Slovenija

Nekdanji šef UKCL Vrhunec več ur pred komisijo, Kopača poslali domov

Ljubljana, 05. 09. 2019 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
50

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške srčne kirurgije je kot pričo zaslišala nekdanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca. Zaslišanje je potekalo skoraj tri ure, Vrhunec pa je prepričan, da je ravnal v skladu s statutom in zakonodajo. Zaslišanje Vrhunca se je tako zavleklo, da so Kopača prestavili na oktobrsko sejo.

Vrhunec je bil generalni direktor UKC Ljubljana v letih 2009 do 2013, nato pa je klinični center še do avgusta 2015 vodil kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja. Članom komisije je danes pojasnil, da so ga na program otroške srčne kirurgije prvič opozorili septembra 2009. Šlo je za opozorila, da je program, ki se je takrat izvajal z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem, predrag in da bi moral v dveh letih že dati večji angažma domačih kirurgov.

Po njegovih besedah so takoj pristopili k pogajanjem z Mishalyjem in z letom 2010 dosegli prepolovitev cene operacije. Del, ki zadeva usposabljanje domačih kirurgov, pa je moral prepustiti stroki, ki ga je poučila, da je za usposabljanje za tako vrsto kirurgije potrebnih najmanj šest let in da sta dve leti premalo. Nato so se zadeve začasno umirile. Ko so se znova pojavili očitki o racionalnosti programa, je novembra 2010 odredil notranjo revizijo programa, ki je trajala eno leto in ugotovila, da bi Mishaly glede na obseg dela moral imeti licenco pri nas, dela pa ne bi smel opravljati po avtorski pogodbi.

Članom komisije je zagotovil, da o tem do ugotovitev notranje revizije ni vedel nič, z mnenji zdravniške zbornice glede gostovanja tujih zdravnikov in plačil po avtorskih pogodbah ni bil seznanjen. Po ugotovitvah notranje revizije je pogodbo z Mishalyjem prekinil in od vodstva kirurške klinike ter kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja zahteval, da zadeve uredijo. Pri tem je Vrhunec poudaril, da se v javnosti pogosto napačno pripisuje odgovornost pediatrični kliniki, medtem ko je bil ta program v tem delu izključno pod ingerenco strokovnega vodstva kirurške klinike, kliničnih oddelkov za kirurgijo srca in ožilja ter za otroško kirurgijo.

Simon Vrhunec
Simon Vrhunec FOTO: Bobo

Pojasnil je, da je Mishaly licenco pridobil v štirih mesecih, nato so program nadaljevali na zakonit način. Vmes naj bi sodelovanje z Mishalyjem zahteval tudi minister Tomaž Gantar.

Po njegovih besedah se je do začetka leta 2012 vse v zvezi s tem programom vrtelo okoli plačevanja Mishalyja in tudi januarja 2012, ko je strokovni svet UKC obravnaval to problematiko, so mu kritiki očitali le, da je predrag in ne daje pravih rezultatov v smislu usposabljanja domačega kirurga. Da je program vprašljiv, ker je izraelski kirurg preredko v Sloveniji, je bilo na strokovnem svetu prvič izraženo dva meseca kasneje, pa še to ne v "kakšnem bolj drastičnem smislu, kot ga je kasneje prikazalo poročilo mednarodne komisije".

Glede poročila mednarodne komisije nad programom otroške srčne kirurgije za obdobje 2007 do 2014, ki je bilo javnosti predstavljeno leta 2015, ima sicer Vrhunec nekatere pomisleke. Ocenjuje namreč, da so bili nekateri od članov komisije v konfliktu interesov, avtorjem poročila pa očita tudi, da ugotavlja odgovornost vodstva kliničnega centra, nihče od njih pa ni bil povabljen na kakršen koli razgovor.

Prav tako je Vrhunec kritičen do poročila protikorupcijske komisije, ki ga je označil za nebulozo. Da so se v tem primeru "morda malo zmotili", pa da mu je kasneje prostodušno priznal tudi eden višjih predstavnikov protikorupcijske komisije.

