Slovenija

Sprememba davčne zakonodaje: papirnati račun le kupcu, ki ga bo izrecno zahteval

Ljubljana, 19. 08. 2021 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je prejšnjemu na julijski seji DZ zmanjkal le glas podpore, je vlada določila besedilo novega predloga novele zakona o davku na dodano vrednost. V njem med drugim ostaja sprememba, da bo račun kupcu v papirnati obliki izročen le na njegovo zahtevo. A Zveza potrošnikov Slovenije je že maja opozorila, da le izdani račun dokazuje, kdaj in kje ste kupili izdelek, ki je podlaga za uveljavljanje reklamacije, za zamenjavo ali vračilo denarja.

Vlada je določila besedilo predloga novele Zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katerim bo "poenostavila in administrativno razbremenila davčne zavezance in davčni organ". Sledimo tudi ciljem okoljske politike, so sporočili z ministrstva za finance. 

Predlog zakona med drugim omogoča uveljavljanje odbitka DDV tudi za osebna motorna vozila za opravljanje dejavnosti, in sicer za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida. Poleg tega omogoča večjo fleksibilnost davčnemu organu za pojasnjevanje polj obračuna DDV, ki ga morajo davčni zavezanci predložiti preko sistema eDavki. Davčnim zavezancem ne bo več treba predložiti seznama prejetih in izdanih računov ob prvem obračunu DDV, ukinja se prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV z ohranitvijo možnosti uveljavljanja pavšalnega nadomestila ali prostovoljnega vstopa v sistem DDV, račun v papirni obliki pa se bo kupcu izročil le na njegovo zahtevo. Kot razlog za slednje se navaja skrb za okolje in zmanjševanje količin odpadkov.

Se bo račun v papirni obliki kupcu izročil le na njegovo zahtevo?
Se bo račun v papirni obliki kupcu izročil le na njegovo zahtevo? FOTO: Thinkstock

Finančni minister Andrej Šircelj je v začetku maja glede tega, da izročitev računa ne bo več obvezna, pojasnil, da takšen sistem deluje tudi v drugih državah Evropske unije. "Po eni strani gre za prihranek lesa, po drugi strani pa kupec še vedno lahko zahteva račun. Zlasti, če bo to zagotovilo za zagotovitev garancije," je dejal. 

Izdaja računa je sicer še vedno obvezna, kar pomeni, da se bo račun evidentiral v blagajni. "Tu gre zgolj za izročitev," je še dodal.

ZPS: Neobvezno izdajanje računov je za potrošnike škodljivo 

Zakonodaja, ki določa, da je podjetje dolžno za prodano blago ali opravljeno storitev potrošniku izdati račun, je v veliki meri namenjena nadzoru obračunavanja in plačevanja davkov. Kampanja davčne uprave Vklopite razum, vzemite račun je bila namenjena pobiranju davkov, a tudi opozarjanju potrošnikov, zakaj potrebujejo račun, ko gre kaj narobe, so tedaj pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Račun je za potrošnika pomemben tudi zato, da lahko takoj preveri pravilnost zaračunanega zneska glede na kakovost in količino kupljenega ali opravljene storitve. Preverjanje zaračunanih zneskov po opravljenem nakupu pomaga k razumevanju ravni cen in omogoča primerjavo cen za podobne izdelke ali storitve ter informirano izbiro, opozarjajo.

"Kako bomo brez računa sploh še preverjali in primerjali vsakodnevne izdatke, saj cen na veliki večini izdelkov, ki jih kupujemo, ni več? Izkušnje kažejo, da prav ponavljajoči se izdatki manjših zneskov brez ustreznega "nadzora" lahko naredijo "veliko luknjo" v družinskem proračunu. Z bančnega izpiska ali dokazila plačila na vašem telefonu sta razvidna le skupni plačani znesek in prejemnik plačila, kar pa nikakor ni dovolj za uveljavljanje potrošniških pravic. Le izdani račun dokazuje, kdaj in kje ste kupili izdelek, ki je podlaga za uveljavljanje reklamacije, za zamenjavo ali vračilo denarja. Pa to ne velja zgolj za velike investicije, ampak tudi za mnoge manjše izdatke. V dobi negotovinskega in spletnega nakupovanja ne gre pozabiti, da so pri negotovinskem poslovanju vedno bolj pogoste tudi zlorabe," so še zapisali. 

