Slovenija

Predlog po protestu kmetov: za vožnjo s traktorjem po središču 160 evrov globe

Ljubljana, 16. 05. 2023 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
857

Po tem, ko so 25. aprila v Ljubljani protestirali kmetje, se je na dnevnem redu seje mestnega sveta MOL pojavil sprejem odloka, ki predvideva kazen v višini 160 evrov za prihod s traktorjem v središče mesta Ljubljana. "Člen s prepovedjo je v Odloku predpisan že vrsto let in trenutna sprememba nima nikakršne povezave s stavko kmetov," so zatrdili na MOL. "Dokler so protesti mirni, jim ne nasprotujemo," še pravijo in dodajajo, da so obtožbe, da gre za omejevanje demokratičnih protestov, neosnovane. "Če mislite, da bomo kot mestna občina dajali kazni za 500 traktorjev, se motite," je dodal župan Zoran Janković. Zadevo bodo sicer obravnavali po hitrem postopku.

25. aprila so središče Ljubljane zavzeli traktorji in udeleženci drugega protestnega shoda kmetov. Kmetje iz različnih delov Slovenije so se zbrali na Trgu republike pred državnim zborom, nato pa je kolona traktorjev in kmetijske mehanizacije zapeljala mimo državnega zbora in glasno hupala. Shoda naj bi se udeležilo več tisoč udeležencev in vsaj 1500 traktorjev, je ocenil predsednik Sindikata kmetov Slovenije. 

"Od kmetovanja nas živi bolj malo, od kmetijstva živimo vsi," so opozorili kmetje in napovedali, da bodo s protesti nadaljevali, če z vlado ne bodo dosegli dogovora.

Drugi protestni shod kmetov v središču Ljubljane.
Drugi protestni shod kmetov v središču Ljubljane. FOTO: Luka Kotnik

Zaradi protesta je bil sicer promet v glavnem mestu več ur ohromljen, policija je zaradi daljših zastojev odsvetovala potovanje v središče mesta, če to ni bilo nujno potrebno. V dolgih kolonah so obtičali tudi avtobusi, skoraj vse mestne linije so imele najmanj polurne zamude. 

Prav na dan protesta pa je ljubljanski župan Zoran Janković podpisal predlog odloka, ki bi vožnjo s traktorjem po središču prestolnice lahko precej podražil. Predlog sprememb odloka o urejanju prometa namreč predvideva 160 evrov globe za posameznika, ki vozi tovorno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ter delovne stroje, delovna vozila in traktorje, v kolikor nima pridobljene dovolilnice za prevoz območja cone 1.

Zadevo bodo na seji mestnega sveta MOL po hitrem postopku predvidoma obravnavali 29. maja. 

"Če mislite, da bomo kot mestna občina dajali kazni za 500 traktorjev, se motite"

Odlok že imamo, je na novinarski konferenci pojasnil Janković. "Tudi če se kdo seli, mora prej pridobiti dovoljenje, če vozilo presega določeno težo," je povedal in pojasnil, da je bil odlok tako narejen, da ni predvideval nobenih kazni, zato so ga zdaj dopolnili. "Če mislite, da bomo kot mestna občina dajali kazni za 500 traktorjev, se motite, ne bomo," je dodal. 

Marsikomu se v luči zadnjih tednov, ko so protestirali kmetje, zdi nenavadno, da so se za dopolnitev odloka odločili prav zdaj. "Lahko, da se je kdo pri nas spomnil, da je treba to dopolnit. Do zdaj bi lahko samo rekli, oprostite, tukaj ne smete voziti. Nič drugega. Počakajte, da bomo uglobili kakšne protestnike, potem pa pridite vprašati," je dodal. 

"Člen je v Odloku predpisan že vrsto let, trenutna sprememba nima nikakršne povezave s stavko kmetov"

"V sklopu priprav na napovedane proteste smo ugotovili, da veljavni Odlok o urejanju prometa v MOL že določa omejitve za vozila prekomernih dimenzij in teže, ne določa pa nobenih sankcij za neupoštevanje določenih pravil. Zato smo se odločili za dopolnitev Odloka, in sicer z določitvijo višine denarne kazni," odgovarjajo z Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL. 

