Slovenija

SD: v. d. glavnega tajnika postal Frangež, aprila bodo imeli volilni kongres

Ljubljana, 12. 02. 2024 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, M.P.
Komentarji
910

V SD je potekala serija sestankov, na katerih so tehtali scenarije za izhod iz krize in obstoj na političnem parketu. Odločili so, da bo po odstopu Klemna Žiberta položaj glavnega tajnika SD začasno prevzel Matevž Frangež. Po razpravi konference SD je predsedstvo odločilo še, da bo imela SD spomladi volilni in ne zgolj statutarni kongres. Po besedah predsednice Tanje Fajon naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Korljan in Lukšić o dogajanju v SD
    09:01
    Iz 24UR ZVEČER: Korljan in Lukšić o dogajanju v SD
  • Iz 24UR ZVEČER: Veliki pretresi v SD
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: Veliki pretresi v SD
  • Iz 24UR ZVEČER: Fajonova po sestankih stranke SD
    08:51
    Iz 24UR ZVEČER: Fajonova po sestankih stranke SD
  • Iz 24UR: Dogajanje v SD
    01:20
    Iz 24UR: Dogajanje v SD
  • Iz 24UR: Namesto Žiberta Matevž Frangež
    03:08
    Iz 24UR: Namesto Žiberta Matevž Frangež
  • Iz SVETA: SD v prihodnosti
    03:27
    Iz SVETA: SD v prihodnosti

SD je na sestankih iskala izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, v središču katere sta se znašla ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD.

Kolegij predsednice SD Tanje Fajon je zato predlagal, da za vršilca dolžnosti glavnega tajnika postavijo vidnega člana, sicer pa državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža, ki je sedaj predsednik konference SD, najvišjega organa med dvema kongresoma. Predsedstvo je predlog soglasno potrdilo.

"Od vseh mojih mladostnih sanj je to verjetno funkcija, ki si je nikoli nisem želel. Na to imenovanje sem pristal v danih okoliščinah. Moje delo v. d. je začasno," je povedal Frangež in poudaril, da je današnja konferenca pokazala, da je vsem, ki so prišli, mar za socialno demokracijo in njeno prihodnost v Sloveniji. 

Dodal je, da organom odkrivanja in pregona kaznivih dejanj zaupajo, da bodo raziskali vse okoliščine v zvezi z nakupom sodne palače in preganjali tiste, ki so, če bo v zadevi kaj narobe, odgovorni. "Mi nismo želeli ne prikrivati, ne preprečiti skrbnega preiskovanja storjenih dejanj, pa naj bodo to dejanja znotraj ministrstva za pravosodje ali celo znotraj stranke," je še povedal. Na sestankih so po njegovih besedah veliko govorili tudi o tem, kaj morajo narediti, da spet stopijo "na pot verodostojnosti in zaupanja ljudi" in sprejeli tudi nekaj odločitev.

Fajonova: 'Dosegli smo dno, a današnja energija mi je dala upanje, da gremo naprej'

Predsednica SD Fajonova, ki pravi, da se od položaja ne poslavlja, je predlagala, da se izpelje tudi volilni kongres. "Debata je bil dolga in marsikdo si tega volilnega kongresa ni želel, ampak jaz verjamem, da je to priložnost stranke za nov začetek. Tudi z volilnim kongresom lahko postavimo neke trdne temelje za naprej," je povedala. 

O tem, ali se bo takrat podala po zaupnico za nov mandat na čelu SD, pa se ni povsem izjasnila. Kot je dejala, bodo v naslednjih tednih tekli postopki za pripravo kandidatnih list za celotno vodstvo. "Predvsem dajem priložnost, da se do takrat še enkrat sami pri sebi vprašamo, pogovorimo, kako stranko programsko, reformno peljati naprej. Imamo čas, danes stranke ne zapuščam, tudi vodstvo ne, smo pa potegnili poteze, kjer jaz vidim priložnost za bolj trden začetek," je dejala.

Novinarska konferenca stranke SD
Novinarska konferenca stranke SD FOTO: Damjan Žibert

Priznala je, da je bilo v strani od afere sodna stavba precej napeto. "Jaz nisem ne raziskovalka, ne ministrica, ne predsednik vlade. Mi smo sprejeli odločitev, da mora ministrica odstopiti in ta odločitev je še vedno v rokah predsednika vlade. Organi odkrivanja in pregona pa naj naredijo svoje," je povedala. 

