Slovenija

Pred vpisom v srednjo šolo

Ljubljana, 17. 04. 2000 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Približno 96 odstotkov bodočih dijakov se bo v prihodnjem šolskem letu lahko vpisalo v skladu s svojimi željami, torej na izbrano srednjo šolo (SŠ) in izbrani program, ocenjujejo na ministrstvu za šolstvo in šport. Za programe, na katerih je število prijav presegalo število razpisnih mest, so z razmestitvami oddelkov zagotovili dodatnih 38 oddelkov in s tem 1100 dodatnih vpisnih mest. Omejitvam vpisa se kljub temu ni bilo mogoče v celoti izogniti. Vpis bo tako omejen na 47 SŠ, izbirnega postopka zaradi omejitve oz. preverjanja znanja pa se bo moralo udeležiti 27,7 odstotka kandidatov za vpis oz. 7139 učencev.

Že tretje leto zapored pa ne bo omejitve vpisa na ravni nižjega poklicnega izobraževanja in prav tako ne v srednjem poklicnem izobraževanju po dualnem sistemu.

Z razpisom za vpis v SŠ v prihodnjem šolskem letu je bilo sicer razpisanih 31.489 vpisnih mest v srednjem šolstvu; do 27. marca, ko je potekel rok za prenos prijav iz SŠ, ki so jo izbrali učenci v prvem krogu, na drugo SŠ, pa se je prijavilo 25.753 kandidatov.

SŠ, ki omejujejo vpis, bodo učence, ki so pri njih prijavljeni, o omejitvi pisno obvestile do 21. aprila. Za tiste, ki bodo vključeni v postopek omejitve vpisa, bo preverjanje znanja iz slovenskega jezika 23. maja (naknadni rok je 6. junij), iz znanja matematike pa 24. maja (naknadni rok je 7. junij).

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.