Slovenija

Nebo zobe najhuje pokazalo nad Črnomljem, močna nevihta besnela tudi nad Pomurjem

Ljubljana / Črnomelj / Novo mesto, 08. 06. 2018 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Rok Nosan / Urša Zupan / Tina Švajger
Komentarji
258

Jugovzhod države je zajelo neurje s točo v velikosti jabolka. Poškodovala je številne avtomobile, odkrite so strehe, razbita okna. Neurje z močnimi nalivi je zajelo tudi vzhod - območje od Ptuja do Brežic - in severovzhod države. Arso je za jugovzhodno in severovzhodno regijo izdal rdeče vremensko opozorilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija izpostavljena ujmi
    02:20
    Iz 24UR: Slovenija izpostavljena ujmi
  • Iz 24UR: Toča uničevala avtomobile in strehe
    02:57
    Iz 24UR: Toča uničevala avtomobile in strehe
  • Iz 24UR ZVEČER: Neurja z močnimi nalivi in točo po Sloveniji
    05:17
    Iz 24UR ZVEČER: Neurja z močnimi nalivi in točo po Sloveniji
  • Toča v Stražnjem vrhu
    00:25
    Toča v Stražnjem vrhu
  • Toča v Črnomlju
    00:22
    Toča v Črnomlju
  • Toča v Beli krajini
    00:09
    Toča v Beli krajini
  • Toča v kraju Svibnik
    00:20
    Toča v kraju Svibnik

Jugovzhod države - predvsem območje Črnomlja in Novega mesta - je okoli 16.15 zajel nevihtni pas z močno točo. Kot pravi naš hišni prognostik Rok Nosan, je to najmočnejše neurje letos, ki je za seboj pustilo pravo opustošenje.

Nevihta s točo najprej besnela nad Belo krajino

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo Agencije RS za okolje (Arso) se je okoli 16. ure v okolici Črnomlja razvila prva močnejša nevihtna celica, ki je nadaljevala pot proti Novemu mestu.

Kot so povedali v črnomaljski civilni zaščiti, je v pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi toča poškodovala in razkrila številne strehe.

Iz Črnomlja tako poročajo o toči v velikosti od graha pa vse do manjšega jabolka.

Po poročanju novinarja oddaje 24UR Roberta Erjavca, so razbita številna vozila, ki so bila na odprtem, odkrite so strehe, toča je poškodovala tudi polja in sadovnjake. "Toča je razbila najmanj štiri okna v Domu starejših Črnomelj. Škoda zaenkrat še ni znana," pravi Erjavec.

Na terenu je bilo popoldne več kot 1000 ljudi, od tega 350 gasilcev iz več kot 50 društev. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so odšla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga nevihtna celica prinesla močne nalive

Gasilce so po poročanju novinarja 24UR Tadeja Grešovnika okoli 20. ure, ko se je nad jugovzhodno regijo razbesnela nova nevihta, zaradi velike nevarnosti poklicali nazaj v štabe in gasilske domove.

"Druga nevihtna celica je prinesla predvsem izredno veliko količino dežja. To se j ezdaj umirilo in gasilci so se lahko spet odpravili na teren," pravi Grešovnik in dodaja, da predvsem prekrivajo objekte in črpajo vodo.

Kot so napovedali na občini, bodo delali pozno v noč, dokler jim bo vreme dopuščalo, nadaljevali pa takoj zjutraj. Na občini so v obvestilu za občane, ki so ga objavili na spletu, pojasnili, da gasilci trenutno s folijo prekrivajo objekt Osnovne šole Loka, ki je še zadnji objekt javnega zavoda v Črnomlju, ki potrebuje začasno prekrivanje.

V Črnomlju in Svibniku ter manjših okoliških krajih poškodovanih najmanj 400 objektov

Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je poškodovanih več kot 400 objektov. Po ocenah županje Črnomlja Mojce Čemas Stjepanovič in gasilcev je poškodovanih objektov in razkritih hiš sicer še veliko več.

Občina Črnomelj je v spletnem sporočilu za občane navedla, da je škodo trenutno težko oceniti. "Največ škode je v naselju Lokve, Svibnik, Kanižarica, Selih pri Otovcu, in sicer na hišah (strehe)," so zapisali in dodali, da so se vsi črnomaljski in metliški gasilci nemudoma odzvali. Jim je pa zmanjkalo folije za prekrivanje streh, zato so jim na pomoč priskočili še gasilci iz Novega mesta, Metlike in Semiča.

