Slovenija

'Pogum in razum izpred 30 let bomo v prihodnjih tednih zelo potrebovali'

Ljubljana, 23. 12. 2020 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, T.V., U.Z.
Komentarji
752

Mineva 30 let od plebiscita, na katerem smo se Slovenci odločali o odcepitvi od Jugoslavije in samostojni državi Sloveniji. Na njem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost. Premier Janša je v slavnostnem nagovoru pred dnevom samostojnosti in enotnosti izpostavil, da je bila odločitev na plebiscitu pred 30 leti pravilna in ekonomsko utemeljena. Kljub neobičajnim razmeram in utrujenosti od spopada z epidemijo je pozval, naj si prazničnega vzdušja ne pustimo vzeti: "Praznovali bomo ločeni, vendar povezani."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 30 let od plebiscita
    01:29
    Iz 24UR: 30 let od plebiscita
  • Iz SVETA: 30 let po plebiscitu o samostojnosti
    06:04
    Iz SVETA: 30 let po plebiscitu o samostojnosti

Konec 80. let prejšnjega stoletja so se v Sloveniji, ki je bila takrat del Jugoslavije, začele težnje za osamosvojitev, ki so pripeljale do večstrankarskih volitev aprila 1990. Na njih je zmagala koalicija Demos, ki je nato delno tudi v dogovoru z opozicijo izpeljala ključne korake za osamosvojitev.

O samostojnosti so odločali državljani na plebiscitu, ki je potekal na današnji dan pred 30 leti, tri dni pozneje pa so v takratni skupščini slovesno razglasili rezultate. Po njih se je plebiscita udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojnost pa jih je glasovalo okoli 95 odstotkov oziroma 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na 26. december, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, obeležujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Skupčina, na kateri so razglasili rezultate plebiscita.
Skupčina, na kateri so razglasili rezultate plebiscita. FOTO: Bobo

Janša: Praznovali bomo ločeni, vendar povezani 

Premier Janez Janša je v slavnostnem nagovoru pred dnevom samostojnosti in enotnosti spomnil na dogodke pred 30 leti in ocenil, da je bila odločitev za lastno državo pravilna in pravočasna, pa tudi ekonomsko utemeljena. Ker smo se osamosvojili, smo po njegovih besedah "lahko dosegli večjo blaginjo, bili smo bolj varni, bolj odprti navzven, bolj povezani z razvitimi, prej vključeni v EU, Nato, Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj in z vidika naših interesov smo bili mednarodno vplivnejši". 

Medtem pa odgovor vprašanje, ali smo izkoristili tudi vse strateške razvojne priložnosti, ni tako nedvoumen. "Kajti veliko priložnosti smo iz različnih razlogov zamudili," je ocenil. Izpostavil je, da sta bili namesto politike sodelovanja in vključevanja skoraj dve tretjini časa po osamosvojitvi zaznamovani z izključevanjem. Ob tem je "virus izključevanja" primerjal z novim koronavirusom, saj da "povzroča enake posledice na telesu naroda in države". "Kako bomo zdravi, hitri in uspešni, če ne moremo dihati z obema kriloma pljuč," se je vprašal.

Dodal je, da "ni večjega simbola skupnega, kot sta plebiscit in osamosvojitev". In "ni časa, ki bi bil bolj svet, kot je čas osamosvojitve, ni trenutka, v katerem bi bili bližje spravi". "Ni ure, v kateri bi bili bolj enotni in povezani". Kajti ta odločitev je bila sestavljena iz povsem osebne, intimne, notranje, poštene in iskrene odločitve vsakega posameznika, je dejal.

