Slovenija

Pred supervolilno nedeljo še danes mogoča prijava za glasovanje po pošti

Ljubljana, 29. 05. 2024 07.02 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi, ki bodo 9. junija, se je še danes mogoče prijaviti za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše, volivci, ki so v bolnišnicah ali v zaporu, ter invalidi.

Oskrbovanci domov za starejše, volivci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah, ter volivci, ki so v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij, in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, imajo še danes čas, da to sporočijo okrajni volilni komisiji.

Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Invalidi lahko glasujejo po pošti tudi stalno, če to sporočijo Državni volilni komisiji (DVK) in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

Poštni nabiralnik
Poštni nabiralnik FOTO: Shutterstock

Do 3. junija pa se bodo lahko za glasovanje po pošti prijavili tudi tisti volivci, ki jim bo do takrat nepredvideno odvzeta prostost ali pa bodo nepredvideno sprejeti v bolnišnico ali socialnovarstveni zavod.

Na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih bodo mogoče še nekatere druge posebne oblike glasovanja. Tako bodo volivci, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča, lahko glas oddali na volišču v drugem okraju. Volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, pa bodo lahko glasovali na svojem domu.

Za takšne oblike glasovanja se morajo volivci prijaviti, rok za to pa se izteče 5. junija.

V nedeljo, 9. junija, bodo volivci izbirali nove poslance iz Slovenije v Evropskem parlamentu, na posvetovalnih referendumih pa se izrekali o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, rabi konoplje in preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
29. 05. 2024 14.51
+2
Mi ne kaplja drek od možganov, da bi sploh hodil na volitve, dokler ne bodo spraševali, če hočemo nazaj v Avstrijo.
Ki zombi
29. 05. 2024 08.48
+0
Referendum za nuklearko je brez osnovnih finančnih podatkov. Tudi če smo načeloma za, se ni se razčistilo koliko nas bo ta energija stala in to je precej neodgovorno od politikov.
PREDSIGNAL69
29. 05. 2024 10.13
-2