.
periot22
08. 06. 2022 09.42
+4
Če bi obstajal bog bi se morilci cvrli v peklu!
FoxnarCa
08. 06. 2022 09.19
-7
Mlade zanima tik-tok in ne vas bav-bav.....
mungus
08. 06. 2022 10.45
+7
tudi tega vašega tik-toka bo kmalu konec....po tem boste pa cvilili !!!
Korintos11
08. 06. 2022 09.11
+11
Spreobrnjenega komunista se moraš vedno paziti, to je pokojni dobro vedel. Prave komuniste je pa spoštoval.
Mirkovi?
08. 06. 2022 08.07
-3
Kdo je dal ukaz-udba na čelo z milanom
cekinar
08. 06. 2022 08.36
+10
Janša,zemljarič,bavcar,Peterle,Pučnik si pozabil dodat.
Korintos11
08. 06. 2022 09.07
+8
Pokojni je omenjal Janeza. Beri, vse piše.
cekinar
07. 06. 2022 21.55
+7
Pa dajte no novinarji ,sami napišete "krogla mu je prebila žilo",seveda je bila krogla 7,62mm in nikakor ne šibre iz široke,katero je takrat posedoval šintar peter Rotar.
Darko32
08. 06. 2022 08.07
+9
Takšni podatki so očitno se skrivali. Vsak, ki je takrat spremljal dogajanje je videl, da se ne ujemajo izjave POLICAJEV, sodnikov in tožilcev. Že takoj prvi dan je obstajal sum, da se nekaj ne ujema. Več kot očino je, da so umor naročili iz vrha takratne politike in t.i. ekipe iz ozadja. Vplereni pa so tako desni kot levi in to globoko. Njegove izjave so preroške in so se vse iskazale kot resnične. Nekaj piscev pred menoj je te izjave lepo napisalo in jih nebom ponavljal.
štrekeljc
08. 06. 2022 10.00
+1
Še en nakladač. Rotar je streljal z risanico, opremljeno s strelnim daljnogledom.
metronom
07. 06. 2022 21.54
+4
In slovenija je delec od pravne drzave
metronom
07. 06. 2022 21.46
-3
Tui kucan bo tako koncav
cekinar
07. 06. 2022 21.58
+6
Pa Janša,Peterle,bavčar,no Pučnik se je prej izmakno.
mungus
07. 06. 2022 21.33
+3
vsi tisti kateri verjamejo da ga je ustrelil total pijani in to celo s puško katera lahko zadane na ovinke....hm....pa saj se ve kako in zakaj se je vsa ta grdobija zgodila ....tisti kateri je pa dal za to befel pa le naj """mirno""" spi....če???
bema1201
07. 06. 2022 21.32
+3
Tudi v primeru Novič so poskušali naprtiti krivdo nedolžnemu človeku, tudi v Krambergerjevem primeru je bilo enako, samo da Rotar ni bil človek, ki bi imel hrbtenico in je pod pritiski priznal nekaj kar ni storil. To so udbaške metode, ki še dandanes strašijo v Sloveniji.
Rainbow warrior
07. 06. 2022 20.36
+0
Bil je prenevaren enemu izmed njegovih takratnih protikandidatov zato se ga je znebil.
pekoči paradižnik
08. 06. 2022 11.07
+2
Spreobrnjeni komunisti, pred katerimi je pokojni svaril, so že takrat začeli z zastraševanjem in še danes to počnejo, le da niso več na oblasti.
Sars2
07. 06. 2022 20.00
+6
Haha ubil ga je neki kmet,ki naj bi pijan stal na stolu in nekaj deset metrov zadel Ivana,dajte pijanega na stol brez puške,, koliko časa bo stal na stolu,kaj šele točno nameril....
Mateo Charles von Pavlovi?
07. 06. 2022 19.35
+4
No on je govoril tako o sebi, sedaj pa je na nas če bomo Krambergerju zaupali ali ne. Je pa res, da je vedel, kaj se bo zgodilo z slovenskim ljudstvom.
Mateo Charles von Pavlovi?
07. 06. 2022 19.34
+7
Noben od levih in desnih ne marajo Ivana Krambergerja. Zato so ga vi levi in densi ne prilastujte. Zato ker je on bil domoljub in je bil proti Janši, Kučanu, Bavčarju itd. Spoštoval jih je ampak, jim ni zaupal, kar je tudi prav. Bil je predvsem deloven, in pomagal je ljudem.