Pred nami so dnevi, ki so vsako običajno leto posebni. Praznični. Slovesni. Ko se spominjamo naše enotnosti pred 30 leti, se veselimo novega rojstva in neštetih priložnosti, ki jih prinaša vsako novo leto. Tokrat leto ni običajno in vsi smo že utrujeni od dolgega spopada z epidemijo. Nikomur ni lahko. Vendar si vsega prazničnega vzdušja ne pustimo vzeti. Praznovali bomo ločeni, vendar povezani. Janez Janša

Izpostavil je, da so bogastvo naše dežele njeni ljudje. "Nikoli ne bomo največji, lahko pa smo najboljši. (...) Le naš zaklad plebiscitne enotnosti, ki žal večino časa treh desetletij leži globoko zakopan sedem klafter pod zemljo, moramo vložiti v našo skupno prihodnost," je navedel.

Tudi v letošnjem "groznem letu" je izpostavil pozitivne trenutke. 75 let po tragični moriji, ki je ob koncu 2. svetovne vojne preklala in zaznamovala naš narod, smo se letos skupaj poklonili žrtvam na obeh straneh. Vrnitev Narodnega doma v Trstu ter poklon žrtvam obeh narodov sta zgodovinska koraka sprave z našo zahodno sosedo. Skupna prireditev in udeležba obeh predsednikov držav ob 100. letnici koroškega plebiscita je podoben korak sprave z našo severno sosedo. "Rane, ki nam jih je povzročilo tragično 20. stoletje v Evropi, se vendarle počasi celijo," je navedel.

Daleč največji korak letos po meri plebiscitne enotnosti pa je po njegovem mnenju spomladansko oblikovanje koalicije. "Danes sicer žal ponekod iz svojih vrst izključujejo posameznike, ki zagovarjajo sodelovanje različno mislečih. Vendar to ne bo nikoli spremenilo temeljnega dejstva, da politika sodelovanja rojeva dobre rešitve za večino. In obratno," je navedel.

Po Janševih besedah bomo v prihodnjih tednih in mesecih "pogum in razum izpred 30 let zelo potrebovali", saj smo pred najzahtevnejšim delom epidemije. "V vsakem primeru bomo zdržali, saj sedaj prvič od njenega začetka vemo, da bomo zanesljivo zmagali," je izpostavil.

Prve odmerke cepiva bomo dobili natančno 30 let po razglasitvi plebiscitne odločitve, je navedel, a hkrati pozval vse, da stike še nekaj časa kar najbolj omejijo in pokažejo solidarnost. "Vse, kar smo v času omejitev zamudili, lahko vendarle na nek način nadoknadimo, le izgubljenih življenj ne moremo," je dejal. Izrekel je sožalje vsem, ki so med epidemijo izgubili svoje drage.

Nikomur torej ni lahko, a "smo narod, ki je svoje moči združil v najbolj usodnih trenutkih ter zato stal in obstal", je spomnil premier in vsem zaželel, da ostanejo zdravi in pogumni.

"Nikomur ni lahko. Vendar si vsega prazničnega vzdušja ne pustimo vzeti. Praznovali bomo ločeni, vendar povezani. V mislih s tistimi, ki se v prvih vrstah borijo za naše zdravje in življenja," je dejal Janša.
"Nikomur ni lahko. Vendar si vsega prazničnega vzdušja ne pustimo vzeti. Praznovali bomo ločeni, vendar povezani. V mislih s tistimi, ki se v prvih vrstah borijo za naše zdravje in življenja," je dejal Janša. FOTO: Vlada RS

Heferletova na slavnostni seji DZ pozvala k zasledovanju enotnosti, spoštovanja, strpnosti in demokratičnosti 

Podpredsednica DZ Tina Heferle je v govoru na slavnostni seji DZ pred državnim praznikom pozvala k zasledovanju vrednot, kot so enotnost, spoštovanje, strpnost in demokratičnost. Kot je povedala, danes vemo, da je bilo jesensko obdobje v letu 1990 izjemno pomembno ter izjemno napeto, pri tem je "bilo ključno, da so takratni slovenski politiki premogli zadostno mero potrpežljivosti". Za uspeh tako velikega projekta, kot je bila osamosvojitev, je bilo po njenih besedah nujno potrebno enotno in usklajeno delovanje vseh - tako koalicije kot opozicije - ki pa ga je bilo mogoče doseči samo z medsebojnim spoštovanjem. "Da vam je oziroma nam je uspelo takrat, leta 1990, preseči vse medsebojne razlike, poenotiti stališča in strniti vrste, je med drugim zaslužna naša slovenska zavest, da ko gre za vse nas, znamo in zmoremo stopiti skupaj," je dejala poslanka LMŠ.

