Slovenija

V SD potrdili vstop v Golobovo vlado, z izpogajano ministrsko ekipo zadovoljni

Ljubljana, 19. 05. 2022 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.G., T.H., Anže Božič, Žana Vertačnik
Komentarji
390

Socialni demokrati so na konferenci potrdili vstop stranke v novo vlado pod vodstvom Roberta Goloba. To je še zadnji organ stranke, ki se je moral skladno s statutom stranke izreči o vstopu v vlado. Predsednica stranke Tanja Fajon bo tako predvidoma naslednji torek v imenu stranke podpisala koalicijsko pogodbo. Konferenca SD je sicer za zaprtimi vrati potekala prek spleta, članstvo pa je zadovoljno tudi z izpogajano štiričlansko ministrsko ekipo. Bodoči koalicijski partneji medtem sestavljajo drugi politični nivo nove oblasti - državne sekretarje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rok za vodje parlamentarnih strank se izteka
    02:59
    Iz 24UR: Rok za vodje parlamentarnih strank se izteka
  • Iz 24UR: Konferenca Socialnih demokratov
    03:14
    Iz 24UR: Konferenca Socialnih demokratov
SD v Cankarjevem domu
SD v Cankarjevem domu FOTO: Damjan Žibert

SD bo glede na izkupiček koalicijskih pogajanj v novi vladi pripadlo vodenje štirih resorjev. Na čelo ministrstva za zunanje in evropske zadeve se bo po pričakovanjih zavihtela predsednica SD Tanja Fajon, kandidat SD za ministra za gospodarstvo, turizem in šport je dolgoletni vodja poslancev SD Matjaž Han, kandidatka za pravosodno ministrico podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan, na mesto ministra za kohezijo in regionalni razvoj pa predlagajo Aleksandra Jevška.

"Konferenca SD za zaprtimi vrati poteka prek spleta, a dileme ni več: članstvo je zadovoljno z izpogajano štiričlansko ministrsko ekipo," je za 24UR poročal Anže Božič.

Medtem stranke po postavitvi ministrskih imen kadrujejo na drugi politični ravni - državnih sekretarjev, dodaja: "Dejan Židan bo tako skoraj zagotovo del ekipe Matjaža Hana na gospodarskem ministrstvu - kot sekretar za malo gospodarstvo. Boštjana Poklukarja, kot dolgoletnega zaposlenega v civilni zaščiti, se omenja za možnega sekretarja na Šarčevem obrambnem ministrstvu. Za isti položaj kroži tudi ime nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ki pa se po naših informacijah namesto tega vrača na zamrznjeno uradniško mesto znotraj obrambnega ministrstva. Tanja Fajon se o sodelovanju neuradno a zanesljivo pogovarja tudi z nekdanjim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. Kot je že znano pa so zaradi SDS-ove blokade nove vladne administracije, v igri tudi začasne rošade in so ti trije kandidati za ministre zaenkrat predvideni kot državni sekretarji."

Socialne demokrate ob potrjevanju ministrskih kandidatov čaka še potrjevanje koalicijske pogodbe, ki jo je sicer trojček strank Gibanje Svoboda, SD in Levica že uskladil in parafiral. V torek je pričakovati tudi podpis pogodbe.

Fajonova je že dopoldne povedala, da na konferenci ne pričakuje presenečenj. Odločitve o vstopu v vlado, koalicijski pogodbi in ministrskih kandidatih so šle skozi vrsto organov stranke, tudi zbore članstva po vsej Sloveniji, je dejala. 

Dela se želijo lotiti čim prej je Fajonova dejala ob simbolni primopredaji poslov evropskega poslanca Matjažu Nemcu, s katerim sta si danes predala posle, saj bo do konca mandata namesto Fajonove evropski poslanec. "Z veseljem in ponosom po skoraj 13 letih dela v Evropskem parlamentu predajam štafeto Matjažu Nemcu, ki bo lahko suvereno nadaljeval delo, ki sem ga začrtala," je dejala. Nemec pa je zagotovil, da se bo trudil odgovorno uresničiti visoka pričakovanja in cilje, ki so po njegovih besedah postavljeni zelo visoko.

