Slovenija

Pred kurilno sezono: že en neozaveščen kurjač lahko zadimi celotno naselje

Ljubljana, 27. 09. 2022 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
266

Mnogi, ki so se pred kurilno sezono spraševali, kako se bodo ogrevali na mrzle zimske dni v času, ko vlada huda energetska negotovost, so sprejeli odločitev, da se preusmerijo na trdo gorivo. To pa pomeni, da bi se to zimo lahko še poslabšala kakovost zraka. Zaskrbljujoča je predvsem koncentracija trdnih delcev. Da bi se izognili onesnaženju, je treba redno čistiti kurilne naprave in pravilno kuriti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Še več malih kurilnih peči na drva
    02:30
    Iz 24UR: Še več malih kurilnih peči na drva
  • Iz SVETA: Pravilno kurjenje s trdimi gorivi
    02:33
    Iz SVETA: Pravilno kurjenje s trdimi gorivi

 

Hladni in turobni jesenski dnevi so prinesli začetek kurilne sezone. Pred začetkom so na ministrstvu za okolje in prostor v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Obrtno zbornico Slovenije (OZS) in Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) organizirali novinarsko konferenco, na kateri so predstavili kakovost zunanjega zraka v času kurilne sezone, stanje preseganja delcev PM10 ter vpliv, ki ga ima na zdravje ljudi.

Skupni poudarek je bil, da se varnost začne pri rednem čiščenju in pregledovanju malih kurilnih naprav. Prav tako so predstavili načine pravilnega kurjenja, od priprave drv do samega kurjenja.

V času zime je praviloma povečano onesnaževanje zraka, ki je povezano s kurjenjem. Hkrati pa se zdaj srečujemo z energetsko krizo, ki bo verjetno pomembno vplivala na oskrbo z energenti. Posledično bodo najverjetneje številne kurilne naprave prešle na okoljsko manj prijazna goriva, kar bi lahko vplivalo na slabšo kakovost zraka. 

Že en neozaveščen kurjač lahko zadimi celotno naselje

Glavni vir onesnaženja z delci v zimskem času je namreč prav kurjenje v neučinkovitih kurilnih napravah. Še posebej problematično je nepravilno kurjenje in pa kurjenje z neustreznimi gorivi, kot so na primer star papir in karton, vlažni les, plastika, embalaža, tekstil in drugi odpadki. Oboje vodi do slabega izgorevanja in se pokaže neposredno kot gost temen dim iz dimnika, so opozorili na konferenci in dodali, da se v jasnih zimskih popoldnevih valeč dim zadržuje v plitvi plasti nastajajočega temperaturnega obrata in se sčasoma razprši po celotnem naselju. Takšno stanje v mestu in na vasi pa lahko povzroči že en sam neozaveščen kurjač.

Do preseganj mejne dnevne vrednosti za delce PM10 prihaja skoraj izključno v kurilni sezoni.
Do preseganj mejne dnevne vrednosti za delce PM10 prihaja skoraj izključno v kurilni sezoni. FOTO: Adobe Stock

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) v hladnem obdobju leta dnevno objavlja napoved ravni delcev PM10 za Slovenijo, ki je namenjena napovedovanju in ocenjevanju kakovosti zunanjega zraka ter analizi epizod onesnaženja. Da do preseganj mejne dnevne vrednosti za delce PM10 prihaja skoraj izključno v kurilni sezoni, je pokazala tudi večletna kemijska analiza delcev PM10, je povedala Tanja Bolte, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za okolje na MOP. "V dnevih, ko je presežena mejna vrednost, se delež prispevka kurjenja lesa zviša v povprečju s 30 na 50 odstotkov. Neugodni vremenski pogoji, kot je temperaturni obrat, preprečujejo redčenje izpustov, zato se v slabo prevetrenih dolinah in kotlinah nabirajo večje količine delcev in drugih onesnaževal," je še dodala. 