Tako se po njenih besedah danes ne bi smeli več obremenjevati, kdo je najbolj zaslužen, kdo je dal "tisti najboljši predlog", kdo je "tistega večera" kaj rekel ali česa ni izrekel. "Za vse nas bi moralo biti pomembno predvsem to, da smo zmogli, da smo se odločili in da smo bili enotni. To je tisto, kar v resnici šteje," je dodala.

Slavnostne seje so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predsednik DZ Igor Zorčič. Med gosti sta bila tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Poleg tega po njenih besedah "oziranje nazaj, namesto da bi gledali naprej, stari očitki namesto novih predlogov, vse to našo mlado državo hromi".

Kot pred 30 leti bi morali po mnenju Heferletove danes zasledovati temeljne vrednote, ki so nas vodile na poti v samostojnost. "Kot demokratična država si namreč ne smemo dovoliti, da bomo postali strpni do nestrpnosti in da bi nižali pravne standarde, ki so temelj naše države. To dolgujemo vsem nam in tistim, ki so na plebiscitu pogumno obkrožili besedo 'da'," je dejala.

Danes bi moralo biti vsem tudi najpomembnejše, da bi ljudje čutili zaupanje. "Vedno in vsakič bi morali v ospredje postavljati interese naše države, predvsem pa skrb za naše državljanke in državljane. Da bomo vsi skupaj živeli z občutkom zaupanja v jutrišnji dan, da si bomo upali svobodno zreti v prihodnost in da bomo imeli pogum izražati svoja stališča in mnenja, četudi bodo ta različna in drugačna, si moramo prizadevati prav si, ki kakor koli sodelujemo pri vodenju naše države," je pozvala. Pri tem pa naj po njenih besedah "namesto osebnih interesov, četudi se komu zdijo še tako upravičljivi, spregovorijo nacionalni".

Na koncu se je ozrla še v prihodnost. "Ne dopuščajmo več, da bi nas zgodovina, ki nas je v resnici v danem trenutku združila bolj trdno kot kadar koli poprej, kar naprej razdvajala in delila na eno ali drugo stran. Bodimo ponosni, bodimo zavedni, bodimo odgovorni in bodimo zgled našim najmlajšim. Oni so tisti, na plečih katerih bo v prihodnosti naša mala Slovenija, in oni so tisti, ki bodo lahko našo malo Slovenijo v svetu naredili veliko," je pozvala.

Predsednik DZ Igor Zorčič je ob začetku seje dejal, da je pred tremi desetletji v tej dvorani potekal edinstveni zgodovinski dogodek slovesne razglasitve plebiscitarnega rezultata. Zasluge za takšen plebiscitarni izid, pa je po njegovem mnenju moč pripisati tudi sposobnosti usklajenega delovanja politike. "Takratna enotnost danes ostaja naš najvišji politični ideal," je še dejal.

Kovšca: Čas je za enotnost, ne za politična prerekanja in kravje kupčije  

Kriza, ki jo je prinesla epidemija covida-19, je lahko priložnost, da prikličemo enotnost in povezanost, kot smo jo pred 30 leti, pa je v poslanici ob obletnici plebiscita zapisal predsednik DS Alojz Kovšca. "Bodimo potrpežljivi, strpni, solidarni in odgovorni. Če kdaj, zdaj ni čas za politična prerekanja in kravje kupčije," je poudaril. Kot je zapisal, smo bili tedaj pripravljeni, da vzamemo vajeti v svoje roke in da si sami krojimo skupno usodo. "Ta motiv je presegel vsa trenja, politična nesoglasja, ideološke razklanosti in druge razlike v slovenski družbi, ki so obstajale takrat in obstajajo žal še danes," je opozoril. 

