Slovenija

Posegi v zakonodajo, ki jim nasprotuje celo stroka: 'Nepremišljeno, neutemeljeno, škodljivo'

Ljubljana, 21. 01. 2022 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
26

Predlagani dopolnitvi kazenskega zakonika, ki skrajšuje zastaralne roke v zadevah gospodarske kriminalitete, med drugim nasprotujejo na vrhovnem državnem tožilstvu in pravosodnem ministrstvu. Kot pravijo, so rešitve nesistemske in lahko pomenijo ravno nasprotne učinke. V težjih oz. zapletenejših primerih kaznivih dejanj bi pomenile celo neke vrste amnestijo za storilce kaznivih dejanj.

Predlog dopolnitve kazenskega zakonika, ki ga je v DZ vložila SNS, v sredo pa je dobil tudi zeleno luč odbora za pravosodje, predvideva, da kazenski pregon ne bi bil več dovoljen po poteku dveh let od izvedbe prvega preiskovalnega dejanja, ki ga opravijo policisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika pred pričetkom kazenskega postopka. Prav tako kazenski pregon ne bi bil več dovoljen, če je državni tožilec vložil zahtevo za preiskavo po zakonu o kazenskem pregonu ali neposredno obtožnico in je od izvedbe prvega preiskovalnega dejanja preteklo deset let. Spremembe bi uporabljali tudi za zastaranje pregona kaznivih dejanj, ki so bila izvršena pred uveljavitvijo dopolnitve zakona. 

Na vrhovnem državnem tožilstvu pravijo, da predlogu odločno nasprotujejo. Kot so pojasnili, je tudi ustavno sodišče opozorilo, da lahko odločitev državnih tožilcev za vložitev zahteve za uvedbo kazenskega postopka preprečujejo objektivne okoliščine, na katere nimajo vpliva (analizira obsežnega gradiva, izvedba dodatnih preiskovalnih dejanj, mednarodno sodelovanje itd.), in da je v takih primerih omejevanje pregona z nerazumnimi roki v nasprotju z ustavo. 

Pri predlagani dopolnitvi gre po mnenju tožilstva za nepremišljen in vsebinsko neutemeljen, sploh pa konceptualno napačen poseg v materialno kazenskopravno zakonodajo, ki nima podlage v statistični analizi podatkov o dolžini teka (pred)kazenskega postopka, niti o številu predolgih (pred)kazenskih postopkov, niti o okoliščinah, ki bi lahko bile razlog razlog zanje. Takšna materija se sicer obravnava v procesnem zakonu, ne materialnem. 

Pravosodje
Pravosodje FOTO: Thinkstock

Predlagane dopolnitve so tudi v nasprotju z načelom enakosti pred zakonom in povsem neprimeren ukrep za preprečevanje kršitev pravice do sojenja v razumnem roku. Omejitev teka predkazenskega postopka na maksimalno dve leti po opravi prvega preiskovalnega dejanja Policije na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika namreč ne upošteva posebnosti posameznih primerov, še posebej ne kompleksnosti, obsežnosti in mednarodnega elementa v primerih gospodarske in korupcijske kriminalitete, organiziranega kriminala ter terorizma. Zaradi neupoštevanja objektivnih okoliščin, ki vplivajo na tek predkazenskega postopka, in bistvenega skrajšanja zastaralnih rokov bi bil lahko tako nesorazmerno oviran oziroma celo onemogočen učinkovit pregon kaznivih dejanj v javnem interesu, posledično pa tudi onemogočeno varstvo pravic oškodovancev oziroma žrtev kaznivih dejanj, še pojasnjujejo. 

"Nenazadnje pa bi predlagana prehodna in končna določba, po kateri naj bi se novi četrti in peti odstavek 90. člena KZ-1 uporabljala tudi za zastaranje pregona kaznivih dejanj, ki so bila izvršena pred uveljavitvijo predlaganih dopolnitev in pri katerih je Policija že izvedla preiskovalno dejanje na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika pred pričetkom kazenskega postopka, dejansko pomenila amnestijo storilcev najzahtevnejših kaznivih dejanj, predvsem s področja gospodarstva in korupcije. Zato temu najostreje nasprotujemo," so še dodali na tožilstvu. 

Ocenjujejo tudi, da predlagane dopolnitve ne pomenijo le manj zahtevnih sprememb in dopolnitev zakona, ki bi morebiti terjale zgolj jasnejšo opredelitev obstoječih zakonskih določb, kar je lahko razlog za obravnavo novele po skrajšanem postopku, temveč gre tu za obsežne, zahtevne, predvsem pa neutemeljene in neprimerne posege v splošni del kazenskega zakonika, v katerega so določbe o zastaranju kazenskega pregona tudi uvrščene, in pričakovali bi, da bo k podajanju mnenja in pripomb k noveli pozvana tudi strokovna javnost. 

