Slovenija

Erjavec se ne boji pričanja Drenikove in Sekolca

Ljubljana, 28. 05. 2019 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ Suzana Perman, V.Š. / STA
Komentarji
92

Za politično kariero Karla Erjavca bo odločilno pričanje osrednjih akterjev arbitražne prisluškovalne afere. Pred komisijo za nadzor varnostnih službo bosta stopila nekdanja slovenska agentka Simone Drenik in nekdanji slovenski arbiter Jerneja Sekolec. Erjavec vztraja, da ni naročil pogovora po nezaščiteni telefonski liniji.

Skrivalnic je konec, prvič po prisluškovalni aferi se njena glavna akterja, Simona Drenik in Jernej Sekolec, ne bosta mogla skriti pred poslanci in televizijskimi kamerami. Toninovi komisiji bosta odgovarjala na ključna vprašanja; zakaj njun nedopusten pogovor in zakaj po nezaščiteni liniji?

Tukaj pa se v zgodbo vključuje prekaljeni politični maček Karl Erjavec. Podpredsednik Knovs Žan Mahnič namiguje, da naj bi Drenikova upoštevala navodila Erjavca. Če bo Drenikova to potrdila, tako Mahnič, bo to pomenilo nič drugega kot odhod Karla Erjavca z mesta ministra. Mahnič je še dodal, da se na Drenikovo izvajajo "pritiski, da ne bi povedala resnice".

Obrambni minister pa obtožbe zanika in še vedno trdi, da Drenikova in Sekolec sploh ne bi smela komunicirati. "Namigi, da bi to naročil jaz, so čista neresnica," je povedal. Erjavec od akterjev pričakuje, da bosta pričala po resnici in dodaja, da ga ni ničesar strah. Za Sekolca je še povedal, da se v življenju še nikdar nista srečala, za Drenikovo pa, da "odkar ni več bila zaposlena na MZZ, z njo nisem imel nobene komunikacije".

Erjavec je sicer že aprila dejal, da nima nič proti zaslišanju Drenikove in Sekolca, vabilo Knovs pa je pričakoval tudi sam. Ponovno je zatrdil, da je zunanje ministrstvo tedaj sprejelo vse potrebne ukrepe glede varnosti in zaščite komunikacij. Očitke, da ministrstvo ni poskrbelo za varno komunikacijo med arbitrom in agentko, pa je označil za nesprejemljive, "saj arbiter ne bi smel z nikomer komunicirati, zlasti pa ne s strankami v postopku", je poudaril tedaj.

Gre za obračun s tedanjim zunanjim ministrom Erjavcem?

Zaslišanje in obravnava arbitražne prisluškovalne afere na Knovsu naj bi bila sicer po navedbah medijev namenjena tudi političnemu obračunu s tedanjim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki se sedaj kot obrambni minister sooča z interpelacijo, ker naj bi med drugim zlorabil vojaško obveščevalno službo.

Sekolec je napovedal, da ne namerava ničesar komentirati, ne pred poslanci ne pred mediji.
Sekolec je napovedal, da ne namerava ničesar komentirati, ne pred poslanci ne pred mediji. FOTO: POP TV
Analitik Borut Šuklje je za Delo povedal, da je bilo povsem jasno, da bo Hrvaška iskala vse možne poti za izstop iz arbitraže, saj bi sicer takšen način reševanja mejnih vprašanj iskale tudi druge njene sosede.

Erjavec je za Delo tudi poudaril, da je sam zgodbo že večkrat pojasnjeval še v prejšnjem sklicu parlamenta, namignil pa je, da "pogrevanje te zadeve koristi le Hrvaški" in da je "veleizdajalec tisti, ki zadevo pogreva v notranjepolitične namene".

Erjavec je prepričan, da predsednik komisije Matej Tonin izrablja svoj položaj za rušenje vlade in Desusa, s tem, ko bo zaslišal civilne osebe, a Tonin stavi na 5. člen zakona o Knovsu, saj da so gostje vabljeni prostovoljno.

Tonina zanima predvsem, zakaj Drenikova ni upoštevala navodil Sove

Delegacija Knovsa pod vodstvom Tonina je 10. aprila že obiskala sedež Sove in si ogledala dokaze v povezavi s hrvaškim prisluškovanjem, tudi slovenskim novinarjem.

Drenikova naj bi potrdila, da se bo seje Knovsa udeležila s svojim odvetnikom.
Drenikova naj bi potrdila, da se bo seje Knovsa udeležila s svojim odvetnikom. FOTO: POP TV

Med drugim je Tonin tedaj pojasnil, da so imeli že 14. decembra 2016 - torej še v prejšnjem sklicu parlamenta - dokaze, da je prisluhe pogovorov med Drenikovo in Sekolcem izvedla hrvaška obveščevalna služba SOA.

