Slovenija

Burna razprava o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana, 19. 12. 2019 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je na seji obravnaval zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je vložila Levica, odbor pa nato bistveno preoblikoval. V razpravi so predvsem opozicijski poslanci predstavili številne pomisleke, kritike je bilo slišati iz koalicije, minister za zdravje Aleš Šabeder pa je opozoril na morebitne pasti.

Kot je danes poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder, podpira ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar mora biti ta celovita in odgovorna ter mora zagotavljati stabilno financiranje zdravstvenega sistema. "V tem trenutku sem odgovoren za zdravstvo in moja dolžnost je, da opozorim na morebitne pasti. In kakorkoli ga kritizirate, je zdravstveni sistem v Sloveniji trenutno vzdržen in ni slab. Takšna parcialna sprememba, o kateri boste danes razpravljali, potrebuje varovalke, sicer ga lahko ogrozi," je opozoril zbrane poslance.

V Levici bodo predlog podprli zato, ker s tem dobijo eno leto časa, pripravijo rešitev, s katero bodo dopolnilno zavarovanje dejansko ukinili, je je danes napovedal koordinator Levice Luka Mesec. V stranki namreč ocenjujejo, da na odboru preoblikovan predlog dopolnilnega zavarovanja ne ukinja, temveč zgolj preimenuje.

Tudi po oceni DeSUS dopolnjen predlog novele zakona ne predstavlja pravega načina ukinitve dopolnilnega zavarovanja, temveč zgolj preimenovanje. A ga za razliko od Levice poslanci koalicijske DeSUS ne morejo podpreti, saj so navkljub njihovim opozorilom, da sprememb na področju zdravstvenega zavarovanja ne gre delati brez hkratne priprave zakona o dolgotrajni oskrbi, naleteli na gluha ušesa, je povedal poslanec DeSUS Branko Simonovič. Franc Jurša pa je pozval k pripravi kakovostnega sistemskega zakona, ki prinašal dobrobit državljanom. "Ne rinimo z glavo skozi zid," je dodal.

Pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi pričakujejo tudi poslanci SAB, ki pa bodo po besedah Vojka Starovića predlog dopolnjene novele podprli.

Želja po celovitosti in sistemskosti je bila do zdaj največja ovira, da ukinitve še ni bilo, zato v poslanski skupini LMŠ zagovarjajo ukinitev dopolnilnega zavarovanja v dveh korakih, je dejal poslanec Robert Pavšič. Napovedal je, da bodo do tretjega branja zakona konec januarja še enkrat pregledali natančnost modelov in analize finančnih posledic ter jih upoštevali za zagotavljanje enakega obsega pravica.

Predlog Levice je naletel na številne pomisleke in kritike, pa tudi opozorila Šabedra.
Predlog Levice je naletel na številne pomisleke in kritike, pa tudi opozorila Šabedra. FOTO: Bobo

Zaradi pričakovanja, da se bo to zgodilo, bodo v SMC predlog podprli, je v predstavitvi stališča poslanske skupine SMC napovedal Jani Mörderndrofer. Ob tem je prepričan, da bi se se dalo predlog ministrice Milojke Kolar Celarc iz prejšnjega mandata delno popraviti in uskladiti ter narediti kompromis, sprejemljiv za vse. Poslanki SMC Mojca Žnidarič in Monika Gregorčič pa sta nato v razpravi izrazili nekaj pomislekov glede načina sprejemanja zakona.

V SD pa menijo, da je treba najti rešitev, da bo nova dajatev finančno vzdržna, solidarna in pravična. "To je po našem mnenju mogoče samo, če zavarovanje plačujemo vsi, a po svojih zmožnostih," je v imenu SD dejala Bojana Muršič. Z dodatno obremenitvijo delovno aktivnega prebivalstva se po njenih besedah ne zagotavlja zadostno, predvsem pa pravično zagotavljanja finančnega vira. SD zato z dopolnilom predlagajo solidarnostno lestvico za plačevanje prispevka.

Da je zakon nepravičen in neustaven, menijo v NSi, ki bo glasovala proti zakonu. Po besedah Ive Dimic bi se s takim zakonom podrla medgeneracijska solidarnost, saj predlagana rešitev zagotovo ne bo spodbudno delovala na mlade in zdrave zavarovance. NSi je sicer vložila dopolnilo, s katerimi želi podaljšati rok uveljavitve zakona do 2024, saj menijo, da se javni zdravstveni sistem na to spremembo ne more prilagoditi do 2021.

