Slovenija

Pred državnim zborom zastave Rusije in Donecke republike

Ljubljana, 22. 04. 2023 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
792

V času, ko Rusija napada in zaseda suvereno državo Ukrajino, pri nas protestirajo v prid Rusiji. "Obsodba nasilja je eno, propaganda in ščuvanje nekaj čisto drugega," pravijo v Gibanju Slovenija proti rusofobiji. Medtem na njihovi spletni strani najdemo sporne objave s prorusko propagando. V gibanju so sicer organizirali še tretji protestni shod, na katerem je kot govorka nastopila tudi nekdanja poslanka stranke Levica Violeta Tomić.

"Huda protiruska propaganda, kakršne smo s strani etabliranih medijev deležni Evropejci zadnjih nekaj tednov, je bila zadnjič tako intenzivna v Nemčiji, spomladi 1945. Po drugi svetovni vojni je tedanji svet rekel ''Nikoli več'', danes pa postaja tovrstno vojno hujskaštvo vseeno spet sprejemljivo. Žal tudi v Sloveniji," so na družbenem omrežju zapisali ustanovitelji Gibanja Slovenija proti rusofobiji. Slednje je med drugim zaživelo tudi v javni skupini na Facebooku, kjer svoje člane vabijo, da z razpravo "jasno naslovijo problem današnje rusofobije".  

V skupini sicer zasledimo prorusko propagando in sporne objave. Med njimi tudi retuširano fotografijo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki so mu v post obdelavi pod nos prilepili brčice. Slednje spominjajo na tiste, ki jih je nosil Adolf Hitler.

Protestni shod proti vojnemu hujskaštvu
Protestni shod proti vojnemu hujskaštvu FOTO: Bobo

Včeraj pa je gibanje v Ljubljani organiziralo že tretji shod z naslovom Protest proti vojnemu hujskaštvu. Po neuradnih informacijah je bilo na protestu okoli 30 ljudi, iz slik na družbenih omrežjih pa je mogoče razbrati, da je potekal na Prešernovem trgu in pred državnim zborom. Na Policiji so nam potrdili, da je bil protest prijavljen in da niso bili obveščeni o nobenih kršitvah. 

Na protestu je kot govorka nastopila tudi nekdanja poslanka Levice Violeta Tomić. Shoda se je, kot pravi, udeležila drugič, če jo bodo organizatorji povabili, pa se bo protestov udeležila tudi v prihodnje. 

Nekdanja poslanka meni, da je treba zagovarjati mir in ne spodbujati k nasilju. Med drugim je obsodila izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je v oddaji na POPTV konec januarja dejala: "Mi smo v vojni." Po mnenju Tomićeve takšne izjave nosijo posledice, komentar ministrice pa je označila za izdajo. "Nedopustno je, da kdor koli v imenu države brez za to predpisanih postopkov razglasi vojno stanje. Veste, kaj pomeni razglasiti vojno stanje, to pomeni, da smo mi lahko naslednja tarča," je dejala. 

Protest proti vojnemu hujskaštvu
Protest proti vojnemu hujskaštvu FOTO: Bobo

Tomićeva je na tem mestu očitala tudi medijem. Po njenem je napačen medijski diskurz ta, ki začetek vojne enači s pričetkom ruske invazije v Ukrajino lanskega februarja. "Ta konflikt se ni začel pred enim letom, ampak se je začel leta 2014 s pobijanjem Rusov," je povedala in poudarila, da mednarodna skupnost nobenih sporazumov ni sklenila z iskrenimi nameni, ampak s figo v žepu.  Člani gibanja so si tu enotni s Tomićevo. "Vojna v Ukrajini se ni začela 24. februarja letos, začela se je že slabo desetletje prej in v tej vojni ni nedolžnih politikov. Kje je bila naša moralno vzvišena Evropa tedaj? Zakaj pristajamo na to, da postaja vojna v Ukrajini prvovrstna predvolilna tema?  In zakaj pristajamo na to, da nam slovenska oligarhija izbira strelske jarke na tamkajšnji fronti?" se sprašujejo v gibanju.

Tomićeva se prav tako ne strinja z orožarskimi interesi. Nasprotno meni, da bi se "Slovenija morala držati humanitarne note in neuvrščenosti in se ne postavljati na stran Nata". Pravilna rešitev po njenem leži v diplomaciji, v kateri ni provizije. 

Protest proti vojnemu hujskaštvu
Protest proti vojnemu hujskaštvu FOTO: Bobo

"Namesto da bi Slovenija postala most med sprtima stranema in svetilnik treznosti v čustveno in medijsko zmanipulirani Evropi, smo dopustili, da so nas kriminalci aktivno vpeli v tuj konflikt na način, ki bi bil še nekaj let nazaj nepredstavljiv in ustavno sporen. /.../ Naša država se je brez premisleka in brez javne podpore vrgla v histerične gospodarske sankcije, namesto da bi podprla dialog,"  pa menijo v Gibanju Slovenija proti rusofobiji.

Ameriški analitik poljskih korenin Janusz Bugajski pa je na drugi strani skeptičen do diplomatskih rešitev. "Domneva, da Kremelj v Ukrajini išče diplomatske izhode ali izhodne strategije, temelji na zablodi. Potem ko je tako veliko stavil na zmago, je vsak umik z osvojenih ozemelj za Putina poraz, ki bo pospešil propad režima," je zapisal v analizi, objavljeni v Washington Examinerju. Pri tem je dodal, da "ključni razlog za neuspeh zahodne politike do Rusije ni rusofobija, temveč rusofilija, ki na evropski vzhod gleda skozi prizmo Moskve". 

Tomićeva pa je sicer še izpostavila, da bo Evropa postala kolateralna škoda velikega konflikta med ZDA in Rusijo, katerega velike žrtve so že Ukrajinci. 

Violeta Tomić je bila ena bolj vidnih članic stranke Levica. Na njih smo se zato obrnili z vprašanjem, kako komentirajo, da se je protestnega shoda udeležila tudi Tomićeva. Na odziv še čakamo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3