Članom komisije je nekdanji generalni direktor kliničnega centra predstavil še nadaljnja bolj ali manj neuspešna prizadevanja za sodelovanje z beograjskim kirurgom Igorjem Šehićem, nato pa za institucionalno sodelovanje s katerim o evropskih centrov. Na vprašanje, ali je soodgovoren za to, da programa, kot je ugotavljal sam, ni več, pa je odgovoril, da se pogosto sprašuje o tem, kaj bi lahko naredil boljše, "vest vedno kljuva". Misli pa, da je ravnal skladno s statutom UKC, zakonodajo, etičnimi vrednotami in prakso dobrega managementa. Po njegovih besedah na koncu ostaja dejstvo, da je v času, ko je bil direktor, program potekal, bil relativno uspešen in so se prvič v zgodovini tako rekoč vse operacije izvajale v Ljubljani.

Opozoril je tudi na delitev odgovornosti med poslovnim in strokovnim vodenjem kliničnega centra in poudaril, da je strokovni svet ves čas ugotavljal, da je program korekten, da dobro poteka in sledili so priporočilom, ki jih je dal strokovni svet. "Če vrh stroke reče, da je nekaj dobro, kako naj polemiziram s tem," je dejal Vrhunec in zagotovil, da je ves čas poskušal reševati nesoglasja.