"V SDS ne bomo grobarji slovenskega javnega zdravstvenega sistema, zato zakona ne bomo podprli," je napovedala poslanka Jelka Godec. Ob tem se je spraševala tudi o tem, ali tak zakon prinaša spremembo košarice pravic v zdravstvu, in opomnila na številne pomisleke o vzdržnosti sistema.

Prav tako ne gre računati na podporo SNS, saj bi bilo treba po besedah poslanca Dušana Šiška to vprašanje reševati v sistemsko prenovljenem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga že več mesec napoveduje minister Šabeder, nanj pa je spomnil tudi danes.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
19. 12. 2019 15.40
+5
Ukinitve tako ali tako ne bo-sistem ne vzdrži. Zanima me nekaj: Zakaj država ne ohrani enakega sistema prostovoljnega dodatnega zavarovanja a le vplačila direktno v ZZZS, Z NIŽJO PREMIJO (znižana za dobičke zavarovalnic), da imajo ljudje nekaj od tega? Zakaj uvedba OBVEZNEGA Dopolnilnega s skoraj enako premijo kot pri zavarovalnicah?
DEEP
19. 12. 2019 15.35
+4
A nimamo MUDA , vložitev skopne tulžbe v evropskem sodoščo ,za ukinitev tega harača?Narod ,res spimo z odprtimi ,očmi!!?
Transformerji
19. 12. 2019 14.04
+5
Glede na mojo obveznost dopolnilnega zavarovanja in višino pokojnine sem ga prekinil. Ko ga bom pa ponovno plačeval , bom pa poskrbel, da si bom začel kopičiti močne uspavalne tablete - da se rešim tega pokvarjenega sveta, preden ne bom mogel več skrbeti sam zase.
brezveze13
19. 12. 2019 13.57
+1
v tem primeri ukinitve dodatnega je edini ki izgubi zavarovalnica , ampak še to izgubi samo prihodek iz nazivan drugo ostane vse isto
Hasan
19. 12. 2019 12.41
+5
Meni se vse bolj zdi,da bo vse skupaj ostalo tako kot pač je.Zavarovalnice bodo od tega še nadalje lepo živele in politika,ki je v službi kapitala bo še nadalje lapala.Recimo,včeraj me je v Merkurju ustavila ena dečva in vprašala,kje sem dodatno zdravstveno zavarovan,ker mi ponuja neka zavarovalnica popust in neki bonus v Merkurju,če zavarovalnico zamenjam.S tega sklepam,da od vsega tega lapanja politike ne bo nobene koristi za državljane.
ROMELS
19. 12. 2019 12.06
+3
Enostavno. Vsi, ki prejemajo reden dohodek po 3%, ostali, ki pa nimajo rednega dohodka oziroma jim ta prispevek plača država pa enotno po 15 evrov na mesec.
Domendo
19. 12. 2019 12.04
+10
Meni je zavarovalniški agent sam priznal, da dela za goljufivo zavarovalnico, drugače nebi bilo dobička. To kaj židan govori, zagovarja samo sebi primerne. Šarec se je malo zresnil, sedaj je oa židan začel zabavat Slovenski narod z izjavami, da bodo SD-jevci pripelal zavarovalniški sistem do Švedskega modela. Kamorkoli stopi ta pogoltneš je lahko ljudem jasno, da bodo oni financirali tiste, ki že zdaj imajo tako bapolnjene žepe, da vse vn gleda.
Opazujemvas
19. 12. 2019 11.53
+2
Po razpravi v parlamentu je točno jasno, koga več ne smemo voliti v naši državi. Takšnega sprenevedanja še nisem slišal, monopol ima že sedaj ZSSS, gre se za to, da se s sprejemom tega zakona, odreže privatne zavarovalnice in se njihov dobiček prelije v državno blagajno, tako bi bilo tudi prav. Vem pa koga ne bom več volil nikoli v življenju, SDS, NSi, SMC, ti so katastrofa za razvoj naše države, te je potrebno odrezat pri odločitvah o našem življenju.
OrodniK
19. 12. 2019 12.03
+5
Razloži mi prosim nekaj po tvoji bebavi logiki, se bo dobiček prelil v državno blagajno, poleg teh ki smo sedaj plačevali prostovoljno, bodo plačevali sedaj obvezno VSI, in pazi-ravno toliko kot sedaj in še to trdi ZZZS da je premalo?!?! Bravo! Ploskamo takemu bebavemu predlogu, ki bi nam najraje še gate slekli! Isto sr**je drugo pakovanje, nahebe pa ga spet davkoplačevalec...
