Slovenija

FOTO: Na 'dolenjki' nesreča zaradi toče?

Ljubljana, 05. 04. 2012 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./M.K.
Komentarji
38

Na dolenjski avtocesti, kjer je toča med Novim mestom in Trebnjim ovirala promet, sta trčili vozili. Zaradi praznikov je povečan promet na slovenskih cestah, ponekod so zastoji. Ob večji gneči je več nevarnosti za nesreče, zato je potrebna še večja previdnost.

Toča je ovirala promet na dolenjski avtocesti.
Toča je ovirala promet na dolenjski avtocesti. FOTO: Bralec Mare

Na izvozu pred priključkom Trebnje vzhod v smeri Ljubljane sta trčila avtomobila. Po prvih podatkih je ena oseba lažje poškodovana. Na dolenjski avtocesti med Trebnjim in Novim mestom je bil namreč močno oviran promet zaradi toče.

Prav tako zaradi prometne nesreče je bila v Ljubljani nekaj časa zaprta Šmartinska cesta v Šmartnem ob Savi. Trčila sta tovornjak in avtomobil, voznica avtomobila pa se je pri tem huje poškodovala. Kot so pojasnili na PU Ljubljana, se je nesreča zgodila, ko je 68-letnica zapeljala s stranske ceste na prednostno Šmartinsko cesto, pri tem pa izsilila prednost 29-letnemu vozniku tovornega vozila, ki je takrat pripeljal z njene leve strani. Voznico so po nesreči z reševalnim vozilom odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Toča je ovirala promet na dolenjski avtocesti.
Toča je ovirala promet na dolenjski avtocesti. FOTO: Bralec Mare

Kje so lahko zastoji?

Voznikom svetujejo, naj pred odhodom na pot preverijo stanje na spletni strani prometnoinformacijskega centra ali na telefonski številki 1970.

Zaradi bližajočih velikonočnih praznikov je na slovenskih cestah več prometa, predvsem iz smeri Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško. Največ gneče bo v petek, ker pa se ponekod po Evropi prazniki začnejo že dan prej, je gostejši promet že danes.

Do sobote bo promet predvidoma najbolj povečan od Karavank proti notranjosti države in naprej proti Dolenjski oziroma mejnemu prehodu Obrežje, delno pa tudi proti Primorski oziroma mejnima prehodoma Sečovlje in Dragonja ter od Šentilja proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Na vstopu iz Slovenije bosta najbolj obremenjena mejna prehoda Obrežje in Gruškovje. Ob večji gneči ali zastojih zato kot alternativo priporočajo mejni prehod Dobovec, za državljane Evropske unije tudi Rogatec in Zgornji Leskovec, za mejni prehod Obrežje pa sta za državljane Evropske unije možna alternativa mejna prehoda Rigonce in Slovenska vas.

Voznike, ki se vsakodnevno vozijo v službo, opozarjajo, da je večja gneča mogoča tudi na odsekih, ki so že sicer ob dnevnih konicah najbolj obremenjeni.

V smeri vzhod–zahod na avtocestah med Madžarsko in Italijo daljših zastojev ne pričakujejo, je pa možen povečan promet, predvsem v primeru izrednih dogodkov, kot so nesreče ali okvare vozil. Veliko strpnosti in previdnosti priporočajo tudi voznikom v smeri proti turističnim krajem in nazaj, čeprav zaradi napovedanega slabšega vremena ne pričakujejo večjih zgostitev.

Ob močno povečanem prometu so lahko zastoji od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje na koncu pomurske avtoceste pri Dražencih, kjer gresta dva pasova v enega in je do mejnega prehoda Gruškovje približno 20 kilometrov, od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje ter od Ljubljane do mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na koncu avtoceste pri Kopru ter pred prehodom Dragonja in Sečovlje.