Pregledati so že uspeli objekte zdravstvenega doma, vrtca Čardak, Osnovne šole Mirana Jarca in objekt Doma starejših občanov. Štab črnomaljske civilne zaščite je že aktiviral tudi občinski načrt za odpravo posledic toče.

V črnomaljski enoti podjetja Akrapovič ustavili proizvodnjo

Poškodovana so tudi številna vozila pred črnomaljsko enoto podjetja Akrapovič, kjer so zaradi popolnoma uničene strehe ustavili tudi proizvodnjo.

Iz družbe Akrapovič so sporočili, da je močno neurje povzročilo škodo na dveh njihovih objektih v Črnomlju. Po do zdaj zbranih podatkih zaposleni v neurju niso bili poškodovani. Toča je prebila svetlobnike na strehi proizvodne hale in skladišča, zato je v objekt začela uhajati voda. Tako so se iz varnostnih razlogov odločili začasno zaustaviti proizvodnjo.

V podjetju bodo proizvodnjo ponovno zagnali takoj, ko bodo poškodbe na objektu odpravili in delovne stroje ustrezno preverili, so še sporočili.

Ozračje nad jugovzhodno Slovenijo se je po prehodu te celice umirilo.

Kasneje so močnejše nevihte s točo in nalivi nastale tudi na širšem območju Kozjanskega, Celja in Posavja. Nevihte so nastale tudi na Primorskem in Notranjskem.

Močni naliv v okolici Brežic in Ptuja

Neurje z močnim dežjem, viharnimi sunki vetra in ponekod točo je zvečer zajelo tudi vzhodno Slovenijo, vse od Posavja preko Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Meteorna voda je zalivala objekte, veter odkrival strehe.

S Ptuja, Majšperka, Poljčan, Rogaške Slatine, Šmarja pri Jelšah in Kozjega medtem poročajo o poplavah meteorne vode, iz Olimja, Laškega, Šmarja pri Jelšah in Štor pa o vetrolomu.

V Ljutomeru je neurje podiralo drevesa.
V Ljutomeru je neurje podiralo drevesa. FOTO: Bralka Špela

Ob 18.41 se je na cesti Harje–Vrh nad Laškim zaradi udara strele podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Vrh nad Laškim in Laško so drevo razžagali in odstranili s ceste. Ob 18.25 pa je ob cesti Vale Brestovica pri Komnu zaradi udara strele zagorela trava na pašniku. Posredovali so gasilci PGD Komen, ki so požar pogasili. Večje škode ni bilo, je zapisano na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje.

V Brestanici je meteorna voda ogrožala industrijski objekt, v Dolenjem Leskovcu pa stanovanjsko hišo.

Nevarnega vremenskega dogajanja še zdaleč ni konec - takšni temni oblaki so nad Ptujem.
Nevarnega vremenskega dogajanja še zdaleč ni konec - takšni temni oblaki so nad Ptujem. FOTO: Bralka Anja

Močne nevihte pa so še vedno predvsem vzhodno od Celja.

Meteorologi v prihodnjih urah najbolj burno vremensko dogajanje s hudimi neurji  pričakujejo predvsem na severovzhodnu države.

"Čez Slovenijo - proti Mariboru in Ptuju - se pomikata dve močnejši nevihtni celici, ki na svoji poti povzročata močne nalive in trosita debelejšo točo," pravi vremenoslovec Nosan.

"Nevihtne celice se bodo lahko povezale v linijo, pred katero bo zapihal močan piš," napoveduje prognostik in dodaja, da je na Štajerskem in v Pomurju možna še debelejša toča. Dodatne težave bodo povzročali tudi siloviti nalivi. "Na Hrvaškem pa že nastajajo nove nevihtne celice, ki imajo smer proti Sloveniji," še dodaja Nosan.

Iz nakupovalnega središča Citypark Ljubljana so medtem sporočili, da bodo zaradi napovedanih neurij nocoj pustili odprto parkirno hišo:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Arso zaradi neviht izdal rdeče opozorilo

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so že v četrtek opozorili, da bo petek vremensko pester dan. "Vzorec vremena se bo spremenil, razvoj neviht bo bolj intenziven, pomikanje hitrejše, zajamejo lahko večja območja kot v preteklih dneh."