Priznava, da stranka ni v zavidljivem položaju, a danes opravljeni pogovori ji dajejo upanje, da so v stranki med seboj povezani, ko je težko. "Na tem mestu smo mogoče dosegli dno, ki si ga nekaj tednov nazaj nihče ni ne želel ne pričakoval. Pravzaprav smo bili v nasprotni situaciji, ministrske ekipe so delale dobro, poslanska ekipa je delala dobro, tudi naš teren. Zgodilo se je, kar se je zgodilo, ampak danes smo pokazali energijo, ambicijo, da gremo naprej povezani," je še povedala Fajonova. 

Padec javnomnenjske podpore Fajonove ne preseneča

Prav člani konference pa trenutno na seji iščejo odgovore na vprašanje, kaj je SD pripeljalo v krizo, zaradi katere je njena podpora v javnomnenjski raziskavi Mediane za današnje Delo strmoglavila.

Kot kaže, bi odgovornost lahko prevzelo celotno vodstvo SD, saj je predsedstvo stranke dobilo na mizo tudi predlog, da bi bil marčni statutarni kongres stranke, ki so ga načrtovali, po novem volilni, stranka pa bi na njem volila novo vodstvo. A odločitev še ni sprejeta. Najprej bodo tako opravili poglobljeno razpravo v okviru konference SD, na podlagi katere bo predsedstvo dokončno oblikovalo sklep in o njem tudi odločalo.

Danes objavljeni rezultati merjenja javnega mnenja, ki ga je za Delo opravila Mediana, sicer kažejo, da je SD podpora s 7,5 odstotka v januarju zdrsnila na 2,6 odstotka. Za Fajonovo zdrs v luči afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski ni presenečenje. Vse od nakupa se namreč vršijo "zelo hudi pritiski na našo stranko", je danes dopoldne dejala v izjavi za medije.

Tudi gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han je ob prihodu na sejo kolegija priznal, da so to na nek način pričakovali. "Ampak jaz verjamem, da ko enkrat padeš, se lahko tudi vzdigneš, seveda če imaš pravo vizijo," je poudaril. Dejal je, da je bil zadnje dni veliko na terenu in je "sam začutil utrip terena, ki pa ni tako slab, je predvsem zaskrbljen". 

Da je zdrs v podpori posledica enega dogodka, v katerem so bili "vsi člani SD, vključujoč z vodstvom, neutemeljeno obremenjeni in kriminalizirani," je dopoldne ocenil tudi minister za kohezijo iz vrst SD Aleksander Jevšek. "Na to smo že večkrat opozarjali in nato bomo opozorili tudi na konferenci, kjer se bomo srečali v zelo velikem številu in se zelo temeljito pogovorili, kaj je tisto, kar je bilo narobe v preteklosti s strani naših koalicijskih partnerjev in kaj je bilo tisto, kar je narobe z nami samimi," je dejal. Ko si bodo odgovorili na to, bo znan tudi odgovor, kako naprej, je ocenil.

"Verjamem, da smo Socialni demokrati najboljša stranka v Sloveniji, imamo pa svoje napake, ki jih moramo obravnavati in pravilno odreagirati," je ob prihodu na kolegij predsednice SD ocenil nekdanji predsednik stranke Dejan Židan. Pričakuje, da bo stranka danes strnila vrste.

Robert Golob in Tanja Fajon
Robert Golob in Tanja Fajon FOTO: Bobo

Ali naj SD še vztraja v koaliciji?

Ob pozivih k odstopu vodstva naj bi debatirali tudi o dilemi, ali naj Socialni demokrati še vztrajajo v koaliciji. Fajonova je sicer po sestanku SD s premierjem Robertom Golobom dejala, da na obeh straneh obstaja želja po nadaljnjem sodelovanju. Priznala pa je, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji načeto. "Na nas politikih je, da zdaj ravnamo odgovorno. Dobili smo mandat ljudi, da vodimo vlado. Trdo delo bo tisto, s čimer lahko dokažemo, da smo Socialni demokrati sposobni obnoviti zaupanje," je v sredo v naši večerni oddaji dejala predsednica SD.