SDS danes o vodji poslanske skupine in kandidatu za podpredsednika DZ

V teh dneh pa teče tudi drugi del formalnih procesov oblikovanja nove vlade. Poslanci morajo namreč do tega petka ustanoviti poslanske skupine in izvoliti vodje poslanskih skupin, s katerimi bo lahko nato predsednik Pahor opravil formalna posvetovanja o novem mandatarju.

Večina vodij poslanskih skupin je že znana, izvršilni odbor SDS bo o kandidatu za vodjo poslanske skupine še odločal: "Da bi se v SDS odrekli dozdajšnjemu vodji, pred zasedanji organov stranke stranke danes ni kazalo," je za 24UR Žana Vertačnik poročala glede Danijela Krivca.

Prva tako naj bi odločili o svojem kandidatu za podpredsednika DZ. Iz koalicijskih vrst je podpredsednica DZ postala Meira Hot (SD).

"Iz kvote Levice neuradno razmišljajo o poslanki Nataši Sukič, v Gibanju Svoboda pa se naajbolj špekulira o Borutu Sajovicu, nekoč šefu poslancev LDS," še dodaja Vertačnikova.

Sicer pa je pričakovati, da bo po posvetu z vodji poslanskih skupin večinska podpora izkazana Golobu. Pahor je že napovedal, da bi ime mandatarskega kandidata v DZ lahko poslal 23. maja, poslanci pa bi lahko tako o kandidatu za mandatarja glasovali že prihodnjo sredo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neopredeljeni
20. 05. 2022 16.58
-1
Ste hoteli goloba v roki, pa ste dobili še fajonko in mesečnika zastonj zraven?
kiropraktik
20. 05. 2022 15.23
-1
Tudi z volitvami? V nuji hudič še muhe žre!
patogen
20. 05. 2022 09.48
+0
Tisti, ki se sklicujete na Goloba, pa če on ne bo ustavil tega, pa če ne bo ukrepal, špoduk iz preteklosti. Ni bilo malo internirancev na Golem otoku nekoč, ki so vzdihovali: Če bi Tito le vedel. Mislili so, da nič ni vedel o Golem. Enako mislijo danes za Goloba.
Ugovor vesti 133.člen
20. 05. 2022 09.26
+2
Boscarol je nasprotje ponujeni novi svobodi. Komu verjeti, sploh ni vprašanje. Ja, globoki državi, ki skrbi samo zase, Golob je pa orodje v njihovih rokah za dosego njihovih ciljev. To je, opetnajstniniti pridne in delovne ljudi. Kaj so pa volilci? Ja, orodje medijske manipulacije. Kakšna prihodnost neki, saj gremo v preteklost! Lukec in njegov škorec Mihec, to bo TO. Aufbiks, k...e bežijo, kup..raj gori! Jesus kreisus, kaj ste naredili, ko ste to izvolili.
patogen
20. 05. 2022 09.52
+1
izvolili bi tudi šimpanza, samo da ni Ivan janez.
OvcjiPastir
20. 05. 2022 11.03
Patogen, a ni bil en že dovolj v prejšnji vladi, zakaj bi ga še v tej imeli.
Ladko Lipovsek
20. 05. 2022 11.40
Julijann
20. 05. 2022 09.18
+0
Vlada, ki je napovedala vojno gospodarstvu.
Ugovor vesti 133.člen
20. 05. 2022 09.14
+4
To kar si bo Golob navlekel v vlado, bo peljalo v katastrofo. Mesec, pa Kordiš in kompanija bo uničila ne samo gospodarstvo, ampak kar vse. Kaj je že rekel Boscarol v včerajšnji Tarči, da bodo kolesa zamenjale sekire in vile, ko se bodo dotaknili premoženja, ki so si ga nekateri mukotrpno ustvarjali. Naj dodam, sedaj bi ga pa brezdelneži "pobirali", oziroma nevem kolikokratno obdavčili. A se "svobodomiselni" ljudje sploh zavedajo kaj so (iz)volili?
AlexReal
20. 05. 2022 09.04