Po podatkih Oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi, Urada za meteorologijo in hidrologijo, pričakujejo tudi v noči na soboto v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče. Nekoliko manj izpostavljen bo severozahodni del države. Zato so na Arsu izdali tudi rdeče vremensko opozorilo za jugovzhod in severovzhod države. Za osrednji in jugozahodni del države pa je izdano oranžno vremensko opozorilo.

Arso je za severovzhodno in jugovzhodno regijo izdal najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Tudi drugje po državi so možne močnejše nevihte.
Arso je za severovzhodno in jugovzhodno regijo izdal najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Tudi drugje po državi so možne močnejše nevihte. FOTO: meteo.si

Kot so objavili na omrežju Twitter, je skupek nevihtnih celic nastal na severu Hrvaške in se je premaknil nad Slovenijo. Proženje neviht je zelo intenzivno, zato je po navedbah Arsa težko slediti razvoju in nastajanju nevihtnih celic. V drugem delu noči bo nevihtna aktivnost sicer postopno slabela.

Nevihtno dogajanje bo pestro tudi v noči na soboto - po napovedih vremenoslovcev lahko v večjem delu države pričakujemo neurja z močnimi nalivi, večjim številom udarov strel, sunki vetra in točo, ki bo lahko lokalno tudi debelejša. Nekoliko manj izpostavljen bo sicer severozahodni del države. Policisti opozarjajo na previdno vožnjo v neurju.

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi bodo ob močnejših nevihtah hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji.

Večje število udarov strel, močni nalivi, sunki vetra in debelejša toča

Dnevi v zadnjem mesecu so si bili sicer med seboj na las podobni. Vsak dan smo imeli nekaj sonca in nekaj oblakov, predvsem ob popoldnevih pa so v močno nestabilnem ozračju nastajale številne plohe in nevihte, ki pa zaradi šibkih višinskih vetrov niso prepotovale večje razdalje. Ob takih pogojih so se lahko nevihtne celice na manjših območjih obnavljale tudi dalj časa, kar je imelo za posledico lokalno večjo količino padavin. Toča je bila manj pogosta in praviloma ni dosegala večjih velikosti.

Po več kot mesecu dni pa se je vremenska situacija nad našimi kraji nekoliko spremenila. Iznad Sredozemlja se je nad Slovenijo namreč premaknil manjši ciklon z vremensko fronto, ki je Slovenijo v celoti dosegel zvečer.

Vremensko dogajanje se bo umirilo v drugi polovici noči na soboto.
Vremensko dogajanje se bo umirilo v drugi polovici noči na soboto. FOTO: Bralec Patrik

S približevanjem fronte pa smo dobili še zadnji pogoj za nastanek zares močnih neurij, to je vetrovno striženje. O vetrovnem striženju govorimo, ko veter z višino močno spreminja svojo smer in hitrost. Ker je hitrost in smer vetra v spodnjem delu oblaka drugačna kot v zgornjem delu, se padavine ne pojavljajo v območju, v katerega vzgornik dovaja topel in vlažen zrak. Nevihta se tako ne zaduši in lahko traja tudi več ur, prepotuje precej večje razdalje, povzroča pa viharne vetrove, dež in debelo točo, pojasnjuje meteorolog Nosan.

Policisti pozivajo: Previdno med vožnjo v neurju!

Koprski policisti so voznike opozorili na posebno previdnost med vožnjo v neurju. V primeru hujših nalivov se ne odpravljajte na cesto, če to ni nujno potrebno, so pozvali. Upoštevajte tudi naslednja navodila:

Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.

Na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze.

Med neurjem ali podobnimi dogodki vozite posebej previdno in hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram. Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno.

Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred seboj, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato policisti priporočajo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča s prehitevanjem.

Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki navadno niso takoj odstranjene. Vozniki, še zlasti motoristi, naj bodo v takšnih razmerah še bolj previdni.

Upoštevajte vso prometno signalizacijo: prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večji del petka je bilo sicer še deloma sončno in poletno toplo s temperaturami do 30 stopinj Celzija. Vremensko dogajanje pa je s popoldnevom postajalo vse bolj burno. V ozračju je bilo ogromno energije, ki se je sprostila ob prehodu vremenske fronte v večernem času.