Zanimalo nas je tudi, zakaj so se odločili za obravnavno po hitrem postopku. Da gre zgolj za manjše dopolnitve in da Statut MOL dopušča uveljavitev manjših dopolnitev odloka po skrajšanem postopku, so pojasnili na omenjenem oddelku. 

 Protestni shod kmetov
Protestni shod kmetov FOTO: Luka Kotnik

Podrobneje je Mestno redarstvo MU MOL pojasnilo, da je določitev kazenske določbe potrebna zaradi izpolnjevanja pogoja iz 6. člena Zakona o prekrških: "Prekršek je dejanje, ki pomeni kršitev zakona, uredbe vlade, odloka samoupravne lokalne skupnosti, ki je kot tako določeno kot prekršek in je zanj predpisana sankcija za prekršek"

"V kolikor kazenske določbe ni, dejanje ni prekršek," pravijo in dodajajo, da je težava zakonodajno pravnega izvora. "Kot že pojasnjeno, se dodaja le kazenska določba, člen s prepovedjo je v Odloku predpisan že vrsto let in trenutna sprememba nima nikakršne povezave s stavko kmetov," so zatrdili. 

Mestna občina Ljubljana: Obtožbe, da gre za omejevanje demokratičnih protestov, so neosnovane

"Mestna občina Ljubljana ne izpodbija pravice do protesta in dokler so ti mirni, jim ne nasprotujemo, zato so obtožbe, da gre za omejevanje demokratičnih protestov, neosnovane," pravijo in poudarjajo, da nova določila Odloka o urejanju prometa v MOL nimajo nobenega vpliva na izvajanje demokratičnih protestov.

Drugi protestni shod kmetov v središču Ljubljane.
Drugi protestni shod kmetov v središču Ljubljane. FOTO: Luka Kotnik

Ob tem so spomnili, da so protesti običajno organiziran, vnaprej napovedan dogodek. V sklopu priprave na dogodek organizator napove način izvajanja dogodka in zaprosi za izdajo ustreznih dovoljenj. Pristojni organ preuči vlogo in izda ustrezno dovoljenje ali pa ga zavrne. V postopku obravnave vloge lahko pristojni organ izda dovoljenje tudi za izjeme, ki jih organizator ustrezno opredeli.