Onesnažen zrak vsebuje tudi rakotvorne in mutagene snovi

Zunanji onesnažen zrak vpliva na zdravje celotne populacije. V njem so prisotne različne snovi, nekatere zelo škodljive, tudi rakotvorne in mutagene, zato Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je breme bolezni, ki ga lahko pripišemo onesnaženemu zraku, primerljivo tistemu, ki ga pripisujemo nezdravi prehrani in kajenju tobaka, od bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, do pljučnega raka, poudarja Majda Pohar, dr. med., specialistka higiene na NIJZ. Onesnažen zrak vsako leto povzroči milijone smrti in izgubljenih let zdravega življenja. Mednarodna agencija za raziskave raka ga je zaradi delcev PM10, ki nastanejo kot posledica gorenja fosilnih goriv, celo uvrstila v prvo skupino rakotvornih snovi.

Ključna pravilna vgradnja in uporaba peči

Simon Dovrtel, predsednik Sekcije dimnikarjev pri OZS, je povedal, da ima letošnja kurilna sezona zaradi draginje izjemen poudarek na uporabi trdnega goriva. Opozarja, naj vsak uporabnik upošteva, da se dimniške požare, uhajanje dimnih plinov, zastrupitve in preveliko porabo goriva lahko prepreči samo s pravilno uporabo in vgradnjo peči, ustreznimi dokazili o izpolnjevanju emisijskih zahtev, rednimi preventivnimi dimnikarskimi storitvami in sprotnim odpravljanjem pomanjkljivosti, na katere opozori dimnikarska družba.

Po Dovrtelovih besedah je treba peči na tekoče in plinasto gorivo očistiti in pregledati enkrat letno, letni pregled je nujen tudi pri pečeh na trda goriva, ki se čistijo pogosteje, in sicer dva- do štirikrat na leto. Rednega čiščenja morajo biti še posebej deležne stare klasične peči, v katerih se velikokrat znajdejo tudi plastika in ostali odpadki, štedilniki in kamini.

Posebni napotki za uporabnike peči in dimnikov:

Vse peči naj bodo prijavljene dimnikarski družbi.

Če se namenite znova uporabiti peč, ki dalj časa ni delovala, naj pred tem dimnikarska družba opravi izredni pregled. Dimniki, čistilne odprtine in drugi deli naprav so lahko dotrajani ali pa so bili v stavbi izvedeni posegi, ki ogrožajo varnost.

Če na novo vgradite peč, se je koristno že pred tem posvetovati z dimnikarsko družbo, da preveri varne pogoje, po vgradnji pa mora dimnikar s prvim pregledom preveriti izpolnjevanje pogojev za varno in učinkovito delovanje.

Posebna pozornost je nujna v večstanovanjskih stavbah, kjer ob uporabi peči ne ogrožamo le sebe, ampak tudi stanovalce nad in pod nami. Delovanje neprijavljene peči ali peči s pomanjkljivosti je lahko izjemno nevarno ravnanje.

Peči na tekoče in plinasto gorivo mora dimnikarska družba enkrat letno očistiti, pregledati in izmeriti emisije.

Peči na trdno gorivo mora dimnikarska družba enkrat letno pregledati, čiščenje pa se opravi od dva do štirikrat v sezoni. Pri rednem delovanju klasične peči na drva ali štedilnik, kamina itd. to lahko pomeni čiščenje na dva do tri mesece. Le s tem se prepreči morebitni dimniški požar, povečano porabo goriva in zamašitve dimnika ter peči.