Že popoldne so se na jugu in jugovzhodu pojavile prve predfrontalne nevihte, ki so jih spremljali močan veter, nalivi in toča. Nevihtno dogajanje se bo stopnjevalo vse do prihoda vremenske fronte, ki bo ponoči prešla celotno državo. Najverjetneje se bodo nevihtne celice povezale v večji in močnejši nevihtni sistem, ki se bo nato pomikal prek države. Pričakujemo lahko večje število udarov strel, nalive, sunke vetra in točo, ki bo lahko lokalno tudi debelejša. Vremensko dogajanje se bo umirilo v drugi polovici noči na soboto.

V soboto se bo razjasnilo, nedelja in ponedeljek bosta sončna in poletno topla

Pred vrati je konec tedna, ko bo marsikdo osvežitev poiskal v morju. Njegova temperatura je 26 stopinj Celzija, kar je blizu rekorda za ta čas. Za namakanje so v teh dneh že primerne tudi nekatere celinske vode.

In kakšno vreme nas čaka? Jutri zjutraj bo še nastalo nekaj ploh, čez dan se bo razjasnilo. Popoldne bo nastalo nekaj spremenljive do pretežne oblačnosti, možna bo še kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 16, ob morju okoli 18 stopinj Celzija, najvišje dnevne temperature pa od 22 do 28 stopinj Celzija.

V nedeljo zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla, čez dan in v ponedeljek pa bo sončno in poletno toplo. Kakšna nevihta lahko nastane nad hribovitimi kraji. Zapihal bo jugozahodni veter.