Spopadanje z epidemijo covida-19 nas je "kot družbo in kot posameznike prisililo v dejanja, ki nam niso v čast in ponos". Če lahko človeka prepoznaš v stiski, pa državo prepoznaš v krizi, je opozoril. "In ta kriza, ki nas je doletela kot strela z jasnega, nepripravljene in neizkušene, je lahko spet znova priložnost, da prikličemo to enotnost in povezanost, kot smo jo pred tridesetimi leti, ter premagamo te težke preizkušnje kot država, ne le kot posamezniki, družina, sosedje ali krajani, ki je tukaj v službi svojih državljanov," je še dodal.

Po njegovih besedah danes bolj kot kaj drugega čutimo posledice odtujenosti od oblasti, nemoč soodločanja ter notranji nemir in negotovost. "Pred nami so težki časi, ki jih lahko premagamo edino skupaj. Zgradimo svoj varni obroč ter zaščitimo sebe, svoje najdražje in najbolj ranljive," je zapisal. Pred sabo imamo namreč jasen cilj in znova skupen motiv, premagati koronavirus. "Vse drugo lahko počaka. Verjamem, da nam bo uspelo, kot nam je uspevalo v najtežjih zgodovinskih trenutkih," je prepričan.

Kot je še dodal, nas v času, ko smo se izrekali za samostojno Slovenijo, ni bilo strah negotove prihodnosti, "ker smo pogum in samozavest črpali iz enkratne zgodovinske povezanosti slovenske osamosvojitve". Trideset let pozneje pa po njegovih besedah še vedno čutimo srž zgodovinskega pričakovanja. "Prelomna odločitev, ki je spremenila tok zgodovine, je bila začrtana in s krvjo zapisana od ljudi za ljudi," je še zapisal.

Nadškof Zore pozval k razmisleku o odnosu do domovine

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je daroval mašo za domovino, ki so jo zaradi omejitvenih ukrepov prenašali na Youtube kanalu nadškofije. Ko gre za odnos do domovine, se je treba po njegovih besedah vprašati, "ali jo dovolj ljubimo, da storimo vse, da bi ostala živa, da bi postajala vedno bolj močna in bi rasla". Včasih se namreč zdi, da bi bili državi kljub visokoletečim besedam in navidezni skrbi za narodov blagor, "pripravljeni celo škodovati, če je ne moremo imeti v celoti pod svojo oblastjo in nam na voljo."

Zore je v pridigi v ljubljanski stolnici spomnil, da so se pred 30 leti volivci množično podali na volišča in da ne prej ne pozneje udeležba na volitvah ni bila tolikšna. Prepričan je, da zaradi tega, "ker so ljudje takrat prvič začutili, da njihov glas v resnici šteje, da dejansko odločajo o samostojni in neodvisni državi, s tem pa o sebi in svoji prihodnosti". "Temu primeren je bil tudi izid plebiscita. To so bili dnevi zanosa, dnevi praznovanja," je dejal.

Za plebiscit se moramo po njegovih besedah zahvaliti številnim ljudem, pri čemer je med drugim omenil pokojnega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja. Spomnil je, da je zaradi epidemije v veliki meri onemogočena navzočnost vernikov na verskih obredih, a to omejitev sprejemajo, ker imajo "pred očmi vse tiste, ki se z boleznijo, ki je posledica okužbe, spoprijemajo tam, kjer je najtežje". Zahvalil se je tudi vsem, ki so se v dnevih pred obeležitvijo 30. obletnice plebiscita udeležili molitev in posta za domovino, ki so ju organizirali v Katoliški cerkvi.

