Slovenija

Preddvorski župan skrival, da je občina na račun dobila 4,7 milijona evrov?

Preddvor, 18. 11. 2019 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
74

Občina Preddvor je prejšnji mesec od neznanega vplačnika na prehodni davčni podračun prejela 4,7 milijona evrov. Sredstva so delno že porabili za odplačilo kreditov, tri milijone evrov pa bodo porabili za naložbe. A zdaj na župana padajo očitki, češ da svetnike o svojih odločitvah, kam bo šel denar, ni niti seznanil niti jih ni vprašal za mnenje.

Kot smo že poročali prejšnji teden, so sredstva, ki so večja od celoletnega občinskega proračuna, na prehodni davčni podračun, čigar imetnik je občina, nadzornik in skrbnik pa Finančna uprava RS, prišla v začetku oktobra. Kdo je poskrbel za nepričakovano finančno injekcijo, ni znano, nam je danes zatrdil preddvorski župan Rok Roblek: "Občina nima možnosti vpogleda v analitiko nakazila. Iz tega izhaja, da ne moremo izvedeti, od kod pravzaprav denar."

Nam je pa vir, ki želi ostati neimenovan, a njegove podatke hranimo v redakciji, dejal, da je župan nekaj časa prikrival nepričakovano bogato ’darilo’. Po navedbah vira naj bi župana oseba, ki je nakazala sredstva, klicala že avgusta, kar pa je župan odločno zanikal: "Teh informacij nisem dobil. Za denar sem izvedel, ko je bil nakazan."

Tri milijone evrov je občina vezala, tako da se sprostijo v treh tranšah, prva spomladi 2021, druga jeseni 2021, tretja, ki bo z dvema milijonoma tudi največja, pa spomladi 2022. Zaenkrat še ni jasno, za katere naložbe bo občina sredstva porabila.
Tri milijone evrov je občina vezala, tako da se sprostijo v treh tranšah, prva spomladi 2021, druga jeseni 2021, tretja, ki bo z dvema milijonoma tudi največja, pa spomladi 2022. Zaenkrat še ni jasno, za katere naložbe bo občina sredstva porabila. FOTO: POP TV

Nato naj bi župan začetek oktobra o denarju, ki se je stekel na občinski račun, seznanil samo svoje svetnike. "Prosil jih je, naj o tem molčijo, saj bodo v nasprotnem primeru ostali svetniki imeli prevelike apetite. Kljub temu se je po občini o tem šušljalo," je zatrdil naš vir. Prejšnji teden pa so svetniki dobili gradivo za sprejem proračuna za leto 2020. Po zagotovilih našega vira v njem ni bilo niti z besedo niti s številkami omenjeno nakazilo nepričakovanega denarja. "Razen to, da zdaj postavka za plačilo kredita znaša nič evrov," je izpostavil vir.

Eden od svetnikov naj bi zato od župana zahteval, da umakne proračun. Iz javnih podatkov nakazil so namreč svetniki razbrali, da je občina nakazala tudi tri milijone evrov na komercialno banko, o katerem svetniki sploh niso bili obveščeni oziroma niso sodelovali pri usklajevanju proračuna, je še zatrdil naš vir. Spomnimo, to so tisti trije milijoni evrov od podarjenega zneska, ki jih je občina dala vezati na banko in jih bo čez dve leti porabila za različne naložbe. 1,7 milijona evrov pa so že porabili za poplačilo kreditov.

Župan naj bi zaradi tega 'razkritja' pred zaprtimi vrati sklical sestanek z vsemi svetniki. "Te podatke je župan razkril šele dan pred sejo občinskega sveta. Pisno pa jih je, na zahtevo svetnikov, dopolnil na sami seji. Na podlagi tega razkritja in dopolnitve gradiva za občinski svet, so svetniki nato soglasno potrdili proračun v prvem branju," je zatrdil vir, ob tem pa še dodal, da se je župan opravičil za tako dejanje.

Župan je priznal, da svetnikov ni obvestil o denarju, zaradi dobrobiti občine.
Župan je priznal, da svetnikov ni obvestil o denarju, zaradi dobrobiti občine. FOTO: POP TV

Župan: Res je, svetnikov nisem obvestil takoj

Župan je priznal, da vseh svetnikov ni obvestil mesec in pol, a je ob tem poudaril, da nikakor ne drži, da bi jim prikrival informacijo o denarju, ki so jo prejeli na seji občinskega sveta. "V zvezi s sredstvi smo delovali po načelu dobrega gospodarja. Ob tako visoki vsoti sredstev obstajajo dvomi o sredstvih, predvsem z vidika previdnosti o napačnih informacijah in vsotah. Lahko pa bi prišlo tudi do neverodostojnosti ali napake. Obenem pa bi lahko pričakovanja nekaterih zmanjšala racionalnost porabe sredstev v dobrobit občine," je pojasnil, zakaj se je tako odločil.

Na očitek vira, da v gradivu za sprejem proračuna za leto 2020 niso bila omenjena nepričakovano dobljena sredstva, je župan pojasnil, da je bilo napisano, da je kredit poplačan, kar je po njegovem mnenju ustrezna razlaga. "Proračun je dokument, ki obsega predvidene prihodke in porabo sredstev, ki se realizirajo v proračunskem letu. Prihodek bo razviden iz dokumenta zaključnega računa občine Preddvor za leto 2019. S tem smo občini prihranili stroške obresti in vodenja, kar skupaj znese dobrih 100.000 evrov," je utemeljil svojo odločitev.

Zakaj župan ni vprašal vseh svetnikom, kako naj občina oplemeniti občinski denar?