"V vlado smo vstopili, da uresničujemo koalicijsko pogodbo, da delamo za dobro Slovenk in Slovencev. Tukaj ni odstopanja, treba je naprej po tej poti, vzpostaviti čim višji nivo medsebojnega zaupanja med koalicijskimi partnerji in se usmeriti v cilje," je danes še ocenil Jevšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (910)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenec007
16. 02. 2024 17.50
+1
Pohlep jih je pokopal...
Vodnar.si
14. 02. 2024 08.16
+2
Kaj ma ta Frsnges pod brado da je zltako rdec,so to krive kamere pust ali garje?
Mekenzi
13. 02. 2024 21.14
+2
Vsi bi morali v zapor, če ne bomo pa narod sodil njim. 😭😭😭
Maki3322
13. 02. 2024 16.30
+5
Zaupanje ste si zapravili z lopovščino. Take stranke se ne voli.
smuuki
13. 02. 2024 15.43
+5
Po volilnem kongresu in izpadu iz parlamenta se ne bo nihče več spomnil da so bili komunisti,socialdemokrati,sd jevci. Vse je kar naenkrat sram in ta vprašanja preslišijo ali zanikajo. Tako je z njimi. Kar jim ni v ponos hitro pozabijo
brabusednet
13. 02. 2024 13.35
+7
Kak te danes Frangež izgleda.Že ima danes celi fris rdeč,sinoči je imel samo brado,toliko je lagal in nakladal.
St. Gallen
13. 02. 2024 10.18
-4
kdo je ponosen na ponosne naslednike naj vsecka
G. Papež
13. 02. 2024 10.10
+7
Strici baje zdaj namesto jurišnih pemi pojejo Kje so tiste stezice. Tanja, Tanja...
G. Papež
13. 02. 2024 10.02
+9
Zdaj mora Frangež najprej oprati svoje ime zarad subvencij SIJ-u, ki sta jih s Hanom podelila in bila potem zgrožena, da so jih dobili. Kako je s tem?
baldahin
13. 02. 2024 10.07
+6
Pravica je
13. 02. 2024 10.02
+13
Ovce v brezmadežni stajici so se vznemirile , ker je pastirica stopila v korupcijski mulj in prinesla brozgo v njihov rajski vrt !
Dr. No
13. 02. 2024 09.55
+8
wsharky
13. 02. 2024 09.49
+11
in dragi moji člani SD-ja kmalu lahko v poštnih nabiralnikih pričakujete položnico za letno članarino v višini vsaj 35 eur
smuuki
13. 02. 2024 15.45
+3
Ja pa ja. To je sekta brez članstva ko je treba kaj prispevat in vsi so člani ko so ugodnosti.
Kostorog
13. 02. 2024 09.45
-3
Tanja se zelo dobro uči od največjega manipulatorja jajota, zato bo kmalu nepriljubljena tako kot on.
Krneki 00
13. 02. 2024 10.15
+4
dejte se še vi kdaj naučit da vas na suho od zadaj levi in desni že 30 let
ii
13. 02. 2024 09.44
+11
Han ni videti ravno dobro
Kviz
13. 02. 2024 09.44
+7
Rdeči klovni.
dule100
13. 02. 2024 09.31
+11
Tihi, ubogljivi, ponižni! Brez vsakega ponosa! Kako jim privoščim, nadutežem! 🤣🤣🤣
Daisy78
13. 02. 2024 09.29
+11
A smo kaj drugega pričakovali? Zdaj morajo svoje stolčke rešiti za 2 leti. Potem pa se tako zavedajo, da jih ne bo več.
Mrežca PK
13. 02. 2024 09.26
+10
Končno je luč posijala na to kaj sploh je SD: skupina ničvrednih levih deb*lov polnih korupcije
baldahin
13. 02. 2024 09.26
+7
Ja pa iiii,Frangi, še rdeč nosek si nadeni in kraguljčke in naredi kolo pred kamero.
smuuki
13. 02. 2024 08.59
+7
Koprivc ponosni naslednik komunistov se bo uredil, obril in se vsedel na predsedniško mesto. Potek naprej je znan vsem. Smetišče zgodovine vabi. 😀😀😀😀