Slovenija pred 29 leti dobila ustavo

Obeležujemo tudi dan ustavnosti, v spomin na 23. december 1991, ko je takratna slovenska skupščina sprejela in razglasila slovensko ustavo. Z njo se je Slovenija od Jugoslavije odcepila tudi v pravnem smislu. Osnutek ustave je v podvinskem gradu avgusta 1990 pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil pravnik Peter Jambrek. Po prvotnem načrtu bi morala biti ustava sprejeta že ob razglasitvi slovenske samostojnosti 26. junija 1991, a ker se takratni politični akterji še niso uskladili o vseh vprašanjih, je bila z več popravki sprejeta nekaj mesecev pozneje, 23. decembra 1991.

V številnih pogledih pa je bilo leto 2020 drugačno, tudi za ustavno sodišče.
V številnih pogledih pa je bilo leto 2020 drugačno, tudi za ustavno sodišče. FOTO: Miro Majcen

Ob obletnici je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez na spletni strani sodišča zapisal, da so bile od sprejetja ustave njene določbe večkrat na preizkušnji, vendar nikoli ni bila vprašljiva smer razvoja ustavne demokracije. V številnih pogledih pa je bilo leto 2020 drugačno, tudi za ustavno sodišče. To je bilo namreč soočeno s presojami ukrepov za boj proti širjenju koronavirusa.

Za boj proti pandemiji so številne države sprejele različne ukrepe, ki "seveda po naravi stvari in neizbežno omejujejo temeljne človekove pravice in svoboščine". Epidemija zato po njegovih besedah predstavlja tudi izzive za človekove pravice in pravno državo. "Spremenjene okoliščine zahtevajo tankočutno presojo spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki so 'v igri' na obeh straneh tehtnice, ter njihovo medsebojno učinkovanje oziroma vzajemno sobivanje," je zapisal.