Na odboru za pravosodje so bila sicer podana tudi mnenja zakonodajnopravne službe DZ, državnega sveta, ministrstva za pravosodje, sodnega sveta in odvetniške zbornice. Vsa so bila odklonilna.

Pravosodno ministrstvo: Nesistemske rešitve, ki lahko pomenijo ravno nasprotne učinke

Vlada v svojem mnenju predvsem izpostavlja, da predlagane dopolnitve, četudi bi bile ustrezne, niso niti vložene k pravemu zakonu. 

Pojasnili so, da je potek predkazenskega postopka odvisen od zelo različnih okoliščin posameznih primerov, ki vplivajo na trajanje tako predkazenskega kot tudi kazenskega postopka (na primer ali bodo predlagani prikriti preiskovalni ukrepi, ali bo predlagano začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ali bo šlo za zadevo z mednarodnim elementom in podobno). 

Rok za vložitev zahteve za preiskavo, neposrednega obtožnega akta ali obtožnega predloga, vezan na čas izvedbe prvega preiskovalnega dejanja Policije po odredbi preiskovalnega sodnika pred začetkom kazenskega postopka – četudi bi bil tak predlog vložen k ZKP – bi bil zato v praksi v prevelikem deležu zadev iz upravičenih razlogov neuresničljiv, tako zastavljena omejitev pa tudi ne bi bila usklajena s preostalimi roki, ki jih ZKP predvideva za druga dejanja v predkazenskem postopku. Takšna zakonska določba bi torej predvsem v težjih oziroma zapletenejših primerih kaznivih dejanj pomenila neke vrste amnestijo za njihove storilce. 

Kot pravijo, rešitev iz omenjenega predloga za učinkovitejši kazenski pregon z dejanskim krajšanjem zastaralnih rokov ne podpirajo, saj so “nesistemske in lahko pomenijo ravno nasprotne učinke”.  

Dodali so še, da si Ministrstvo za pravosodje v okviru svojih pristojnosti vseskozi prizadeva ter pripravlja predloge predpisov in druge ukrepe za večjo učinkovitost kazenskih postopkov.

Komisija DS za državno ureditev je opozorila, da predlog zakona  tudi vsebinsko ni ustrezen, saj se nanaša na vsa kazniva dejanja, ne samo na gospodarska, kot je navedeno v obrazložitvi. Po njihovem mnenju pa obstaja še dodaten problem. Predlog zakona se glede načina preiskave veže samo na tista dejanja, pri katerih Policija izvaja preiskovalna dejanja na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika, imamo pa tudi drugačne vrste preiskovanih dejanj in ni argumentiranega razloga, zakaj bi jih obravnavali različno, glede na to, kako v postopku ravnajo udeleženci.

Spomnimo

Nad sprejetjem predloga so bili presenečeni in ogorčeni poslanci dela opozicije. Ocenili so ga kot zelo kritično, grozljivo in škodljivo mešetarjenje po kazenskem zakoniku in opozorili, da so predlagane spremembe v napačnem zakonu, koalicija pa se je na to požvižgala in zakon izglasovala. Dejstvo, da bodo spremembe onemogočale pregon kaznivih dejanj tudi glede nabave zaščitne opreme v prvem valu epidemije covida-19, so označili za "zastrašujoč problem" in izrazili upanje, da koalicija teh sprememb ne bo podprla.

Zmago Jelinčič je ob očitkih dejal, da je stroka proti takim spremembam, "ker se jim ne ljubi delati", da ni dopustno, da določeni primeri trajajo deset let in več, ter da ima Slovenija na področju pravosodja dvakrat več osebja kot zahodnoevropske države.

Glede odklonilnih mnenj pravne stroke je dejal, da so na odbor prišli samo tisti strokovnjaki, ki so proti takim spremembah, ostalih pa da ni bilo. "Pri nas če je pet pravnikov, je deset različnih mnenj," je dodal. Na očitke o tem, da so takšne spremembe voda na mlin vladajoče koalicije, pa je odvrnil: "Mi smo SNS, nam je v interesu slovenski narod, domovina, ne pa politični posamezniki."