Največ gneče z osebnim prometom bo jutri in v soboto. Kolone vozil se bodo vile od Karavank proti notranjosti in naprej proti Dolenjski in Obrežju. Promet bo tudi proti Primorski in iz Šentilja proti Gruškovju.
Največ gneče z osebnim prometom bo jutri in v soboto. Kolone vozil se bodo vile od Karavank proti notranjosti in naprej proti Dolenjski in Obrežju. Promet bo tudi proti Primorski in iz Šentilja proti Gruškovju. FOTO: Mia Media

Do konca maja so možni občasni zastoji na Vinici, kjer bodo gradili nov mejni prehod, ki bo medtem sicer normalno obratoval. Promet bo še vedno potekal dvosmerno z občasnimi polovičnimi zaporami in bo urejen z ustrezno prometno signalizacijo. Potnikom svetujejo, naj v času običajnih zgostitev in povečanega prometa na mejnih prehodih za prestop državne meje v uporabljajo tudi mejna prehoda za mednarodni promet Metlika in Petrina.

Kršitelje bodo dosledno kaznovali

V smeri proti večjim turističnim krajem in na relaciji proti slovenski obali in Hrvaški pričakujejo prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. Kolone so lahko tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer so obnovitvena dela. Policisti zato svetujejo voznikom, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Za zmanjšanje čakalnih dob in zastojev na mejnih prehodih in cestah bo policija zagotovila zadostno število policistov. Možje v modrem se bodo tako z vsemi razpoložljivimi silami in sredstvi trudijo za čim boljšo pretočnost prometa. Zaradi možnih občasnih zastojev voznike pozivajo k strpnosti in previdnosti. Svetujejo, naj se v prazničnih dneh pravočasno odpravijo od doma, naj bodo previdni in naj vozijo po omejitvah, kajti neprilagojena hitrost je vzrok za 40 odstotkov nesreč, v katerih vsaj eden od udeležencev umre.

Še posebej naj bodo pozorni na motoriste, ki so se z lepim vremenom vrnili na ceste. Zaradi večje gneče je tudi več prometnih nesreč, zato svetujejo še večjo previdnost kot običajno. Opozarjajo še, da se ne skušate izogniti kolonam ob morebitnih nesrečah s kršenjem predpisov. Obljubljajo namreč dosledno ukrepanje zoper vse prekrškarje, posebej če bodo za volan sedli vinjeni ter če bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.

Poostren cestninski nadzor

Ob povečanem prometu je na cestah tudi več cestninskih nadzornikov, ki poostreno nadzirajo obvezno uporabo vinjet na avtocestah in hitrih cestah. Na terenu so praktično ves čas. Skupno opravlja nadzor nekaj manj kot 100 cestninskih nadzornikov z 20 kombiji, ki so v zadnjih dneh nadzorovali predvsem območja okoli večjih mestnih središč, med njimi tudi ljubljanski cestni obroč. In poostren nadzor bo predvidoma vse do konca naslednjih, prvomajskih praznikov.

Omejitve za tovornjake

Prepoved za tovornjake se začne jutri popoldne.
Prepoved za tovornjake se začne jutri popoldne. FOTO: Policija.si
Na počivališčih proti Primorski že ni več običajne gneče tovornega prometa, ko vozniki nimajo skoraj kje parkirati, je povedal Vasja Podkrižnik s prometnoinformacijskega centra.

