Slovenija

Pred nami je še nekaj sončnih in zelo toplih dni, nato se bo ohladilo

Ljubljana, 12. 09. 2021 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V preteklosti smo bili septembra pogosto deležni obilnih padavin in tudi poplav, letošnji september pa se nam vsaj za zdaj kaže v povsem drugačni luči, saj sonca in prijetnih temperatur zares ne manjka. Večinoma sončno in še za spoznanje toplejše vreme nas bo spremljalo tudi v prvi polovici novega tedna. Po nižinah bodo najvišje temperature okoli 30 stopinj Celzija. Ohladitev s padavinami lahko pričakujemo proti koncu tedna, a tudi takrat najverjetneje ne bo šlo za večjo količino dežja, kar pomeni, da se bo suša v večjem delu Slovenije še nadaljevala.

Trgatev
Trgatev FOTO: Jani Dolinšek

Čeprav smo že krepko zakorakali v meteorološko jesen, nas na jesen v zadnjih dneh spominjajo le jutra, medtem ko so popoldnevi marsikje še povsem poletni. Včeraj je bilo najtopleje na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se je ogrelo do 30 stopinj Celzija, drugod smo izmerili od 25 do 28 stopinj Celzija. Poletne temperature smo sredi septembra pogosto imeli tudi v preteklih letih, če pa pogledamo še malo dlje v preteklost, se je že zgodilo, da je kimavec bolj prikimaval zimskim razmeram. 

Enajstega septembra pred 49 leti je bilo na Koroškem zabeleženo najzgodnejše sneženje v krajih pod 500 metri nadmorske višine. Zelo nizko je sredi septembra snežilo tudi leta 1977, ko je na Notranjskem nad 700 metri nadmorske višine lokalno zapadlo celo več kot 10 centimetrov snega, tanka snežna odeja je 17. septembra prekrila tudi Ribnico in Kočevje.

Letos so tudi najvišji vrhovi še kopni.
Letos so tudi najvišji vrhovi še kopni. FOTO: Malči Meglič

Letos so razmere povsem drugačne, saj so tudi najvišji vrhovi kopni, in tako bo ostalo še kar nekaj časa. Nad večjim delom celine se je namreč ustalilo območje visokega zračnega tlaka, ki preprečuje, da bi se oblačni pasovi z izrazitejšimi padavinami pomikali v našo bližino. Sprememba vremena z nekoliko nižjimi temperaturami in padavinami nas bo dosegla šele v drugi polovici tedna, a tudi takrat najverjetneje ne bo šlo za večjo količino dežja. Ker tudi dolgoročnejše napovedi ne kažejo, da bi nas lahko v prihodnjih treh tednih zajelo kakšno obilnejše jesensko deževje, vse bolj verjetno postaja, da se bo letošnji september uvrstil med pet najbolj suhih septembrov v zgodovini meritev.

Zaradi vse daljših noči in velikega pomanjkanja padavin listje predvsem v višje ležečih krajih že spreminja barvo, prve spremembe pa lahko opazimo tudi že po nižinah. Jesenske barve so najizrazitejše, ko je prehod iz poletja v jesen hiter, dnevi so sončni in topli, noči pa sveže, vendar morajo temperature še vztrajati nad ničlo. Kadar je prehod iz poletja v jesen komaj opazen, se listje obarva manj izrazito.
Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

V torek in sredo se vreme ne bo veliko spremenilo. Sonce bo v večjem delu Slovenije nekoliko zastirala le tanka oblačna koprena. Po nižinah bodo najvišje dnevne temperature okoli 30 stopinj Celzija in tudi noči zaradi dotoka nekoliko bolj vlažnega zraka ne bodo več tako sveže, v večjem delu Slovenije bodo jutranje temperature od 10 do 15 stopinj Celzija. 