Peči na trdno gorivo niso namenjene sežiganju odpadkov. V pečeh se lahko kuri samo zračno suho lesno gorivo – drva, pelete in sekance.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GMajky
22. 12. 2023 09.46
dokler vsak posameznik ne bo prisel do spoznanja, da svet ne obstoja samo zanj, ne bo nikoli boljse! kar lahko naredis, je da se sam obnasas korektno do sebe, svojih, vseh ostalih in se najbolj do narave!!!
Anion6anion
28. 09. 2022 09.51
+1
Ja in kaj storiti ko sosed vsak dan zadimi celotno območje? Inšpektorat se ne odziva. Pravijo ,da morajo storilca najti v primernem trenutku, ko kuri. Ampak to se dogaja popoldan in zvečer, inšpektorji pa takrat ne delajo. Butale!
mercedesw201fan
28. 09. 2022 14.43
+1
kam smo prišli pa kaj bomo zdaj za vsako klicali inšektorje...kurjava je stvar posameznika in njegovega buđeta v končni fazi...na fosilna goriva se kuri že stoletja če lahko tako rečem... misli mda je te navadne strpnosti in sočloveškega razumevanja popolnoma zmanjkalo.
nikhrast
27. 09. 2022 21.19
-2
Dimnikar - chiney sweep - saj ne vem če bi ga našel tu v Severni Ameriki, nikoli ga še nisem videl, no, kamin pa tako ne smeš več uporabljati, ta novi so pa tako vsi na plin z daljincem.
Las Vegas
27. 09. 2022 20.08
+4
In vsak dimnikar z Docrtelom na čelu je ekspert s področja termodinamike, energetike in znanosti izgorevanja, pa nobeden od njih nima diplome Fakultete za strojništvo ustrezne smeri Energetike.... pa svi ministri in okoljci so magistri tega naziva. Ljudje visam dnar dejte... za ostalo nam je vseeno. :-D
Las Vegas
27. 09. 2022 20.13
Ohoče znajo metlo šofirat pa dobre dnarje pobrat od mal poraskat ene tuljave..
spermi?
27. 09. 2022 19.53
+3
Če sme bi vprašal , če je dovoljeno na prostem kuriti odpadno folijo od bal pri nas jo kurijo ne osveščeni kmetje v enormnih količinah kje je tu inšpekcija .
SREBRNIBREG.
27. 09. 2022 20.27
-3
Če te katran v cigaretah ne moti zakaj te plastika? Ni dobro ne eno in ne drugo vsaj za mene.
Zmaga Ukrajini ...
27. 09. 2022 20.30
+4
spermi,... zanimivo, tudi na našem koncu imamo take kmetiče. Take bi bilo po mojem treba najprej in kar najstrožje kaznovati. In ti nemarneži naj bi bili "gospodarji", ko pa še v glavi nimajo pošlihtano.
mak0521
27. 09. 2022 19.44
+5
Pa so še dimnikarji hitro prestavili svoj lonček, da bodi več zaslužili
STRELA-10
27. 09. 2022 19.31
+6
Morda pa morajo kurit drva da preživijo zimo saj bodo moral z denarjem plačat dragi plin da bodo gospoda imela riti na toplem
Optimisty
27. 09. 2022 19.20
+0
takih neozavescenih je kar veliko....
SREBRNIBREG.
27. 09. 2022 19.05
+12
Tako torej. Plin primanjkuje pa še predrag je, elektrika draga kot, da prihaja po elektrovodu z Marsa, drv pa ne bomo smeli kuriti, da se slučajno ne bo sosedu pod nos kadilo. Pokajena škatla cigaret v enem dnevu ali celo več ga pa nič ne moti.
PomisliNaSonce
27. 09. 2022 18.59
+1
Jst sosede tko zrihtam, da komej za sprot naložijo. Dimnikarja sploh ne rabjo, samo ni jim jasn kam zletinvse tko hiter skoz dimnik :)
disorderliness
27. 09. 2022 18.39
+3
Pa to ne moreš verjeti! Kaj? Ko se kršijo človekove pravice, ko se gre jedrska velesila vojno , in ko vsa zabloda nevzdržnosti izhaja iz uvoza energentov, je edina rešilna opcija, da izkoristimo lastne vire, ki jih imamo. Konec lenobe! Treba je podražiti kurilno olje vsaj na 5 evrov za liter in subvencionirati gospodinjstva pri nakupu šporhetov in izdelavi krušnih peči, kaminov etc... Kdor nima dimnika ali ga ne uporablja, ga je potrebno oglobiti in mu odvzeti vozniško dovoljenje. Tako je. Kdor ne bo vzdrževal lastnega ognja, naj plača.