V Sloveniji se prepoved za tovornjake začne jutri od 14. do 21. ure, v soboto je ni, na velikonočno nedeljo in ponedeljek pa velja med 8. in 21. uro. V Avstriji je prepoved v soboto od 15. ure do polnoči, v nedeljo in ponedeljek od polnoči do 22. ure, v Italiji v petek od 14. do 22. ure, v soboto od 8. do 16. ure, v nedeljo in ponedeljek od 8. do 22. ure in v torek od 8. do 14. ure. Na Madžarskem avtoprevozniki ne bodo smeli voziti v soboto od 22. ure do polnoči, v nedeljo cel dan, v ponedeljek do 22. ure, na Hrvaškem pa v petek od 15. do 23. ure in v ponedeljek od 14. do 23. ure.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mraxxx
06. 04. 2012 06.26
+1
Daj daj Jure. Žival od Boga ustvarjena. Ne filozofiraj. Boga ni. Žival je postala slučajno s spleti evolucije. Žival so jedli vedno in vedno jo bodo. Saj solatka je tudi tako lepo zelena pa je tudi jemo.
Manca92
05. 04. 2012 23.07
+7
Na ''dolenjki''???? Dolenjka je že zadnih tisoč let Dolenjska cesta kot nadaljevanje Karlovške ceste se začenja v križišču Roške ceste in ulice Privoz, konča pa se pri priključku na južno obvoznico. Dalje proti občinski meji in Lavrici poteka kot dvopasovnica.. In niti slučajno niti v nobenem narečju, niti pod nobenim pogojem ni dolenjka dolenjska avtocesta. Pa gremo ''v Bežigrad''???? ZA BEŽIGRAD!!! Če že pišete novice, ki so zavajajoče, pomanjkljive polpismene, vsaj pri takih zadevah malo preglejte slovenski pravopis, ki je dostopen prav vsem, ki imajo dostop do interneta in to BREZPLAČNO! Mamljiva ponudba, kajne? Nihče ne pričakuje, da objavljate lektorirane članke, ker ste komercialna televizija. Ampak vsaj minimalno se lahko potrudite in ne pišete člankov, ki so primerni za 2. razred osnovne šole.
muri1
05. 04. 2012 23.34
+2
Če že hočete posredovati informacijo o padanju toče,bi lahko navedli vsaj uro dogodka,če že datuma nima prispevek,ker pri nas je bilo pretežno sončno.
Winja
05. 04. 2012 22.52
+1
jop. Na dolenskem nas je dobila toča. Hvala bogu, da ima planet tuš Novo mesto parkirno hišo;)
471277
05. 04. 2012 22.45
+7
TREBNJEM! naučite se pisat!
perozobale
05. 04. 2012 21.10
-20
Jaz stalno počakam pod nadvozom, da neha padat toča. Lepo štiri žmigavce, prižgem cigareto (pa ne v avtu, grem ven) in naredim kakšno lepo fotko. Ko neha, se odpeljem naprej in imam vedno lepo zlikan avto. Ne ko oni, ki se po toči furajo okoli in so vsi bunkasti.
niveskovac1
05. 04. 2012 21.23
+8
perozobale
05. 04. 2012 21.38
-4
Ne, ne, Nives. Nesreča ste vsi vi, ki ne vidite, da se hecam. Takoj v parlament dvigovat roke za Janšo!
ripcops
05. 04. 2012 22.51
+3
della1
05. 04. 2012 19.54
+11
Super in kaj naj jutr Tovornjak pustim v Mariboru, 100km pred domom? Bumbarji...
Rammstein...
05. 04. 2012 22.15
+5
Če prihajaš iz tujine v SLO s kamionom, ki je registriran v RS in če si namenjen domov, potem po zakonu nimaš zapore. To bi kot poklicni voznik moral vedet. Če si pa neveden Kirlić, potem pa parkiraj na Šentilju, pa Potovalko na rame, pa štopaj domu.
nekdo...
05. 04. 2012 19.11
+25
Spet je keri reševal svojo bemfo pod nadvozom al kako?
wsharky
05. 04. 2012 18.39
+2
