Slovenija

Predlog Inštituta 8. marec: brezplačno šolsko kosilo za vse otroke

Ljubljana, 22. 08. 2022 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inštitut 8. marec je predstavil svoj novi projekt oz. kampanjo z naslovom "Za otroke gre". V državni zbor so vložili predlog sprememb dveh zakonov – cilj je zagotoviti brezplačno kosilo za vse šoloobvezne otroke. Po njihovi oceni gre za ukrep, ki zmanjšuje posledice draginje in otrokom ponuja enake možnosti.

Razlogov za kampanjo je več, pojasnjujejo v Inštitutu 8. marec. "Pred nekaj meseci smo na spletu objavili vprašalnik in ljudi spraševali o stiskah, povezanih z draginjo. Strah pred nezmožnostjo plačevanja položnic in skrb pred naraščanjem cen šolske prehrane sta bila najpogosteje izraženi skrbi. Ugotovili pa smo tudi, da je število otrok, ki potrebujejo šolska kosila, vedno več, cenzus pa jih dosega vsako leto manj. Vložena zakona sta odgovor na aktualno situacijo," je povedala Maja Koražija.

V državni zbor so tako danes vložili predloge sprememb Zakona o osnovni šoli, v katerega bi vpeljali šolsko kosilo kot pravico za vse, in Zakona o šolski prehrani, v katerem to pravico urejajo. Po njihovi oceni šolska kosila predstavljajo največji strošek za starše šoloobveznih otrok. 

Tanja Matijašević je izpostavila, da so brezplačna kosila za vse otroke pomembna, ker zmanjšujejo razlikovanje med učenci in učenkami. "Sama imam izkušnjo s tem, kako je biti otrok v družini, ki iz meseca v mesec pregleduje življenjske stroške. Nekaterim staršem je preprosto neprijetno oddati zahtevek za subvencionirano kosilo, sram je velik. Kot otrok sem si obljubila, da bom nekoč poskrbela, da nihče ne bo deležen tovrstnih občutkov. Brezplačna osnovna šola je pravica vseh otrok, pomembno je, da vključuje tudi brezplačen topel obrok."

V inštitutu so spomnili, da so bila brezplačna šolska kosila obljubljena tudi v koalicijski pogodbi vlade. "V Inštitutu 8. marec smo pri pripravi zakona veliko razmišljali o tem, ali se boriti za kosila za revne otroke ali kosila vzpostavimo kot pravico za vse. Za drugo možnost smo se odločili, ker se nam zdi pomembno, da zasledujemo cilj brezplačne osnovne šole in model nadomestka za prehrano pri redno zaposlenih: slednja pripada vsem, ne glede na višino plače. Prav tako smo bili veseli zaveze politike, njihovih ciljev pa ne želimo zmanjševati s predlogom zakona, ki zahteva manj," je dodala direktorica inštituta Nika Kovač

Kampanja bo potekala po ulicah mest in vaseh, podpise pa bodo začeli zbirati predvidoma septembra. Da bo predlog zakona obravnavan v DZ, morajo zbrati vsaj 5000 overjenih podpisov ljudi. 

Predlog spremenjenega Zakona o šolski prehrani, ki predvideva uvedbo brezplačnih kosil in subvencioniranih malic za osnovnošolce in dijake, je junija v DZ sicer vložila tudi poslanska skupina SDS, a je DZ 1. julija predlog na izredni seji zavrnil, navaja STA