Novorazodetje
27. 09. 2022 18.32
+7
Dimnikarji pogosto ne opravijo svojega poslanstva, za katerega so plačani. Dogaja se, da pogleda peč od daleč, morda odpre vratca na peči, če me ima "na piki" potem pogleda še vlažnost drv.
_Heisenberg_
27. 09. 2022 18.53
+3
Moj se lani ni niti oglasil.Seveda mu nisem placal.A najavil se pa je.Imam vse zapisano in slikano.
mak0521
27. 09. 2022 19.45
+2
GMajky
22. 12. 2023 09.53
js sm pa vsako leto ko pride dimnikar vesel in tudi spuca mi in pec in dimnik in ror od peci do dimnika! vedno prijazen in nasmejan, dobre volje in zelo zmerno placilo! tko da mu vedno se kak euro viska stisnem!!!
štajerc65
27. 09. 2022 18.31
+5
Iz vseh teh ....hausov v Mariboru ljudje z prikolicami vozijo kamine in peči na trda goriva.Pa ne mi rečt da do danes doma niso imeli ogrevanja
big_foot
27. 09. 2022 18.24
+16
Če ste tako ploskali z sankcijami rusiji in je sedaj draga kurjava pač požrite ta slab zrak. Ljudje ne morejo zmrznit in se bojo znašli. Ni navaden slovenec kriv za to zablojeno politiko eu
štajerc65
27. 09. 2022 18.28
+5
Ma daj.Kdo je ploskal.Tako so odločili v EU njim pa smo se priključili z veliko večino. In še enkrat sta se Orban in Vučič pokazala kot velika bossa.
mungus
27. 09. 2022 18.12
+5
in kaj lahko človek stori če sosed zadimi okolico????....nič...on pa lahko še naprej kuri iverko ....a ne?
štajerc65
27. 09. 2022 18.25
+3
Res je.Pri vsej naši okoljski zakonodaji in inšpekciji ne moreš storiti NIC. Žal je tako da ko kuri on kuri se ti.
slovenc59
27. 09. 2022 18.08
+12
Ko so zbiralci odpadkov na deponijah veselo kurili , da jim ni bilo treba izvažat smeti in odpadkov, je bilo vse v redu ! Ko si bo sedaj vestni davkoplačevalec kuril kar bo sploh imel, bo pa onesnaženje okolja ! A takrat ko so gorele deponije in so eni mastno zaslužili, ga pa ni bilo ! Nehajte srat, če ne morete enih bogih drv zrihtat v najbolj gozdnati državi v EU, pa ne morete plina po normalni ceni zrihtat, kar je verjamem težko, če so švercarji zraven, pa ko vam plačujemo doma pridelano elektriko, ko da je uvožena iz Kanade, pol ne govorit da bo eden ki ga bo zeblo morebiti skuril bolj vlažne drve ! Se bo pač kadilo, kot se že vrsto let ! Vi nam boste poslali inšpektorje, da nam bodo merili vlažnost rv ! Kar naj pride če si upa ! Pa da ne bo pomote, imam poleg TČ še skladovnico pet let starih drv !
bojer
27. 09. 2022 18.04
+5
Ko se pelješ po "štajerki" in se ozreš malo gor proti Velenju, je vsakomur jasno. Od vlade, ki jo imamo je, normalno pričakovati, da ne bo gasila temveč preprečila.
Našvasan_zob
27. 09. 2022 18.02
+8
Kar naenkrat ne bo več nobene odpadne gume v grabnu ... hehe
bojer
27. 09. 2022 18.06
+5
štajerc65
27. 09. 2022 18.32
+1
To kaj so not metali bodo letos ven pobirali.
štajerc65
27. 09. 2022 18.00
+15
Včasih ne dolgo nazaj so propagiralo zeleno energijo.Tudi plin in elektriko. V EU so nam zrihtali da plina ne bo elektrika pa bo draga. Elektriko dela tudi TEŠ ki kuri premog A tam pa ni izpustov? Zapomnite si če ne bo plina in cenejše elektrike pa peletov in drv bodo ljudje kurili kar bodo imeli samo da bodo na toplem. Smo pač šli nazaj v leto 45 in povojna leta
Nosmoke
27. 09. 2022 17.59
+5
Hvala vam ljudje za vse izvirne , duhovite , zabavne , pa tudi zelo realne komentarje . Saj se znamo pomenit tudi brez partizanov in domobrancev , a ne ?