Danes bi komisija morala zaslišati še enega nekdanjega direktorja UKC Andraža Kopača, a so zaslišanje prestavili in ga bodo po vsej verjetnosti opravili oktobra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
06. 09. 2019 09.43
+5
Ma dajte no, tud v zdravstvu so malce pokradli, prvič slišim. Malo sem se sprehodil po današnjih prispevkih novinarjev. Z vsakim prispevkom mi dvigne pritisk in hkrati mi gre na jok. Povsod prevare, kraje, goljufije, nepošteno zaposlovanje, podkupnine, izmikanje pravici in izigravanje davkoplačevalcev .......Narod slovenski, ali smo si tega res zaslužili???????????????
anakondabox
06. 09. 2019 07.41
+3
No ja, vljudni moramo biti in v skladu z bontonom. A se to žal zelo redko dogaja v vseh sistemih, na vsakršnem 'terenu'. Prizadevni šef UKC gospod Vrhunec ni bil vedno tako prizadeven in odličen kot se prikazuje. Vsak se prikaže v najlepši luči, čeprav so v ozadju nedovoljene 'rabote'. #pasrečno
pesnitev
06. 09. 2019 07.12
-1
Gospa, ki je vodila zaslišanje, je zelo skregana z osnovnim bontonom, vedla se je skrajno oblastno, nevljudno, kot da ima pred seboj zločinca, ne pa nekdanjega prizadevnega vodjo KC. Za strokovnjaka iz Izraela nam je škoda denarja, bankirjem, ki so zafurali banke pa izplačujemo bajne vsote! In denar za preiskovalne komisije naj bi raje pristal v žepu strokovnjaka g. Mishalija, ki je opravil številne uspećne posege na srcih otrok, kar jim je omogočilo preživatje. Za dosego take strokovnosti so potrebna leta in finančna vlaganja
glava2
05. 09. 2019 21.30
+11
vse v razpadu, vsi so ravnali prav , nič ne deluje, nobeden nič kriv, .... milijon komisij, nič se ne zgodi,.... kje se zatika???
setisfekšn
05. 09. 2019 21.29
+7
Te birokratske lenuhe nagnat za tekoci trak v gospodarstvo za 650 eur!!!
setisfekšn
05. 09. 2019 21.26
+6
Tele vse z raznih komisij bi dal na zavod za zaposlovanje in potem delat v fabrike ki jih sicer v sloveniji ni!!
setisfekšn
05. 09. 2019 21.24
+5
Te bolane slovenske ze 30 letne farse ki se bodo vlekle v neskoncnost!!!
resslovenka
05. 09. 2019 18.57
+14
Dejte ga nehat lomit s temi komisijami. Zguba časa in denarja. Kaj boste dosegli, zgolj prali v javnosti umazane cote. Zmetat ven plevel, prebrat zrnje. Plačat kot jim gre glede na rezultate. Ker je več vredno eno življenje kot tole prepucavanje. Še nikoli nisem slišala, da se je po ugotovitvah komisij komu skrivil lasek na glavi. Torej res zguba časa. 🙄
resslovenka
05. 09. 2019 18.48
+6
Bravo. Spet smo prvi. 👋 Kje? Na katerem področju? V zdravstvu seveda, kje pa? Po Eurostatovi lestvici, smo prvi po številu smrti, ki bi jih bilo možno preprečiti. Sedaj pa ploskajte, zahtevajte, izsiljujete višje plače gospodje doktorji z vašim sindikalistom in zdravniško zbornico vred. Kdo je pripomogel k tako alarmantnem "dosežku"? Otroške srčne kirurgije ne bom komentirala. Ta je tako in tako največja nacionalna sramota našega zdravstva. 🙄
01xxy
05. 09. 2019 16.51
+27
Spopad za 100 milijonov evrov za gradnjo karavanškega tunela je najboljši dokaz, kako deluje Slovenija. Mafijska država! Še sram jih ni več.
Transformerji
05. 09. 2019 16.34
+22
Kaj naj napišem - nekaj gnilega je v državi tej? Resnica je, da bilo in je vedno več gnilega, ki se na koncu pomete pod preprogo - državljani pa tacajo po tej preprogi in se ne zavedajo, da zelo smrdijo tudi njihovi podplati.
Julijann
05. 09. 2019 15.29
+38
Ima še kdo občutek, da je delo teh parlamentarnih komisij stran vržen čas, denar pa ne ... vsi predsedniki, ki so zasliševali vpletene na različnih področjih, kjer se dobro ve, da ni bilo vse po črki zakona, so oddali naprej že zaključene preiskave, oz. zaslišanja ali poročila, nazadnje o Teš 6 in epilog? ... ga ni in ga nikoli ne bo, kajti v tej državi ni krivih in odgovornih, razen navadnih ljudi !!!
razocarani
05. 09. 2019 16.03
+21
no saj te komisije niso namenjene nekim rezutatom,,se pa tu leo zasluži z mlatenjem prazne slame,,se nobena pa ni dala pravih rezultatov ki bi bili za pregon lumpov vseh sort..le kako se je končalo z jankovičem pa vvvvvvvvemo sedj ,,odpis vseh dolgov,,ha ha ha res imamo pravno državo,,no koliko so v tem sojenju zaslužili odvetniki tozilvi in sodniki pa vedo samo oni,,no jankovič ve koliko je komu plačal ,,poserjem se na to pravno državo,,in to zelo mehko
nenitomožne
05. 09. 2019 16.26
+12
Peterle bi rekel, da v tej državici nihče več nima jajc ! Kar se odgovornosti in poklicne morale tiče, seveda! Občutek te ne vara! Dosti nas je, ki mislimo enako in to ne glede na to, na katero stran raje gledamo, levo ali desno.
Karlo
05. 09. 2019 19.30
+1
On jih je že prejšnje tisočletje pozabil nekje v Južni Ameriki.
Christi Miles
05. 09. 2019 15.29
+22
Vsi nedolžni, nimaš kaj
razocarani
05. 09. 2019 16.04
+8
nenitomožne
05. 09. 2019 16.30
+16
Ne bo držalo, da samo zviti ! So samo predrzni, ker vedo, da se jim ne bo nič zgodilo, pa če tudi jih odkrijejo !Krivi pa smo si sami, saj volimo modele, ki vse to direktno ali indirektno podpirajo ! Barabije in lopovščine. Velja tako za desne kot za leve. Častne izjeme so na obeh straneh, da bo jasno.
Transformerji
05. 09. 2019 15.12
+31
Danes sem že trikrat počistil ekran - dobil sem občutek, da smrdi po dreku.
zajebant2
05. 09. 2019 15.01
+14
levi poštenjak
An ban pet podgan
05. 09. 2019 14.56
+31
On je velik nakladač njegov brat pa še večji.
Casey Ry
05. 09. 2019 14.26
+54
Naj poklicejo raje njegovo kao desno roko, slavnega Smiljica skladiscnika, verjetno ima dosti za povedati!
Zmaga Ukrajini ...
05. 09. 2019 14.18
+46
Vrhunec je vrhunski nakladač.
Naj bi
05. 09. 2019 14.16
+40
Kam je izginila novica o Fursu?
komarec
05. 09. 2019 14.11
+33
Kakorkoli, tu smo vsi pametni a za časa Josipa, ni bilo nobenih preiskovalnih komisij in podobnih zadev, enostavno so možakarju določili poklic kamnoseka.
igy02
05. 09. 2019 15.08
-2
Ja, uzela te magla. V moji rostni vasi so pobili vse premožne in sposobne. Še zdaj je tam pustoš.
trunck
05. 09. 2019 16.24
+1
Igy02, nesposobni so pa ostali, a ne. Vidiš, lahko se zahvališ materi naravi, da te ni preveč obdarila.
nenitomožne
05. 09. 2019 16.33
+2
kako si pa ti preživel ? Kot revežev naslednik ? Torej tudi nisi sposoben, ker so itak vse pospravili !?