.. upam, da bo portal prijavil policiji Mareta ... ki je med voznjo fotografiral in s tem krsil zakon ...
prazo
05. 04. 2012 18.53
+11
ajifos
05. 04. 2012 18.14
+14
Trebnje, med Novim mestom in TREBNJEM. Popravite, prosim!
Marko Novak 1
05. 04. 2012 19.51
+4
točn tko, šalabajzarji. Ne morem vrjet da tud tega ne znajo!
ajifos
05. 04. 2012 20.37
+4
Najbolj žalostno je, da še vedno piše enako.
yamahar1
05. 04. 2012 17.40
+4
Draža
05. 04. 2012 17.16
+5
V Dars-u je pomanjkanje delavcev,pet v en kombi za nadzor,kombi je pa z sedmimi sedeži.
Chad Reed
05. 04. 2012 17.34
-6
Prijavi se za Darsovca...aja imaš samo vrtec izobrazbo.
lfcboy
05. 04. 2012 17.43
+14
mrga_manu
05. 04. 2012 18.05
+4
Aless Kolmanko
05. 04. 2012 18.51
+5
Ce pa nimas pa lahko kupis..ne morejo ti nic ker poslanci se naprej sedijo v DZ. se niso brezposelni..:):)
Anja Poljanc
05. 04. 2012 17.12
+25
"Na dolenjski avtocesti med Trebnjim in Novim mestom je namreč močno oviran promet zaradi toče." Tole mi pa dvigne pritisk! A se lahko naučite sklanjati mesto TREBNJE??!! To pri vas namreč ni tiskarska napaka, pač pa neznanje, ki se pogosto pojavlja.
CDROM
05. 04. 2012 17.18
+15
Ko opravijo šolo na Pop akademiji je tako!
zdravslovenc
05. 04. 2012 18.09
+11
Gosposvetski
05. 04. 2012 16.48
+9
"Policisti opozarjajo na previdnost”, To opozorilo ,pa je že zasluženo vredno višje plače policije !
macek_garfield
05. 04. 2012 16.47
+27
100 cestninskih nadzornikov z 20 kombiji - torej 5 nadzorniov na en kombi, ej fantje sedaj lahko igrate poker :)
KakovostenSmeh
05. 04. 2012 23.26
wsharky
05. 04. 2012 15.08
+13
... na kolo za zdravo telo ... ejga ...
zavedenslovenc
05. 04. 2012 16.47
+22
.... pa toča na glavo in luštno bo zelo.....ejga
KakovostenSmeh
05. 04. 2012 23.27
+1
se posebj ko najds eno zavetje si kurs enga in pocakas da mine... ti pravim DELUJE :D
DAEMONIUM
05. 04. 2012 14.57
+13
sem pa že mislil da bo slovenska beda šla kam za praznike in naredila gnečo. Tujci seveda lahko tranzitirajo to pokradeno državico saj pošteno delajo in pošteno zaslužijo medtem ko nas elita vseh barv in kast (pravosodna kasta, zdravniška kasta, politična kasta) krade, da evropa kaj takšnega še ni videla!
tsdafsdfsfgjhtz
05. 04. 2012 12.56
+47
Super. Imamo več hišic za cestninjenje kot Hrvaška, Švica in Nemčija skupaj. BRAVO! Kaj mi pomaga vinjeta če se mimo hičice peljem 30 na uro. Bremzat pa začnem že v Mariboru zaradi gužve na cestniski postaji drnovo. SUPER! D(M)arsovci pa gradijo lovske koče na teh počivališčih (cestninskih postajah), da lahko lažje z dalnjogledi opazujejo okolico. JUHU! Predlog. Narediti tunel do cestninske postaje in ko se pride ven iz tunela še krožni tok okrog cestninskih postaj in vsako vozilo bo moralo narediti en častni krog, da si bodo D(M)arsovci z daljnogledi dobro ogledali vsa vozila. NUJNO! potrebujemo še kakšnega župnika, ki bo na izhodu še požegnal vsak avtomobil, ki bo imel tedensko vinjeto.ŽIVEO PAPA! P.S. Seveda bo zraven še rabin in hođa.
wsharky
05. 04. 2012 12.44
+9
... spet bodo zastoji zaradi teh kontrol vinjet ...
Danijel Fric
05. 04. 2012 12.27
+9
Ja jajce so še v Sloveniji poceni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!