SLOVENIJA

Prva dva dni svoj glas oddalo 43.218 volilnih upravičencev

Ljubljana, 24.11.2022, 8:00 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Pred nedeljskimi referendumi o spremembah zakonov o vladi, Radioteleviziji Slovenija in dolgotrajni oskrbi lahko volivci glas še danes oddajo predčasno. Med 7. in 19. uro bo za predčasno glasovanje odprtih 95 volišč. Prvi in drugi dan skupaj je sicer predčasno glasovalo 43.218 volivcev oz. 2,55 odstotka volilnih upravičencev. Za primerjavo, na referendumu o noveli zakona o vodah julija lani, je prva dva dni predčasno glasovalo 54.820 volilnih upravičencev.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja o treh zakonodajnih referendumih udeležilo 28.016 volivk in volivcev oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev. Včeraj, prvi dan predčasnega glasovanja, je glasovalo 15.202 volivcev oz. 0,9 odstotka volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj je tako predčasno glasovalo 43.218 volivcev oz. 2,55 odstotka volilnih upravičencev. Okrajne volilne komisije zaenkrat sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej.

Za primerjavo: Na referendumu o noveli zakona o vodah julija 2021 je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 24.707 volivcev oziroma 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oz. 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oz. 1,73 odstotka volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volivk in volivcev oz. 4,96 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na referendumu leta 2021 pa je bila 46,46-odstotna (glasovalo je 789.192 volivk in volivcev).

Predčasno glasovanje sicer poteka še danes do 19. ure. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Predčasno glasovanje je možno še danes.
Predčasno glasovanje je možno še danes.FOTO: Bobo

Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora volivec vanj podpisati za vsak referendum posebej. Vsak volivec se sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se bo podpisal v volilni imenik bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat in za vsak podpis prejel glasovnico.

Za predčasno glasovanje je tokrat odprtih 95 volišč, večinoma na sedežih upravnih enot. V Ljubljani pa je volišče za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Predčasno glasovanje poteka od torka, prvi dan pa sta se ga udeležila 15.202 volivca oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev. Podatki se sicer nanašajo le na referendum o spremembah zakona o vladi, saj okrajne volilne komisije zaenkrat sporočajo le te podatke.

PREBERI ŠE
Prvi dan predčasno glasovala 15.202 volivca

Glasujte za najboljši portal v regiji.
Glasujte za najboljši portal v regiji.FOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.