Kakšno bo vreme v vašem kraju, si poglejte tukaj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sunshine73
09. 06. 2018 10.17
-8
Glavno, da mojega mercedesa ni rafal od toće prerešetal za ostale mi dol visi !!
AntiNATO
09. 06. 2018 09.26
+1
Definitivno HAARP...he treba malo prestrasit evropo da bi volila globaliste.
AntiNATO
09. 06. 2018 09.01
-4
Mene...ki nisem volil ni zadelo drugega kot nekaj kapljic...porusit bi moglo celo slovenijo...rotshildi.so spet zajebal.
korintos23
09. 06. 2018 09.05
-6
Zato pa Jovan ne more vlade sestaviti. Hahaah
tron3
09. 06. 2018 08.52
+10
Nato se je poslovil, še mal škode v Sloveniji je nardil prebivalstvu, ker niso mogl pač strelat pa rakete spušat, so Vam pač kemikalije. V tem se z Levico strinjam, čimprej Američane nagnat iz Slovenije, ter jim prepovedat vstop v Slovenijo.
ggzz
09. 06. 2018 08.06
+11
bo tem ljudem kdo pomagal? Bodo Zoki, Milan in ostala tovarišija kaj prispevali, že organizirajo kakšne zbiralne akcije u Fužinama?
korintos23
09. 06. 2018 09.05
+0
CastrumFF
09. 06. 2018 08.06
-56
Toca pada na nevernike. Ocitno so si to zasluzili.
Madeni
09. 06. 2018 07.52
-7
A je to kazen, ko si delajo norce z KUPONI, taksami, okoljskimi dajatvami zraven pa gradijo ELEKTRANE NA koln TAKO KOT TISTI KOMINISTI v VELENJU..kjer zaradi tega vse smrdi je radioaktivno in pridelajo največ raka v DRŽAVI..Baje imajo največ obolelih na dihalih, največji smrad, največ PRAŠNIH DELCEV SVINJARIJO in NAJDRAŽJO komunalo NA KATERI JE KAR 33 POSTAVK..imajo PA SMETIŠČE PARTIJSKIH IN TOTALITARNIH REKVIZITOV partijskega župana in kače na promenadi..Vsekakor so ARITMETIČNO središče PARTIJSKIH Norosti v Evropi..
Madeni
09. 06. 2018 08.05
-5
In če hočete videt PARTIJSKI kretenizem Komuniste, mesto kjer so ppretepli KRAMBERGERJA, propadlo ideologijo na desetine totalitarnih rekvizitov in kakšni so ljudje kjer je to mogoče v Evropi DOBRODOŠLI PRI ŽUPANU Velenja..
penintheass
09. 06. 2018 08.07
+12
beerch
09. 06. 2018 08.32
+6
Rolesx
09. 06. 2018 07.41
+9
Pokličte si športnike da vam zberejo podpise in zamaške :) saj druga ne rabite na tem svetu kot dobro plačane zvezdnike
ggzz
09. 06. 2018 08.07
+2
Kje je una z rdečo zvezdo,bo kaj prispevala?
Pan1
09. 06. 2018 07.38
+11
Glavni moderator. Glavno je, da je tvoja gara cela. Žal je pa tvoja glava podobna preluknjani pnevmatiki. Ali si res zadet do amena?
franjoz
09. 06. 2018 07.06
+46
Sramota da se ne znajo dogovoriti za 200.000,00€ in bi z letali razgnali točo! Vsaj interes zavarovalnice bi moral biti!Škoda ki nastaja zaradi tega bo presegla večkratnikk te vsote pa še izpad proizvodnje itd. Kaj se mora zgoditi da politični be.... veljaki dojamejo kakšno škodo nam delajo!
upornik19
09. 06. 2018 07.26
+27
interes zavarovalnice je da vsakemu neurje dvigne premije
Rolesx
09. 06. 2018 07.42
-4
Too7
09. 06. 2018 08.54
+1
Toče se ne razganja tako kot mušice v kuhinji...verjemite mi če bi bilo posipanje nevihtnih oblakov tako efektivno bi jih že zdavnaj pošiljali...
upornik19
09. 06. 2018 07.04
+24
carglass bo ta mesec mastno služil
macro
09. 06. 2018 07.12
+1
Jo-ma
08. 06. 2018 22.49
+13
Ormož -Ljutomer, katastrofa
GlavniModerator
08. 06. 2018 22.49
-66
upam da je naucil vzhodno slovenijo, da nikol vec ne smejo volt za janso, to je bozja kazen. Naslednjic erjavca ali pa lukca in potem boste tud vec sonca vidl.
ggzz
09. 06. 2018 08.08
+3
ker zdele bodo ta rdeči mafijci prvi priskočili na pomoč, a ne?
Samo?lovek
08. 06. 2018 22.19
+25
Revščina, nepravica, sovraštvo, politika, vojne... in narava. Vse to se je pošteno vrnilo nazaj. Vse prvo, ker smo takšni kot smo, slednje pa, ker narava ima svoj ciklus in nam da v eni uri vedeti, da smo, brez zamere, zgolj prdec. Enkrat se bo narava samo pošteno otresla, kot moker kuža recimo in takrat bomo šli v tri krasne in dimniki in plastika in pleh in seveda mi. Pa ne pozabite vorašati gasilca, ki vam bo pomagal na varno, če je volil levo ali desno... #vsismomisamoprdec
Samo?lovek
08. 06. 2018 22.29
+13
Ko gledam novice, zdaj me je prav sram, da sem se v komentarju nižje pametnega delal. :( Bogi ljudje.
CestniKolesar370Wattov
09. 06. 2018 07.48
-4
JanezNovakJohn
08. 06. 2018 21.49
+55
Zakaj ne zalaufamo Pilatuse in izstrelimo nekaj raket proti toči? Le zakaj imamo VOJSKO?
CastrumFF
08. 06. 2018 22.04
+21
mario64
08. 06. 2018 21.43
+4
štatenberg zatišje pred nevihto .nekaj se zgoraj kuha
mario64
08. 06. 2018 21.35
+19
mam dobro zavarovano naj stolče samo tiste ki so dobro zavarovani.naj zavarovalnice spustijo malo perja
Slava_Rusiji
08. 06. 2018 21.34
-5
Kako je pa kaj vreme v Zokistanu? Slišal sem da so danes pustili odprto parkirno hišo v Cityparku.
ssbobo
08. 06. 2018 22.08
-3
seveda je odprta za vse odtujevalce avtoradijev pa alu felten pa tud železne gredo če majo nove pnevmatike gor tablice pa sploh prav pridejo...... wilkomen in samoposluga kod Zukija
Opazujemvas
08. 06. 2018 21.29
+1
Ma krivi so Janša,Kučan, Zemljarič, Tito,Stalin in še bi kdo našel.
mario64
08. 06. 2018 21.44
+1
CastrumFF
08. 06. 2018 21.20
-35
V prestolnici sedaj sonce! Hvala Zoki!
bysaRD
09. 06. 2018 09.04
+1