V pogovoru za STA pa je Knez izrazil zaskrbljenost, saj se je število neuresničenih odločb sodišča letos dvignilo na 17. Ena teh je tudi odločba o volilni zakonodaji, pri čemer ocenjuje, da je bilo časa dovolj, a so prevladali drugi interesi. Sicer pa opozarja, da ustavna demokracija temelji na zaupanju, ne na ukazih. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (752)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pusicat
27. 12. 2020 19.34
Bomo odšli vsi v klet cankarjevega doma kaj ne Ivan
FAUSTOS1
24. 12. 2020 16.43
+1
KO je tvoj račun v bih poln milijonov imaš pač nasmeh jj,verjetno je pravkar poslal nov twit računovodji snežiču in ga pobaral ali je orban poslal nov paket denarja.pred 30 leti je že spomenka hribar dejala bojte se desnice kajti jj je maščevalen in hudoben.
brezveze13
27. 12. 2020 20.36
spomenka hribar je bila že takrat in je še danes kučanovka drugače je niti ne bi kaj dosti omenjali. prav te dni je preminil veliki mojster big bang ansabla rtv, pa ga ne bi nihče niti omenil da preminil, tako je to če si umetnik a nisi kučanov
Dark Knight
24. 12. 2020 14.35
+1
A Levici pa ni mar za samostojno Slovenijo?? Tako zgleda, saj se ni udeležila proslave.
resort
24. 12. 2020 14.02
+3
Pamet inrazum bi potrebovali ob vstopu v politiko, sedaj je prepozno. Zoretu pa , njegov "podrejeni" je daroval svoje prihranke za pomoči potrebne, on pa le mašo.
cakra
24. 12. 2020 13.29
+2
Lansko leto je P..V.. 3 minute čita ob tej priložnosti, ta je vsaj povedal na pamet., mislim da 15 minut.
FAUSTOS1
24. 12. 2020 16.45
+0
ne tudi sedaj je bral a z monitorja in tv ,ki jo ruši mu je to omogočila.
Trglav
24. 12. 2020 10.22
+1
Če je bila to včeraj proslava, potem sem jaz brzivlak. Namreč, toliko laži, natolcevanja in navlake človek ne bi pričakoval na nekem sestanku med strankami, ne pa na kvazi proslavi. Premier nas je dobesedno okrcal, sebe pa predstavil nad nas. Torej, želim odgovoriti na nekaj včerajšnjih trditev v njegovem slogu, kajti domnevam, da je tudi uvodnik bil napisan z njihove strani (verjetno Peskova). Torej: - Ali ste morda vedeli, da sta v Jugi lahko dva nekvalificirana delavca zgradila svojo hišo? - Ali ste morda vedeli, da so imeli vsi zaposleni do džave poravnane vse davčne in ZPIZ obveznosti (zasluga SDK!!!) - Ali ste vedeli, da so vsi današnji "veljaki" študirali in doštudirali v bivšem, gnilem sistemu (Jambrek ipd..)? - Ali ste vedeli, da so včasih zdravniki na primarni ravni pomagali in svetovali vsakemu, kako naj nadaljuje zdravljenje? Danes ti potisnejo v roke napotnico in čao amici!! - Ali ste vedeli, da je bilo v naši novi državi v začetku 90-ih pokradeno 20 kontejnerjev orožja (vsaj država od tega ni imela nič, šenkala pa tudi ni nobenemu!)? - Ali ste vedeli, da je iz kasarne na Vrhniki izginilo za cel kamion orožja, z kamionom vred? Kdor je služil v okupatorski vojski, ve, da so nam še kako prešteli metke pred odhodom na stražo in nazaj! Poudarjam, nobene nostalgije nimam do takratnih časov, poudarjam le, da sem odgovoril z delčkom mojih ugotovitev na njihove lažnive navedbe!!
NA LEVO ni OK
24. 12. 2020 16.03
+0
serumresnice
24. 12. 2020 10.20
+0
Najbolj pogumno osamosvajanje je bilo sedenje v kleti CD in prodajati orožje za osebno osamosvajanje!
Important notice
25. 12. 2020 12.38
-1
Jožajoža
24. 12. 2020 10.13
+0
Janez Janša namreč že skoraj ves teden čaka, da mu Joe Biden čestita, ker je postal minister za zdravje. »Dokler mi ne bo čestital Biden, mu tudi jaz ne bom!« pravi Janša in kuha mulo v kotu pisarne.