Simona Drenik je po oceni Dela z afero utrpela največjo škodo. Kot navajajo je pred dnevi premier Šarec preprečil njeno imenovanje v svet varuha za človekove pravice. Sprašujejo se, ali lahko Drenikova, ki naj ne bi imela navodil zunanjega ministrstva, zato s pričanjem obremeni tedanjega prvega diplomata Erjavca in ogrozi njegovo politično kariero.

Takrat sicer Drenikove in Sekolca niso zaslišali, nameravajo pa to storiti zdaj. Tonin je nakazal, da ga zanima predvsem, zakaj Drenikova ni upoštevala protiobveščevalnih navodil Sove, in tudi, zakaj jih ni zunanje ministrstvo. Izrazil je prepričanje, da je Sova pripravila ustrezne informacije in usposabljanje projektne skupine za arbitražo, a ta navodila niso bila upoštevana.

"Raziskali bomo, zakaj MZZ ni sprejel vseh predlogov Sove," je aprila poudaril Tonin. "Če je šlo za malomarnost, se pričakuje, da bodo ljudje, ki so ogrozili ta pomemben projekt, odgovarjali," je dodal.

Zaslišali bodo tudi nekdanjega direktorja Sove

Kakšna so bila navodila Sove, naj bi članom Knovsa v sredo pojasnil tudi tedanji direktor Sove Andrej Rupnik. Pogovor z njim bodo člani komisije izvedli najprej, ob 14. uri. Uro in pol kasneje naj bi svoja stališča poslancem predstavila tudi Drenikova, ob 17. uri pa v DZ pričakujejo tudi Sekolca. Po koncu zaprte seje bo imel Tonin izjavo za javnost.

Srbski in hrvaški mediji so leta 2015 objavili posnetke pogovorov med Drenikovo in Sekolcem, ki se formalno ne bi smeli zgoditi.
Srbski in hrvaški mediji so leta 2015 objavili posnetke pogovorov med Drenikovo in Sekolcem, ki se formalno ne bi smeli zgoditi. FOTO: Thinkstock

Po poročanju časnika Delo je Drenikova potrdila, da se bo seje Knovsa udeležila s svojim odvetnikom. Prav tako je udeležbo za STA potrdil Sekolec, ki pa je napovedal, da ne namerava ničesar komentirati, ne pred poslanci ne pred mediji, ker da to po njegovi oceni "ni v interesu nikogar".

Hrvaška zaradi pogovorov med Drenikovo in Sekolcem sporočila, da izstopa iz procesa

Posnetki pogovorov Drenikove in Sekolca so leta 2015 povzročili precejšnje zaplete v arbitražnem procesu za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Slednja je nato sporočila, da izstopa iz procesa, ker da je "nepovratno kompromitiran".