+1
Po včerajšnji Tarči je evidentno, da je nova vlada usmerjena samo v en cilj: kako čim več pobrati narodu. Če Golob ne bo zaustavil tega brezumja, se bo resnično zgodilo to, kar je napovedal g. Pipistrel. Kolesarji bodo zamenjali svoja kolesa s kockami in sekirami.
patogen
20. 05. 2022 09.01
+3
Kordiš postaja vedno bolj neka karikatura iz kakšnega futurističnega filma. Tudi vklopi se na gumb ter začne naučeno deklamirati.
alam12
20. 05. 2022 08.54
+6
Končno tarča v pravem pomenu demokracije, da gre pa Kordiš poučevat Šušteršiča o financah je pa naravnost smešno…Je pa Boscarol zelo dobro obelodanil Namere bodoče vlade, tako da nas je vse lahko strah.. Lp
ZDENKO 1
20. 05. 2022 08.50
+0
Pozdravljeni, vašo populistično anketo glede nagajanja in zavlačevanja ste narobe zastavili, in sicer bi morala biti razdeljena tako, da bi bilo zavlačevanje ločeno od nagajanja. Za ene norosti, ki jih koalicija sončnega kralja želi sprejeti je edini način zavlačevanje. So pa vmes tudi nagajanja. Tako da Pop TV tako naprej s svojo levo televizijo.
krneki_123
20. 05. 2022 08.44
-1
Majzelj
20. 05. 2022 08.27
+11
Pod Fajonovo bo SD na naslednjih volitvah ostal pod pragom parlamenta. Imela je leta, da vodi stranko in pripravi social demokratski program in vse skupaj je bilo samo"ne Janša". Upam, da je v stranki nekaj razumnih in odkrito povejo, da tako ne bodo več stranka ampak le satelit nekoga drugega. Vse skupaj postaja le gledališče za Fajonovo in njenih nekaj prijateljev. Pa še nasmeh je zelo prisiljen.
OvcjiPastir
20. 05. 2022 08.23
-9
Vidim, da svečkarji spet na polno napadajo z vseh strani na tem portalu. Ne morem verjet, da delajo brez premora. Kak dan v tednu bi si lahko dopust vzeli. Bo očitno treba prekinit dobavo sendvičev in Pingo sokov na Trstenjakovo. Lačni in žejni ne bodo mogli več pisati.
mužik
20. 05. 2022 08.30
+11
Agent0.7. to že ponavljate 2 leti !! to so vas naučili in druga nič .Res da ste tu na portalu levaki z osnovno šolo in da gledate stvari kot fijakerski konji .Nisem privrženec ne levih ,ne desnih ,samo ,to se bo zelo slabo končalo .
mužik
20. 05. 2022 08.21
+9
bomo imeli SVOBODO praznih ,žepov, nič na računih ,delali bomo samo za rdečo elito .
mužik
20. 05. 2022 08.17
+6
kaj smo -ste volili !!?? še malo pa bomo venezuela ,s.koreja ......... o,ti komunizem ,in to je svoboda .
ferfo
20. 05. 2022 08.13
+7
Bodi sprememba in reci NE sovražnemu govoru. Namesto tega raje glasuj za najbolj šaljiv komentar🤣🤣🤣 S tem debilizmom lahko greste v parlament utrujat 🤣
VWT6
20. 05. 2022 08.07
+5
Čez dve leti bodo nove volitve in na koncu bo zopet sds popravljal napake teh svobodnjakov.
puspan
20. 05. 2022 08.26
+4
Ne verjamem,da bo trajalo dve leti. Edini socialdemokrat, ki ima težo, je Prebilič, župan Kočevja in če bo res kandidiral za Predsednika države, mu takoj dam svoj glas.
mužik
20. 05. 2022 08.07
+12
pripravite se !!! davki ,davki ,davki !! treba bo nasititi rdeče !!!
mužik
20. 05. 2022 08.05
+6
kordiš s je dobro prebral Marxsa
proofreader
19. 05. 2022 21.59
+10
Goloba boste imeli še čez glavo. Kot v Benetkah.