Jožajoža
24. 12. 2020 10.15
+3
ve pa tudi bilden,če bi bila slovenija ravna država,kje bi moral vse ta čas janša preživljat dneve in noči in leta in leta..........
tavbix
24. 12. 2020 09.20
+9
Slovenija rabi novo osamosvojitev, tokrat osamosvojitev od politične mafije in elitne mafije.
Pomemben petelin
24. 12. 2020 09.15
+4
Saj drugega od komunističnega konverTITA ni bilo za pričakovati kot zavajanje in stalno opozarjanje na zunanje in notranje sovražnike čisto po komunistično.
Ejga-Tega
24. 12. 2020 09.12
-5
Roko na srce, kar je povedal drži. Pa naj vam bo to všeč ali pa ne
tovarišinajuriš
24. 12. 2020 09.19
-2
Berenika
24. 12. 2020 09.22
+2
Svečkarji imate srce? Seveda, samo eno. Kot vsako posamično bitje, to je jasno. Ampak vaše srce je nek kamen, tam, kjer bi moralo biti srce, in sicer ne vaš, temveč od princa teme.
tovarišinajuriš
24. 12. 2020 09.29
+2
...Cyborgi - posamezniki v enem bitju,z enimi možgani,enim centrom...
Berenika
24. 12. 2020 09.41
+2
Včasih me spominjajo na Mandžurske križarje. Kar v resnici fašizem tudi je. :))
FAUSTOS1
24. 12. 2020 16.47
+1
Stane Puntar
24. 12. 2020 09.05
+5
Janša največji dobičkar osamosvojitve!
potica
24. 12. 2020 09.03
-5
Janez ponosna sem, da si naš predsednik. Edini, ki daš denar ljudem, ne pa levičarji, ki dajo v svoj žep.
NA LEVO ni OK
24. 12. 2020 10.12
-1
Ja ga daje vsem, vendar še vedno trobite da premalo, potem pa kritizirate, da smo se zadolžili. Razumi, če moreš takim levakom, ki jim ni nikoli prav razen ko so na oblasti in si delijo le svojim kolikor je le mogoče. To je edini razlog za aktivacijo Jožeta. p.Damjana, Erjavca ali pa čunga lunga sam da bo 46 glasov. Ma jih ne bo, ker je narod spoznal nateg levakov, upam da za vekomaj amen.
Bolfenk2
24. 12. 2020 08.57
+1
Ni več razuma in poguma. Pred 30 leti smo se borili za državo, danes pa se elite borijo za denar. V Sloveniji imamo nekaj deset tajkunov, ki so vajeni dobivati denar iz državne blagajne in nekaj tisoč družbenih parazitov v raznih NVO in kulturniki tipa Zlatko. Njihovi neupravičeni privilegiji so pod to vlado ogroženi, zato več ni razuma ampak rušenje vlade za vsako ceno.
NA LEVO ni OK
24. 12. 2020 10.19
-1
Bolfenk- čestitam , bravo, temu je treba naredit konec in parazite poslat delat, kot moremo vsi drugi. Zlatko in druščina pa ne pripomore k skupni blaginji naroda nič, le molze skupno blagajno. Moj denar lahko namenim le jaz, komur smatram da je upravičen. Razni mirovni inštituti in ala zlatkovi ulični ne-kulturni nastopi pa jih ne zaslužijo. Bravo Simoneti in vlada, da delate der na tem področju, je pa bilo upravičeno pričakovat tak pomp in zganjanje cirkusa glede ukinjanja parazitskih nevladnih organizacij, ker ko nekdo začne težko dihat, začne iskati zrak na vsak način...
indal
24. 12. 2020 08.47
+4
Janša še vedno razdvaja ljudi!
potica
24. 12. 2020 09.03
-2
NA LEVO ni OK
24. 12. 2020 16.05
-1
Krpan Martin
24. 12. 2020 08.46
-1
Slovenija bo živela večno, mi njeni prebivalci moramo narediti, da bo zgodovina ponosna na nas(vsakem obdobju ima vsak to možnost). V času največje zdravstvene krize po celem svetu, moramo zavoljo prihodnosti stopiti skupaj, tako kot smo to storili pred 30 leti. Danes ima vsak posameznik moč, da skupaj premegamo virus(bdw-danes ga prebolevam že. 12 dan- in je bilo zelo hudo). Vsem želim lepe praznike, praznujte v družinskem duhu, tudi tisti kateri niste verni, želim lep božič, predvsem pa-OSTANITE ZDRAVI!
NA LEVO ni OK
24. 12. 2020 10.24
+0
