Slovenija

'Pred očitno pestro sezono v gorah pozivamo k upoštevanju osnovnih pravil gorništva'

Ljubljana, 12. 07. 2021 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
15

Število helikopterskih reševanj v gorah se je ta konec tedna ustavilo pri 10. Res da so nesreče v poletnem času pogostejše, saj gore obišče več ljudi, a na drugi strani številka kaže, da so razmere zahtevne in jih je treba jemati resno. V visokogorju je ponekod še vedno sneg, skale v naših Alpah so krušljive, vreme se hitro menja – vročino zamenja nevihta, ki prinese nizke temperature. Zato je pred odhodom v hribe pomembno, da dobro načrtujemo turo in upoštevamo osnovna pravila gorništva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Reševalci posredovali kar desetkrat
    01:52
    Iz 24UR: Reševalci posredovali kar desetkrat
  • Iz SVETA: Številna reševanja v gorah
    04:25
    Iz SVETA: Številna reševanja v gorah

 

Včeraj je policijski helikopter z dežurno ekipo za helikoptersko reševanje v gorah na Brniku trikrat poletel na pomoč v gore. Planinka je na Kriški gori zdrsnila na strmi poti. Moškega, ki se je poškodoval pri padcu na melišču, so reševali na Bavškem Grintavcu. V tretjem primeru pa so z območja Brane rešili dva izgubljena in neprimerno opremljena planinca, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Reševanje na Bavškem Grintavcu je močno oviral dež.
Reševanje na Bavškem Grintavcu je močno oviral dež. FOTO: PU Kranj

Tudi petek in sobota nista minila mirno. Dežurna brniška ekipa je s policijskim helikopterjem reševala sedemkrat. V petek je na območju Kobale dvakrat reševala jadralna padalca. V Kobaridu se je tuja državljanka poškodovala pri soteskanju. Na Mangartu pa so pomagali planinki, ki je z otrokom obstala pred večjim snežiščem, o čemer smo poročali že včeraj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V soboto se je na Storžiču zaradi odloma kamenja poškodovala planinka. Druga planinka se je spotaknila na kamenju in padla pri sestopu s Špika. V tretjem reševanju pa je ekipa z območja Triglava rešila dve tuji planinki. "Nesreč je bilo še več, saj so gorski reševalci reševali tudi na klasičen način," so zatrdili na PU Kranj in ob tem opozorili: "Pred očitno pestro poletno sezono v gorah znova pozivamo k previdnosti in upoštevanju osnovnih pravil gorništva."

V gorah so razmere zahtevne, kar je treba upoštevati pri izbiri cilja in pri pripravi, kako ga bomo dosegli

Na začetku je na mestu premislek oziroma vprašanje, kako smo fizično pripravljeni, ali imamo dovolj kondicije, da bomo zmogli priti na vrh. Bolj kot to pa, ali nam bo ostalo dovolj moči za sestop v dolino. Reševalci namreč pogosto rešujejo obnemogle planince, ki so precenili svoje sposobnosti, in se zaradi izčrpanosti niso zmogli vrniti.

Planinca sta se na poti na Brano izgubil. Bila sta neprimerno opremljena.
Planinca sta se na poti na Brano izgubil. Bila sta neprimerno opremljena. FOTO: PU Kranj

Obnemoglost je večkrat povezana tudi s slabo pripravo na turo. Hribolazci ne poiščejo natančnih informacij, kam se podajajo, kje točno poteka pot in kako zahtevna je. To je pogost scenarij tistih, ki v upanju, da bodo hitreje prišli na vrh ali sestopili, iščejo bližnjice. A bližnjica je lahko tudi 'daljšnica'. Hitro se lahko zgodi, da izgubijo orientacijo in zaidejo. Iskanje prave poti jih izčrpa do te mer, da ne zmorejo nadaljevati. Ali pa se naenkrat znajdejo v težkem, skalnatem terenu, ki mu niso kos. Zato policija in Planinska zveza Slovenije (PZS) poudarjata in priporočata, da se držimo označenih poti. Če se nam kljub vsemu zgodi, da skrenemo, se vrnimo nazaj po isti poti in poiščimo zadnjo markacijo.