Opazujemvas
19. 12. 2019 12.25
+3
Daj nehaj prosim žaliti, sem za sprejem tega zakona, ker zakon je začetek, da se odvzame preliv kapitala, s katerim bi dobili več sredstev v blagajno, govorimo o dobičkih teh zavarovalni.Po tvojem je potem boljše, da ostane tako kot je in še naprej polnimo žepe nekomu tretjemu. V začetku je bilo dodatno zavarovanje samo za nadstandard, mišleno je bilo za to, da prideš prej na vrsto za preglede, za boljšo oskrbo v bolnišnici, recimo lastna soba itd. Potem pa so kar naenkrat določili, da brez dodatnega zavarovanja ne moreš obiskati zdravnika. Za nameček pa še to dragi moj prijatelj plus, da imaš osnovno zavarovanje , dodatno, moraš plačevati za zdravila. Pa kdo je tu nor? Rajši vidim, da gre denar pa naj bo to milijon v državno blagajno, kot pa,da si na naš račun nekdo tretji polni žepe na moj in tvoj ter račun vseh državljanov.
OrodniK
19. 12. 2019 12.34
-1
A bomo plačevali kaj manj? NE! Bomo dobili kaj več? NE! Kljub temu, da ne bo požrešne zavarovalnice vmes! Logika? Kam gre razlika? Pa še vedno je premau-tako Zzzs! Tako pa je, ker se v zdravstvu preko državne ZZZZS KRADE. Ali ponikne v zavarovalnici ali se pokrade iz zdravstvene blagajne, efekt je vedno isti, le druge sv*nje se mastijo na račun malega človeka. Tega ti ne vidiš. Problemi so drugje, teh pa se noče reševati!
zmago56
19. 12. 2019 11.47
+0
Ne se hecat. A mislite, da se bodo oni, ki so jih stranke k zavarovalniškemu koritu poslale kar tako odrekli predobro plačanim službam. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bi ukinjeno, ko bodo za vse vodilne na zavarovalnicah nove službe v državni upravi umetno ustvarili.
serumresnice
19. 12. 2019 11.38
+4
Če bo Šarčevi vladi uspelo,tega volilci ne bomo pozabili.A na žalost imajo nekatere stranke svojo računico,na žalost.
ROMELS
19. 12. 2019 12.08
+4
A si naiven? Saj ti bodo drugje vzeli,saj niso tako neumni, da pokrijejo manjko oziroma izpad tega prihodka.
gusar.
19. 12. 2019 11.08
+0
Vsaka čast tej manšinski vladi. Naredila je več kot katerakoli vlada - praktično v enem letu. Vendar je kriva za vse kar niso naredile vse vlade do sedaj, če ravno vlada samo eno leto in to eno leto ima velike probleme z koalicijskimi strankami.... Gospod Šarec znova boš imel, vse glasove vseh, ki bivajo pod mojo streho, v nasprotnem primeru se bojo selili..
OrodniK
19. 12. 2019 11.27
+5
Kdo je tu nor? 1.) S tem zakonom Dopolnilno zavarovanje NE BO UKINJENO, ampak bo postalo dodatno OBVEZNO za vse! 2.) ZZZS trdi, da je 29eur PREMALO, četudi bodo sedaj Dodatno-Obvezno plačevali VSI! Torej ne da bomo ljudje prišparali, tisti ki plačujemo dopolnilno sedaj, ga bomo-sedaj obvezno še naprej (namesto zavarovalnicam ZZZSju), plačevati pa bodo morali tudi tisti, ki ga do sedaj niso?!! Denarja bo pa po trditvah ZZZSja še vedno PREMALO?!? Kjub temu da ne bo dobičkov-kot jih imajo sedaj zavarovalnice?!?! RAZUMI KDOR MORE?!? Levaki nas strižejo, mi bomo pa še ploskal? #BUTALE
OrodniK
19. 12. 2019 11.31
+9
1.)Po neki logiki bi predvideval, da če bodo sedaj morali plačevati vsi, bi se moral znesek znatno znižati, ker je več vplačnikov in zavarovalnica ne pobere svojega deleža? 15Eur bi moralo zadostovati? 2.) ˝v drugem pa bi za pobiranje prispevka oblikovali solidarnostno lestvico˝, torej zakaj ne priznajo, da bodo DVIGNILI OSNOVNO ZAVAROVANJE? Ali je potrebno novo ime zavarovanja, da se lahko goni POPULIZEM, da so Dopolnilno ˝UKINILI˝.
ivan.z Doba
19. 12. 2019 10.57
+7
Ostalo bo pri poskusu.