Roblek je pojasnil, da je bila denarna injekcija izjemna situacija, zato so se na občini obrnili na druge občine in revizijsko službo, da bi pridobili mnenja o praksah v podobnih primerih: "Občina Preddvor je zaradi visoke vsote sredstev na transakcijskem računu plačevala izjemno visoke negativne obresti nočnih vezav, zato smo se v skladu z odlokom o proračunu naše občine za leto 2019, ki v 13. členu govori o prostih sredstvih, ki jih župan lahko nalaga v banke, ob upoštevanju načela varnosti, likvidnosti in donosnosti odločili za vezavo sredstev. V času vezave imamo tako čas za strateško in kvalitetno pripravo projektov. Ob tem smo prihranili oziroma oplemenitili proračun občine za približno 30.000 evrov – glede na stanje monetarnega trga."

Je bila pa ekipa naše televizije oddaje 24UR na terenu in poizvedovala, ali morda domačini vedo kaj več, kdo bi lahko bil 'krivec' za nenadno finančno okrepitev občine. Povedali so ji, da tudi oni ugibajo, a konkretnih informacij nimajo. Bolj kot to pa jim je pomembno, da bo občina denar dobro in smiselno porabila.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikdar več
19. 11. 2019 18.46
+4
Hvala bogu, da je poplačal kredite i dal denar vezati. Kot do zdaj bodo morali svetniki delati ustaljeno, kot da se to ni zgodilo in skrbeti, da tisti denar, ki pride po ustaljenih poteh še naprej pametno razvrščati. Saj veste sami kako je. Prejmeš nekaj več keša, pa ga zapraviš ha neumnosti. In ko ga ni, boli do neba, pa spet moraš delat. Kolikor pozmam Preddvor so apetiti nekaterih ogromni i kaj hitro bi se zgodilo, da bi posamezniki poskrbeli zase. Tisti, ki so že prej, so znani.
mentorhercul
19. 11. 2019 07.59
-5
Malo so si dali časa in razmislili kako ga pohopsati, vendar se ni izšlo!
šlogar
19. 11. 2019 07.50
+9
Hm, če bi meni padlo toliko denarja. Bi se tudi najprej usedel na ri.. in dobro premislil kam s toliko denarja. Kot dober gospodar je previdno počasi povedal kako in kaj. Iz računa ga pa vsekakor ne bi mogel spraviti v svoj žep, razen če je tako neumen, da ne ve koliko je 2 plus 2.
Thruma
19. 11. 2019 07.28
+4
Ljubljanski Saraocan ima pa ravno obratne težave.On pa ne ve ,kam izginja denar.Pa to...
PEACE
18. 11. 2019 21.41
-6
slo_veter
18. 11. 2019 21.34
+39
zato ker ga je pametno ravnal, ga sedaj nabijajo na križ.. ja seveda saj je v manjšini v deželi butalski
Wahl
18. 11. 2019 21.14
+20
Če bi ga radi vložili v dobro naložbo vam pošljem TTR. Obljubim, da ga bom pošteno zapravil.
Uporabnik113189
18. 11. 2019 21.14
+12
Nemogoče je zatajiti nakazilo milijonov na račun občine, ker župan pač ni edini ki ima vpogled.. O takšni novici se takoj šušlja po raznih zakotnih lokacijah.
tim38
18. 11. 2019 21.14
+25
To se je zgodilo v Sloveniji, kjer navadni občani ne morejo ene navadne položnice poravnati brez osebne izkaznice.
setisfekšn
18. 11. 2019 20.58
+13
Kaksne oslarije si privosci slo politika!!!tocno se ve od kod in od katerega denar!!!!pa makar od lota in ne vem cesa se!!!
batom@pinkponk.com
18. 11. 2019 20.49
-1
Ta kekec na sliki je zupan?????
Žan Baranja 1
18. 11. 2019 20.44
+59
Zdej bo pa Preddvor na črni listi zarad par milijonov, ljubljanski župan pa mašira naprej...
Frane Šajn
18. 11. 2019 20.39
+13
Franc Kangler kaj bomo pa zdaj ta je naš! Marjan na pomoč!
natolcevanjenapolno
18. 11. 2019 20.36
+39
Denar in Slovenci...to ni dobra kombinacija...
Krta?a 21
18. 11. 2019 20.29
+35
Spet foušarija seka. Če bi bil jaz tam, bi še kakemu vaškemu funkcijonarju kej uzel če bi bi preveč kvakal.
Matiias
18. 11. 2019 20.20
+21
Na polno bolana fora, vedno se vidi kdo je placal, no za ovce prehlahat pa pali
gekados
18. 11. 2019 20.19
-22
Verjetno je nakazal tudi kaj sebi, in ravno danes rečem sodelavki, če že res moram plačati davek, recimo, da zadenem na loteriji, raje že plačam občini kot državi, a izgleda da so naši obcinarji isti lopovi kot na državni ravni. Ta župan zagotovo nima čistih namenov
detect
18. 11. 2019 20.16
+17
ma js sm ga nakazu,nej ga majo reveži.
brusilec
18. 11. 2019 20.13
-7
še en ki bi nakazal milijoncek v afriko da malo naraste .. vse v interesu obcanov. ce denar izgine, nic kriv, ce bi bile obresti, pa itaq noben nic ne ve .. dobrodosli v Koruptaniji ..
Naj bi
18. 11. 2019 20.09
+17
Pa saj to lahko sami raziščete. Obstaja Bizi.si, in podobni sistemi. Tam se točno vidi od koga so dobili nakazilo. Drugače so pa tu tudi še kriminalisti. To ni nobem raziskat. Jurćkov problem je večji, čeprav se ga tudi da raziskat, če je interes.