V brezizhodnem položaju se lahko znajdemo tudi, če preveč verjamemo navigaciji. Na ta problem so že lani opozorili gorski reševalci, ko sta zašla planinca, ki sta se zanašal zgolj na izrisano pot na telefonu in ne na 'zdravo pamet'. Sledila sta opuščeni pastirski poti na Veliko planino, ki je bila zaraščena, težko prehodna, na več mestih se je izgubljala. Na koncu sta obtičala na ostrem skalnem grebenu in nista mogla ne naprej ne nazaj, nam je takrat pojasnil Franc Miš iz Gorske reševalne službe Kamnik, ki je skupaj s kolegom Janezom Ažmanom reševal izgubljenca. "Gorski reševalci opozarjamo, ne sledite slepo navigaciji. Ta je danes dostopna skoraj povsod, vendar brez uporabe razuma, ki ga nam je dala mati narava, se hitro zalomi," je takrat izpostavil Miš.


So tudi primeri, ko planinci niti ne preverijo, katera pot je prava, da pridejo na želeni cilj. Ko ugotovijo, da hodijo v napačno smer, je lahko že prepozno. To se je nedavno nazaj zgodilo plezalkama, zamejskima Slovenkama iz Trsa, o čemer smo poročali. Nista vedeli, katera je prava sestopna pot z Jezerskega sedla do koče na Ledinah, zaradi nevihte pa so ju, podhlajeni, naposled reševali gorski reševalci.

Nevihte in močni nalivi so poletna stalnica, kar je treba upoštevati pri načrtovanju poti v hribe 

Zgornji primer kaže, da je treba ob tem, da se vprašamo, kam pravzaprav gremo, tudi dobro preučiti vremenske razmere. Predvsem je treba imeti v mislih, da je v hribih bolj spremenljivo vreme kot v dolini, poletne nevihte so pogostejše.

Minuli konec tedna je zaznamovalo 10 gorskih reševanj s policijskim helikopterjem.
Minuli konec tedna je zaznamovalo 10 gorskih reševanj s policijskim helikopterjem. FOTO: PU Kranj

V gore se zato odpravimo zgodaj zjutraj. Iz dveh razlogov. Izognemo se morebitni hudi vročini, ki vpliva na hitrejšo utrujenost. Drugič – z zgodnjim povratkom v dolino zmanjšamo možnost, da nas ujame nevihta, ki je bolj značilna za popoldanski čas. 

Ne gre zgolj za to, da nevihto spremljajo strele, kar pomeni nevarnost, da nas predvsem na izpostavljenih mestih lahko zadane. Nevihta v gorah je lahko sinonim naglega preobrata oziroma padca temperature. Če jo spremlja še močan veter, se poletne razmere naenkrat podobne zimskim. 

V takih primerih se izkaže, kako pomembno je, kaj imamo v nahrbtniku. S sabo je dobro imeti anorak in dodatna oblačila za preobleči, ki jih ustrezno zaščitimo, da jih ne zmoči dež. Toplejši kos obleke je obvezna oprema vse poletje, saj nikoli ne vemo, kdaj zaradi nevihte kje obtičimo. Takrat nas topla obleka lahko reši, da se ne podhladimo. Imejmo v mislih, da so nevihte težke razmere tudi za reševalce, ki morda ne bodo mogli k nam hitro in bomo na pomoč čakali več ur. "Glavno je, da vemo, kam gremo. Spremljajmo vremensko napoved, sploh v poletnem času, ko so nevihte pogoste," je svetoval načelnik Gorske reševalne službe Jezersko Primož Šenk, ki je reševal omenjeni zamejski Slovenki.

Tudi v poletnih mesecih v nahrbtnik sodijo topla oblačila, saj se vreme v hribih lahko hitro spremeni.
Tudi v poletnih mesecih v nahrbtnik sodijo topla oblačila, saj se vreme v hribih lahko hitro spremeni. FOTO: Aljoša Kravanja

V gore z ustrezno opremo

Ponekod v visokogorju je še vedno sneg, predvsem na severnih straneh. Tudi če moramo prečiti zgolj manjše snežišče na strmem pobočju, nam lahko zdrsne in se resno poškodujemo. Zato tovrstnih situacij ne podcenjujmo. Če bo del poti potekal po snegu, s seboj vzemimo cepin in dereze, ki ju seveda moramo znati uporabljati.

Naše gore so zelo krušljive, kar potrjuje statistika. Letos se je zaradi odlomov skal ponesrečilo že več planincev, so pojasnili na PU Kranj. Čelada je zato obvezen kos opreme, ko se gibamo po skalnatem svetu. Poleg tega bodimo še dodatno previdni. Poglejmo, kam bomo stopili oziroma za kaj bomo prijeli, če plezamo. Stopi in oprimki morajo biti trdni in ne majavi, sicer se lahko odlomijo in zato pademo.