V inštitutu so predlog zakona poslancev SDS ocenili kot tehnično slabega. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dilajla
27. 08. 2022 10.54
+0
Babe zmešane in zmešan Golob in vsi levaki,ki dopuščajo, da tole piše zakone v naši državi. In kolikor vem, je brezplačna hrana za socialno šibke otroke, na šolah že od nekdaj.
Walter Pravicek
27. 08. 2022 08.12
+2
Po smrti moje ljube žene sem v Mariboru na Teznu podal vlogo za delno njeno pokojnino kar gre po zakonu.Pa me napotijo še na CSD,ki je blizu.In dam tam vlogo za povračilo delno,za pokop.In se pripelje Mercedes,Rom iz njega,pa ženska z dojenčkom.Ter"ivalid"ostarel moški.Parkiral je na delu,ki je talno označen,da je za invalide.Pride tako debel vratar,da ga menda v Mariboru ni,pa pove,da se naj odstrani.Rom pa nonšalantno:se te mam invalida sabo.In dedec zleze iz avta,a občasno menja berglo iz roke v roko.Menda ni znal katera noga ga boli.Rom vratarju veselo:eto novega člana prijavljam,se bo na položnici poznalo.Jaz dobim po oddani vlogi v treg dneh odgovor v duplikatu:nič ne morete dobiti,imate preveliko pokojnino.Zato bi povišanje preko 800 evrov bil dar za mnoge,ki ne narede otroka vsako leto.Ti so zaščiteni,kot medvedi v Rogu.
Walter Pravicek
27. 08. 2022 08.03
+2
Gledam jumbo plakat z deklico,prelepljen pol obraza ter napis:POGREŠAM ŠOLO,TAM SEM IMELA MALICO.Ja ljudje,kot je bilo v času moje zaposlitve,da so nekateri imeli tovarniško malico(vse le brez juhe)za prvi obrok dneva,tako se pojavljajo ti napisi o lakoti otrok.NAŠIH,SLOVENSKIH!Je potrebno poudariti,da bi Slovenija v celoti morala poskrbeti za odpravo lakote med otroki.Šele potem nuditi vse tujcem.Zamera v Bruslju gor ali dol.Naj jih imajo kot Nizozemci polno po parkih.Ob pogledu na jumbo plakat bi najraje jokal.In povabil revico na malico za moj denar.
tojeto65
24. 08. 2022 10.38
-1
POZDRAVLJAM predlog, enako bi moralo biti tudi pri otroških dodatkih, tako kot je v Avstriji, da jih dobi vsak otrok, ne glede na družinski proračun. potem pa imamo socialo, ki bi se morala pravičneje deliti in PREVERJATI in da jo najprej dobijo SLOVENSKI OTROCI, MATERE SAMOHRANILKE, BABICE in DEDKI, ki res v finančni stiski, ne pa da gre ta denar otrokom priseljencev s Kosova in njihovim staršem, ki še slovenskega jezika ne znajo, se nočejo vključiti v družbo, njihove žene vse na sociali in Zavodu za zaposlovanje, ker nočejo delati, imajo pa zastonj vrtce in zastonj vse v šoli, mama pa doma. TU JE TREBA NAJPREJ NAREDITI RED in pREDLGAMA TUDI TU REFERENDUM. KONEC IZKORIŠČANJA NAS, POŠTENIH SLOVENCEV. hoteli svojo državo, naj jim zdaj ona pomaga, ne pa da živijo na naš račun, na Kosovu pa gradijo z našim denarjem vile z bazeni. VSE PREVERJENO.
M teorija
22. 08. 2022 21.28
+4
Sit lačnemu ne verjame!?
M teorija
22. 08. 2022 21.24
+4
Desna vlada je najbolj poskrbela za brezplačne obroke Na RK in Karitasu!?
M teorija
22. 08. 2022 21.22
+0
Zgleda, da imajo svečkarji večjo alergijo na Niko kot na Lukata!?
St. Gallen
22. 08. 2022 20.09
-3
ce se uvede se sikhizem bodo se starejsi zastonj jedli, ne samo mladi. in se bozjih oceh bomo vsi enaki.
SDS_je_poden
22. 08. 2022 19.55
+4
Desni ste veliki zagovorniki zasebnega šolstva. Ko pride obdobje nakupa učbenikov in delovnih zvezkov, pa krulite, kako je vse drago. Kaj če bi plačevali še šolnino? Na pravih zasebnih šolah se jo plačuje.
Balki36
22. 08. 2022 20.41
+0
Desna vlada je dala brezplacne obroke... sds....leva sd jih je ukinila. Pa to
Grma53
23. 08. 2022 14.36
-3
Ti si sveto prepričan, da morajo vse davke, ki jih pobere država od nas državljanov, zapraviti ravno levica.
Stolček
22. 08. 2022 19.54
+5
Vidite, kaj se dogaja?! Isto stvar je predlagala SDS, ampak je bila 1.julija zavrnjena na izredni seji DZ, inštitut je ocenil, kot tehnično slabega. Zdaj podobno predlaga 8.marec. Taisti, ki ste bili za ali pa ste za SDS, ste zdaj na nogah. Kaj sploh veste zakaj se gre?! Ne za vaše riti, ampak otroke, ker eni starši ne zmorejo ali ne morejo zagotovit toplega obroka. Tulite, preveč je socialcev. Kdo pa je naredil socialce? A so socialci krivi za prodane, uničene firme, fabrike, ki jih ni, kar pomeni, da so za zmeraj izgubljena delovna mesta. Kje so nove fabrike, delovna mesta in višje plače? A ni to sramota, da dva delovna starša morata kljub plači, na RK po hrano?! MB rešuje Avstrija, ker bi bila socialna bomba še večja. Tulite, da je preveč tujcev, kdo jih je vabil z družinami