"Organizator javnega shoda ali javne prireditve je dolžan javni shod ali javno prireditev prijaviti Policiji, v določenih primerih, ko obstajajo okoliščine, zaradi katerih bi lahko prišlo do ogrožanja varnosti ali pravic drugih, pa mora organizator zaprositi za dovoljenje upravne enote," so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (857)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
31. 05. 2023 19.16
-1
Kolesarji pa so lahko metali v policijo granitne kocke pred parlamentom v času covida. Zdaj pa so zaradi teh svojih nasilnih dejanj pod golobovo vlado vsi oproščeni. Kje je pravna država? Saj je napad na policijo napad na državo. In to napad na same temelje države.
Raček Pujsaček
16. 05. 2023 21.50
-3
S čim se ta vlada ukvarja!
SDS_je_poden
16. 05. 2023 21.54
-1
Vlada nima nič s to prepovedjo, to uvaja MOL, za kar ima pravico. Raček Sprdaček dejva vsaj nekaj pametnega napisat.
Raček Pujsaček
16. 05. 2023 21.47
+0
Uredijo naj pravila za vožnjo s kolesi po mestu in tistimi el. Skiroji; in pasje scalnine za vsakim vogalom/oglobit) ! Kmete pa pri miru pustite! Še v stoletjih nazaj se ni nobena vlada tako nasilno vedla kot se ta!
SDS_je_poden
16. 05. 2023 21.52
+0
Vožnja po mestu s kolesi in skiroji JE urejena, pravila so jasna. Za pse so odgovorni lastniki in ne mestna oblast. Kmetje naj pridejo na protest brez traktorjev. Bo šlo?
Raček Pujsaček
16. 05. 2023 21.36
+1
Oglobiti bi morali vlado! Ki s svojim verbalnim vedenjem in aroganco izziva! in ustvarja take izzivalne verbalke do nas državljanov!
St. Gallen
16. 05. 2023 21.44
-4
SDS_je_poden
16. 05. 2023 21.46
+0
Aha, ko smo pa med korono poslušali Jufkonin njegove nebuloze, je bilo pa vse ok. Dej, dej, spelji se.
spermi?
16. 05. 2023 20.54
+4
Jankovići kaj se zavedate ,da žrete Slovensko hrano ,ki jo pridelajo naši marljivi Slovenski kmetje .
zmerni pesimist
16. 05. 2023 20.52
+1
Zoki se je že pokakal pred kmeti
St. Gallen
16. 05. 2023 20.15
-4
Nihce se ni bunil ko so se vozili v Svico z avtobusi v krog za pregled na prehodu meje . Do zob oborozeni vojaki, pregled potrdil o cepljenju, dokumentov. Ne govoriti, da je bil pri vas teror. V gostisce ob cesti z vaso masko niti slucajno takoj curik masiren. 1€ maska ffn 2 ali pa ni cafe. Toliko o objektivnosti poročanja...
SDS_je_poden
16. 05. 2023 20.19
+6
A ste imeli policijsko uro? A so v Švici zalivali ljudi z vodnim topom in solzivcem? A so se pri nabavi zaščitne opreme okoristili vsi, ki so bili blizu PV ali ministra?
St. Gallen
16. 05. 2023 20.21
-4
SDS_je_poden
16. 05. 2023 20.29
+4
JOCR1255
16. 05. 2023 20.44
Smo in so! Ko je konec torte nastane ravs in kavs.
Slava b
16. 05. 2023 20.15
+2
Kaj cmokajo kmetje zaradi tega,kjer ne morejo brez kazni voziti traktorjev po Ljubljani.Ali so kolesarji ki so protestirali vozili po njihovih njivah?Se ko pelješ psa na sprehod,če te vidi kmet da stopi na njivo je halo.
smuuki
17. 05. 2023 20.42
+1
Če vam ni še nihče povedal ste pasji sprehajalci velika nadloga. Vsak ima samo 1 psa samo kaj ko vas je procesija. Na polja peljete pse na očiščevalne kroge vi rečete lulat pa kakat. Vas in pasjih drekov res nihče ne mara
tirolec
16. 05. 2023 20.15
-1
EH, brez veze...
Castrum
16. 05. 2023 20.04
-6
S popolno odgovornostjo trdim in sem absolutno prepričan, da od leta 2006 naprej, Ljubljana ni imela boljšega župana kot je gospod Zoran Janković.😎...
92ddt 1
16. 05. 2023 20.15
-1
Ja veliko je že problemov naredil. Sploh pa z zemljišči in prodajo le teh še bolj pohlepnim investitorjem razno raznih gradenj. Ki si nadalje po svoje zamislijo zakon o gradnji objektov. Ti se pa na koncu pravdaš po sodiščih do onemoglosti.
disorderliness
16. 05. 2023 19.50
+8