Svoje pripombe so poslali tudi poslanskim skupinam v DZ. 

'V nacionalno zakonodajo prenašamo več evropskih direktiv'

"S predlagano novelo v nacionalno zakonodajo prenašamo tudi več evropskih direktiv, ki urejajo nekatere obveznosti glede DDV pri opravljanju storitev in prodaji blaga na daljavo. Cilj predloga novele je tako uresničitev načela obdavčitve z DDV v državi članici potrošnje (namembni državi članici), to pomeni po stopnjah, ki se uporabljajo v Sloveniji, vključno z dobavami blaga na daljavo s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav uvoženega blaga. Predlog ukinja tudi oprostitve plačevanja DDV na blago v pošiljkah neznatnih vrednosti, ki se v Slovenijo uvozi s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav," pa so v današnjem sporočilu za javnost po seji vlade pojasnili na ministrstvu.

Do uveljavitve predlagane novele ureditev, ki jo določajo evropske direktive, urejata Pravilnik o spremembah Pravilnika o pogojih in načinu uveljavljanja oprostitev po 51. členu Zakona o davku na dodano vrednost in Pravilnik o obveznostih glede davka na dodano vrednost v zvezi z direktivami Sveta (EU), ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo.

Finančno ministrstvo je nov predlog novele pripravilo, potem ko je na julijski seji DZ predlaganim spremembam zakona o DDV zmanjkal le en glas podpore in so končale zakonodajno pot. Predlog novele je bil eden od zakonov iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (308)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
02. 01. 2022 20.29
+1
v trgovini ga bom vedno zahteval
User300173
20. 08. 2021 19.10
Račun ni potreben, šparamo. Kaj pa parkirni listek za avtomobil pred trgovino? Njega pa moram vzeti in dati na vidno mesto? Tam ni potrebe p šparanju...vse za "mučko".
srebrnibreg
20. 08. 2021 17.51
+2
Naj ćivi lopovstvo in kriminal ob lopovski in kriminalni vladi.
srebrnibreg
20. 08. 2021 17.51
+1
RamzesII
20. 08. 2021 10.26
+1
Ni treba fizičnega računa, a naj omogočijo dostop do e-računa na blagajni preko enote za skeniranje QR kode ali preko spletne strani davčne uprave, saj ta dobi vse račune. Kdor plačuje s kartico bo imel itak zvezo do računov, preko lastnega računa na spletni strani.
Gorenc45
20. 08. 2021 10.08
+2
Ne moreš verjeti, spet bo cvetela siva ekonomija. Kakšen butast korak nazaj je to! Sam sicer racuna nikoli ne vzamem, je pa za državo bil dober Miro Cerar, ki je uvedel obvezno jemanje racuna.
RamzesII
20. 08. 2021 09.58
+2
Niso razlog papirnati odpadki, pač pa digitalizacija. Po drugi strani pa, nič pa alternativnih e-računih, sicer pravijo da so 'registrirani v blagajni', niso razločili tega, kako, kako dolgo, a potrošnik nima dostopa do teh računov. Fino se bo zlorabljajo, kar so pa omenili v članku.
RamzesII
20. 08. 2021 10.01
Bodo pa ljudje na samopostrežno blagajno šli in neskenirali kakšnega izdelka. Tam se hitro lahko 'zmotiš'.
Kovi
20. 08. 2021 09.43
+2
Vključi razum,zahtevaj račun. Noro kake fore!
123soba
20. 08. 2021 09.30
+5
Minister za finance, ki ga skrbi predvsem okolje in prihranek lesa. Vsakodnevne reklame veletrgovcev naj te skrbijo in izvožen les v Avstrijo. Še en zakon za grimsove pravljice. Beda od ministra.
User300173
20. 08. 2021 09.12
+3