vred, ne da bi se preverjal osnovno znanje slovenskega jezika in če ima zagotovljeno službo? Tulite, zakaj si delate otroke, če ne zmorete za njih poskrbet? Danes imaš službo, zdravje, jutri lahko vse izgubiš, če bi tako razmišljali naši predniki, bi bili zdaj v manjšini.Dokler boste naperjeni eden proti drugim, ker je pač on vaš, oni njihov ali kar koli se že greste, ne pričakujte nikjer sprememb, ne v zdravstvu, ne v gospodarstvu, nikjer..Eni ste volneni v čredi, drugi pernati v jati, vsi vodljivi, brez ZKP, radi si mečete polena pod nogami, ampak ne vidite, da smo vsi skupaj v blatu, zaradi levih in desnih že več,kot 3O.let. Zmago je imel prav, narod je g.up.
ZKPamet
22. 08. 2022 21.57
-3
Sistemska lopovščina, tranzicijsko gospodarstvo, lumpenproletariat, balkanizacija, komunizem so naredili revščino. Zdaj bo še večja, globalna recesija, inflacija, energetska kriza, naši politični jolbeti si pa točke nabirajo. Briga politike za narod, vseeno katere volite, ko prileze na oblast se vsem skisa.
User300173
22. 08. 2022 19.37
+5
Lepa gesta ampak najprej račune na mizo. Koliko bo to stalo in kje vzeti. Drugo, ali je to dejansko velik problem? Je v šolstvu kaj dejansko bolj perocega? Knjige in zvezki niso mačji kašelj...
ArkaMast
23. 08. 2022 13.44
+5
Za otroke se vedno da najti, če je volja.
123Colnago
22. 08. 2022 19.23
+9
Plesimo po kovacevih ritmih
Betuul
22. 08. 2022 19.21
-6
Pol pa na šolah in vrtcih otroci glih najbolj nočejo jest! Za vsakega en slivov knedl in kozarec soka in nič več! Boljše če starši plačajo ker pol otroci jejo !
ZKPamet
22. 08. 2022 19.15
+6
Ko bo Butalc enkrat dojel, da v življenju ni nič zastonj in da država vedno le jemlje, takrat bo ta državica lahko začela uspevati. Do takrat, pa nabirajmo politične točke, da bomo lahko nagrabili še več z čimmanj dela.
ArkaMast
22. 08. 2022 19.28
+3
Zastonj je sam če si župnik. Država plača.
Grma53
23. 08. 2022 14.41
+0
Pa tudi tistim 37.000 nevladnim organizacijam, pa nekulturnim kulturnikom, pa kvazi umetnikom, pa večnim športnikom tudi ni prav hudo v tej deželi, da ne omenjam županov v opsnkah.
Walter Pravicek
27. 08. 2022 08.16
+1
"moralni teolog"to odlično ve.Dopoldan v plačani službi,popoldan se posveti "civilnim"zadevam:ljubici,sinu,in piše tožbe,kot tisto,ko je mater zatajil,ter trdi da je sin mamine sestre.A le zato,ker ga je atek,župnik vpisal tako v knjio rojenih.
jank
22. 08. 2022 19.01
+6
Za otroke gre? Kaj bo rekel Primc?
Walter Pravicek
27. 08. 2022 08.18
+1
Reko Primc ne bo nič,ona ob Primcu slikana starka,ki ni več v rodni dobi se bori za vnukinjo,popek Primc kaže,ker mu je majica prekratka.Kreatura.
krneki_123
22. 08. 2022 18.59
-1
A se Bandelli še ni oglasil v podporo? Pri referendumu za vodo je bil najbolj glasen.🤦🤣
txoxnxy
22. 08. 2022 18.56
+19
Neuradno a iz zanesljivih virov se inštitut 8 marec in vse ostale nevladne organizacije in društva odpovedujejo vsakršni vladni pomoči in financiranju in naj se ta denar ki je bil namenjen njim da otrokom za kosilo.kolikor jim bo pa čas dopuščal bodo pa hodili od šole do šole in lupile krompir. Res lepa gesta inštituta in ostalih nevladniki.
Dilajla
27. 08. 2022 10.58
+1
Julijann
22. 08. 2022 18.56
+5
Ko je Janševa vlada vsem enako delila bonbone je Golob ostro oporekal takenu načinu. Da ne rabi nižje cene za elektriko, enako je bil zavzet tudi Cvikl, ker oba imata dovolj in še več. Torej, če naredim zaključek, ne rabijo brezplačnega kosila tudi otroci Cvikla itd. Ukrepi morajo biti ciljni in ne splošni.
Castrum
22. 08. 2022 18.53
+6
Čedtitke Sanni za negativni rezultat na testu. Mogoče pa bo to "vzpodbuda" za naše politike....
ArkaMast
22. 08. 2022 18.58
+1
Grims ne upa. Černač ne upa. Podmladek SDS pa sploh ne. "Snegeci beli"
krneki_123
22. 08. 2022 19.08
-4
Svobodni plešoči vsi padejo, začenši s ptičjim strašilom. Samo na predvolilna soočenja se je treba spomniti.
Castrum
22. 08. 2022 19.16
-3
Luka je bil direktno pozvan, da opravi test po tistem čudnem obnašanje na seji, a se je potuhnil in skril....
ArkaMast
22. 08. 2022 19.30
+4
M teorija
22. 08. 2022 18.50
-1
Zakaj so eni proti otrokom. A ne gre tu za otroke!?
Julijann
22. 08. 2022 19.06
-2
Nihče ni proti otrokom, še premalo je klenih Slovenčkov. A pitati sitega in takega s polno ritjo je neumestno. Zakaj ta 8.marec nič ne brigajo starejši? Ogromno jih živi v bedi, a ne bi tudi za njih pripravili projekt brezplačnega kosila čez teden.