To je treba zadušiti v kali. Cesta je za vse, za peš, za s kolesom, za s traktorjem in za z volovsko vprego! So me zbrisali, ker sem 1x dejal, da, če lahko Jankovič, lahko jaz. Postavim rampo na most z vstopom v mojo vas, pol pa za dovolilnice "tako", brez njih pa "tako".
jutri_pa_res
16. 05. 2023 19.49
+3
Organizator javnega shoda ali javne prireditve je dolžan.... itd., no biciklisti in drugi levaki so uvedli nove standarde, ko ni potrebno več ničesar in tudi kazni ni več nobenih. Samo greš tja, zapreš ceste in trge ter razgrajaš.
jutri_pa_res
16. 05. 2023 19.41
+2
Pri nas je trenutno de facto na oblasti skrajna levica in kmetje oz. kulaki so bili kot kapitalisti od nekdaj njihovi ideološki sovražniki, ki jih je treba čim bolj zadušiti, po možnosti do konca zatolči, s končnimi mokrimi sanjami komunistov - uvedba kolektivizacije oz. državnih kmetijskih in drugih podjetij (kolhozov) po sovjetskem vzoru. Kako se je to končalo, je pa zgodovina, iz katere se pa naši levaki niso ničesar naučili.
ivan z Doba
16. 05. 2023 20.49
+1
SDS_je_poden
16. 05. 2023 19.29
+5
Včasih so kmetje hodili na punte z vilami, grabljami, kosami... Danes pa z traktorji. 🤣🤣
disorderliness
16. 05. 2023 19.47
+4
SDS_je_poden
16. 05. 2023 20.21
+4
SDS_je_poden
16. 05. 2023 18.58
+4
Jest bi rad samo še 1x ponovil mantro desnuh: Protestirajo samo lenuhi in socialarji.
za naše
16. 05. 2023 19.00
+2
Lenuhi in socialarji protestirajo na biciklih ...levnuh!
SDS_je_poden
16. 05. 2023 19.04
+4
Za naše: A si se prepoznal v zapisu, a? 🤣
za naše
16. 05. 2023 19.08
-5
SDS_je_poden
16. 05. 2023 19.13
+5
Ne, ker nisem bil ne na enih, ne na drugih protestih. Mi je pa všeč, da vam je vaše zdravilo priletelo nazaj v glavo. 🤣🤣🤣
son?ek11
16. 05. 2023 19.30
-1
Ja, desnuharji pa štrajkajo na traktorjih, ki so jih kupili s subvencijami, našim denarjem!
jutri_pa_res
16. 05. 2023 19.40
-2
Koliko so že v Rogu našli ukradenih biciklov? Menda par soban zabasinih do stropa...
smuuki
16. 05. 2023 19.51
+0
Levnuhi svojih vozil nikoli ne bodo imeli. Oni to počno s sposojenimi bicikli. Trenutek resnice
SDS_je_poden
16. 05. 2023 20.20
+3
Jutri_pa_zares: Menda, menda, menda.... Menda je tudi Jufka pošten politik. Tolk ne vreden ta tvoj menda.
jutri_pa_res
16. 05. 2023 21.44
-3
Napisal sem 'menda', ker je bilo tako objavljeno, niso pa nikoli objavili točnega števila, niti ali so katere od tatov identificirali in procesirali.
LocoCoco
16. 05. 2023 18.28
+2
Če imajo € za te lepe traktorje, bodo imeli tudi za globe...mogoče bodo tudi za to dobili subvencije...
SDS_je_poden
16. 05. 2023 18.41
+5
za naše
16. 05. 2023 19.10
-2
Saj ni problema , svoboda jim bo vse globe povrnila..😂😂
son?ek11
16. 05. 2023 18.27
-3
Tako, vse oglobit!!! Vozijo se na traktorjih vrednih od 50 000 do 100 000€, pa izsiljujejo!!! Tisti, ki jih je najel,,tisti jih naj se plačuje!!! To niso dejanski kmetje!!!
zurc
16. 05. 2023 18.31
+1
no ,kaj izsiljujejo,samo da te pravice ki jih imajo do sedaj ostanejo ,ne pa prepovedi dela v območju nature 200, škropljenja tudi še s temi dovoljenimi fitoformacevskimi sredstvi in da nevladniki hodijo po njihovih hlevih ,samo to hočejo
smuuki
16. 05. 2023 19.53
-2
So tudi dražji. Na protestu te vrednosti ni dosegel nobeden.
Jožajoža
16. 05. 2023 18.20
+6
Janšističnim kmetom odvzet subvencije ,pa se naj začno preživljat z delom.
za naše
16. 05. 2023 19.02
+1
Kje boš pa ti živel gozdni joža ,če ne bo janšističnih kmetov??
disorderliness
17. 05. 2023 08.37
-3
Jest jem hrano, ki jo pridelajo izključno kmetje z rdečo zvezdo.
son?ek11
16. 05. 2023 18.19
+8
Ti traktorist niso nobeni kmeti!! Kmetje nimajo takih prestižnih traktorjev in nimajo se časa vozikat po Ljubljani!!!
zmerni pesimist
16. 05. 2023 18.11
-7
Se bojo pa okoli središča vozili