Arbitražno sodišče samo se je sicer po zamenjavi slovenskega in hrvaškega arbitra, ki sta odstopila, leto dni kasneje odločilo, da je Slovenija s temi pogovori sicer storila prekršek, a ne takšne narave, da sodišče ne bi moglo zaključiti dela. Konec junija 2017 je nato izdalo končno razsodbo o poteku meje med državama, ki pa jo priznava le Slovenija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Radoveden
29. 05. 2019 08.51
+0
Ne čudm se, da Slovenije nihče več ne jemlje resno. Epopeja z Erjavcem je res prava farsa - arganten, samovšečen politični goljuf, ki se speča z vsako opcijo, samo da uživa dobro plačo in privilegije. Tudi premier Šarec bi moral dati kaj nase in ga odsloviti.
direstraits
29. 05. 2019 08.48
+0
Edino Erjavec, je še bolj "čudežni" od ŠARCA..... ga bo podpredsednik Šarec itak rešil, če ne, gre tale "experimentalno kvazi vlada" na smetišče zgodovine.
ivanveliki
29. 05. 2019 08.47
+4
Karči je hladen kak špricer.
sodelujem
29. 05. 2019 08.39
+1
Ja, pa še podpisano naročilnico....
Pal?ek Smuk
29. 05. 2019 08.28
+12
Pa naj ze nekdo enkrat pospravi tega klovna itak ne naredi nic razen sramote!!
Cesar Millan - Vodja krdela
29. 05. 2019 08.41
+1
krmeki
29. 05. 2019 08.25
-2
Sramota kako Tonin (NSi) in Mahnič (SDS) spet delata škodo državi v mednarodni javnosti in pri uveljavljanju arbitraže ter delata razdor v notranji politiki. Namesto, da bi skupaj stopili, tako kot Hrvati glede tega, se pa obtožujemo samo zaradi prestiža, našli pa tako ali tako ne bodo nič.
sodelujem
29. 05. 2019 08.38
+3
Prvi razred----drugi razred----pa štafeta.....
direstraits
29. 05. 2019 08.44
+1
A, delata škodo, pri uveljavljanju KATASTROFALNE arbitraže....al je še lahko slabše za Slovenijo, kot ta arbitraža??.... pa kje ti živiš?? Al se ni Erjavec, že pred koncem arbit postopka po medijih hvalil in provociral, kako smo zmagal.... al mu ni Sova zabičala, da uporabljajo zakodirane telefone....? Dej zresni se že...
ironi
29. 05. 2019 10.15
Gospod premier, dajte to godljo objektivno rešiti, da boste imeli AVTORITETO, za vsakršen kriminal v državi, ki že močno zaudarja, kot nam ga prikazujejo mediji. A državljani morda česa ne vemo??!
Nimasmisla
29. 05. 2019 08.21
+7
ko sem ga včeraj poslušal se mi je pa vseeno zdelo da se mu tresejo hlače sicer ga bo pa itak koalicija rešila
janez Kovač 1
29. 05. 2019 08.03
+8
Vse tri v zapor,ne pa da imata dva fajn službe tretji pa nekje uživa sadove afere.
Castrum
29. 05. 2019 07.55
+3
Ah dejte no, ma ne Korla? Pa kdo lahko zruši Korla, lepo vas prosim!? Kot OM je odigral ključno vlogo za dogodke, ki so sledili in od takrat je zaščita severnega medveda nična v primerjavi z zaščito Korla.
DAEMONIUM
29. 05. 2019 07.38
+18
Erjavec je ze tako ali tako politicno mrtev, propadel mu je projekt z Jankovicem, tokrat z Soltesom, katerega itak ni hotela nobena stranka in naposled je dozivel se poraz na osebni ravni tako da ni bil izvoljen v parlament. Ce hu bila to normalna stranka bi moral zaradi vseh teh neuspehov ze davno odstopitit, ce pa bi bila ta drzava normalna drzava pa bi ze davno moral biti za zapahi!
arafat9
28. 05. 2019 21.54
+20
Odstop Kakija takoj,pokvarjen do amena
Zmaga Ukrajini ...
28. 05. 2019 21.49
+0
Zdaj se bo izkazalo, da je zatajila SOVA. Itak.
MucaNeGrize
28. 05. 2019 21.23
-10
in še ...tonin april 2019 o isti temi ....Ta odnose med Slovenijo in Hrvaško je Tonin dejal, da "niso na najboljši točki". "Želim si, da bi se odnosi izboljšali," pravi in dodaja, da je v splošnem ekonomskem in družbenem interesu, da bi se ta konflikt razrešil. "Verjetno bo tudi veliko Slovencev šlo poleti na morje na Hrvaško in upam, da bo veliko Hrvatov prišlo k nam na smučanje ali v toplice." "Morda je treba kakšne stvari razumeti v luči prihajajočih volitev," je zaključil Tonin
džonborno
28. 05. 2019 21.19
+8
Naj povabijo še hrvaškega arbitra Vukasa z vprašanjem, kako se je on vzdržal nedovoljene komunikacije glede na to, da je spal na hrvaškem veleposlaništvu.
Zmaga Ukrajini ...
28. 05. 2019 21.48
+4
Po mojem mnenju so to naši res premalo izpostavljali.
Da se mene pita..
28. 05. 2019 21.17
+27
30 let aresta in odvzem vse imovine ter izgon iz drzave po prestani kazni, zaradi trajne škode in sramote, prizadejane naši domovini.
MucaNeGrize
28. 05. 2019 21.16
-11
brez da koga zagovarjam...Tonin - laže...ko pravi : citiram -- da ministrstvo NI sprejelo predolgov sove za zaščito... Zakaj torej tonin laže...??? In še , kakšne reference imata tonin in mahnič za položaj / in ostali - v tem primeru - NAZAJ NATISNI Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb...Kot bi vratar ukcja opravljal zahtevno operacijo srca...
BolecaResnica
28. 05. 2019 20.36
+25
Seveda se ne boji saj je spoznal da je lahko proti volji ljudstva v parlamentu in tako se sedaj počuti neuniclivega
JE-BI-GA
28. 05. 2019 20.30
+35
Prvi je javno lajal po TV Hrjavc, da Sloveniji dobro kaže in tu je že takrat nekaj smrdelo !!!!
direstraits
28. 05. 2019 20.08
+19
A zdej pa nek minister iz Leve sekte grozi Drenikovi, da ne bi preveč povedala....kam smo prišli?
direstraits
28. 05. 2019 19.35
+24
Samo en primer rabim, kot dokaz, da so Levaki naredil, vsaj nekaj pozitivnega za Slovenijo...
korintos23
28. 05. 2019 19.49
-15
A ni dovolj da so iz trdih komunjerosov ponosni pobožnjaki postali, še hočeš več?
direstraits
28. 05. 2019 19.54
+18
A pri 25 letih, si ti tud bil trd komunist..... se je verjetno tvoj oče ful obogatil, na račun partije..