Lep komentar, se strinjam, ne vem pa kateri le-vak, lahko da minus takemu voščilu, ker je normalno lepo voščilo. Po tem se vidi kdo razdvaja narod.
FAUSTOS1
24. 12. 2020 16.51
+1
v diktaturi janšistov in orbanovih prištašev,pa resnično ni nič takega ,da bi bili lahko ponosni ker potem so v belorusiji pod lukašenkom najbolj srečni ljudje na svetu.
Uporabnik1535136
24. 12. 2020 08.45
-1
Res ne "razumem", kako si na "levici predstavljajo strpnos"? Že že 75l.,pa so VSI,ki niso "njihovi pristaši" proglašeni za "sovražnike"! Dokler v državi ne bo DIALOGA ARGUMENTOV in pripravljenosti na kompromis v KORIST DRŽAVLJANOV, BOMO V "SLEPI ULICI"! Vse dobro VSEM 🤩🎅🥂🇸🇮🙋‍♂️
tovarišinajuriš
24. 12. 2020 08.51
+5
...kdo ti je to povedal ??? kje sem pa jaz živel ???
silvo.uzmah
24. 12. 2020 08.40
+6
Državljani spoštujemo državo, zagotovo jo imamo radi, nismo pa zadovoljni z trenutnim vladanjem, imamo občutek kot da hoče nekdo državo privatizirati. Namesto da se vlada zamenja ali razpisujejo še kakšni referendumi, je bolje da se izvedejo predčasne volitve.
tovarišinajuriš
24. 12. 2020 08.43
+5
...in da prekinemo politične driblinge direkno na volitvah...
puspan
24. 12. 2020 08.59
-2
Državo so imeli privatizirano tvoji in je še sedaj. Nikakor nočete pravega dialoga in to se vidi in čuti vsepovsod. Janša vam je v sinočnjem govoru dal "tinte" piti in vsakdo, ki je samo hotel, je razumel njegovo sporočilo. Velikokrat se ne strinjam z njim, a ima najbrž vzroke za njegova dejanja, saj je pri samem viru dogajanj v osirju rdeče trdnjave. Težko je opustiti oblast, ki ste jo držali trdno v svojih krempljih. Preveč "zdravih sil" je še pri koritu, sedaj pa že njihovi otroci držijo vrsto za vstop. Ni še Slovenija v pravem pluralizmu, v katerem bi morala že dolgo biti.
Berenika
24. 12. 2020 09.19
+3
puspanček, sem nekdo, ki sama želim, da razumem tvoje sporočilo,komentar. Razlaga je sledeča: si navaden svečkar, to dokazuje tvoja uporaba jezika, katerega pojmovnost razumeš zelo plitvo, oz. naučeno: osir, rdeča trdnjava, opustiti oblast, kremplji, zdrave sile, korito, pluralizem. Tvoj Janezek se že 30 let trudi priti na oblast, zgolj zaradi oblasti same, kaj početi, kako vladati, pa nima pojma. Skratka, ti si še en trol svečkarski.
tovarišinajuriš
24. 12. 2020 09.27
+2
...pušpan - tudi če je to res,da so bili vsi kriminalci in so hodili naokoli s pištolami in mitraljezkami in po dolgem in počez pobijali in zapirali sodržavljane do leta devetdeset,kar zelo radi verjamete razsvetljeni Sektaši,je neizpodbitno,dokumentirano,tudi v tujini,dejstvo,da je vaš Vodja Nj.Vel. Spreobrnjeni Razsvetljenec I. Nedotakljivi še vedno navaden preprodajalec orožja,švercer in obsojeni kriminalec in ne politični disident...
ALI-S
24. 12. 2020 08.40
-6
me direkt zanima ce bo kahl von kahlica premier
tovarišinajuriš
24. 12. 2020 08.37
+2
...pogum in razum,ki smo ju imeli pred tridesetimi leti sta nas zapustila,ker smo naivno mislili,da smo opravili svoje...ravno na to so čakale hijene in se nažrle trupla bivše države,katero smo redili mi,ki smo ostali le z nekaj oglodanimi kostmi,za katere se besno spopadamo in grizemo med seboj...in glej ga Zlomka - Hijene so se zaradi preobilja preobrazile v Leve,ki kraljujejo nad našim bitjem in žitjem...mi pa tiho in ponižno pred Gospodarjem življenj in Svetov...sem pa razočaran nad mladino,ki ima še največ pravice,da popljuva in nabrca Samodržca na pravo smetišče,ne samo na tisto zgodovinsko...kaj se čaka - gre mladost,gre življenje,ko se na koncu ozreš,kaj vidiš ???