Ker v poletnih mesecih naše gore obišče več tujih planincev – nekateri so neprimerno opremljeni – na PU Kranj svetujejo: "Stanodajalci, prosimo, tujce seznanite z razmerami v gorah in jim pravilno svetujte oziroma jih napotite k usposobljenim in registriranim vodnikom v gorah."

 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

detect
12. 07. 2021 18.01
+4
Za planinski vzpon ali pohod si izberite primernega spremljevalca, saj je samohodstvo po gorah tvegano in že ob manjši poškodbi lahko usodno. Priporočljivo je, da se nanjo odpravite z nekom, ki pot dobro pozna.
marzo
12. 07. 2021 17.03
+5
Namesto dolgoveznega nakladanja, naj policija zahteva vračilo stroškov in problem bo v trenutku rešen.
riglonas
12. 07. 2021 17.30
+0
zakaj pa bi policija zahtevala vračilo stroškov ??stvar je na politiki da uredi zadeve ?? samo nikjer v evropi te ne pridejo iskat z vojaškim ali policijskim helikopterjem če si poškodovan ... zermatt ma že od leta 1968 helikopter namenjen za reševanje ?? čudno da ne kopirajo našega sistema če je res tako učinkovit in toliko cenejši ??
MucaNeGrize
12. 07. 2021 16.11
+5
Vedno znova me presenečajo določeni ljude / in čedalje več jih je / ...ki kar tako na hajd ...brez opreme , vedenja kako in kaj.. lazijo po gorah....Res je - nesreče se dogajajo ...vedno in povsod ...je pa več kot očitno , da se jih večina zgodi zaradi ignorantskega odnosa do gora . Gore je treba v prvi vrsti znati spoštovati ( kar vsebuje vso vedenje kaj in kako to izgleda in kaj vse je možno...)....povsem enako velja za morje ...pri obeh je potreben - respect ...ne glede na izkušnje .
marzo
12. 07. 2021 17.05
-2
Greš do kjer gre, potem pa pokličeš brezplačen taksi. Zakaj bi se torej obremenjeval z opremo, vremenom in snežnimi razmerami?
MucaNeGrize
12. 07. 2021 16.04
+2
alpinist janša in Borrell s tem nimata težav ...na Konjsko sedlo jih ( ker je poleg še urša pripelje vojaški helikopter ...cena - malenkost..skupaj cca 25.000 evrov - iz proračuna ,) ...v tem času vozakanja bi moral sicer jsnša biti na zaslišanju v DZ.M.
PejtGaPogledatBrane
12. 07. 2021 15.53
+6
Danes zjutraj štartal na Storžič. Prišel do Bašeljskega vrha, obrnil nazaj. Veter, hladno, nizka oblačnost. Vidljivost 10 metrov. Nisem upal, priznam. Upoštevajte vsa navodila. Srečno!
Amasakul
12. 07. 2021 15.46
-1
Če moraš covidu pobegnit.
SAKOSAKO
12. 07. 2021 15.38
+4
Obstala z otrokom pred večjim snežiščem? Vrni se po poti prihoda do snežiča, ne vem zakaj helikopter!?
marzo
12. 07. 2021 17.05
+2
Ker je polet s helikopterjem za mulca enkratno doživetje, pa še zastonj je.
Radiate
12. 07. 2021 15.27
+5
Če bote hodil v gore sam za selfije pol ostante raj doma 🐒
Mr.Cat
12. 07. 2021 15.17
+5
Nesrece v gorah so se dogajale ...se dogajajo in se bojo se naprej. Dogajajo se tako izkusenim alpinistom/gornikom ....kt onim hobi program planincim. Problem je sam ta ker je masovno vec ljudi v gorah kot pred...10,15,20 leti.
EEgon
12. 07. 2021 14.58
+6
Gorski reševalci opozarjamo, ne sledite slepo navigaciji ???? To niso planinci. Sledim naj oznaki na navigaciji, ki jo je risala ena oseba nekje v USA??? Moraš biti bedak, da počneš kaj takega.
niktalop
12. 07. 2021 14.53
+0
'Pred očitno pestro sezono v gorah pozivamo k upoštevanju osnovnih pravil gorništva' Ne hodite v gore. Varnost zagotovljena.
Vap0
12. 07. 2021 14.07
+6
Papuče na noge, pa hajd na Triglav.