Odzvali so se tudi v največji vladni stranki, SDS, kjer so zapisali, da podpirajo predlog dopolnitve kazenskega zakonika, ki ga je vložila SNS, saj se strinjajo, da je treba skrajšati oziroma omejiti nerazumno dolge predkazenske in kazenske postopke v zadevah gospodarske kriminalitete. V SDS ocenjujejo, da je umestitev predlaganih mehanizmov v kazenski zakonik upravičena in sistemska.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAME KLOBASE
22. 01. 2022 08.49
Za take stvari brez zastaralnega roka treba je priti zadevam do korenin seveda bi tej vladi pasalo da bi se skrajšali roki tudi eden nebi bil obsojen vse bi zastarala in pobudnik jelinčič ki je obsojen kriminalec bi se za zakone pogajal
Gabiula
21. 01. 2022 16.28
Zakon bi pa sprejeli po hitrem postopku,to je še pred volitvami.Ne bo vam uspelo,referendum bo to preprečil.
?rniMa?ak
21. 01. 2022 15.35
+2
Oj joj kaj počne ta vlada! Sramota
sinhron
21. 01. 2022 15.21
+4
Nepremišljeno, neutemeljeno, škodljivo , brez znanja , z namenom preprečiti preiskave in obsodbe Janše , Počivalška S TEM , DA BI VSI PRIMERI ZASTARALI !
FAUSTOS1
21. 01. 2022 15.12
+4
Ta zakon bo sprejet saj je prav v tej vladi največ takšnih ,ki jim bo tak zakon omogočil ,da bodo njihovi grehi zapadli. kot da mafija predlaga zakon ,ki mafiji oprošča vsa kriminalna dejanja.
V3SO86
21. 01. 2022 15.09
+3
PA KAJ RES HOCETE NAREDIT IZ DRZAVE KRIMINALNO DRZAVO JANSA TI NISI NORMALEN BOLAN SI V TO BETICO
dori243
21. 01. 2022 15.04
-1
Jankoviča je za vprašat kak se sodi, on ve
MatejGa
21. 01. 2022 14.57
+3
Pa koga sploh briga kaj jelinčić predlaga
Nimasmisla
21. 01. 2022 14.56
-1
Saj je itak vseeno glede na učinkovitost slo sodstva
EnKandidatDosmrtniMandat
21. 01. 2022 14.28
+4
"Poštenjak" Jelinčić predlaga dopolnitve kazenskega zakonika. Pa Bačovnikova Urška je brezmadežno spočela. Smeha do solz...
oježeš
21. 01. 2022 14.24
+7
Kateri kriminalec si pa ne želi imeti zakone, da njegova protizakonita dela v kar najkrajšem roku zastarajo?
mackon08
21. 01. 2022 14.05
+6
Popravljam samo stroko to je zelo premišljeno za lopove in kriminalce, ki sedijo na stolčkih.
JApajaDAja
21. 01. 2022 14.26
enako velja tudi za tiste, ki so že odstavljeni ali premeščeni!
Diabloss
21. 01. 2022 14.01
+3
Rok za dokončanje preiskave b moral biti 7 dni pa je.
Belabreza
21. 01. 2022 13.46
+9
Upam, da se NSi-jeva dimička zaveda za kaj je glasovala. Tako poštena, pa tako podkupljiva, sram naj te bo.
1kala
21. 01. 2022 13.43
+5
Zmagc naj raje predlaga, da država lahko zaseže premoženje družinskim članom v kolikor ga jim je osumljeni prepisal po storjene dejanju in da mora moški, ki spelje ženo takšnemu politiku kot je on, častiti pijačo, zmagec pa naj poje pesem Šifrerja "dec ne more..."
JApajaDAja
21. 01. 2022 14.27
+1
JohannDoe
21. 01. 2022 13.41
+0
Poglejte, Masleša ima ponarejeno diplomo, zato je edino prav da vse naše korupcijske afere od TEŠ6 prek zdravniških zlatih palic do Počivalškovih mask in ventilatorjev zastarajo še preden pridejo na sodišče. Nekako tako gre argumentacija. Sej ne, da se enako ne dogaja že sedaj, ampak zakaj ne bi pospešili zadeve, če že lahko. Vpletenim je tud stresno čakat desetletja in spat z enim očesom odprtim.
Apoteka
21. 01. 2022 13.40
+3
Vladni koaliciji Capone,dol visi za to.
number46
21. 01. 2022 13.23
+9
Pač sektaška posla. 😂🤣😂
sinhron
21. 01. 2022 13.14
+17
Nepremišljeno, neutemeljeno, škodljivo , brez znanja , z namenom preprečiti preiskave in obsodbe Janše , Počivalška S TEM , DA BI VSI PRIMERI ZASTARALI !
mali.mato
21. 01. 2022 14.03
+1
MarKav
21. 01. 2022 13.11
-7
Kdo je mišljen kot stroka? Sodniki s Sarajevskimi diplomami?
SorošJanša
21. 01. 2022 13.33
+10
Masleša jo vsaj ima, ne pa tako kot SDS garnitura, kjer je povprečna stopnja izobrazbe II stopnja. Ko jih poslušaš, pa dobiš občutek da je še to kupljeno.....