Čisto tehnično vprašanje; za izdajo računa boš moral na blagajni zahtevati pred prvim vnosom blaga v blagajno ali pa na koncu, ko je že sešteto in obračunano? Tu je zelo pomembno, kdaj moraš zahtevati račun. Pravilno in pošteno do kupca bi bilo, da račun zahtevaš ko je že vse obračunano. V nasprotnem je lahko na blagajni tipka s katero urejaš cene artiklov, ali preprosto...obračun z ali brez izdaje računa. Brez obveznega izdajanja računov se bodo pojavila sumničenja in malverzacije.
123soba
20. 08. 2021 09.08
+3
Nekoč je bil SDK in ni bilo kraj, goljufanja... Potem ga je politika ukinila, da so lahko sprivatizirali družbeno lastnino, kradli, goljufali. Pred uvedbo fiskalnih blagajen je bilo marsikaj, uničevanje računov, stornacije, predračuni namesto računov.. Velik odpor do davčnih blagajn, ki pa so prinesle malo več reda in denarja v državno blagajno. A pri nas to nič ne šteje. Skorumpirana država hoče goljufije na vsakem koraku. ZBERI POGUM IN ZAHTEVAJ RAČUN.
Gabiula
20. 08. 2021 08.51
+2
V živilskih trgovinah absolutno zahtevam račun.Nestetokrat je cena na prodajni polici druga kot na računu.Kako boš uveljavljal reklamacijo če nimaš račun na?Za gostince pa bo to pravi balzam za utajo prometa.
Korintos11
20. 08. 2021 08.43
+5
Zamislite si enega gostilničarja, država ne bo dobila nič.
zavetnik
20. 08. 2021 08.38
+3
Po novem vklopi razum in nas pusti na miru
Korintos11
20. 08. 2021 08.32
+4
Restanti so pa te sedaj prišli na svoje. Fajn so to pogruntali.
User300173
19. 08. 2021 21.51
+7
"Bodo razbremenili davčne zavezance in davčni organ" s temi ukrepi. So pa res pogruntani tile tipi v vladi. Ne bi raje ukinili davke in problem je rešen? Vse za "mafijsko" dobro. Če pogledamo kdo svetuje vladi in predsedniku ni čudno, da se dogajajo take anomalije...načrtno da ne bo pomote.
brinjevka
19. 08. 2021 21.42
+5
Kaj pa Vzemi račun, vklopi razum? Zdaj se inšpektorji ne bojo več skrivali pred trgovinami in preverjali, če imamo račun? Se zakonodaja piše kar glede na trenutne prebliske naših brihtnežev v parlamentu?
bojer
19. 08. 2021 21.29
+2
Fleksibilna politika, ni kaj. Ni desetletje nazaj, ko so stali pred vrati trgovin ali gostiln in preverjali, če imaš račun.
Gorazd Zupan?i? 2
19. 08. 2021 20.54
-1
Eni ste res za na luno, čedalje več je spletne prodaje račun dobite v elektronski obliki, kje je problem. In če ima podjetje prilive ga mora dokazati z knjiženimi računi, tisti ki boste pa zahtevali fizični račun ga boste pa pač dobili. Gre se za poenostavljanje poslovanja, kje je tukaj problem? Jaz sem že zadnje 3 leta vse fizične račune metal stran, če sem jih rabil sem jih poskeniral...
brinjevka
19. 08. 2021 21.48
+1
Že že, saj neumni pa nismo. Ampak če to velja tudi za npr. "špecerijo" v živilski trgovini, lahko zdaj še bolj goljufajo (beri zaračunajk kakšen artikel več ali pa napačno ceno), kar se tudi pogosto dogaja. Kako lahko to nadziram kot potrošnik? Z računom v roki.
Kolani
20. 08. 2021 08.12
+2
RamzesII
20. 08. 2021 10.03
Eno je spletna trgovina, drugo je fizična trgovina, slednja ti ne bo na mejl poslala e-računa, očitno eni že zamenjujete.
oježeš
19. 08. 2021 20.47
+3
Vlada že ve zakaj taka sprememba. Upam samo, da nam ne bodo posebej računali svojih neumnosti brez izdaje računa, ker vemo kam bo šel denar. In zdaj je treba za uvoz artiklov, ki jih pod nobenim pogojem ne izdelajo niti v Sloveniji, niti v EU plačati DDV, čeprav je cena izdelka 8,50 EUR. Ali bo potem ker bodo nizkocenovni izdelki spet izvzeti iz obračuna DDV, denar za že plačane izdelke povrnjen?
srebrnibreg
19. 08. 2021 20.45
+2
Še ena poteza vladnih kriminalcev pri pomoči lopovom za bogatenje in opeharjenje državnega proračuna.