V drugi polovici tedna bo vreme bolj spremenljivo. Območje visokega zračnega tlaka nad našimi kraji bo namreč nekoliko oslabelo, zato lahko pričakujemo več oblačnosti, predvsem v zahodni in severni Sloveniji bo občasno tudi deževalo. Ker bo k nam od severovzhoda dotekal hladnejši zrak, bodo temperature iz dneva v dan nekoliko nižje. Ob koncu tedna bomo po nižinah izmerili okoli 20 stopinj Celzija, kar pa je pravzaprav povsem običajna temperatura za drugo polovico septembra. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
12. 09. 2021 18.20
+1
Suprca,naj tak ostane do adventa.
fant33
12. 09. 2021 11.47
Nikoli prav 🙈
Novorazodetje
12. 09. 2021 11.22
-2
Kje je sedaj tisti vsemogočni, ki mu je namenjeno toliko molitev in župniku toliko nabirke? Zakaj ne spusti vsak nekaj kapelj dežja.
Walter Pravicek
12. 09. 2021 10.48
-1
Tu je še BRATVA=OBIRANJE GROZDJA V VINOGRADU.TU BO ŠE LUŠTNO.MIMIKA SE BO NA SEPU=ZGORNJI VIŠJI NASUTI ROB GORIC DRLA:HOTE K JUŽINI ŽUPA MORA BITI VROČA.JA,MATJAŠEK JE GUJDEKA ZAKLA!DOBROTE:POVITICA,KVASENICA,GIBANCA TER DOMAČI ČUDOVITI DIŠEČI KRUH,NOVO MESO,PA LANSKO VINO.IN SMEH,KER SO BILI PRIDNI,TER VSE OBRALI.MALI VINOGRAD JE VELIKO VESELJE.BOLJ DRUŽENJE,Z POLNO AVTOMOBILOV,"BRAČEV"KOT TRDO DELO.JA ZDAJ JE BRATVA V PRLEKIJI TE DNI!MENE ŠE ČAKATA DVA OBISKA+KOSILO V TERMAH.ŠTIRIKRAT SEM ŽE IZKORISTIL "DAR",DOPLAČAL 2 EVRA,TER SE KOPAM DNEVNO PO IZBORU,VELJA DO STAREGA LETA,MALO GUČIMO,ŠINFAMO JURŠO,SI DAJEMO UPE O IZREDNI ALI REDNI POVIŠICI POKOJNINE.IN SE VESELIMO NAŠE STAROSTI!IN ŠE LEPIH SONČNIH DNI.POPOLDAN JE PRAV FLETNO!
TistoPravo
12. 09. 2021 11.01
+2
Jak Tobim
12. 09. 2021 11.09
+1
če so penzionisti v povprečju s takim dosgom pameti (leto še weno katastrofalno leto z noro pozebo, enormno dolgim in uničujočim poletjem, v Sloevniji ni pridelano niti ena tretjina hrane, ki jo porabimo in smo popolnoma odvisni od uvoza, nora, nora suša je v večini slovenije vzela praktično ves pridelek,.. gozd se seka, kot da je to nekaj kar raste čez noč in ne kropna vsega življenja, ki samo če je nedotaknjen čisti zrak, hladi vročino, dela rodovitna tla, omogoča lokalne plohe,..) .. tale tukaj pa pametuje o piajnskem krohotu, neomiki s pijančevanjem, ponorelostjo onesnaževanja z avtomobilizmom, kurjenjem drv, obremenitvijo zdravstvenega sistema zaradi žar zasmrajenih mesnin,.. sem grob? še boplj bi moral biti - ne za penzionistično razgrajanje in uničevanje naravnih virov, za vnuke je treba pogledati, kaj jim puščate. naše generacije so uničile že vse kar se je dalo. sedaj se malo pobrigajte za vnuke vnukov. tudi, ko smo stari ni prepozno postati človek in enkrat v življenju narediti nekaj za druge - za tiste, ki prihajajo v naše uničenje.
TistoPravo
12. 09. 2021 11.17
+1
Brez ta pravga sončka in to konkretno število ur in dni ti tud ne vem katera hrana na dolgi rok ne bo prinesla zdravje in veselja.,,
brabusednet
12. 09. 2021 10.14
+3
Bo trba še na morje vavčarje pokurit.Sedaj,ko bo potrebno PCT povsod bo še bolj varno in kamot.
spaceair
12. 09. 2021 09.49
+2
potem vreme ni več tako spremenljivo če se ga določi za cel teden naprej kakšno bo..
forti5
12. 09. 2021 09.27
+3
30.stopinj je zdaj po novem suša...hahaha
TistoPravo
12. 09. 2021 08.53
+4
Prosim, ne nas prepričevat kaj je običajno. 20 stopinj je pravzaprav za jesen nizka temperatura...pa niti še nismo v jeseni, pa smo že imeli tedne z takimi dnevnimi...trenutno je vse kar je po 25 dnevne in pod 15 nočne...pravzaprav nenavadno hladno. Čeprav napovedovanje najaraje uporablja samo izraz, da naj bi bilo ko je...nenavadno toplo. Narava se mora odpočit od stalnega nalivanja, in nizkih temperaturih...sploh ko ke sonce nizko, to pa je večino dela leta. Zato, bodimo iskreni. Jesen mora zdržat čimdlje na 25 stopinjah in več...in to je normalno za naše kraje!